Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-09-18, 21:05
Drzwi w swoim sandero wytłumiłem czymś w rodzaju waty. Takiej do wyciszania kolumn głośnikowych. Po roku od montażu zrobiłem inspekcję, czysto sucho, bez grzyba.
No jeśli ma być za free
Dopiero teraz zobaczyłem to zdjęcie z "piramidkami". Z "natury rzeczy" te maty wykonywane są z pianek o otwartych porach (wtedy mają największą skuteczność rozpraszania), więc podobnie jak gąbki "łazienkowe" chłoną wodę. By potem ją oddać. Kiedy chcą.
Czyli widoczne na zdjęciu elementy rozpraszająco-pochłaniające dedykowane są raczej dla regionów tropikalnych (np. Abu Dhabi). ;)
U mnie uszczelki też nie są hermetyczne. Przednie trzymają. Najbardziej puszcza prawa tylna. Z wizytą w ASO jeszcze poczekam.
Pozdrawiam - Janusz
Gość
Wysłany: 2014-09-19, 20:55
abu dabab
Ostatnio zmieniony przez Gość 2015-02-04, 22:48, w całości zmieniany 1 raz
Po przeczytaniu dokumentacji wydaje mi się, że pianki (użyte przez Krzysztofa i przeze mnie) tj. materiał, z którego zostały wykonane mają zbliżone własności hydrofobowe.
Używałem dedykowanej pianki wyciszającej S364MD i obawiając się efektu "zasysania wilgoci" (zwłaszcza po zakurzeniu pianek ) ja krawędzie pianki wyciszającej (dodatkowo) oklejam izolującą taśmą kauczukową o zamkniętych porach.
Być może jest to "dmuchanie na zimne" lub czarnowidztwo, ale... wydawało mi się to słuszne.
Moja metoda w przypadku pianek Krzysztofa (ze względu na ich złożony kształt) jest oczywiście nieprzydatna.
Oglądając swój pojazd w niektórych miejscach znalazłem fabrycznie użyte pianki PU i nie wyglądały, by stosowano wobec nich jakieś dodatkowe zabiegi podnoszące hydrofobowość.
Więc może też nie ma co przesadzać.
Jeszcze raz dziękuję Krzysztofowi za udostępnione materiały i pozdrawiam - Janusz
pianki02.jpg
Plik ściągnięto 189 raz(y) 89,02 KB
Ostatnio zmieniony przez JaWa 2014-09-22, 08:48, w całości zmieniany 2 razy
Gość
Wysłany: 2014-09-25, 22:19
dobre
Ostatnio zmieniony przez Gość 2015-02-04, 22:50, w całości zmieniany 3 razy
No to wykonałeś kawał dobrej roboty. Z podziwem patrzę na te zdjęcia.
Zwrotnica też, że "czapki z głów".
IMO to już nie będzie "car-audio", a... "audio-car". Nie będzie się chciało wysiadać.
Szacunek, kolego.
Pozdrawiam i czekam na kolejne relacje - Janusz
Ostatnio zmieniony przez laisar 2015-02-12, 22:44, w całości zmieniany 1 raz
Gość
Wysłany: 2014-10-02, 19:05
a teraz
Ostatnio zmieniony przez Gość 2015-02-04, 22:51, w całości zmieniany 1 raz
hej
nie znalazłem nic o dokkerze, więc prosze o pomoc tutaj :)
Proszę o pomoc w doborze głośników i radia
Wybrałem taki zestaw jak poniżej, i pytanie czy to będzie pasowało do dokera van ewentualnie co powinienem dokupić (jakieś kable, dystanse )
Czy możecie podesłać link do mat wygłuszających drzwi i czy tylko maty wystarczą?
Aa i jakiś sznurek do uszczelek?
Dzięki
W środę jadę po gadzinę
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2014-11-15, 07:03
kfor napisał/a:
hej
nie znalazłem nic o dokkerze, więc prosze o pomoc tutaj :)
Proszę o pomoc w doborze głośników i radia
Wybrałem taki zestaw jak poniżej, i pytanie czy to będzie pasowało do dokera van ewentualnie co powinienem dokupić (jakieś kable, dystanse )
Czy możecie podesłać link do mat wygłuszających drzwi i czy tylko maty wystarczą?
Aa i jakiś sznurek do uszczelek?
Dzięki
W środę jadę po gadzinę
Te hertze mialem zalozone w peugeot 106 i graly bardzo fajnie ale pod malym wzmacniaczem dwukanalowym(Magnat). To co moge Tobie polecic to wygluszenie drzwi zeby glosnik zagral troche basem a i w samochodzie zrobi sie ciszej .Maty znajdziesz na portalu ALLEDROGO. Wybor mat zostawiam dla ciebie ze wzgledu na ich ceny.Dystansy mdf obowiazkowo,albo kupic albo wyciac samemu. No i ja zmienilbym kable na 1.5mm2 bo fabryczne to 0.5mm2.-Ja wymienilem a Ty jak chcesz.Radio jak dla mnie ok bo bardzo lubie dzwiek z alpina.Jak bedziesz mial jakies problemy z montaZEm to pisz .
i maty ?
jestem zielony jeśli możesz podesłać link do jakiejś w miarę budżetowej maty to poproszę
(wiem że jest wszystko na forum ale nie ogarniam , jak ktoś wylinkuje jaka gdzie mata to będę wdzięczny )
Jaka mata powinna iść na zewnętrzne poszycie drzwi
Jaka na wewnętrzne poszycie drzwi
I cos na tapicerkę (plastikową osłonę drzwi) od strony drzwi ma się rozumieć .
Czy coś do wygłuszenia dachu na pace i boków , coś co przykleję i nie odleci za rok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum