Witajcie To mój 2 temat jaki zawarłem na forum wiec proszę o wyrozumiałość.
Mam LOGANA 1,5 DCI 68 KM z grudnia 2006
Podłączyłem do do czytnika kodów błędów CREADER V i dostałem kod P0670
Kod ten po wyczyszczeniu błędów pojawia się cyklicznie i wskazuje na problemy ze świecami żarowymi.
Czy ktoś z forumowiczów miał lub ma kłopoty z odpalaniem porannym DRAKULI?
Jakie polecacie świece żarowe do tego modelu? Proszę o krótkie uzasadnienie.
Jak sprawdzić która świeca jest OK a która padła ?
Czy lepiej jest wymienić wszystkie 4 , czy tylko uszkodzoną ?
Czy potrzeba do tej operacji jakiś specjalnych narzędzi ?
Jak sprawdzić która świeca jest OK a która padła ?
Sposób 1: grzejesz świece dwa trzy razy wychodzisz z auta i dłoniom sprawdzasz która jest ciepła. Zimna świeca oznacza że zmarło jej się i do wymiany.
Sposób 2: wykręcasz świecę i podpinasz jeden koniec przewodu do terminala świecy a drugi koniec do "+" akumulatora, a obudową świecy dotykasz do "-" akumulatora jak żarnik się grzeje to świeca jest dobra. Radzę świece trzymać w kleszczach bo się trochę grzeje.
woszczyn napisał/a:
Czy lepiej jest wymienić wszystkie 4 , czy tylko uszkodzoną ?
można jedną, ja osobiście wolałem wymieniać wszystkie cztery, ale to już tylko zależy od Ciebie
RTEmagicC_RTEmagicC_pic_tt_01_grafik_pl.jpg.jpg
Plik ściągnięto 391 raz(y) 12,44 KB
Ostatnio zmieniony przez monopios 2011-12-09, 11:50, w całości zmieniany 2 razy
No właśnie. W zasadzie woda w czajniku nie powinna mieć wpływu na żywotność grzałki. Ale jeżeli porównamy wodę zmiękczoną i z kamieniem to co nam wyjdzie.
Reklam nie oglądacie.
Poprostu może była wadliwa i nie ma się co zabardzo czepiać.
Kosteczki elm327 nie kupiłem .... bo na razie nie mam na czym sprawdzać :P
-muszę zakupić tablet na androidzie albo zmienić wreszcie telefon na jakiś androidowy wynalazek.
c.
_________________ --
12.V.2021: +165000km od dnia zakupu,
>237kk całkowity
carolinus - a jakie objawy przed wymianą były w starcie silnika a jakie teraz po?
Zastanawiam się nad swoimi bo cosik za długo odpala i tak dziwnie pierwsze spaliny "śmierdzą"
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Hmm.. w zasadzie to może ciut dłużej kręcił jak było zimnawo
- ale to pewnie siła autosugestii. Gdyby nie wycieczka do mekintosza to nawet bym nie wiedział że coś jest nie tak.
Spaliny - nie mam pojęcia jakie są/były bo nie miewam okazji pooglądać swojego uruchomionego auta :D
Może się mylę* - ale podgrzewanie / brak podgrzewania świec ma znaczenie tylko przy minusowych temperaturach (diesel)
- po uruchomieniu silnika świece już w sumie do niczego nie są potrzebne....
*Proszę kogoś bardziej zaznajomionego w temacie o ewentualną korektę mojej wypowiedzi.
Jeszcze nie sprawdziłem czy ten sam błąd się pojawi, temp. w okolicach +5 stopni,
po przekręceniu kluczyka spiralka "zaświeca się" tylko razem z innymi kontrolkami na 1-2 sek i niemal natychmiast gaśnie.
c.
_________________ --
>237kk całkowity
A sprawdzałeś akumulator?
Mój też jest jeszcze fabryczny z 2007 roku
- od zakupu w lipcu 2013 nie zawiódł jeszcze ani razu ale wiek swoje robi. No i było ciepło...
Jak znajdę chwilę to podjadę do magików od akumulatorów co to mają specjalny przyrząd do sprawdzenia aktualnej pojemności. Na szybko można jedynie zwykłym miernikiem sprawdzić czy jest ładowanie, ewentualnie czy nie za małe napięcie daje po włączeniu np. ogrzewania/wiatrak, światła.
Liczę się z tym że jak przyjdą mrozy to będę musiał na szybko kupić nowy :) Znaczy akumulator, nie samochód :D
c.
_________________ --
>237kk całkowity
Sprawdź ile masz napięcia "na pusto", ile masz po uruchomieniu oraz do ilu spada przy rozruchu.
Nie wiem jakie są normy ale wydaje mi się że jeśli w trakcie rozruchu spadnie poniżej 9V to już nie jest dobrze :/
Nie mam czasu - w swoim musze zrobić 2 rzeczy:
1. "odkorkować" oryginalne "jednorazowe" korki i sprawdzić poziom elektrolitu (aerometru niestety nie mam więc nie sprawdzę gęstości)
2. podjechać do magików od akumulatorów i zrobić konkretny test - robi się coraz chłodniej i średnio widzę ganianie z akumulatorem w ręku do sklepu :/
_________________ --
>237kk całkowity
Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.5dci 65kw
Rocznik: 2011
Wersja: Arctica
Wysłany: 2014-03-02, 20:35 logan - nie grzeją świece żarowe
Witam
mam problem przy mojej logance z 2011r 1.5 dci
świece żarowe są sprawne,iskrzą przy podłączeniu napięcia lecz nie grzeją.
Próbowałem sprawdzić sterownik,ale do końca nie wiem jak.
Dałem radę tylko ustalić żę do kostki wpinającej do sterownika dochodzi główne zasilanie i nic więcej się tam nie dzieje
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-03-02, 23:07, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum