Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Deska z Dustera po lifcie????
Autor Wiadomość
rally407 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-01-21, 22:31   Deska z Dustera po lifcie????

Cześć, czy ktos ma może informacje czy deska z Dustera po lifcie pasuje plug&play do starego dustera...??? Generalnie chcialbym miec srodek z nowego bo i moj jest z 2013r a dodatkowo ma duze radio itp?? Nie chodzi mi o komentarze ludzi tylko o kwestie techniczną... Jesli ktos ma jakies pojecie prosze o wypwiedz. poprostu mam mozliwosc kupienia deski z nowego dustera w okazyjnej cenie...

Pzdr

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2014-01-21, 23:20   

rally407 napisał/a:
czy ktos ma może informacje czy deska z Dustera po lifcie pasuje plug&play do starego dustera...???

To wie tylko fabryka, ale pewnie nie powie...

Natomiast opierając się na dotychczasowych doświadczeniach z daciami można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że będzie pasować.

Prezes 

Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige
Wysłany: 2014-01-22, 08:58   

laisar napisał/a:
z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć
Chociaż życie pokazało, że oczywistości nie są tak oczywiste, a prostota prosta ;-) Reflektory są inaczej montowane, a to by mi do głowy nie przyszło. Bo po co tu było coś zmieniać, prócz środka?

laisar 
Moderator

Wysłany: 2014-01-22, 09:24   

Prezes napisał/a:
po co tu było coś zmieniać

Oprócz złośliwości lub bezmyślności <; mogą istnieć całkiem dobre powody - np wzmocnienie konstrukcji przodu, powodujące inne ukształtowanie blach, zwiększenie stabilności mocowania lampy albo jeszcze coś innego.

Z deską podobnie - wymiarami niemal na pewno pasuje, ale czy jakaś śrubka nie wypada w innym miejscu, to tego nikt nie przewidzi... Natomiast tak jak z tym reflektorem - zawsze da się coś wymyślić (:

Dominus 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2012
Wersja: Delsey
Wysłany: 2014-01-22, 09:27   

Prezes napisał/a:
laisar napisał/a:
z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć
Chociaż życie pokazało, że oczywistości nie są tak oczywiste, a prostota prosta ;-) Reflektory są inaczej montowane, a to by mi do głowy nie przyszło. Bo po co tu było coś zmieniać, prócz środka?

Zgadza się co pisze Prezes.
Zakupiłem poliftowe przednie lampy a tu zonk :shock: Lampy "niby" te same a jednak inaczej rozstawione uchwyty, ich długości różne i po co tu było zmieniać.
Natomiast w bagażniku można zaadaptować tylną półkę z dodatkowymi sztywną do 2010-2013.
O ile dobrze wiem to też nakładka na tylną klapę z napisem Duster nie pasuje bo troszkę zmieniło się coś z ryglem.

Wracając do kwestii deski poliftowej, żęby mieć ekran 2 din możesz zakupić odpowiedni panel na radioodbiornik 2 din.
Przy wymianie deski na poliftową jeżeli pasuje na Pluq&Play to trzeba dokupować nowe boczki drzwi przednich aby przełączniki tam wylądowały oraz pokąbinować z instalacją bo są różne ilości pinów.
Myślałem już o tym, ale stwierdziłem że zbyt kosztowna zabawa. A środek przedliftowego DD nie jest taki zły.

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2014-01-22, 13:02 ]
Temat o półce / zasłonie bagażnika: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6384.

DD 

Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster
Wysłany: 2014-04-02, 12:31   

Dominus napisał/a:
Prezes napisał/a:

Zgadza się co pisze Prezes.
Zakupiłem poliftowe przednie lampy a tu zonk :shock: Lampy "niby" te same a jednak inaczej rozstawione uchwyty, ich długości różne i po co tu było zmieniać.

No właśnie, niby wyglądało/wydawało_się, że powinny te lampy od ph2 pasować niemalże P&P (poza elektryką), a jak doszło do "sprawdzenia", to się okazało, że fabryka nieżle namieszała ;-) .

Dominus napisał/a:
O ile dobrze wiem to też nakładka na tylną klapę z napisem Duster nie pasuje bo troszkę zmieniło się coś z ryglem.

Znów coś musieli zamącić... a gdyby tak wymienić nie sama listwe, ale rownież rygiel/zamek itp. zakombinowac??

Przy okazji, wie ktoś może, czy relingi z ph2 pasują do ph1, czy może też coś namieszali ;-) .
Nie zmienili np. rozstawu szpilek mocujących, czy coś w tym stylu :mrgreen: ?
?

corrado 

Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi (86KM/200Nm-130KM/300Nm)
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-04-02, 14:02   

A poza mocowaniem jednym 3 srub czymś te lampy się różniły , że nie siedziały między błotnikiem a grilem ?
Przecież jeśli tylko mocowania to można było użyć kształtowników / kątowników

bez jakiegokolwiek cięcia plastików, podobnie można byłoby zrobić z deską front jeśli to tylko kwestia przesunięcia śrub mocujących a nie samego kształtu / wnęk itd.[\

laisar 
Moderator

Wysłany: 2014-05-27, 10:21   

@corrado: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=9467

Niemal wszystko da się jakoś obejść, tylko czasem wymaga to właśnie dużej rzeźby, a nie każdy lubi sztukę nowoczesną z działu metaloplastyka <;

Odpowiedz do tematu