DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: laisar
2014-07-17, 20:44
Jak w końcu jast z Dacią?
Autor Wiadomość
ZbujMadej 

Marka: Duster II
Model: 4x2
Silnik: 1.6 benzyna
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-07-14, 07:47   

Trolololo :mrgreen: :mrgreen:
Cav, dalej kota ogonem odwracasz. Napiszę więc dużymi literami. Uwaga, piszę :

Jaki SUV o wymiarach podobnych do Dustera, z napędem 4x4, ma wysokość bagażnika do półki (nie do końca siedzeń) co najmniej 50cm.

Podpowiem Ci - Qashqai II raczej nie (Bagażnik ma 401 litrów pojemności. Podzielono go na dwa poziomy – dolna część pomieści 32 litry, a górna 369 litrów.)
Ostatnio zmieniony przez ZbujMadej 2014-07-14, 07:48, w całości zmieniany 1 raz  

PiotrWie 

Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Wysłany: 2014-07-14, 10:41   

No niestety akcja CAV-a nie przyniosła rezultatu - w czerwcu najczęściej sprzedawanym samochodem w Polsce była ta nieszczęsna, nie nadająca się do niczego Dacia Duster :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2014-07-14, 10:42, w całości zmieniany 1 raz  

eplus 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2014-07-14, 16:25   

No to teraz mi doradźcie, wszyscy mądrzy :?: :?: Kupiłem kiedyś 4x2, zasłonkę bagażnika od razu wyrzuciłem w kąt garażu, ale może kiedyś włożę, może też kupię standardową lodówkę 42cm, a mój bagażnik podobno ma 50cm głębokości :!: :!: No to może ktoś mi napisze, co sobie mam położyć na tej lodówce :?: Szczoteczkę do zębów :?: A może kamizelkę odblaskową letnią :?: Bo zimowa z grubszego materiału na pewno nie wejdzie :!: Co za inteligentny inaczej zaprojektował ten bagażnik, taki wysoki niepotrzebnie :?: :?: :evil: :evil: :evil: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Cav 

Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Wysłany: 2014-07-14, 16:38   

Marek1603 napisał/a:
Cav napisał/a:
Mam odwagę, tylko nie ma za co.

Ot cały Cav. Pomyśl, a jak to jest za trudne to przeczytaj swoje posty w tym temacie od początku. Uderz się w pierś i powiedz czy ... nadal nie masz za co.
Projektant stworzył auto nie dla ciebie, ty popełniłeś błąd kupując go, a teraz próbujesz inwektywami zrzucić winę na niego.

Nudzisz.
Projektant spierdzielił sprawę, zdania w tej sprawie nie zmienię, a auto pewnie kupiłbym i MIMO tego bagażnika, co wcale nie znika jego badziewiarstwa.

Marek1603 napisał/a:

Cav napisał/a:
A jeśli ktoś twierdzi, że 40 cm bagażnik jest ok, to albo zwyczajnie łże w wiadomym celu, albo ma nierówno pod sufitem.
Tyle.

Nikt tutaj nie twierdzi, że jest ok, tylko kolegom pasuje te 40cm.

Nie pasuje, tylko nikt tego nie powie, bo boi się reakcji bałwochwalców.
Zresztą - jak może pasować coś co nie jest ok?
Przecież to sprzeczność.

ZbujMadej napisał/a:
Trolololo :mrgreen: :mrgreen:
Cav, dalej kota ogonem odwracasz. Napiszę więc dużymi literami. Uwaga, piszę :

Jaki SUV o wymiarach podobnych do Dustera, z napędem 4x4, ma wysokość bagażnika do półki (nie do końca siedzeń) co najmniej 50cm.

Podpowiem Ci - Qashqai II raczej nie (Bagażnik ma 401 litrów pojemności. Podzielono go na dwa poziomy – dolna część pomieści 32 litry, a górna 369 litrów.)
Obrazek

Wiele suvów ma dwa poziomy.
Być może niejeden ma mniej niż 50 cm.
Tylko co to zmienia?

Jeśli jeszcze jakiś ma bagażnik o wysokości 40 czy 40 z małym hakiem, to on również kwalifikuje się do kategorii badziewnych, spierdzielonych bagażników.
Co tutaj jest tak trudnego do zrozumienia?
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2015-02-05, 09:11, w całości zmieniany 2 razy  

chriskb 

Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Rocznik: 2011
Wysłany: 2014-07-14, 18:55   

@Cav, a czym zawinił projektant, kiedy przyszły użytkownik ma nie wymiarowe bagaże. Kolejność jest chyba odwrotna kupuję się auto jako narzędzie i po tym kupuje się bagaże o takich wymiarach które pasują do kupionego auta. Chyba nikt nie buduje domu od dachu a taka logika jest przedstawiana w postach o kiepskim Dusterze.

ZbujMadej 

Wysłany: 2014-07-14, 19:21   

Cav, to to zmienia, że nawet w obliczu faktów (tj. takich a nie innych wymiarów bagażników w małych SUVach 4x4) ignorujesz je i wzruszasz ramionami. Coś w stylu : jeśli fakty są niezgodne z moimi przekonaniami, tym gorzej dla faktów.
No nic, męcz się dalej z tym badziewnym samochodem. Wychodzi mi tylko, że w kategorii samochodów 4x4 do 100 tysięcy wszystkie są badziewne......echhh, życie.....
Cav, troll jesteś, w dodatku cienki i grający ciągle ten sam kawałek.

Eplus, 50cm wysokości, głębokości ma więcej - chyba 90+. Poza tym zawsze możesz trzymać rączkę od lodówki pionowo bez skladania.
Ostatnio zmieniony przez ZbujMadej 2014-07-14, 19:39, w całości zmieniany 1 raz  

TD Pedro 

Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Wysłany: 2014-07-14, 20:22   

ZbujMadej napisał/a:
Cav, troll jesteś, w dodatku cienki i grający ciągle ten sam kawałek.

- nic dodać nic ująć... :lol:

- długo milczałem, po tym jak Cav zażądał :roll: przeprosin :evil: za krytykę trollowania /argumentów merytorycznym mu nie starczyło/ ale z takim dictum kol. ZbujMadej nie sposób się nie zgodzić... :mrgreen:

- teraz pewnie znowu zaatakuje ale nic to - z czasem sam się zamota w swoich teoriach i krytyce wszystkiego i wszystkich wokół... :-P

Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wysłany: 2014-07-15, 05:18   

Cav napisał/a:

Co tutaj jest tak trudnego do zrozumienia?

Nie będę się zniżał do twojego poziomu, bo minie wykończysz doświadczeniem.

A to, że po prostu "spierdzieliłeś" sprawę i nie masz cywilnej odwagi się przyznać, że kupiłeś produkt nie dla ciebie przeznaczony. O przeprosinach to projektant może zapomnieć w związku z tym.

Zachowujesz się jakbyś był pępkiem świata i pozjadał wszystkie rozumy, a niestety tak nie jest. Jesteś po prostu cienki i tyle w temacie.
I to są fakty. Nie żądaj przeprosin, bo ich tym razem nie dostaniesz, bo po prostu widzę, że na nie nie zasługujesz.

chriskb napisał/a:
@Cav, a czym zawinił projektant, kiedy przyszły użytkownik ma nie wymiarowe bagaże. Kolejność jest chyba odwrotna kupuję się auto jako narzędzie i po tym kupuje się bagaże o takich wymiarach które pasują do kupionego auta. Chyba nikt nie buduje domu od dachu a taka logika jest przedstawiana w postach o kiepskim Dusterze.

Ja bym powiedział inaczej.
Kupił mieszkanie (dom) i narzeka, że mu meble ze starego do nowego nie chcą wejść bo ściana jest 10cm za wąska.

Jak baba. Takiej nigdy nie dogodzisz. Nie obrażając Pań.

keikan 

Model: Duster II 4x4 / Sandero II / Sandero III
Silnik: 1,3 150KM / 1,2 16V / 1.0 LPG 100 Eco-G
Rocznik: 2020 / 2014 / 2024
Wysłany: 2014-07-15, 06:01   

Zacząłem czytać ten temat z rana do kawy w pracy i do tej pory nie wiem: śmiać się, czy płakać..

Dochodzę do wniosku, że nie podoba mi się, że Duster mi pali po mieście ponad 10 litrów benzyny...

A w ogóle to słabiutki silniczek ten 1,6 16V. Czy nie mogli tam dać większego? mocniejszego? np. taki 4,2 V8 z Audi S8?

No i ten klakson w manetce przy kierownicy.. taka niedoróbka...

I ta "roleta" w bagażniku, a raczej pseudoroleta...

A najgorszy jest system audio.. czemu nie zamontowali np. "BOSE"?

A jak to jest, że Duster nie ma ksenonów? W obecnych czasach?

W sumie to powinien też być na ramie, z blokadami różnicówki na każdej osi - tak łącznie ze 3 blokady jak ma Mercedes G na przykład.

Nie no.. chyba wystawię Drakulkę na sprzedaż.... Chyba zbyt wiele oczekiwałem po budżetowym aucie

Dziękuję wszystkim, którzy uświadomili mnie w tym temacie jakie g...no kupiłem za ciężko zarobione pieniądze...

p.s.

To wszystko powyższe oczywiście to żarcik...pozostaję wiernym wyznawcą Dustera

....no może za wyjątkiem tej rolety i klaksonu ;)

ZbujMadej 

Wysłany: 2014-07-15, 06:35   

W sumie to może i ja się przyznam...
Widzicie, chciałem kupić...zawsze marzyłem...pragnąłem okazji od starszego Pana z Niemiec, najlepiej z kultowym silnikiem TDI, ale... przestraszyłem się, że mi takie cacuszko ukradną. Musiałbym spać w nim, albo łańcuchem za alufelgi do lampy przypinać... a tak kupiłem tę badziewną Dacię, koszmar senny producentów, zaprojektowaną tylko po to, żeby utrudniać życie naiwniakom, którzy zdecydowali się w pijanym widzie ją kupić.
Wszyscy moi koledzy jeżdżą niemieckimi samochodami i żaden by Dacii nawet za darmo, tfu tfu, nie wziął... wstydzę się bardzo, ale strach o niemiecki skarb na pewno byłby większy od wstydu, dlatego muszę jeździć Dacią. Przepraszam :cry: :oops:

wiciu_r 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6Mpi
Rocznik: 2012
Wysłany: 2014-07-15, 07:06   

Właśnie wróciłem z wakacji. Jako że męczycie temat bagażnika to dodam tylko, że w porównaniu z autami wakacyjnych sąsiadów:Tiguan, ix35, Santa Fe, A4 kombi moja Lodgy jest pojemnościowo bezkonkurencyjna i bardzo się cieszę że ją mam. Tuż obok nas zresztą parkowało równie fajne, pojemne wozidełko ... druga Lodzia.

kali 

Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Wysłany: 2014-07-15, 07:20   

keikan napisał/a:

p.s.

Akurat ten klakson w manetce to dzisiaj doskonałe rozwiązanie konstrukcyjne.

zorkadar 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 16V+LPG
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 7 os.
Wysłany: 2014-07-15, 07:30   

Jestem właśnie na urlopie i muszę przyznać że po raz pierwszy nie miałem problemu z pakowaniem bagaży :-) , w poprzednim samochodzie mietku W202 miałem i to duże. Z rozmowy tutaj prowadzinej wypada mi chyba stwierdzić że Mercedes to gówno bo nie chciała mi wejść do bagażnika największa walizka :-)

Marek1603 

Wysłany: 2014-07-15, 07:35   

kali napisał/a:
keikan napisał/a:

p.s.

Ale Keikan twierdzi, że jest badziewny i co mu zrobisz. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ;-)

Przemek77 

Silnik: 1.4 +LPG
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2014-07-15, 07:37   

ZbujMadej napisał/a:

Wszyscy moi koledzy jeżdżą niemieckimi samochodami i żaden by Dacii nawet za darmo, tfu tfu, nie wziął... wstydzę się bardzo, ale strach o niemiecki skarb na pewno byłby większy od wstydu, dlatego muszę jeździć Dacią. Przepraszam :cry: :oops:

No bo przecież prawidłową postawą nie jest zakup auta dla siebie, po to by jeździło w miarę bezawaryjnie, dawało się tanio serwisować - to wszystko badziewie dla "centusiów" i "dziadków w kapeluszach".
Prawdziwy "Polak" kupuje auto dla kolegów, dla sąsiadów, dla szwagrów - w końcu trzeba mieć ten "prestiż", tą "moc", mieć tematy do rozmów przy grillu, jak to "na autobanie pomykał 150 i jeszcze chciał jechać"...
Tak jak jeden mój dyskutant na FB autorytatywnie stwierdził - "Kolego, gdybym do pracy Dacią zajechał to koledzy by się do mnie odzywać przestali".

Marek1603 

Wysłany: 2014-07-15, 07:57   

No to ja i na lodzie coś powiem. Nie chce mi się klapa zamknąć, jak syna hammera włożę do bagażnika. Muszę siedzenia składać albo go bokiem położyć. Jak projektant mógł zrobić tak badziewne auto. Wystarczyło dodać 10cm na długości i było by git. W MCV-ce zresztą było to samo z tym, że teraz to przynajmniej roletke zasunę. Jak można było nie przewidzieć, że dziecko ma taką zabawkę. W tej cenie to byłoby np T5 z wyprzedaży rocznika 2010 i weszły by dwa albo i trzy. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2014-07-15, 07:58, w całości zmieniany 1 raz  

benyo 

Silnik: 1.6 MPI
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2014-07-15, 07:59   

:D ale się znęcacie nad człowiekiem :)
Cav i tak ma już karę, bo musi jeździć autem, które mu nie odpowiada, a przynajmniej jakaś część tego auta mu nie pasuje i za każdym razem, gdy się pakuje to cierpi :)
dajcie spokój :)
Ostatnio zmieniony przez benyo 2014-07-15, 08:03, w całości zmieniany 1 raz  

kali 

Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Wysłany: 2014-07-15, 08:13   

Marek1603 napisał/a:

Ale Keikan twierdzi, że jest badziewny i co mu zrobisz. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ;-)

Wystarczy tylko troskę rozważyć sytuacje, co by był gdyby jednak był w tradycyjnym miejscu.
Naciskają sygnał tradycyjnie masz tylko jedna rękę na kierownicy.
A tak masz dwie, bo odrywasz tylko palce do naciśnięcia guzika.
W sytuacjach extremalnych ma to znaczenie.
Idąc dalej w razie wypadku masz ręce na kierownicy i poduszka wybucha prawidłowo.
A tak zobacz, zaparłeś się na klakson w kierownicy nadgarstek masz pod kontem prostym staw łokciowy wyprostowany. Poduszka wybucha łamiąc ci nadgarstek staw łokciowy. A w twarz dostajesz nie poduszką tylko własną ręką, która łamie ci nos, wybija zęba czy też kciuk, wpada i wybija oko, bo masz już niewładna i połamaną rękę.
Oczywiście łatwiej wytypować 6 w totku niż trafić taki scenariusz, ale potencjalne niebezpieczeństwo związane z takim scenariuszem istnieje.

keikan 

Model: Duster II 4x4 / Sandero II / Sandero III
Silnik: 1,3 150KM / 1,2 16V / 1.0 LPG 100 Eco-G
Rocznik: 2020 / 2014 / 2024
Wysłany: 2014-07-15, 08:25   

kali napisał/a:
keikan napisał/a:

p.s.

Ten temat już był wałkowany w innym topicu. Ja osobiście uważam to za porażkę. Zawsze, gdy w sytuacji awaryjnej mam zatrąbić i jednocześnie np. ominąć przeszkodę to włączam kierunkowskazy :)

Przemek77 napisał/a:
Tak jak jeden mój dyskutant na FB autorytatywnie stwierdził - "Kolego, gdybym do pracy Dacią zajechał to koledzy by się do mnie odzywać przestali".

No i dobrze.. O czym tu rozmawiać z takimi głąbami ;)
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2015-02-05, 09:13, w całości zmieniany 1 raz  

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2014-07-15, 09:48   

ja tam lubię moją roletę - używając języka Taoistów, jest niczym atłasowa fałda rozkoszy w jaspisowo mrocznej grocie, taka jedwabiście gładka w dotyku niczym pierś młodej kochanki, lekka jak piórko z dupy flaminga i nader łatwa w demontażu.Wystarczy złapać za patyk i pociągnąć. I można jej użyć np w razie deszczu jako parasola, albo jako piknikowego kocyka, by spożyć śniadanie na trawie lub w celu bardziej erotycznym, albo wachlować spoczywającą na leżaku konkubinę, owinąć się w razie zimna, użyć na plaży jako parawanu, pomachać jak flagą komuś na do widzenia... Możliwości jest tylekroć, ile wyobraźni w umyśle człeka. No weźcie i spróbujcie cokolwiek zrobić z jej następczynią - tym niewdzięcznym i kompletnie bezdusznym kawałem sztywnej dykty...
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2014-07-15, 13:50, w całości zmieniany 5 razy  

Domel2250 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2014-07-15, 10:00   

Do Dusterowej rolety trzeba się przyzwyczaić. Ja jeszcze się czasem na nią wkierwiam , ale generalizując, wolę ją niż tradycyjną twardą półkę...Oczywiście ideałem byłaby roleta, jak w innych autach typu kombi i van ze stajni Renault, ale cóż nie można mieć wszystkiego.... :-P
BTW: jak już poruszamy osobliwości w Dusterku, to dorzucę moje 3 grosze a propos sterowania szyb z konsoli centralnej-ja osobiście uważam to za genialne rozwiązanie :mrgreen: jest mi z tym o wiele bardziej po drodze niż z przyciskami w drzwiach.... :-P :-P :-P

wiciu_r 

Silnik: 1.6Mpi
Wysłany: 2014-07-15, 10:35   

A tak lekko off topic to może jakiś producent zrobiłby auto z gumową, rozciągliwą klapą bagażnika? Można by wówczas nawet narty przewieź wzdłuż :-P

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2014-07-15, 11:02   

Paczajcie, co znalazłem. :D Lodówencja z blenderem, głośnikiem blutututu, ładowarką USB i innymi cudami na kiju. Ona również nie mieści się w bagażniku Cava (43,18 cm). :D

piku 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110 KM/1,3 TCe 130 KM
Rocznik: 2012/2019
Wersja: Prestige
Wysłany: 2014-07-15, 12:44   

wiciu_r napisał/a:
może jakiś producent zrobiłby auto z gumową, rozciągliwą klapą bagażnika? Można by wówczas nawet narty przewieź wzdłuż :-P

A wszyscy pasażerowie mogliby siedzieć obok kierowcy.

wojtek_pl 

Marka: Peugeot
Model: 3008
Silnik: 2.0 HDI 165
Wysłany: 2014-07-15, 14:00   

piku napisał/a:
A wszyscy pasażerowie mogliby siedzieć obok kierowcy.
Takie już było. Nazywa się Multipla :lol:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi