Nastał czas popołudniowych mroków przez co powroty do domu z pracy wiążą się z ciągłym oślepieniem przez światła samochodów jadących za mną (w dzień mi to nie przeszkadza).
Świetnym rozwiązaniem takiego problemu jest wewnętrzne lusterko fotochromatyczne, którego w Dacii brak. Próbowałem znaleźć coś w internecie ale tam tylko części do "prestiżowych marek". Do tego w sprzedaży są całe elementy tzn. nie samo lusterko ale również uchwyt. Są one oczywiście niekompatybilne z Dacią. I tak się zastanawiam jak to ugryźć.
Czy ktoś z Was miał może jakieś doświadczenia z montażem niefabrycznego lusterka w Dacii?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-02-17, 13:10, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-11-11, 13:56
Marek1603 napisał/a:
A w Dusterze nie ma "przełącznika" z tyłu lusterka do zmiany kąta?
Takie rozwiązanie to półśrodek, do tego niezbyt dobry (moim zdaniem). Trzeba się wtedy wychylać żeby coś w lusterku zobaczyć a koniec końców i tak cie oślepia. Dlatego (z własnej wygody) szukam innego rozwiązania.
Podejrzewam, że można spróbować założyć takie z innego auta, np. z Megane i powinno działać po podłączeniu do 12V. Koszt używanego sprawnego to 50 do 150zł w zależności od źródła.
Fotochromatyczne nie zapobiegnie oślepianiu. To działa mniej więcej tak jak ten przełącznik, tylko automatycznie.
W Jeepie miałem takie samo-przyciemniające z czujnikiem światła i to nawet fajnie działało. Ponieważ miałem mocno przyciemnione tylne szyby to 90 % czasu lusterko było jasne ale jak z tyłu pojawił się ktoś ze źle ustawionymi światłami i oślepiał, to lusterko samo się przyciemniało na taki trochę zielonkawy kolorek.
Samo fotochromatyczne niewiele pomoże, bo działa za wolno. Zanim się przyciemni to ten świecący z tyłu już sobie pojedzie.
Marek1603 napisał/a:
Mnie bardziej przeszkadza w bocznych. Zwłaszcza jak ktoś jedzie za tobą i równą tobie prędkością lewym pasem.
Na to pomoże przyciemniane lusterko boczne. Było w komplecie z przyciemnianym wewnętrznym.
Ostatnio zmieniony przez wojtek_pl 2012-11-12, 08:15, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2014-02-15, 15:53 DIY Dacia Lusterko wewnętrzne fotochromatyczne od Laguny II
Czy ktoś już próbował zamiany standardowego lusterka wewnętrznego na lusterko fotochromatyczne ( od Laguny, BMW E38/39 i innych)
Na portalach aukcyjnych ceny są dość niskie 10 - 40 zł
A funkcjonalność jak pamietem z Laguny niezła.
Za stosunkowo niewielkie pieniądze akcesorium z klasy znacznie wyższej
Interesuje mnie czy mocowanie będzie pasowało oraz czy bez problemu można doprowadzić tam zasilanie.
A także czy trzeba będzie dorabiać maskownice.
laguna_lusterko_fotochrom.jpg
Plik ściągnięto 31110 raz(y) 9,71 KB
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2014-02-19, 17:17, w całości zmieniany 1 raz
A to lusterko w Lagunach było tylko klejone do szyby, czy jeszcze jakoś zintegrowane z podsufitką/lampką itd ? Jakoś słabo widzę możliwość zamontowania tego w Daćce tak, żeby nie wyglądało na sztukowane...
Owe lusterko fotochromatyczne z Laguny jest w sposób identyczny montowane jak w Daćce.
Na szybie jest wklejony ten uchwyt na którym jest zamontowane lusterko tylko to Renaultowe ma po prostu taką "śmisznie-dużą" obudowę.
Nie wiem czy uchwyt wklejony na szybie jest Plug&Play do tego Renaultowego.
Obudowa większa ze względu na to by dostawała do podsufitki by wyprowadzić kable (nie były widoczne)
PS. Już wszystkie wiem
Nie będę opisywał.
Wszystko na fotkach.
W sprawie podłączenia to jak rozkminianie po niemiecku dam znać.
Choć można i nie niszczyć obudowy tej plastikowej określanej przeze mnie jako "śmiszną" i zrobić tak.
Wg mnie bardzo estetycznie i muszę pomyśleć nad tym
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2014-02-17, 22:32, w całości zmieniany 3 razy
Czyli warto kupić
Czekamy na poradnik ze zdjęciami.
Mam nadzieję że ceny na portalach aukcyjnych nie pójdą za bardzo w górę
Znalazłem opis podłączeń - wystarczy + i masa , 2 pozostałe są nie podłączone .
Przy okazji podano sposób sprawdzania - jeśli się palcem zakrywa zewnętrzną diodę przy włączonym zapłonie.
Rysunek z maganki
internal_miror_ranault-page-001.jpg
Plik ściągnięto 640 raz(y) 166,8 KB
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2014-02-18, 09:20, w całości zmieniany 1 raz
Zgadza się lusterko jest niezależną jednostką, tzn. ma w sobie czujniki i montaż jedynie polega na podłączaniu plus masy oraz można podpiąć plus z biegu wstecznego co powoduje maksymalne rozjaśnienie lusterka.
oraz można podpiąć plus z biegu wstecznego co powoduje maksymalne rozjaśnienie lusterka.
Z tym się nie zgodzę
Właśnie nabyłem drogą kupna za całe 20 zł
Sprawdziłem i stwierdzam:
1. Zasilanie musi być podpięte cały czas ( + do siwego - do czarnego)
2. Ze względu na posiadanie dwóch czujników - jednego od strony zewnętrznej do pomiaru oświetlenia ogólnego oraz drugiego czujnika oślepiana- od strony kierowcy, zasilanie musi być podawane po załączeniu zapłonu a wtedy działa poprawnie.
A jak jest ten drobiazg zbudowany świadczy załączone zdjęcie elektroniki wewnątrz tego lusterka
Co do podpięcia podpięcia plusa z biegu wstecznego co powoduje maksymalne rozjaśnienie lusterka wyczytałem na innym forum, i koleś miał 3 pin pusty i sobię kabelek wyprowadził do tego ale końcowym efektem się nie pochwalił
Ciąg dalszy opisu instalacji w zdjęciach ( nie moich)
Ponieważ mocowanie jest minimalnie inne można przykręcić uchwyt daciowski do metalowego mocowania oryginału - poniesie on trochę wyżej lusterko
Kropkowanie szyby niezbyt kryje wnętrze obudowy
Warto z czarnej foli samoprzylepnej wyciąć kształt obudowy wykorzystując kawałek kartonu
Przyłącze +12 i masy ciągniemy od lampki oświetlenia wnętrza
Warto też włożyć kawałek gąbki aby złacze nie stukało o szybę
I możemy cieszyć się użytecznym gadżetem
Chętnie bym zrobił to lecz na lusterku mam przyklejony wyświetlacz od czujników parkowania.
Chyba że da się obrócić lusterko do góry nogami (dolna strona zdjęcia jest płaska)
ale nie wiem czy to nie wpłynie na zasłonięcie czujnika od przodu (czy zmienionej pozycji nie zostanie on zasłonięty)
Marka: Dacia
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-03-16, 21:01
Dominus napisał/a:
Co do podpięcia podpięcia plusa z biegu wstecznego co powoduje maksymalne rozjaśnienie lusterka wyczytałem na innym forum, i koleś miał 3 pin pusty i sobię kabelek wyprowadził do tego ale końcowym efektem się nie pochwalił
Każdy fotochrom powinien mieć 3 przewody. Stały + może być ze stacyjki, może być ze świateł pozycyjnych (zależy co kto woli), minus i plus po wstecznym. Aby podczas cofania z garażu po włączeniu świateł bieg wsteczny spowodował maksymalne rozjaśnienie lusterka. We Fiatach włączenie było po włączeniu świateł pozycyjnych Z opisu wygląda, że we Francuzie zrobili jakąś ułomną wersję... Zamówiłem od Laguny II, zobaczymy co i jak, spróbuję założyć do swojego Logana. We wszystkich Fiatach jakie miałem też pozakładałem. Przydatny gadżet, zwłaszcza na baranów mających zenony na wozie i ślepiących nam z tyłu.
Ostatnio zmieniony przez dacialoganmcv 2014-03-16, 21:06, w całości zmieniany 2 razy
Lusterko przygotowane do montażu, ale że nie chcę lutować przewodów szukam odpowiedniej wtyczki
Muszę wyprowadzić również zasilanie do kamerki( to miejsce wyprowadzenia zasilania będzie bardzo mocno wykorzystane a nie chcę za bardzo zniszczyć podsufitki)
Kupiłem tez pojemnik na okulary aby montaż robić za jednym zamachem - ale nie pasuje kolorystycznie - niestety - będę musiał dobrać chyba od Laguny aby się kolorystycznie elementy wyposażenia zgrały.
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2014-05-04, 00:34, w całości zmieniany 1 raz
Takie lusterka fotochromatyczne dostępne są z modeli Laguna II, Megane II oraz Scenic II (może jeszcze w gdzieś były)
Ja przypadkowo zakupiłem z lampkami wewnętrznymi z Laguny II, gość miał za 20zł wystawione na allegro więc w jednej paczuszce wszystko otrzymałem
Z montażem dużo roboty nie ma.
Zrobiłem tak jak na fotkach powyżej że dokręciłem uchwyt oryginalny do nowego lusterka, kawałek folia przyciemniającej aby nakleić na szybę w miejsce obudowy lusterka oraz podłączenia plusa po stacyjce i masy.
Trochę majsterkowania jest
W sumie to bardziej przydałoby się lusterko fotochromatyczne do lusterka zewnętrznego, albo chociaż przyciemniane , bo w zimie oślepiają od tyłu jakieś tiry
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum