Witam
Znalazłem ciekawą ofertę Sanderki z 2010 roku z LPG
Tylko ze silnik mały 1,2 75KM
Posiada ona klimatyzacja, ABS, wspomaganie, dwie poduszki powietrzne, centralny zamek z pilotem
Teraz moje pytanie w jakich granicach można spodziewać się spalania - służyła by na dojazdy do pracy tak jak obecnie Logan- trasa 50 km w obie strony z tego 30 % miasto a 70% trasa
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-09-05, 13:02
Nie poszalejesz ale sandero jest lekkim wozem wiec może warto skusić się na ten 1.2 . Ja bym wolał nowszy silnik 1.2 16V niż stary 1.4 8V ale zdania na forum są podzielone. Ile ma kosztować ?
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2014-09-05, 13:03, w całości zmieniany 1 raz
Nie poszalejesz ale sandero jest lekkim wozem wiec może warto skusić się na ten 1.2 . Ja bym wolał nowszy silnik 1.2 16V niż stary 1.4 8V ale zdania na forum są podzielone. Ile ma kosztować ?
W ogłoszeniu jest napisane 1,2MPI 75KM LPG cena 14500 do negocjacji
Z bajerów to tylko klima i centralny zamek
A to ma być drugie auto w rodzinie czy wymiana samochodu?
Sam mam Lodgy. Jest to większe auto i waży z LPG około 1260 kg. Ma silnik 1,6 MPI 84 KM.
Niedawno jechałem na wakacje do Trójmiasta. Była obciążona w 4 osoby oraz full bagaż i dała bez problemu radę. Choć rakietą nie jest, ale bez problemu na ekspresówce jechała 120-130 km/h.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2014-09-05, 13:16, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli wymiana to warto wziąć mocniejszy silnik, ale taki silnik 1,2 LPG też dałby radę, jak miałbyś 2-3 razy w roku wypady daleko poza domem, a jak częściej wyjeżdzasz to pokusiłbym na większy silnik, ale wiadomo, że będzie większe zużycie paliwa niż w słabszym silniku. Najważniejsze jest to żeby taki silnik był trwały i bezawaryjny. To jest ważne.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Kupując Logana nie byłem do końca przekonany ze zrobiłem dobrze ale poza standardowymi wymianami jestem bardzo zadowolony z marki Dacia
Jedynym minusem jest to ze pojawiają się oznaki korozji tylne nadkola i drzwi
Myślę ze taki duży przebieg w moim Loganie to tez zasługa tego silnika 1,6 8V
Jeśli wymiana to warto wziąć mocniejszy silnik, ale taki silnik 1,2 LPG też dałby radę Najważniejsze jest to żeby taki silnik był trwały i bezawaryjny. To jest ważne.
No właśnie chciałbym pozna opinie użytkowników tego silnika o spalaniu i trwałości
niestety mały litraż tego silnika powoduje iż moment obrotowy jest bardzo wysoko bo aż na 4200 obr !
Więc może się okazać iż ten silnik będzie palił więcej od twojego aktualnego bo będzie go musiał mocno kręcić , każde wyprzedzanie to będzie walka i jazda do 5000 obrotów .
Zupełnie inaczej wygląda to przy
1.4 8v / 1.6 8v bo maks moment jest przy 3000 obr więc całkiem nisko jak na benzynę.
1.2 16v dysponuje przy 3000 obr ok 100 Nm rozbujasz go do 4000 obr i masz nędzne 105 Nm
Każde wyprzedzanie to w najlepszym wypadku zakres 3,8 tyś obr do 4,5 tyś obr .
Przy 1.4 8 v
dysponujesz takim samym momentem maksymalnym jak w 1.2 16v już od 1700 obr
Oczywiście dużo lepiej wypada już 1.6 8v
Powiem ci szczerze nie pakuj się w to bo to będzie udręka , twoim 1.6 8v w ogóle inaczej się jeździ , on ładnie ciągnie od dołu nie trzeba go kręcić do 5 tysięcy ...
Mam teraz 2 auto w LPG , jedno ma 1.4 8v drugie ma 1.6 16v
różnica spalanie wynosi 0,5 LPG !!!
Jestem więcej niż pewny że te 1.2 16v będzie paliło więcej od 1.4 8v
8 zaworowe jednostki jednak ładnie ciągną od dołu i nie trzeba ich kręcić aż tak mocno a 16 v już tak ale dysponują za to większym momentem maksymalny
a w naszym kraju są aż tak dobre drogi ?
150km/h w 4 dorosłe osoby nie był to szczyt możliwości ale dużo pewnie więcej by nie wycisnął. Zresztą w porę "zadzwonił" do mnie rozsądek :)
to że by wycisnął te pewne bo nawet do 160 by się bójnoł , ale to już piłowanie silnika .
bo przy takich 120 masz już 4 tyś obr .
Wiadomo że nie należy przekraczać bez dobrego powodu 4 tyś obr w benyznce bo to szkodzenie silnikowi (szczególnie długotrwałe )
tzn jednostki 16 zaworowe można kręcić wyżej bo mają wyżej moment tak oceniam na 4,5 tyś przy długotrwałej jeździe
przy 8 zaworach 4 tyś to maksimum .
I nie pisze tu o wyprzedzaniu tylko o jeździe non stop np autostradą .
benzynowe silniki wolnossące palą bardzo podobnie , szczególnie jak zamierza się inwestować w LPG warto kupować największe dostępne wersje gdyż różnica w spalaniu będzie znikoma a w jeździe już tak .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-09-07, 00:28, w całości zmieniany 1 raz
ja też jechałem no i co z tego skoro miałem już chyba z 5,5 tyś obr
sprawdzałem potem to aż olej korkiem mi się sączył takie ciśnienie było
napomnę tylko że taki silnik pali wtedy ze 20 l na 100
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-09-07, 11:25, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: 2x Logan 2x Logan MCV, Logan II i III, Jogger
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 2x 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022, 2024
Wersja: Logan Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Kwi 2011 Posty: 329 Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2014-09-08, 18:54
"poszedłem" w 5 osób 175 km/h na autostradzie (wyprzedziłem jakiegoś lotusa - ubaw był). 160 idzie bez problemu. wszystko na LPG, wszystko 1,4 8 v, pozdrawiam!
mi się udało z górki 180 polecić ale już chyba byłem na czerwonej strefie obrotów .
również na LPG
ale tak jak pisałem wcześniej na trasie 120 to max rozsądna prędkość przy której jeszcze spalanie jest na akceptowalnym poziomie a do tego nie szkodzimy silnikowi .
Przy takich 150 w takim silniku panuje takie ciśnienie że potrafi olej wypluwać przepustnicą .
Może ciśnienie nie jest spektakularne ale taki silnik nie jest do tego w ogóle przystosowany .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-09-08, 23:27, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 269 Skąd: spod Warszawy
Wysłany: 2014-09-10, 20:20
Nie, nie nie i jeszcze raz nie. Gdy zostawiałem Dustera na montaż LPG dali mi takiego Sandero na dwa dni. Coś strasznego, bez urazy dla właścicieli. Silnik w ogóle nie przyspiesza, jedynie zamienia benzynę w hałas, który jest (subiektywnie) 2x większy, niż w DD. Jestem fanem Dacii, wszystkim zachwalam (dziś typ w starym Yarisie gonił mnie 20 km, żeby dopytać o moje auto!), ale Sandero z tym silnikiem to zło. Po odebraniu Dustera poczułem się jak w komfortowej limuzynie. A Sandero 1.2 - fatalnie, bez dynamiki, głośno, niebezpiecznie. NIE!
Ostatnio zmieniony przez project2010 2014-09-10, 20:25, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum