- czy można wyciągnąć wniosek, że szyby dotychczas pękały tylko w wersji z silnikiem diesla? a jeżeli tak to czy jest zróżnicowanie w zależności od napędu 4x2 a 4x4?
- czy był inny przypadek?
...macie jakieś wskazówki odnoście wymiany? zostawialiście auto na dłużej niż cały dzień żeby klej dobrze związał?
Po wymianie szyby w mojej MCV dostałem zalecenie żeby przez pierwszą dobę nie zostawiać auta na długo na nierównym podłożu. Tzn. żeby nie stało wyraźnie przekrzywione na jeden bok.
Gdyby było tak jak piszesz, to w zestawie z szybą sprzedawaliby okulary z czujnikami przechyłu, które automatycznie by się przekrzywiały w stronę przeciwną.
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2011-01-21, 22:50, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-24, 23:43
Beckie napisał/a:
toon napisał/a:
...macie jakieś wskazówki odnoście wymiany? zostawialiście auto na dłużej niż cały dzień żeby klej dobrze związał?
Po wymianie szyby w mojej MCV dostałem zalecenie żeby przez pierwszą dobę nie zostawiać auta na długo na nierównym podłożu. Tzn. żeby nie stało wyraźnie przekrzywione na jeden bok.
Jak w citroen AX wymienilem szybe tez mi tak radzono postapic. Prawdopodobnie kleje dluzej schna i dla pelnej wytrzymalosci jest wymagany okreslony czas, w ktorym pojazd musi stac poziomo.
szyba wymieniona, 8h odstanie w ciepłym pomieszczeniu, auto umyte, naklejka przełożona, duster stoi na płaskim.
co do wpisu o wymianie w książce zostałem poinformowany co następuje:
aso nie wpisuje żadnych napraw gwarancyjnych i pogwarancyjnych bo:
1. nie ma po co. można w każdej chwili przyjść do aso i poprosić o historię napraw auta.
2. nie ma gdzie (w książce serwisowej jest miejsce na przeglądy, a w książce gwarancyjnej miejsce na notatki).
mi taki wpis jest w ogóle nie potrzebny ale jestem ciekaw Waszych opinii.
przy okazji poprosiłem o uzupełnienie zawleczek (zaślepek) na plastykowych elementach nadkoli. po zimie zgubiłem co najmniej dwie. z ciekawości spróbowałem później kilka zdjąć, to przeraziłem się, że taka tandeta tam siedzi. elementy niespasowane, a w zasadzie po prostu zbyt luźno spasowane. to już nie oszczędność, a zwykłe niedbalstwo. chyba poszukam ciaśniejszych zamienników i sam powymieniam.
--
przypomniało mi się. czy okres gwarancji wymienionej części biegnie od początku?
Ostatnio zmieniony przez toon 2011-01-25, 23:12, w całości zmieniany 1 raz
macie jakieś wskazówki odnoście wymiany? zostawialiście auto na dłużej niż cały dzień żeby klej dobrze związał?
kilka lat temu wymieniałem szybę w klapie Renault Megane II Grandtour (była taka akcja wymuszona przez RP chociaż akurat w moim przypadku nic się z szybą nie działo) i samochód musiałem zostawić na dobę, a tłumaczono mi, że taki jest wymóg technologii wklejania szyby, samochód po wymianie został w serwisie do dnia następnego w ogrzewanej hali... - mnie to przekonało..
Dołączam do grupy użytkowników Dustera z pękniętą przednią szybą
(...)szybka wizyta w serwisie, autko obfotografowane, bez konsultacji z centralą wymiana gwarancyjna. szyba będzie na jutro.
Współczuje i cieszę się, że przynajmniej ASO potraktowało cię po człowiekowatemu.
A skoro tak to wygląda na to, że problem jest dobrze znany i nie muszą już z tym dzwonić do mamusi
Z naszego forum wnioskuję, że dotyczy to autek z dCi (większa masa silnika,? drgania?)
U mnie, odpukać, na liczniku 10600 km z tego w sumie z 1% po gruntówkach, sporo po dziurawych drogach Podkarpacia, zaliczone temperatury: -17...+32 st. C, trafienie fajerwerkiem w ruchu (w Nowy Rok) i szyba na razie cała.
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2011-01-27, 00:35, w całości zmieniany 1 raz
przy okazji poprosiłem o uzupełnienie zawleczek (zaślepek) na plastykowych elementach nadkoli. po zimie zgubiłem co najmniej dwie. z ciekawości spróbowałem później kilka zdjąć, to przeraziłem się, że taka tandeta tam siedzi. elementy niespasowane, a w zasadzie po prostu zbyt luźno spasowane. to już nie oszczędność, a zwykłe niedbalstwo. chyba poszukam ciaśniejszych zamienników i sam powymieniam.
Jeśli to ta część co myślę a pewnie tak to ręce mi już opadają. Trzy razy mi to przypinali (z jednej strony, z drugiej się trzyma), a wizyta w serwisie Renault to bardzo wątpliwa przyjemność i strata kilku godzin życia na byle głupotę (btw. jak na razie serwisy Renault w Warszawie to największa antyreklama Dustera).
Czyli rozumiem, że wymiana nic nie dała i nadal ci się odczepiają?
Jeśli to ta część co myślę a pewnie tak to ręce mi już opadają. Trzy razy mi to przypinali (z jednej strony, z drugiej się trzyma), a wizyta w serwisie Renault to bardzo wątpliwa przyjemność i strata kilku godzin życia na byle głupotę (btw. jak na razie serwisy Renault w Warszawie to największa antyreklama Dustera).
Czyli rozumiem, że wymiana nic nie dała i nadal ci się odczepiają?
ja tych zaślepek nie wymieniałem tylko podczas wizyty w sprawie szybki poprosiłem (skutecznie) o uzupełnienie brakujących elementów. nie jeżdżę do aso z takimi pierdołkami.
na razie wszystkie trzymają.
Niestety mnie też dopadła pęknięta szyba. Pękniecie biegnie od górnej części szyby, dokładnie na wysokości klejenia lusterka, pękniecie zakręca pod przyklejonym lusterkiem o 90 stopni w prawo ( w stronę pasażera) i ok. 1 cm wychodzi już poza wykropkowane pole na lusterko. Teraz sobie uświadomiłem że wczasie jazdy usłyszałem trzask i to pewnie był ten moment pękniecia. Mam diesla a więc coś jest na rzeczy. Po wizycie w ASO dam znać jak sprawę załatwiono.
Ostatnio zmieniony przez Dusterjack 2011-09-24, 21:23, w całości zmieniany 1 raz
Duster rocznik 2010. 70 tys. przejechane. Pęknięcie takie jak opisywane powyżej. Środek górnej krawędzi szyby, zawija się wokół lusterka wstecznego. Najpierw myślałem, że ktoś usiadł na szybie, bo brak śladu po kamieniu. Ale śladu po dupie też nie było. Po przeczytaniu postów powyżej już wiem, że to rumuńska fuszerka. Pech, bo w listopadzie skończyła się gwarancja, AC też nie wziąłem w tym roku. Wrrrrrr....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum