DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Zapinajcie pasy !
Autor Wiadomość
eplus 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2013-11-30, 16:40   

bebe napisał/a:
mud maX napisał/a:
Jak ktoś nie chroni swojego życia - jego broszka, ale po co go za to dodatkowo karać (czyt. mandat)?

Jeżeli ofiara wypadku, w przypadku niezapiętych pasów, pokryje z własnej kieszeni koszty leczenia/pogrzebu/pokrycia szkód, to faktycznie karać nie ma sensu.

Zdaje się, że na koszt Państwa obecnie można już tylko wypisać akt zgonu. A pokrycie kosztów pogrzebu czeka każdego, czy zginie w wypadku, czy ze starości, więc to bez znaczenia. Chyba, że go zje wilk albo rekin. Tylko nie "z własnej kieszeni" - garnitury dla nieboszczyków nie mają kieszeni (wiem, bo kiedyś przymierzałem).

piotrres 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-11-30, 22:59   

eplus napisał/a:
bebe napisał/a:
mud maX napisał/a:
Jak ktoś nie chroni swojego życia - jego broszka, ale po co go za to dodatkowo karać (czyt. mandat)?

1> Jeżeli ofiara wypadku, w przypadku niezapiętych pasów, pokryje z własnej kieszeni koszty leczenia/pogrzebu/pokrycia szkód, to faktycznie karać nie ma sensu.

2> Zdaje się, że na koszt Państwa obecnie można już tylko wypisać akt zgonu. A pokrycie kosztów pogrzebu czeka każdego, czy zginie w wypadku, czy ze starości, więc to bez znaczenia. 3> Chyba, że go zje wilk albo rekin. Tylko nie "z własnej kieszeni" - garnitury dla nieboszczyków nie mają kieszeni (wiem, bo kiedyś przymierzałem).

ad. 1. Zwłaszcza jeżeli ofiara wypadku siedząc z tyłu zabije kierowcę/pasażera siedzącego z przodu, bo broni jak niepodległości/ustroju* swojego do tego prawa: "bo z tyłu jest bezpiecznej". Parę razy w takiej sytuacji wykazałem "pewne braki w wychowaniu" :mrgreen: bo kategorycznie odmówiłem jazdy dopóki pasy nie będą zapięte argumentując to z resztą "pewnymi brakami w edukacji" :mrgreen: (wiem, wiem jestem gorszy od gestapo i smiersz razem wziętych)

ad. 2. Zasiłek pogrzebowy to obecnie i jak na razie 4 kPLN (stan na X 2013), wiem, bo niestety mi się należał (co ciekawe PaniZUS jako osobę zmarłą, w pierwszym odruchu wpisała...mnie.)

ad. 3. Na litość Instancji Najwyższej, eplusie! Garnitur z wilka/rekina/lwa/smoka*... toż to straszna ekstrawagancja![/b]

Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)

Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2013-11-30, 23:09, w całości zmieniany 3 razy  

eplus 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2013-12-01, 09:23   

Przepraszam, tam był oczywiście przeskok myślowy nie zaznaczony należycie. Ale koniec końców goś jest odziany w rekina...
A Pan Kolega zamiast się nabijać, powinien propagować zastosowanie lotniczych foteli katapultowanych klasy 0/0 (działających nawet przy zerowej prędkości i wysokości). Taki fotel miał chyba w Morrisie Jaś Fasola w odcinku, gdzie parodiował Bonda.
Mógłby być jedynie problem w razie odpalenia w tunelu albo pod wiaduktem.

ajax 

Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-12-29, 16:17   

Ostatnio do mojej prywatnej statystyki dołączył 7 przypadek gdy zapięte pasy zabiły/spowodowały ciężkie uszkodzenie ciała. Mam też tysiące - słownie i dużymi literami TYSIĄCE przypadków, gdy brak zapiętych pasów spowodował kalectwo lub śmierć. Sam też kilkakrotnie uczestniczyłem w wypadkach. Pasy zapinałem gdy były nieobowiązkowe, zapinam i mam szczery zamiar zapinać nadal.
A przy okazji - w daćkach (i nie tylko w nich, ale my mamy daćki) jest regulacja wysokości pasów na słupku - to nie po to aby było wygodnie, tylko aby dopasować wysokość do wzrostu kierowcy. Jeśli jest zbyt wysoko pas może uszkodzić szyję - piszę widząc, że zwykle nikt tego nie reguluje.

Właśnie do statystyki dołączyło kolejnych 4 ludzi z jednego wypadku. 2 z niezapiętymi pasami - jeden już nigdzie nie pojedzie po odbyciu podróży na miejsce wiecznego spoczynku. Drugi najpierw będzie długo leczył liczne złamania a potem (przypuszczalnie) także długo będzie miał firanki w kratkę (sprawca i po C2H5OH z zatrzymanym prawem jazdy za wódkę). 2 kolejne osoby - trzeźwe i w samochodzie poszkodowanego - pasy zapięte. Skończyło się na licznych potłuczeniach i drobnych ranach od potłuczonych szyb. W obu samochodach poduszki odpalone. Tym bez pasów to jednak nie pomogło.
Ostatnio zmieniony przez ajax 2014-01-21, 23:23, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu