Najprawdopobniej, jeśli takie jak w Dusterze I to własnie T5 2,3W
Dziś postaram się kupić a jutro wymienić. Spostrzeżeniami podzielę się
Już jest jutro, żaróweczki wymienione. Zajęło mi to 10 minut. Dwie żarówki T5 1,2W kupione w TESCO w Lublinie za 2,99zł. Zamieszczone zdjęcia i opisy bardzo mi pomogły.
Ostatnio zmieniony przez Slawek1970 2014-02-08, 11:57, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2014-02-20, 16:34 Żarówka w przycisku podnoszenia szyb
Witam,
po sześciu latach użytkowania przepaliła mi się żaróweczka w przycisku podnoszenia szyb (Logan MCV). Wysupłałem ją zgrabnie z przycisku, poszedłem do sklepu z częściami, a tam, że takie żaróweczki to są specjalne Renaulta i oni takich nie mają.
No dobra, poszedłem do dealera, że chcę taką żaróweczkę. A oni na to, że chętnie mi sprzedadzą cały przycisk, bo Renault/Dacia samych żaróweczek nie sprzedają.
Czy ktoś przerabiał ten temat? Jakie parametry mają te żaróweczki, i gdzie je można dostać?
O taką żaróweczkę zapytaj w sklepie z elektroniką i innymi scalakami.
Ja tam swego czasu kupiłem takie właśnie pasujące do przycisków, nawet wziąłem trochę więcej na zapas...
Przydały się.
Żarówka od licznika z Poloneza na przykład Z licznika Megane 1 pasuje, ale w ASO 14zł
Z tym, że te żarówki się czasami różnią między sobą chociażby długością "wąsów" w zależności od producenta i delikatnie długością pomimo tego, że teoretycznie to ten sam typ. Ja np. musiałem dolutować ze starej żarówki, jak kupiłem żarówkę Philips'a.
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Ostatnio zmieniony przez matucha 2014-02-23, 07:25, w całości zmieniany 1 raz
Zgłupiałem po przeczytaniu wątku, bo każdy post jest o innym modelu i innej żarówce - więc zapytam tak.
Pacjent: Sandero 2008/2009.
Chcę wymienić podświetlenie nawiewów na LED-y (jedna żarówka już nie styka).
Ile sztuk i jaki model mam kupić (chciałbym jakiś fajny kolorowy - niebieski?).
Ile czasu powinno to zająć?
PS. Pukając w pokrętła z jednej strony konsola nawiewu trochę mi wpadła do środka. Coś urwałem czy tylko mogło wyskoczyć z jakichś zawiasów?
Dzięki szczegółowym instrukcjom z tego wątku zaoszczędziłam 157zł
Wymiana żarówki przycisku trwała chwilkę (na razie padła jedna) - w ASO chcieli wymieniać całą kostkę
Dobrze, że nie chcieli wymienić deski rozdzielczej
Ale jak już dobrałaś się do żarówek, to trzeba było wymienić wszystkie, bo teraz to pewnie i tak będą lecieć po kolei.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3750 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-11-05, 21:41
Wymieniałem dziś prawą żarówkę podświetlenia panelu.Projektant tego rozwiązania powinien być gotowany w smole i batożony drutem kolczastym. Po odkręceniu panelu warto zdjąć uchwyt linki sterowania temperaturą , a jeśli oprawka żarówki kiepsko się odkręca to można się wspomóc płaską oczkową ósemką - idealnie pasuje do odkręcenia oprawki.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2014-11-05, 21:43, w całości zmieniany 2 razy
Ale jak już dobrałaś się do żarówek, to trzeba było wymienić wszystkie, bo teraz to pewnie i tak będą lecieć po kolei.
Dobrałam się do jednej żarówki - czyli wydłubałam przycisk (przecież mówię, że szczegółowa instrukcja pomogła).
Po co sobie niepotrzebnie komplikować życie
Spaliła mi się jedna z żarówek pokrętła ustawienia nawiewu (lewa). Okazało się, że jest to żarówka niskoemisyjna. Nie dość, ze w serwisie nie mieli na stanie, to jeszcze kosztuje jakieś niebotyczne pieniądze (30 zł? może za blister 10 szt.?). Ktoś się spotkał z podobną sytuacją? Coś wie na ten temat?
Ostatnio zmieniony przez piku 2015-03-06, 23:45, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 366 Skąd: Białystok
Wysłany: 2015-09-08, 08:29
Oczywiście
W zeszłym roku wymieniłem wszystkie żaróweczki klawiszy i podświetlenia panelu wentylacyjnego na białe ledy T5.
Z końcowego efektu jestem zadowolony.
Również dołączyłem do kluby wymieniających żarówkę podświetlenia pokrętła nawiewu. Z moich doświadczeń wynika że do wyjęcia żaróweczki najlepiej jest odpiąć górne cięgło, wtedy można dość swobodnie przekręcić cały panel i dobrać się do żarówek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum