A w przypadku kamerki z ramką to między ramką a klapą jest kawałek na którym może "dyndać" kabel, czyż nie?
Nie wiem, jeżeli ramka rejestracyjna będzie miała większą odległość od ramki z napisem DUSTER to może dyndać, a jak ramka będzie dosłownie pod ramką bagażnika to nie powinno widać. Trzeba to samemu obczaić z tą sprawa.
Otóż właśnie obawiam się że nie da rady ramki rejestracyjnej przesunąć w góry aby kabelek nie "dyndał" i szukam kamerki takiej aby przymocować do klapy z napisem
Jeżeli ramka rejestracyjna ma wewnątrz kilkanaście otworów technologicznych żeby dopasować do fabrycznych otworów to można spróbować umieścić je wyżej .... a jak nie uda się to pozostaje tylko taka kamerka jaką pokazałeś na allegro.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
A to ja wiem że ramka ma sporo otworów, jest to w zasadzie kawałek plastiku więc nawet samemu można było by otwory zrobić tylko że gdy dosunę ją za bardzo do góry to znowu kamerka wejdzie chyba pod tą klapę.
A przykręcając do klapy zdystansuje ją i opuszczę ciut aby obiektyw nie był przysłonięty.
Z własnego doświadczenia dodam. Kamera zamontowana na zewnątrz bez osłony jest zawsze zafajdana. Miałem taką w oświetleniu tablicy rejestracyjnej, można zobaczyć tutaj http://www.daciaklub.pl/f...aussie&start=50
Z lenistwa, ciągłe czyszczenie inny model zamontowałem wewnątrz pod dodatkowym światłem hamulca. Tak jak opisuje kol.piotr. z, zderzaka nie widać ale można cofnąć na gazetę do przeszkody. Nawet jak jest ona w postaci cienkiego słupka, co nie zawsze wykrywają czujniki cofania.
Od siebie dodam, że warto też zwrócić uwagę na zastosowany przetwornik .
Idealnie jak jest CCD - kamera może ale nie musi kosztować kilka zł więcej ale jakość obrazu będzie dużo lepsza jak w CMOSie - ostre detale, idealne odwzorowanie barw i lepiej widzi w nocy nawet bez podczerwieni .
Ile kamer tyle potrzeb - każda ma swoje + i - .
Jedną z najmniej inwazyjnych jest nasza chromowana śrubka a bezinwazyjna w konstrukcję nadwozia jest kamera dedykowana. Praktycznie nikt nic lepszego nie wymyślił póki co .
Ostatnio zmieniony przez djquest 2014-06-21, 09:04, w całości zmieniany 1 raz
Jednak prawdopodobnie zakupię kamerkę zintegrowaną z ramką rejestracyjną.
Raz że przy montażu pod klapą musiałbym znacznie opuścić ją (między rantem klapy a poziomem do którego była by przytwierdzona kamerka - poziom oświetlenie rejestracji jest 3cm. W mojej klapie chromowanej tyle jest) a dwa to może być problem - niewygoda podczas otwierania - chwytania za klapę jak pod nią będzie kamerka.
Mam pytanie.
Na co głównie patrzyć przy wyborze kamerki.
efektywna Liczba pikseli czy rozdzielczość TV i kąt widzenia
A czy parametry kamerki z drugiej aukcji są przyzwoite czy należy szukać czegoś lepszego? Na ci głównie patrzeć z tych 3 parametrów które powyżej wymieniłem
Sądzę że jest OK pod względem parametrów - ale co z gwarancją - w opisie aukcji brak info a elektronika na zewnątrz może szybko szwankować.
Masz możliwość odbioru osobistego - sklep istniejący w realu zadzwoń - ewentualnie wybierz wysyłkę - masz możliwość przetestowania i ewentualnego zwrotu odstąpienie od umowy w terminie 10 dni.
A ekran - wyświetlacz gdzie umieścisz 7 calowy ? I co to będzie ?
No własnie - ja zasugerowałem się że instalujesz MediaNav ( i dlatego wspominam o NTSC) a jeśli inne urządzenie to musisz sprawdzić jakie sygnały przyjmuje.
Jesli masz to urządzenie - to wybierz się z nim do sklepu i sprawdź jak współpracują
Ja bym tego nie kupował jesli cena jest?ma byyć wyższa niż 300 zł.
Link do instrukcja EN/PL
Wg opini w necie nie trzyma wymiarów standaedu 2 DIN - co może powodować problemy w montażu.
W cenie do 500 zł można znaleźć MN wymontowany z renault
Z moją nakładką MN ma to samo oprogramowanie :) ( kalkulator i kalendarz)
To już indywidualna sprawa czy warto czy też nie.
Ja zakupiłem nowego w cenie 399zł z wysyłką, gwarancją 2lata i mapami full europa.
Co do wymiarów sprawdzałem to i nie powinno być problemów, czekam na ramkę i na 100% się okaże.
Jest kolega na forum, ma tą nawi 2 lata i nie ma problemów, Blondi ma NavioCar 701 też nie narzeka (chyba), a i w necie jakiś negatywnych opinii nie widziałem.
Czas pokaże. Ale za to 399zł to nie za 899zł
Mój GoClever ma wymiary takie jak GMS 6311 więc będzie ok, a tu na forum Drza montował.
Wieć wszystko co jest w internecie nie musi być prawdą
Nie rozumiem po co mi podsyłasz link do instrukcji, w jakim celu
Z ciekawości pokaż mi coś
jas_pik napisał/a:
W cenie do 500 zł można znaleźć MN wymontowany z renault
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2014-07-01, 11:23, w całości zmieniany 3 razy
Jeżeli mogę coś poradzić to taka kamera ma b. dobry kąt widzenia 170° oraz zbudowana na przetworniku CCD allegro.pl/kamera-cofania-nocna-wbudowana-w-ramke-rejestracji-i4359635813.html
..
Ja zakupiłem nowego w cenie 399zł z wysyłką, gwarancją 2lata i mapami full europa.
To dobra cena
Dominus napisał/a:
Co do wymiarów sprawdzałem to i nie powinno być problemów, czekam na ramkę i na 100% się okaże.
Internet jest pełen śmieci i czasami ciężko znaleźć prawdziwe informacje
Dominus napisał/a:
Nie rozumiem po co mi podsyłasz link do instrukcji, w jakim celu
Znalazłem - nie czytałem ale może są tam informacje o podłączeniu kamery.
Chciałem pomóc ale jesli nie oczekujesz pomocy od innych to po co zadajesz pytania na forum?
Jeśli Ty innym nie podajesz poprawnych informacji do czego chcesz podłączyć kamerę to mogą później wychodzić dziwne kwiatki.
Ja nie mam szklanej kuli aby wiedzieć co mas,z czego nie masz - co wiesz a czego nie wiesz
Chciałem pomóc ale jesli nie oczekujesz pomocy od innych to po co zadajesz pytania na forum?
Tak się składa że poszukuje pewnych informacji, i chce je otrzymać
Po to zadaje tu pytania.
Źle mnie zrozumiałeś odnośnie tej instrukcji. a i kilka informacji chyba Ci z moich postów umknęło.
Napisałem wcześniej że:
Dominus napisał/a:
W instrukcji mam jedynie adnotacje:
"AV-in: możliwość podłączenia kamery" tyle
Tak więc mam ja i odnośnik do linku mi nie potrzebny ale dzięki za chęci.
jas_pik napisał/a:
Jeśli Ty innym nie podajesz poprawnych informacji do czego chcesz podłączyć kamerę to mogą później wychodzić dziwne kwiatki.
Wcześniej pisałem do jakiego ekranu i jego rozdzielczości ma być kamerka i nie myślałem że
Dominus napisał/a:
Ekran będzie 7" o rozdzielczości 800x480
to stwierdzisz że to seryjna MediaNavi i w dodatku zamontowana w Ph1
Media Nav ma w ogóle 7" i 800x480?
Co to MediaNav z Clio, to nie wiem jak z wpasowaniem jej do ph1 i wymiarów do ramek 2 din, czy to ma standardowy wymiar 2 din
Ale fakt z tym MediaNav z ClioIV nie byłby głupi pomysł o ile bez rzeźbienia do ramki 2 din ładnie by wpasowało. Brakowało by tylko chyba orginalnego nadajnika GPS (chyba taki jest potrzebny do niej i nie wiadomo jaki byłby koszt jego dokupienia)
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2014-07-01, 12:28, w całości zmieniany 8 razy
Co to MediaNav z Clio, to nie wiem jak z wpasowaniem jej do ph1 i wymiarów do ramek 2 din, czy to ma standardowy wymiar 2 din
Front 2 DIN tył 1 DIN
Dominus napisał/a:
Ale fakt z tym MediaNav z ClioIV nie byłby głupi pomysł o ile bez rzeźbienia do ramki 2 din ładnie by wpasowało.
Wg tego co widziałem to pasuje do standardowych ramek 2 DIN ale fizycznie nbie przymierzałem
Dominus napisał/a:
Brakowało by tylko chyba orginalnego nadajnika GPS (chyba taki jest potrzebny do niej i nie wiadomo jaki byłby koszt jego dokupienia)
Nie trzeba żadnego odbiornika GPS bo jest wbudowany w MN
chriskb napisał/a:
Można dokupić odbiornik GPS z BT np. taki allegro.pl/odbiornik-bluetooth-gps-737-i4355961680.html
Niestety nie da się podłączyć przez BT innych urzadzeń niż telefon/smartfon - system MN nie obsługuje innych rodzajów trnasmisji - może działać wyłącznie jako system głośnomówiący ( jak na razie)
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2014-07-01, 16:05, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum