Wysłany: 2014-04-12, 11:18 Dziwny dźwięk lewy przód pod maską
Witam,
w moim loganie 1.5 dci od dwóch dni słyszę dzwięk dochodzący z pod maski,
brzmi on jak by jakieś elektroniczne urządzenie non stop pracowało, jakaś pompka
dzwięk słychać we wnętrzu znacznie mocniej jak zdejmę pokrywę bezpieczników,
idąc tym tropem pod maską słyszę ten dzwięk w okolicy bezpieczników lub przedniej lampy, okolica pod akumulatorem , widzę tam jakąś urządzenie z korkiem firmy koyo.
Przy włączonym zapłonie nic nie słychać dopiero przy włączonym silniku,
dzwięk słychać również z zewnątrz w okolicy lewego koła
Jakiś tydzień temu zrobiłem sobie sterowanie szybami bez kluczyka i ładowarkę do tel w tym samym miejscu na kablach z bezpiecznikiem, lecz po wyciągnięciu bezpieczników dzwięk nie ustaje.
po chwili szukania dochodzę do wniosku że to pompa wspomagania tak świszczy,
przy skręcaniu kołami zmienia się ton dzwięku,
odkręciłem korek wlewu i płyn jest widoczny, ciężko ocenić czy jego poziom jest między min a max bo jest stłabo to widoczne,
Czy to będzie płyn czy może pompa do wymiany ?
pozdrawiam
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-04-12, 14:26
miałem kiedyś coś podobnego w astrze G - bulgotało i hałasowało podczas kręcenia kierownicą. Po uzupełnieniu płynu - ok 100 ml (gdzie uciekł, do dziś nie mam pojęcia ) zrobiło się cicho. Więc zacznij od skontrolowania zbiorniczka płynu wspomagania i w razie czego dolej WŁAŚCIWY płyn hydrauliczny. A potem sprawdź od spodu, czy nie ma gdzieś wilgoci ( maglownica, manszety itd)
ilość płynu sprawdzona, wyglądało że jest dosyć ale aby uspokoić swoje sumienie zakupiłem litr oleju, zdjąłem wężyk z pompy, udało się spuścić jakieś 200 ml, kolor mocno brązowy, i zalałem świeżym olejem, lecz dźwięk jest może minimalnie cichszy, ale tydzień temu go w ogóle nie miałem,
mi najlepiej poziom sprawdzało po częściowym zdjęciu plastikowego nadkola,
teraz myślę jak zrobić aby tą pompę trochę wyciszyć,
od zewnątrz to mnie nie interesuje tylko od środka.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-04-15, 16:03
waluś napisał/a:
zakupiłem litr oleju, zdjąłem wężyk z pompy, udało się spuścić jakieś 200 ml, kolor mocno brązowy, i zalałem świeżym olejem
Samo się odpowietrzy od kręcenia na maksa w lewo - prawo, po paru minutach .
Jak zapowietrzone to pieni sie i są bąbelki w pojemniczku z płynem do wspomagania.Musiałbyś mieć gdzieś nieszczelność w maglownicy .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum