DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy dacia to auto dla biedaków?
Autor Wiadomość
Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2014-03-28, 16:14   

bebe napisał/a:
Czy ktoś mógłby, jak debilowi, wytłumaczyć mi, czemu w samochodzie plastiki mają być miękkie? I czemu twarde plastiki to zuooo?

tego nie da się racjonalnie wytłumaczyć :-P , chyba dlatego,że jak do kabiny wsiada pseudo-tester pseudo-magazynu motoryzacyjnego, to zaczyna od macania paluchami deski i innych elementów. Jak miękkie, to Ok, jak twarde to Bee. :mrgreen: Dla mnie mogą mieć twardość blachy, walić łbem nie planuję. Istotne jest aby były trwałe, nie rysowały się, dawały się łatwo utrzymać w czystości i po 3 tysiącach km nie skrzypiały. Wcześniej jeździłem nissanem note który miał przyjemnie miękką deskę rozdzielczą. I co z tego, jak niemal od nowości wszędzie były jakieś świerszcze z którymi walczyłem aż do jego sprzedaży. Co ciekawe, DD po 2 latach praktycznie nie skrzypi :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2014-03-28, 16:18, w całości zmieniany 3 razy  

BigT 

Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2013
Wysłany: 2014-03-28, 16:32   

Dar1962, ja walczyłem ze skrzypieniem za pomocą taśmy szmacianej - tylko trzeba się bawić w rozbiórkę i montaż.

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2014-05-14, 20:15   

BigT napisał/a:
A jeśli jest cecha opisująca najlepiej chyba każdego, albo prawie każdego właściciela samochodu tej marki to świadomość zakupu, tego nie kupują przypadkowi ludzie.

Miałem to zrobić już dawno temu, ale nie miałem czasu. :)

(Tu akurat w rozdziałce GPSowej.)

BigT 

Wysłany: 2014-05-14, 22:27   

grubo ;)

czacha79 

Marka: Jeep | Fiat
Model: Cherokee XJ | Bravo
Silnik: 4.0 | 1.4T Jet
Rocznik: 1992 | 2008
Wysłany: 2014-05-17, 08:28   

Auto za 50-75tys nie jest autem dla biedaków - niestety, ale biedni ludzie jeżdżą komunikacją miejską lub Uno za 800zł.
Ostatnio zmieniony przez czacha79 2014-05-17, 08:29, w całości zmieniany 1 raz  

kakus 

Marka: dacia
Model: Stepway II
Silnik: Tce 90
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-05-30, 18:46   

do niedawna myślałem że jednak dla biedaków .... ale kilku moich znajomych kupiło ostatnio samochody przynajmniej lepiej wykończone ( 208, fiesta, )..... za sporo niższą cenę od mojego stepway-a ...... więc jednak nie dla biedaków ...... oby nie dla frajerów :mrgreen:

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2014-05-30, 19:01   

No Ford ostatnio mocno atakuje cenowo, Ka,Fiesta,niższe wersje wyposażenia Focusa... Szkoda że C-maksia nie oferują taniej.

d3mol3k 

Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Wysłany: 2014-05-30, 20:03   

kakus napisał/a:
do niedawna myślałem że jednak dla biedaków .... ale kilku moich znajomych kupiło ostatnio samochody przynajmniej lepiej wykończone ( 208, fiesta, )..... za sporo niższą cenę od mojego stepway-a ...... więc jednak nie dla biedaków ...... oby nie dla frajerów :mrgreen:

No tak ale w zestawieniu ze zwykłym sandero chyba jednak lekko droższe. Jakby ubrał te 208, fieste w pakiet suv a la twój stepway to cena też by skoczyła w górę dodać też trzeba zmienione lekko zawieszenie i wcale stepway w takim porównaniu nie wyszedłby źle. :-)

kakus 

Wysłany: 2014-05-30, 21:29   

ja kocham swoje dacie ....i wiem .....no ale to jest miłość .... a ona jest ślepa :lol:
obiektywnie patrząc to konkurencja jednak daje lepsze wykończenie i prestige ;-) za nawet mniejsze pieniądze ....
zwłaszcza peugeoty wewnątrz są niedoścignione :->
ale DACIA to jest samochód oryginalny ... nietuzinkowy... to tak jak komputer AMIGA we wczesnych latach PC-ów ...... DACIA to taki motoryzacyjny UNDERGROUND :-D ...... płynę pod prąd trendom :mrgreen: .... tak jak cała reszta forumowiczów .....
Ostatnio zmieniony przez kakus 2014-05-30, 21:31, w całości zmieniany 1 raz  

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2014-05-30, 21:31   

Amiga była lepsza od pecetów w swojej cenie ;-) Z Dacia bywa różnie ;-)

kakus 

Wysłany: 2014-05-30, 21:41   

a jednak odeszła w niebyt ;-) .... a pecety królują
jesteśmy jednak w underground-dzie ...... ma to swój urok oczywiście :-D

radzio 

Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wysłany: 2014-05-30, 21:51   

kakus napisał/a:

Za sukcesem pecetów stoi uwolnienie przez IBM dokumentacji, co pozwoliło każdej firmie produkować jego klony, co z kolei przełożyło się na spadek cen, dostępność i w wyniku tego popularność. W czasach gdy jedynym źródłem dźwięku w pececie był buzzer systemowy Amiga grała wielokanałowe stereo. Graficznie tak samo Amiga była kilka epok przed pecetem - gdy pecety potrafiły wyświetlić tekst 80x25 znaków to Amiga generowała animacje do filmów.

Dacii nijak się można porównać do Amigi - raczej do ASRocka, który na początku sprzedawał odrzuty z linii produkcyjnych ASUSa a teraz robi całkiem przyzwoite MoBosy.

piotr. z 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 LPG fabryczny (tfu!)
Rocznik: 2012
Wysłany: 2014-05-30, 21:52   

Miałem okazję jeździć nową Fiestą- sorry, ale jeśli chodzi o ilość miejsca to jest raczej jechadełko. W Dusterze czterech chłopa siedzi bez problemu a w Fieścinie to byliśmy ściśnięci jak sardynki- dobre dla tych o wzroście poniżej 170cm i dwójki dzieci z tyłu. :-(
Akurat ta była nowa ale roczne potrafiły mieć już nieźle startą farbę z przycisków na radiu (cholercia, nie kojarzę teraz, czy w Daćkach mamy podświetlane symbole bo jest to przycisk dwukomponentowy czy też przyciski są malowane a symbole wycinane laserem... :?: )
Ale drogi trzymała się nieźle. :->

zorkadar 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 16V+LPG
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 7 os.
Wysłany: 2014-05-30, 22:09   

A ja ostatnio zakupiłem ponownie Amigę 1200 :-)

kakus 

Wysłany: 2014-05-30, 22:14   

no i napisałem taki przyjazny post ...i ...mimo wszystko .... został skrytykowany .... no to już nie wiem gdzie i jak możemy się Panowie ze sobą zgodzić ... ???? ... ot Polska :->

miałem ..i .. 500 i ...1200 :-> i pamiętam ten undergrundowy klimat (stąd te wszystkie chęci ulepszenia, wygłuszenia, aktualizacji softu, pasji i chęci ... --- użytkownik fiesty tego nie doświadczy )...... i taka jest Dacia ..... mi to pasi .... ona po prostu do mnie PASUJE i tyle
Ostatnio zmieniony przez kakus 2014-05-30, 22:24, w całości zmieniany 3 razy  

Cav 

Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wysłany: 2014-05-31, 05:54   

piotr. z napisał/a:
Miałem okazję jeździć nową Fiestą- sorry, ale jeśli chodzi o ilość miejsca to jest raczej jechadełko. W Dusterze czterech chłopa siedzi bez problemu a w Fieścinie to byliśmy ściśnięci jak sardynki- dobre dla tych o wzroście poniżej 170cm i dwójki dzieci z tyłu. :-(

Jaki ma sens porównanie Fiesty do Dustera?
Przecież to auta z zupełnie innych klas.
Jeśli już to porównaj do Kugi, a w najgorszym przypadku do Focusa lub C-maxa.

mekintosz 

Wysłany: 2014-05-31, 07:37   

Cav napisał/a:

Bardziej do Kugi ;-) bo do fiesty to cena zbliżona ;-)

Cav 

Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wysłany: 2014-05-31, 07:40   

mekintosz napisał/a:
Cav napisał/a:

Bardziej do Kugi ;-) bo do fiesty to cena zbliżona ;-)

Akurat zastanawiałem się nad Fiestą, faktycznie w topowych wersjach cena zbliżona.
Tyle że wersja ST ma trochę inne walory niż wielkość wnętrza, to jeden z najlepszych hot-hatchy na rynku.

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2014-06-04, 18:33 ]
O hot-haczach: http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=10601.

mekintosz 

Wysłany: 2014-06-03, 20:38   

Dzisiaj miałem okazję przejechać sie na doczepkę nowym dusterem 1.2 tce. Potencjalny zainteresowany to starszy Pan, lat około 70-75. Po powrocie do salonu udał się dogadywać szczególy zamówienia. Osobnik skromnie wyglądający, nie obrażając biednie, niedbale ubrany, taki ot "dziadunio". Zatem czasem ciężko na oko ocenić po wyglądzie majętność człowieka. W życiu bym nie powiedział, że ten Pan kupi nowego dustera 4x2 1.6 Laurearte.

radzio 

Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wysłany: 2014-06-03, 20:48   

Wiesz, czytając medialne doniesienia o przekrętach "na wnuczka" i wyłudzonych sumach można dojść do wniosku że większość emerytów trzyma w domu średnio po kilkadziesiąt tysięcy złotych (a w porywach nawet stokilkadziesiąt) , tak więc zakup Dustera to nic wielkiego ;-) A pozatym w naszym kraju chyba bezpieczniej jest wyglądać jak dziad niż jak ktoś majętny.

eplus 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2014-06-03, 21:02   

Ja myślę, że dziadek wyglądał tak niedbale, bo rano poszedł po bułki, ale jeszcze nie dowieźli świeżych i musiał chwilę zaczekać, więc dla zabicia czasu wstąpił do salonu.
Ja w podobny sposób kupiłem mojego D.

BogdanK 

Marka: Renault
Model: Thalia
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2005
Wysłany: 2014-06-03, 21:36   

mekintosz napisał/a:
Potencjalny zainteresowany to starszy Pan, lat około 70-75. Po powrocie do salonu udał się dogadywać szczególy zamówienia. Osobnik skromnie wyglądający, nie obrażając biednie, niedbale ubrany, taki ot "dziadunio". Zatem czasem ciężko na oko ocenić po wyglądzie majętność człowieka. W życiu bym nie powiedział, że ten Pan kupi nowego dustera 4x2 1.6 Laurearte.

Przypomniało mi się jak kolega (który pracuje w salonie Forda) opowiadał mi, jak kiedyś do salonu wszedł taki starszy pan (niechlujnie ubrany) - od razu zwrócił na siebie uwagę, a jak podszedł do Mondeo i otworzył drzwi, to się nim "zainteresowali" (bojąc się, że coś u szkodzi). Gość kupił za gotówkę Mondeo z dieslem (takie jakie było dostępne w salonie). Pieniądze wyciągnął ze zniszczonej teczki (jak się później okazało, przyjechał z małej miejscowości i jest właścicielem dwóch tartaków) :-D

BigT 

Wysłany: 2014-06-03, 21:46   

mekintosz napisał/a:
Dzisiaj miałem okazję przejechać sie na doczepkę nowym dusterem 1.2 tce. Potencjalny zainteresowany to starszy Pan, lat około 70-75. Po powrocie do salonu udał się dogadywać szczególy zamówienia. Osobnik skromnie wyglądający, nie obrażając biednie, niedbale ubrany, taki ot "dziadunio". Zatem czasem ciężko na oko ocenić po wyglądzie majętność człowieka. W życiu bym nie powiedział, że ten Pan kupi nowego dustera 4x2 1.6 Laurearte.
Wbrew pozorom nie wszyscy majętni ludzie, niezależnie od wieku, chodzą w garniturach, dzierżą "insygnia władzy" (iphone itp) i tak dalej.

zyga03 

Marka: Dacia 2x
Model: DUSTER 1.3 Tce 4x4 150 kM
Silnik: Stepway 1,5 DCi
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Wysłany: 2014-06-06, 18:23   

kakus napisał/a:
:-D

no ale IBM też odszedł w niebyt a pecety podążają za nim

zyga03 

Marka: Dacia 2x
Model: DUSTER 1.3 Tce 4x4 150 kM
Silnik: Stepway 1,5 DCi
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Wysłany: 2014-06-06, 18:37   

mekintosz napisał/a:

kupowanie Daćki to jednak zawsze to coś
jestem posiadaczem 2 Daciek Dustera i Stepwaya. ten Step został kupiony przez żonkę w środku zimy gdy Nissanem nie mogła wyjeżdżać z nieodśnieżanej posesji ( za mały prześwit)
Wściekła wsiadła ze mną jako kierowcą do mojej skodzianki i pojechaliśmy na Modlińską do Selgrosa na drobne zakupy. Po drodze był salon Renault i Stepway do pojeżdżenia. Wsiadła , przejechała przez największą zaspę i ku mojemu i sprzedawcy zdziwieniu kupiła go od ręki płacąc zaliczkę kartą. Po 10 dniach zawiadomiono nas , że z Francji przyjechał ichny Stepway. Jest tak udany , że po roku kupiłem dla siebie Dustera . Szkoda , że już nie jest już tak dokładnie zrobiony jak STEP.
Taka to historia zakupowa.

Odpowiedz do tematu