Wysłany: 2013-11-27, 18:37 Brak 2, 4 i wstecznego biegu - stepway diesel
Witam,
W moim Stepwayu skończył się 2,4 i wsteczny bieg. Jak się mocniej pociągnie za cięgno w komorze silnika w/w biegi wskakują. Pilna prośba do wszystkich: jak wyregulować, podciągnac linkę, wybierak. Będę wdzięczny za zdjęcia, schematy, pomoc. Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez laisar 2013-11-30, 11:10, w całości zmieniany 1 raz
Jak wskakują na skrzyni to wymień linki - zdjąć cięgna z wybieraka na skrzyni i odkręcić lewarek . Najpierw w ogóle odkręcić wybierak i sprawdzić mocowanie z linkami . Wybierak nowy b . tani :
http://allegro.pl/dacia-l...3684853810.html
Może tylko wyskoczyła linka wybieraka.
w zależności jaką masz skrzynię ( 1 albo 2 linki i inny wybierak ) ( Logan / Sandero )
może to i wybierak, ale ja miałem trochę inna przypadłość a mianowicie miałem tylko 5 i wsteczny reszty nie dało się uruchomić - zablokowana skrzynia laweta mnie ściągnęła a w ASO 10 min i po problemie podobno czasem w tych silniczkach lubi się skrzynia zablokować ale nie mam pojęcia o co chodzi z tym zablokowaniem trzeba by szukać na kang-usiowych forach bo tam ludzie coś częściej i więcej o tym pisali ale chyba chodziło o jakiś wodzik na skrzyni który trzeba było przesunąć ale pewności 100% nie mam ale może warto sprawdzić
Jak wskakują na skrzyni to wymień linki - zdjąć cięgna z wybieraka na skrzyni i odkręcić lewarek . Najpierw w ogóle odkręcić wybierak i sprawdzić mocowanie z linkami . Wybierak nowy b . tani :
http://allegro.pl/dacia-l...3684853810.html Obrazek
Może tylko wyskoczyła linka wybieraka.
w zależności jaką masz skrzynię ( 1 albo 2 linki i inny wybierak ) ( Logan / Sandero )
Są dwie linki. A przypadlość jest taka że jak kolega w komorze silnika ręką dopchnie cięgno to bieg wchodzi. Jak tylko puści jest większy bezwład, gałkę daje się przesunąć ale bieg nie wskakuje.
no to w wybieraku coś się poluzowało albo sama linka się wyciągnęła . Odkręcić lewarek i obadać mocowania. Dla testów wciśnij sprzęgło a niech kolega wrzuca biegi samemu tulejami na skrzyni , jeśli wszystko wchodzi to tak jak pisałem wyżej.
a nie przywaliłeś skrzynią w jakąś dziurę, ja tak miałem w poprzednim aucie tyle, że brak 1,3,5 jak urwałem łapę skrzyni biegów... zorientowałem się dopiero na drugi dzień co się stało bo awarię miałem jak już było ciemno
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum