Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-12-22, 19:13
A czy ktoś się orientuje, czy Windows CE zawsze oznacza procesor MIPS?
Bo generalnie I-go dla WinCE jest całkiem sporo w necie, ale nie bardzo chce mi się to w ciemno ściągać i instalować godzinami w garażu (uruchomienie trybu Windows na Media Nav wcale nie jest takie szybkie, podobnie jak późniejszy reset urządzenia, gdy nie ma się do dyspozycji klawiatury czy choćby myszki).
Nie zawsze ale
"Procesory MIPS stanowiły do roku 2007 jednostkę centralną komputerów firmy SGI. Ponadto są szeroko stosowane w systemach wbudowanych (ang. embedded systems), w szczególności w urządzeniach opartych na systemie operacyjnym Windows CE. Są używane w routerach firmy Cisco, oraz we współczesnych konsolach do gier takich jak Nintendo 64, Sony PlayStation, Sony PlayStation 2, Sony PSP. Szacuje się, że procesory MIPS stanowią jedną trzecią produkcji mikroprocesorów typu RISC."
mam pytanie o media nav, za siedem lat będzie nadawany sygnał tylko cyfrowo w radiu na falach fm, a dotychczasowe odbiorniki(media nav?) przestaną odbierać sygnał, co wtedy?
A tak serio, to po prostu wymieni się na jakies bajeranckie radio 2 din (za 7 lat pewnie będą z takimi bajerami o których teraz nam się nawet nie śni) i będzie radocha z nowego nabytku. Nie widzę żadnego problemu w tej kwestii. Gorzej mają auta gdzie np. radio jest na wspólnym monitorze z komputerem pokładowym, tam to za bardzo nie pokombinujesz. Tutaj to na szczęście zupełnie osobna jednostka.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3772 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-27, 16:37
rottweiler napisał/a:
mam pytanie o media nav, za siedem lat będzie nadawany sygnał tylko cyfrowo w radiu na falach fm, a dotychczasowe odbiorniki(media nav?) przestaną odbierać sygnał, co wtedy?
nie ma zadnych planów wylaczenia analogu po FM
nie pamiętam na jakim programie, ale mówili, że fm będzie cyfrowo od 2020roku
Wysłany: 2013-12-27, 19:16
sereq napisał/a:
Tak jest, przy zdublowanych kontaktach (telefon i sim) Media Nav nie identyfikuje połączeń przychodzących. Trzeba usunąć z jednej pamięci w tedy wszystko gra. Przetestowałem u siebie na zwykłym jednosimowym telefonie.
Nie identyfikuje w takim przypadku ŻADNYCH numerów, czy tylko tych zdublowanych w obu pamięciach?
Czyli czy problemem jest jakikolwiek numer na którejkolwiek karcie SIM, jeśli telefon jest ustawiony na korzystanie z pamięci telefonu?
Tak jest, przy zdublowanych kontaktach (telefon i sim) Media Nav nie identyfikuje połączeń przychodzących. Trzeba usunąć z jednej pamięci w tedy wszystko gra. Przetestowałem u siebie na zwykłym jednosimowym telefonie.
Nie identyfikuje w takim przypadku ŻADNYCH numerów, czy tylko tych zdublowanych w obu pamięciach?
Czyli czy problemem jest jakikolwiek numer na którejkolwiek karcie SIM, jeśli telefon jest ustawiony na korzystanie z pamięci telefonu?
W tej chwili nie jestem pewien na 100%, ale raczej chodzi o zdublowanie numeru w telefonie i sim, nawet jeśli w telefonie masz ustawiony wybór "tylko telefon" lub "tylko sim". Numery nie zdublowane powinny się identyfikować. Test robiłem tylko na zdublowanych stąd nie jestem pewny na 100%. Przetestuj
Wysłany: 2013-12-27, 23:29
Czy komuś może udało się połączyć i odbierać połączenia z telefonem z Windows Mobile 5?
Bo mnie sparowanie się udało, ale nie reaguje na połączenia przychodzące, a i z wychodzącymi nie bardzo działa.
Wysłany: 2014-02-02, 11:44
Jakby ktoś potrzebował I-go 8 dla MIPS to już mam.
Ale nie mogę go wgrać, bo niestety, w Dusterze FL zmienili sposób aktualizacji Media Nav, więc instrukcje jak go odblokować (zaczerpnięte od Rosjan) już nie działają, a działały w starych Dusterach i np. w Capturze z końca ubiegłego roku.
Nie ma np. plików upgrade.lgu które się podmieniało przy aktualizacji.
Może ktoś się spotkał z innymi sposobami na odblokowanie nowej wersji Dacia Media Nav?
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-02-02, 11:44, w całości zmieniany 1 raz
Ae by było można zobaczyć jakie pliki są i próbowac coś kombinować. Cav masz instrukcję i pliki jak zaktualizować mapy w poprzedniej wersji Media Nav? U mnie mapy z 2011 i dostaję czasami szału ;)
Wysłany: 2014-02-10, 18:52
Kombinuj.
Na forum masz tłumaczenie instrukcji z rosyjskiego i linki do potrzebnych plików.
Ale i tak Ci się nie uda, nawet jak się dostaniesz do systemu, to utkniesz na problemie z licencją do map.
Trzeba chyba kupić menavrus i po kłopocie.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-02-10, 22:39, w całości zmieniany 1 raz
Mnie osobiście żadna wbudowana Navi nie zachwyciła - fakt fajnie że jest fabrycznie, że ma taka integracje z autem, ale jakoś dla mnie w użytkowaniu przegrywa z Larkiem i Automapą...
Wysłany: 2014-02-10, 21:46
marcin_dd napisał/a:
Co to znaczy wersja alternatywna softu.
To znaczy "poprawiona" przez Rosjan.
Dodaje do urządzenia możliwości normalnego tableta, możesz oglądać filmy, wgrywać programy jakie sobie tylko chcesz, a nawet podłączyć kamerkę cofania, o ile dobrze zrozumiałem podglądać parametry raportowane przez kompa samochodu itd itp.
Oczywiście możesz wgrywać też inne programy nawigacyjne, w tym niewymagające licencji dla map, a więc jaką mapę wgrasz, taką użyjesz.
Poszukaj sobie w necie "menavrus".
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-02-10, 22:37, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2014-02-10, 21:49
Wgrać mi się udało, ale nie udało mi się ich uruchomić (tyle że to było inne urządzenie, Media Nav w Dusterze FL ma zupełnie inne pliki aktualizacyjne).
Głównie dlatego, że nie miałem zhakowanego Igo Primo dla procesora MIPS, a oryginalny wymaga licencji zgodnej z mapą.
Teraz już (ponoć) mam, ale z kolei wersja softu jest inna i nie wiem jak się dostać do WinCE, więc jak się dostaniesz do swojego systemu, to podam Ci linka, spróbujesz czy zadziała.
czekamy z niecierpliwością na pierwszego odważnego który wgra MENAVRUS i napisze co i jak i jakie ma uwagi ..... sam się przymierzam .....
ps. ....z tego co wyczytałem to mapy do MENAVRUSA nie gadają po polsku ale za to odtwarza filmy, zdjęcia, można podpiąć kamerę cofania, i następna wersja obsłuży kamerę bezprzewodową i internet po 3G ...... dla mnie BOMBA
Ostatnio zmieniony przez kakus 2014-02-10, 23:07, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum