chłopie ja cię rozumiem. wyobrażam sobie moje wkurzenie jakbym dał 75 tysi za dustera a mogłem mieć QQ lub sportage a tak śpię spokojnie bo dałem 55 tysi i wiem że nic nie mogłem w tej cenie kupić. kiedyś ojciec w polonezie miał takie szczęście że mu wymieniali co dwa lata bo znalazła się jakaś usterka no a teraz tylko sąd, co za czasy. czyli trochę się tu jeszcze z nami pomęczysz.
Ostatnio zmieniony przez waldek72 2014-06-26, 21:06, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-06-26, 21:09
waldek72 napisał/a:
chłopie ja cię rozumiem. wyobrażam sobie moje wkurzenie jakbym dał 75 tysi za dustera a mogłem mieć QQ lub sportage a tak śpię spokojnie bo dałem 55 tysi i.
I Duster w wersji za 55 tys jeszcze bardziej nie jest wart zapłaconej za niego kasy.
IMO jedynymi Dusterami, które są warte uwagi, to golas za 39 000 i właśnie Prestige 4x4 z silnikiem diesla(bo tce z 4x4 nie występuje).
Nic więcej, albo z racji braku wszystkiego co stanowiłoby jakąkolwiek wartość dodaną, albo z racji zbyt wysokiej ceny.
Lodówki samochodowe są zazwyczaj standaryzowane, właśnie po to, żeby producenci samochodów wiedzieli, jak wysoki MUSI być bagażnik.
A to się uśmiałem jak fretka
Normalnie poprawiłeś mi humor przed snem - argument koronny, nie ma co!
Z czystej ciekawości sprawdziłem sobie wymiary (wysokość) lodówek samochodowych na popularnym portalu aukcyjnym i nie zgadniesz... mają różne wymiary, tak od 30-35 do 48-53cm wysokości przy podobnym litrażu (około 30L). Właśnie umiera Twoja teoria o standaryzacji...
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-06-26, 21:33
waldek72 napisał/a:
chłopie ja cię rozumiem. wyobrażam sobie moje wkurzenie jakbym dał 75 tysi za dustera a mogłem mieć QQ lub sportage a tak śpię spokojnie bo dałem 55 tysi i wiem że nic nie mogłem w tej cenie kupić. kiedyś ojciec w polonezie miał takie szczęście że mu wymieniali co dwa lata bo znalazła się jakaś usterka no a teraz tylko sąd, co za czasy. czyli trochę się tu jeszcze z nami pomęczysz.
Cav trochę narzeka, ale w ocenie wartości się z nim zgodzę, 1.6 4x2 ma jeszcze mniejszy sens niż prestige dci
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-06-26, 21:38
ZbujMadej napisał/a:
Z czystej ciekawości sprawdziłem sobie wymiary (wysokość) lodówek samochodowych na popularnym portalu aukcyjnym i nie zgadniesz... mają różne wymiary, tak od 30-35 do 48-53cm wysokości przy podobnym litrażu
No widzisz, Tobie udało się sprawdzić minimalną wysokość którą powinien mieć bagażnik w kilka minut, a konstruktorów Dacii to przerosło i tylko o tym pisałem.
Podobnie by było, gdyby sprawdzili wymiary produkowanych walizek, tak żeby bez problemu dało się zapakować w dowolny sposób.
I jak tu można nie mieć do nich pretensji, skoro tak podstawowych parametrów nie ogarnęli?
Marka: dacia
Model: duster II
Silnik: 1,5 dci 110 KM 4x4 / 1,5 dci 110 KM 4x4
Rocznik: 2011 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-06-26, 22:21
To dyskusja bez sensu. Ktoś kupuje auto, to wie, co kupuje. Jeśli nie, może mieć pretensje do siebie. Zawsze będą rzeczy lepsze i gorsze. Ja zaczynałem od malucha - bo nie stać mnie był na nic innego ale nie miałem pretensji, że ma maly bagażnik, albo że nie przyspiesza w 9,0 sek. Gdybym miał, to świadczyłoby o tym, że nie myślę racjonalnie i nie mam kontaktu z rzeczywistością. Kupiłem dustera, bo odpowiadał mi stosunek jakości do ceny i praktyczność samochodu. Teraz może kupię coś innego, bo mam ochotę na większy wypas, a może zostanę przy dusterze, bo ten wybór wydaje mi się eknomiczny i racjonalny. Jeśli się mylę i podejmę zły wybór, trudno - żaden ze mnie mechanik. Ze swojej strony mogę polecić dustera - praktyczny, pakowny, przestronny, miękkie miłe zawieszenie, 4x4 oarę razy się przydało, a zjazd z głównej drogi (ćwiczenie opcji krótkiej trasy w automapie) - bezcenne (piękny mamy kraj). Wyposażenie - wystarczające, a w nowej wersji, to juz na pewno (to mnie zbliża do ponownego zakupu dustera). Silnik 1,5 - wystarczający do bezpiecznej plynnej jazdy. To chyba w ogóle jest słowo klucz do dustera: "wystarczający". No własnie, mnie wystarczy.
Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2013 Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Mar 2014 Posty: 703 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-26, 23:24
Cytat:
Prawda taka że dustera Prestige 4x4 z silnikiem diesla kupują tylko frajerzy i biedacy .
Nie stać ich na porządny samochód i łudzą się luksusem najwyższą wersją .
Myślę że jak padają już takie teksty to spokojnie można zamknąć dyskusję ...
(...)
Jeśli chodzi o pojemność bagażnika to może warto przypomnieć porównanie małych SUVów, które tu gdzieś ktoś zamieścił w formie pdfów. Wynika z niego, że do Dustera 4x4 powyżej poziomu koła zapasowego mieści się nie 408, ale ok. 360 l, czyli tyle, ile w kompaktowych hatchbackach. Inne małe SUVy też nie wyglądają najlepiej pod tym względem. No cóż - tak po prostu jest.
Ale jest tam bardzo dużo miejsca dookoła koła zapasowego jak i w samym kole.
I ja sobie bardzo chwalę to miejsce bo upchnąłem tam wszystkie śmieci (trójkąt, apteczki, narzędzia, zapasowe żarówki, bezpieczniki, szpulkę drutu, szmatki, lejek, starą zasłonkę prysznicową gdyby wynikła konieczność czołgania się pod samochodem a akurat byłoby mokro, ciśnieniomierz, CBradio, miskę w kole zapasowym), które w innych samochodach jeździły w koszyku zajmującym pół bagażnika. A tak mam i swoje śmieci i pusty bagażnik, nie licząc subwoofera. Na moją pięcioosobową rodzine samochód wystarcza, chociaż nie będę ukrywał, że na dłuższe wyjazdy nie wszystko mieści się w bagażniku. Ale się mieści i przeważnie nie wypada po otwarciu drzwi/klapy a to jest najważniejsze.
Cav napisał/a:
(...)Plecak z laptopem 14" też nie wchodzi w pionie.
Czyli w celu wyciągnięcia laptopa, należy rozpakować pół bagażnika.
Dziwne... U mnie plecak na 15 calowy laptop wchodzi w pionie bez problemu. Na 17 calowy również. Może w nowym Dusterze bagażnik jest mniejszy niż w starym? Cav, trzeba było kupić wersję 4x2, miałbyś więcej przestrzeni.
Nadal mam wrażenie, że kupiłeś nieodpowiedni samochód w stosunku do swoich wymagań i usiłujesz przekonać siebie (i nas), że to nie twój błąd tylko samochód jest zły.
BTW, nie spotkałem jeszcze samochodu idealnego. W każdym, obojętnie jaki by to nie był, jest coś co jest do kitu i (moim zdaniem!) powinno być rozwiązane inaczej ,najlepiej tak miałem w poprzednim samochodzie i/lub widziałem u konkurencji.
Ostatnio zmieniony przez wojtek_pl 2014-06-27, 07:45, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-27, 07:51
Niech Ktoś zmierzy wysokość bagażnika dustera 4x4 by jednoznacznie stwierdzić ile jest cm. Może uchronimy innego napalonego na dacie przed strasznym rozczarowaniem , jakie wystąpiło u kolegi Cav'a. Jak miałem możliwość korzystania w weekend z dustera 4x4 więcej bagażu zapakowałem niż do mojego sandero.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2014-06-27, 07:58, w całości zmieniany 1 raz
Z czystej ciekawości sprawdziłem sobie wymiary (wysokość) lodówek samochodowych na popularnym portalu aukcyjnym i nie zgadniesz... mają różne wymiary, tak od 30-35 do 48-53cm wysokości przy podobnym litrażu
No widzisz, Tobie udało się sprawdzić minimalną wysokość którą powinien mieć bagażnik w kilka minut, a konstruktorów Dacii to przerosło i tylko o tym pisałem.
Podobnie by było, gdyby sprawdzili wymiary produkowanych walizek, tak żeby bez problemu dało się zapakować w dowolny sposób.
I jak tu można nie mieć do nich pretensji, skoro tak podstawowych parametrów nie ogarnęli?
Chcesz mi wmówić, że bagażnik Dustera 4x4 Ph2 od podłogi do półki nie ma co najmniej 35cm wysokości ? W to nie uwierzę, ale na pewno późniejszą porą pójdę do mojego nowego nabytku (co prawda 4x2) i specjalnie dla Ciebie zmierzę odleglość od progu bagażnika do półki.
A tak w ogóle to widzę u niektórych objawy popularnej ostatnio "choroby", której część definicji przytoczę :
Cytat:
......to jedna z chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Narażone są na nie osoby pozbawione dystansu, oraz chorobliwie przekonane o swojej racji i wyższości nad innymi. Dlatego polecamy wszystkim....
Panie i Panowie - nie ma co się spinać, tylko podejść z humorem i zaaplikować w dowolnej ilości >> Lekarstwo
Zmierzyłem wysokość bagażnika Dustera II (4x2) od podłogi do "stałej" części półki - 52cm (pięćdziesiąt dwa).
Z tego co widziałem w Dusterach 4x4 podłoga zaczyna się równo z progiem. Próg u mnie ma około 12 cm wysokości, więc wychodzi że prześwit bagażnika 4x4 to około 40cm. Ktoś potwierdzi ?
Zmierzyłem wysokość bagażnika Dustera II (4x2) od podłogi do "stałej" części półki - 52cm (pięćdziesiąt dwa).
Z tego co widziałem w Dusterach 4x4 podłoga zaczyna się równo z progiem. Próg u mnie ma około 12 cm wysokości, więc wychodzi że prześwit bagażnika 4x4 to około 40cm. Ktoś potwierdzi ?
42cm prześwit bagażnika - oto upada chyba kolejna teoria spiskowa o celowym zaniżeniu wysokości bagażnika przez podłych i nadzwyczaj przebiegłych konstruktorów Dacii.
Pozostaje do wyjaśnienia kwestia, czy to Dacia ma niestandardowy bagażnik (cokolwiek by to miało znaczyć) czy Cav ma niestandardową lodówkę
Jeżeli przyjmujemy ten punkt widzenia to kompaktowego suva można porównywać do Kombi lub vana(a na pewno nie do hatchbacka pod względem bagażnika), to tenże suv musi, powtarzam musi mieć większy, bardziej ustawny bagażnik od hatchbacka segmentu C.
ZbujMadej napisał/a:
42cm prześwit bagażnika - oto upada chyba kolejna teoria spiskowa o celowym zaniżeniu wysokości bagażnika przez podłych i nadzwyczaj przebiegłych konstruktorów Dacii.
Pozostaje do wyjaśnienia kwestia, czy to Dacia ma niestandardowy bagażnik (cokolwiek by to miało znaczyć) czy Cav ma niestandardową lodówkę
Rozumiem, że jest to powód do chwały? 42 cm bagażnika - Potęga! Wymieniony wcześniej Peugeot 206 ma 47 cm, mimo, że bagażnika ma tylko 245l.
I rzecz jest w tym, aby ten bagażnik był jak najbardziej ustawny(czytaj: sześcienny), bo wtedy to ma sens. Owszem w niektórych sytuacjach przyda się długość bagażnika(np narty, deski), ale nie w tym sęk!
Ta lodówka to rzeczywiście musi być niestandardowa, przecież to czysta złośliwość, że nie chce wejść do nowego SUVa (DD), a wchodzi do dużo mniejszego 15-letniego auta klasy B. Śmiech
Użytkownicy tego forum skupiają się jedynie, z tego co widzę, na szydzeniu z innych, a nie na faktach(nie wszyscy rzecz jasna, ale nikt nie podał żadnego realnego rozwiązania, większość)
PS. do ZbujMadej: Sam napisałeś, że lodówki mają od 30 do 53 cm wysokości, więc gdzie ta Twoja "teoria spiskowa" upada? Upadłaby, gdyby wysokość lodówek była mniejsza niż bagażnika, a nie jest.
Twoje słowa się wykluczają, najpierw piszesz,że są lodówki o wysokości do 53 cm, a potem, że lodówka o wysokości powyżej 42 cm jest niestandardowa. Proszę wskaż tu logikę. Przecież to wszyscy producenci lodówek i walizek uparli się, żeby zrobić Dacii na złość, tak?
PS.2. Rozumiem, że Ci co polecają to "lekarstwo" to wcześniej stosowali?
Pozdrawiam, bez spiny
Ostatnio zmieniony przez Pug 2014-06-28, 20:07, w całości zmieniany 1 raz
nie można narzekać na bagażnik bo każdy widział co kupował ...
dla mnie akurat bagażnik jest super bo zazwyczaj jeździ pusty , czasem zakupy .
Ale czasem potrzebuje przewieźć coś dużego np . kosiarka , grill , stół z ikeji , 100 kg ziemi ogrodowej .
Na wakacje tylko coś trudno było się zapakować ale dało rade .
Mam domek poza miastem gdzie drogi są fatalne , w zimę jeszcze gorzej . Jestem zadowolony bo odpowiednio dobrałem samochód i nie kupił bym za te pieniądze nic lepszego .
Jak ktoś nie umie wybrać sobie samochodu to niech nie piszę że ma bagażnik za mały
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-06-28, 07:52, w całości zmieniany 1 raz
Kolego Cav nieładnie zakładać podwójne konta i podszywać się pod inne osoby.
Na razie proszę zaprzestać takiej praktyki, bo będę musiał wlepić ostrzeżenie.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2014-06-28, 07:54, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-06-28, 08:05
Karenzo napisał/a:
.
Ale czasem potrzebuje przewieźć coś dużego np . kosiarka
to akurat trenuję dość często wożąc naprawdę wielką elektryczną Makitę. Wchodzi bez problemu wraz z koszem, bębnem z kablem i jeszcze sporo miejsca zostaje
Kolego Cav nieładnie zakładać podwójne konta i podszywać się pod inne osoby.
Na razie proszę zaprzestać takiej praktyki, bo będę musiał wlepić ostrzeżenie.
Brawo detektywie!
A mam takie pytanie. Powiedz mi co ten numer oznacza? Czy ja mogę Cię nazwać 4764.57846? Ten numer co podałeś to tylko "miejsce dostępu do Internetu". Otóż wyobraź sobie, że Cav-em nie jestem.
Czy nawet moderator nie może napisać PW(żeby sprawę wyjaśnić) i kompletnie zbacza z tematu?
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-28, 09:07
Jeśli to prawda to Cav vel. Pug zbłaźnia się na forum. Przez brak osób skłonnych poprzeć jego czesto idiotyczne tezy klonuje siebie samego. Brawo administracja, sugeruję dać bana a nie ostrzeżenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum