Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-20, 09:08
Tylko być możne Bosch robi klocki o jakości oryginału i stad cena. Generalnie większość części samochodowych tej firmy jest wysokiej jakości, by nie rzec lepszej często niż oryginał na pierwszy montaż z fabryki.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-07-22, 17:18
w loganie nie masz info o zużyciu okładziny ciernej klocka, więc ta elektryka do niczego ci nie potrzebna. Wystarczą takie z akustycznym wskaźnikiem w postaci hałasującej blaszki
wracając z pracy wstąpiłem na Jerozolimskie i kupiłem Motrio za 95,40zł. i od razu podjechałem do znajomego mechanika na wymianę. klocki jeszczemiałny z 6 mm ale były zapieczone w zacisku więc musiał je wybijać młotkiem, tak mi się coś wydawało bo ostatnio momentami zaczęły piszczeć po ruszaniu
Ostatnio zmieniony przez robertp1983 2013-07-27, 02:46, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2009
Wysłany: 2013-07-28, 11:08
Witam, ja kupilem do mojej mcvki te krotsze klocki ale nie pasują, czy one pasują do wszystkich sanderek i loganow i tylko z mcvkami jest problem z datą produkcji??? Jesli do wszystkich sanderek i loganow to moge odsprzedac za 25zl, sam kupilem za 49zl ( rachunek na zdjeciu )
20130728_115028_resized_1-4.jpg
Plik ściągnięto 278 raz(y) 181,24 KB
Ostatnio zmieniony przez wilanowiak 2013-07-28, 11:14, w całości zmieniany 3 razy
Zdziwiła mnie ilość różnych typów klocków w Daci logan, jakie tqam stosują - no masakra. Po wcześniejszych doswiadczeniach z innymi markami tu się zdziwiłem.
Ja tam zawsze stosuje tarcze brembo klocki ferodo. O ile z tarcza gładko poszło, to z klockami taki zachód że ze starymi do hurtowni poszedłem by mieć pewność :)
A jakie klocki ferodo kupiłeś do swojego mcv? Bo na ich stronie nie znalazłem żadnej informacji, ktore by pasowały do daci. Ja mam logana ,sedan z 2006
niestety nie wiem - pojechałem do hurtowni motoryzacyjnej ze starym klockiem i poprosiłem o identyczne ferrodo no i chłopaki dopasowali. Ja nie mam sprężynek na klockach tylko potrójne zatrzaski :)
niestety nie wiem - pojechałem do hurtowni motoryzacyjnej ze starym klockiem i poprosiłem o identyczne ferrodo no i chłopaki dopasowali. Ja nie mam sprężynek na klockach tylko potrójne zatrzaski :)
Dzięki za odpowiedź. Ile zapłaciłeś za klocki ferrodo, bo jak sprawdzałem do MCV kosztują 310 zł.
Nie pamiętam wrzuciłem w google klocki ferodo i pokazało mi jakiś polski sklep internetowy. Tylko nie wiem czy to się pisze przez dwa rr czy jedno. Szukałem na tamtej stronie i znalazłem tylko do MCV za 310 zł.
Cytat:
ja za ferodo klocki zapłaciłem coś koło 90 zł w hurtowni mot.
ok 250-300 to się kupuje komplet klocki plus tarcze
ty poszukujesz takich:
Na tej stronie nic nie napisali, że pasują do Dacii. 300 zł za klocki i tarcze to całkiem przyzwoita cena.
Nie wiem, ale wymieniłem klocki hamulcowe. Jakie było moje zdziwienie kiedy mechanik wyjął klocki. To były ferodo renault(tak było napisane). Zaproponowano mi LPR i na takie zamieniłem. Za klocki LPR zapłaciłem 109 zł i 80 zł za robociznę. Następnym razem sam założę. Moje ferodo wytrzymały 56000 kilometrów, zobaczymy ile te. Dobrze zrobiłem, że wybrałem LPR? Różne opinie czytałem o nich w internecie.
Próbowałem dzisiaj wymienić klocki i tarcze hamulcowe (oczywiście przód),
i w obu kołach połamałem klucz imbus 7mm na dolnych śrubach mocujących zacisk do jarzma. Górna śruba puszczała. Dolne mimo że potraktowałem środkiem odrdzewiającym nie poszły.
Teraz myślę że może wyjściem jest odkręcić po prostu zacisk z jarzmem -> tam chyba jest śruba sześciokątna 18mm ?
Wymieniałem wczoraj tarcze i klocki na MIKODY, z Jedną tarczą problem bo zardzewiała z piastą i nie chciała zbytnio zejść.
Ale wystąpił też problem. Co się okazało, że klocki nowe są mniejsze niż te stare. Tarcze OK. MIKODA posiada tylko jeden typ klocków do wszystkich wersji DD o długości 116,40mm.
W innych sklepach znajduje różne klocki również większe - Długość [mm]: 155,2 , mimo że są podane do tych samych tarcz i wersji silnikowych .
Są więc różne , mimo że tarcza 280mm to pewnie zaciski są różnej wielkości jak dała fabryka i jutro czeka mnie zamawianie innych klocków - tych większych innego producenta niż MIKODA.
Podsumowując przed zakupem najlepiej zmierzyć , szerokość bo sama wersja silnika i rok produkcji nie wystarczą.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2009
Wysłany: 2014-03-18, 18:06
Witam, pisalem na 6 stronie że wymieniłem klocki na firmy Steinhoff przy 40000km. Teraz mam 95000 i właśnie pora na wymiane więc wytrzymały trochę dłużej niż oryginalne. Teraz są po 78zł ( model STEINHOF SM743-N w sklepie MARTEC )
Muszę teraz także wymienic tarcze hamulcowe, pytanie; czy tu też w zalezności z którego rocznika MCV-ka, tarcze różnią się od siebie?
Czy ktoś może polecić jakiś sensowny zestaw klocki + tarcze w miare rozsądnej cenie ? :)
W sklepie o którym powyżej pisałem proponują taki zestaw za 232zł ( + 15zł kurier ):
- komplet (4 szt) klocków hamulcowych STEINHOF SM743-N
+
- komplet (2 szt) tarcz hamulcowych ROTINGER RT 20161
Co sądzicie o takim zakupie ?
Z góry dzięki za jakieś sugestie i odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez wilanowiak 2014-03-18, 18:08, w całości zmieniany 2 razy
wilanowiak, ja kupowałem do Dusterka tarcze na przód z MIKODA , firma z Częstochowy. Jestem bardzo zadowolony jak na razie - niecałe 5tys zrobione. Cena jest super , za 2 tarcze 280mm średnicy ok 250pln z przesyłką którą przywozi kurier
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum