DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Gaz do dechy - przyspieszenie
Autor Wiadomość
boboo 

Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-06-09, 07:45   Gaz do dechy - przyspieszenie

W sumie zauważyłem to na wszystkich dieslach, które posiadałem (DB, Peugeot, Dacia):
Przy wciśnięciu gazu do dechy samochód przyśpiesza, no i tak ma być.
Ale nie jest to optymalne/maksymalne przyspieszenie. Zauważyłem, że przy takim depnięciu, jeśli delikatnie będziemy cofać nogę z gazu to wejdzie się w zakres, w którym przyspieszenie jest wyczuwalnie większe.
O co w tym chodzi, bo czasy zbyt bogatej mieszanki przy dzisiejszej elektronice chyba już minęły?

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2014-06-09, 11:17   

Opowiedz więcej o metodzie pomiaru.

Bo na razie wygląda to tak, że dajesz gaz w podłogę, samochód przyspiesza, ale niemrawo, odpuszczasz gaz, samochód zaczyna przyspieszać coraz żwawiej i żwawiej... Tyle, że nie ma to nic wspólnego z gazem, tylko z turbosprężarką, która zaczyna "działać" i stąd ten efekt przyspieszania. :)

boboo 

Silnik: 1.5dCi
Wysłany: 2014-06-09, 11:32   

Hmm, turbo. To może być to.
Metoda pomiaru? Na razie całkowicie organoleptyczna - czyli czuję, że "wciska" mnie mniej lub bardziej w fotel.
Ale teraz zwrócę uwagę na czas występowania zjawiska - czyli "turbotiming".

piotr. z 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 LPG fabryczny (tfu!)
Wysłany: 2014-06-09, 12:47   

bebe napisał/a:
Tyle, że nie ma to nic wspólnego z gazem, tylko z turbosprężarką, która zaczyna "działać" i stąd ten efekt przyspieszania. :)

W benzyniaku mam tak samo- a turbo-sprężarki "u mjenja niet" :->

Karenzo 

Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wysłany: 2014-06-09, 13:02   

tak sie tylko wydaje .
Chodzi o to że jak lekko muśniemy gaz to nie jesteśmy gotowi na takie przyspieszenie , a wciskając w podłogę nie otrzymujemy tego czego oczekujemy . Właściwie powyżej 50% wciśnięcia nie ma już żadnej różnicy ale jak by duster miał 300 koni to by była.
Tą różnice otwarcie przepustnicy można wyczuć tylko na trasie na krawędzi prędkości maksymalnej
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-06-09, 13:03, w całości zmieniany 1 raz  

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2014-06-09, 13:07   

piotr. z napisał/a:
bebe napisał/a:
Tyle, że nie ma to nic wspólnego z gazem, tylko z turbosprężarką, która zaczyna "działać" i stąd ten efekt przyspieszania. :)

W benzyniaku mam tak samo- a turbo-sprężarki "u mjenja niet" :->

Ale w benzyniaku masz "normalne przepustnice na linkie" ;), więc w szczególności można uzyskać efekt zaduszenia silnika przez wciśnięcie gazu w podłogę na niskich obrotach, chociaż chyba śladowa elektronika w silniku broni się przed tym zjawiskiem, bo jest ledwo zauważalne (mam taki sam silnik). Do tego sama charakterystyka silnika 1.6 16v jest taka, że "ciągnie" dopiero na wysokich obrotach, więc można też uzyskać taki efekt jak w turbodieslach, czyli niskie obroty, cisnę, nie jedzie, cisnę, o, zaczyna jechać.

Karenzo 

Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wysłany: 2014-06-09, 13:16   

Roczniki poniżej 2011 mają linkę potem już jest elektrycznie sterowane

piotr. z 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 LPG fabryczny (tfu!)
Wysłany: 2014-06-09, 14:51   

"Takiego efekta" mam np. przy jeździe pod górkę- chce się utrzymać prędkość to się zaczyna dociskać gaz a odczuwane przyspieszenie jest nieadekwatne- po lekkim odpuszczeniu gazu czuć, że bryka lepiej "idzie".

route2000 

Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2014-06-09, 15:40   

Ja mam też taki sam objaw w Lodgy, a wcześniej miałem też to samo w Scenicu (1,6 16V +LPG). Po prostu silnik w taki sposób dostaje "zadyszki" z powodu nadmiaru powietrza, a wtryskiwacze nie nadążają z ilością powietrza i stąd taki efekt.

rafal_rx 

Marka: Fiat
Model: 500L
Silnik: 1.6 Multijet II
Wysłany: 2014-06-09, 20:21   

bebe napisał/a:
Ale w benzyniaku masz "normalne przepustnice na linkie" ;), więc w szczególności można uzyskać efekt zaduszenia silnika przez wciśnięcie gazu w podłogę na niskich obrotach, chociaż chyba śladowa elektronika w silniku broni się przed tym zjawiskiem, bo jest ledwo zauważalne (mam taki sam silnik). Do tego sama charakterystyka silnika 1.6 16v jest taka, że "ciągnie" dopiero na wysokich obrotach, więc można też uzyskać taki efekt jak w turbodieslach, czyli niskie obroty, cisnę, nie jedzie, cisnę, o, zaczyna jechać.

Po pierwsze komputer musi pilnować lambda 1 i na każdy ruch przepustnicy robi korekcję, jak już uzyska temp. pracy. Dwa, to gdy wykryje wciśnięcie gazu, to według sobie znanych algorytmów wzbogaci mieszankę, żeby w ogóle auto chciało jechać. Jeżeli silnik ma zmienną geometrię dolotu, lub jakiś wariator na wałku rozrządu, to również być może te mechaniczne urządzenia muszą zadziałać. No i na koniec trzeba zwiększyć kąt wyprzedzenia zapłonu, aby większa ilość mieszanki spaliła się w odpowiednim czasie względem GMP. To wszystko może chwilę potrwać. Podczas przyśpieszania gwałtownego komputer "odpuszcza" reżimy pracy na normy czystości spalin. Te muszą być spełnione podczas testów, a samochód musi i tak żwawo przyśpieszać (zamyka się egr). Tak to wygląda i nie ma w tym żadnej magii.

W czasach "analogów" te kwestie załatwiała pompka paliwa przy gaźniku sterowana z ośki przepustnicy, podając wzbogacającą dawkę paliwa (nie we wszystkich typach) oraz regulator podciśnieniowy przy aparacie zapłonowym.
Ostatnio zmieniony przez rafal_rx 2014-06-09, 20:29, w całości zmieniany 1 raz  

rafal_rx 

Marka: Fiat
Model: 500L
Silnik: 1.6 Multijet II
Wysłany: 2014-06-09, 20:27   

Karenzo napisał/a:
Chodzi o to że jak lekko muśniemy gaz to nie jesteśmy gotowi na takie przyspieszenie , a wciskając w podłogę nie otrzymujemy tego czego oczekujemy . Właściwie powyżej 50% wciśnięcia nie ma już żadnej różnicy ale jak by duster miał 300 koni to by była.
Tą różnice otwarcie przepustnicy można wyczuć tylko na trasie na krawędzi prędkości maksymalnej

Nigdy nad tym się nie zastanawiałem. Ale przecież to łatwo można sprawdzić. Smartfon, czy tablet z akcelerometrem (smartfony chyba wszystkie mają) i jakiś program, który loguje przyśpieszenia, np. Torgue.

Trzeba sobie też spojrzeć na charakterystykę moment obr do prędkości obr. WIadomo, że auto najlepiej przyśpiesza we fragmentach charakterystyki, kiedy moment rośnie, lub jest stały. W turbodieslach powyżej pewnych obrotów mocno spada.
Ostatnio zmieniony przez rafal_rx 2014-06-09, 20:39, w całości zmieniany 1 raz  

bastol 

Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Wysłany: 2014-06-10, 14:55   

Lodgy 1.2 TCe 115 KM jest ten sam efekt
wcześniej miałem
Mondeo 2.0 TDCI 130 KM i było to samo
tak już jest i tyle. A jeśli szukać przyczyn, to szukałbym tego w nadążnym systemie działania auta. Silnik najpierw dostaje info z pedału gazu i dopiero po tym (zwłocznie) zaczyna regulować parametry do danego położenia gazu - oczywista oczywistość. Gdyby soft silnika mógł wiedzieć jak wciśniemy gaz (jak szybko, w jakie położenie) zanim ten gaz wciśniemy, móglby za wczasu przygotować korektę ustawień, no ale tak się nie da.
Z "organoleptycznego" pomiaru widać że lepiej silnik reaguje na odejmowanie gazu przy pełnym lub prawie pełnym wciśnięciu gazu, niż przy dodawaniu gazu. Taka charakterystyka i już. Ten typ tak ma.

BigT 

Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2013
Wysłany: 2014-06-10, 15:27   

Kolejny temat a propos przyśpieszania i metodzie pomiaru "na dupę".
Wg mnie to bezcelowe, sprawdźcie to jakimś GPSem, apką w telefonie chociaż,
bo inaczej to temat jest bez sensu.

kali 

Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Wysłany: 2014-07-12, 00:02   

Pedał przyspieszenie ( czyli żądania kierowcy ) jest jednym z ostatnich elementów branych pod uwag przez ECU silnika.
A że się, komu coś zdaje to niech się zdaje dalej. Od tego są hamownie by to potwierdzić.
Ostatnio zmieniony przez kali 2014-07-12, 00:07, w całości zmieniany 1 raz  

corrado 

Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi (86KM/200Nm-130KM/300Nm)
Rocznik: 2010
Wysłany: 2014-07-12, 00:18   

kali napisał/a:

Pedał przyspieszenie ( czyli żądania kierowcy ) jest jednym z ostatnich elementów branych pod uwag przez ECU silnika.

Ja uważam , że nawet trzecim pod względem ważności w DCI.

Silnik wyposażany układ common rail potrzebuje trzy podstawowe czujniki aby móc funkcjonować. Pierwszym z nich i najbardziej oczywistym jest czujnik prędkości obrotowej. Informacja o prędkości obrotowej silnika jest podstawą praktycznie wszystkich obliczeń realizowanych przez sterownik silnika. Drugim czujnikiem jest czujnik faz rozrządu. Pozwala on rozpoznać sterownikowi w jakim obecnie położeniu jest konkretny tłok, np. czy jest w trakcie suwu sprężania i należy wtrysnąć paliwo, czy może w trakcie suwu wydechu. Te dwa czujniki wystarczą aby silnik pracować mógł na biegu jałowym. Praca silnika pod obciążeniem (w tym na wyższych obrotach) wymaga podłączeniu czujnika położenia pedału przyspieszenia, który informuje ile momentu obrotowego w danej chwili wymaga kierowca. Każdy silnik oczywiście wyposażony jest w czujnik ciśnienia oleju oraz czujnik temperatury płynu chłodzącego.
...
http://www.magazyn-motory...ommon_rail.html

A problem autora to -
zapewne temat EGR, najczęściej nieodbijającego zaworka otwarcia "wydechu do dolotu" powodu sadzy na tłoczku.
Czyściłem parę miesięcy temu - objawy zniknęły w znacznej mierze - z powodu tych samych objawów czyściłem. Polecam.

eplus 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2014-07-12, 06:34   

A w tym magazynie pisze pewnie ktoś po studiach dziennikarskich albo po socjologii?
Czujnik prędkości obrotowej? Czyli prądnica tacho? Przecież komputer samochodowy wylicza prędkość obrotową z czasu pomiędzy kolejnymi impulsami czujnika położenia wału. To ten drugi czujnik, nieszczęśliwie nazwany "czujnikiem faz rozrządu". Ale mogę się mylić, bo sam skończyłem archeologię śródziemnomorską, i to zaocznie. :mrgreen:

kali 

Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Wysłany: 2014-07-12, 09:07   

A jak bym ci powiedział że na 8 miejscu, a nie na trzecim? Ten artykuł jest dość ogólnikowy i zawiera błedy merytoryczne i tłumaczeniowe.

Odpowiedz do tematu