Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-09-28, 14:30
kicia napisał/a:
Cav napisał/a:
Chyba jest jednak inaczej - te 3 miesiące masz od momentu zarejestrowania się w programie do ściągania aktualizacji.
A nam sprzedawca przy odbiorze mówił, że mamy 3 miesiące, ale że i tak lepiej pobrać wcześniej.
Na wszelki wypadek rejestrowaliśmy się do programu i pobieraliśmy aktualizację przed upływem 3 miesięcy od daty produkcji (czyli po ponad 2 miesiącach od odbioru).
Dokładnie taką opcję wyżej poleciłem koleżance - żeby podwójnie się zabezpieczyć.
O 3 miesiącach od momentu rejestracji na stronie napisałem z własnego doświadczenia, ale zawsze należy dopuścić, że mógł wystąpić jakiś błąd i dlatego udało mi się pobrać aktualizacje jeszcze po upływie 4 miesięcy od sprzedaży auta.
Chyba jest jednak inaczej - te 3 miesiące masz od momentu zarejestrowania się w programie do ściągania aktualizacji.
A nam sprzedawca przy odbiorze mówił, że mamy 3 miesiące, ale że i tak lepiej pobrać wcześniej.
Na wszelki wypadek rejestrowaliśmy się do programu i pobieraliśmy aktualizację przed upływem 3 miesięcy od daty produkcji (czyli po ponad 2 miesiącach od odbioru).
Dokładnie taką opcję wyżej poleciłem koleżance - żeby podwójnie się zabezpieczyć.
O 3 miesiącach od momentu rejestracji na stronie napisałem z własnego doświadczenia, ale zawsze należy dopuścić, że mógł wystąpić jakiś błąd i dlatego udało mi się pobrać aktualizacje jeszcze po upływie 4 miesięcy od sprzedaży auta.
Dzięki za info - a więc do rejestracji na stronce czekamy ponad 2 miesiące.
U mnie firmowo wgrane były bardzo stare mapy.
Zrobiłem aktualizację ponad 3 miesiące temu.
Niestety w dalszym ciągu nie ma nowszych map niż te do których udało się zrobic aktualizację - w wypadku Europy to jest 4 kwartał 2013, czyli mapy już prawie roczne...
p,paw
Ostatnio zmieniony przez pawelg 2014-09-28, 17:14, w całości zmieniany 2 razy
Kaśka nie zniechęcaj się w jeden rok aż tak bardzo drogi się nie zmieniają. Pojedziesz zobaczysz przetestujesz, do nawigacji zawsze trzeba dołączyć myślenie, to jest jednak tylko bezduszne urządzenie.
Kaśka nie zniechęcaj się w jeden rok aż tak bardzo drogi się nie zmieniają. Pojedziesz zobaczysz przetestujesz, do nawigacji zawsze trzeba dołączyć myślenie, to jest jednak tylko bezduszne urządzenie.
Ostatnio jak się pchałam do W-wy do w piątek nie było drogi przez Stryjków? (wjazd na autostradę).... a w niedzielę wracam i co widzę wjazd otwarty i można było śmignąć do domu szybciej...
Poza tym - przecież u nas ciągle oddają nowe nitki -
To bardzo dobrze, że dodają nowe nitki, przez wiele lat się nic nie działo, to teraz czas nadrobić ale taka jest cecha wbudowanych nawigacji, że różnie to bywa z ich świeżością map. Ja używam smartfonowych aplikacji online i zwykle po otworzeniu nowej drogi, na drugi dzień jest już dostępna w aplikacji. Co nie zmienia faktu, że nic tak dobrze nie działa jak ludzkie myślenie
To nie Automapa gdzie aktualizacje są 4 razy do roku
MediaNav opiera sie na mapach dostarczanych przez Here dla iGo co oznacza że obecnie najświeższe mapy to Q1-2014 czyli stan z początku 2014 roku, prawdopodobnie na przełomie roku zostaną wydane mapy oznaczone Q3-2014 ze stanem na wrzesień 2014.
A że w międzyczasie oddanych zostanie do ruchu w Polsce kilkaset kilometrów dróg (przecież mamy okres wyborczy) to mapy z tymi drogami pokażą się dopiero za rok - około lipca 2015.
Jeśli chcesz korzystać z nowszych map - to możesz użyć mojej nakładki i używać map od Teleatlas (Tomtom'a) które zostały wydane w ostatnich dniach sierpnia i wg wielu osób są znacznie bardziej aktualne
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2014-09-28, 21:17, w całości zmieniany 1 raz
MediaNav opiera sie na mapach dostarczanych przez Here dla iGo co oznacza że obecnie najświeższe mapy to Q1-2014 czyli stan z początku 2014 roku, prawdopodobnie na przełomie roku zostaną wydane mapy oznaczone Q3-2014 ze stanem na wrzesień 2014.
A że w międzyczasie oddanych zostanie do ruchu w Polsce kilkaset kilometrów dróg (przecież mamy okres wyborczy) to mapy z tymi drogami pokażą się dopiero za rok - około lipca 2015.
Jeśli chcesz korzystać z nowszych map - to możesz użyć mojej nakładki i używać map od Teleatlas (Tomtom'a) które zostały wydane w ostatnich dniach sierpnia i wg wielu osób są znacznie bardziej aktualne
Właśnie dziś rano ją ściągnęłam, po wertowaniu forum w tym temacie. Gratuluję umiejętności i zacięcia
Ostatnio zmieniony przez Kaśka 2014-09-28, 21:31, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2014-09-29, 18:34
jas_pik napisał/a:
Kaśka napisał/a:
Chciało by się rzec - żenada
To już nawet nie chodzi o datę wydania map, ale o ich zawartość.
Navteq w swoich mapach nie ma w mojej okolicy organizacji ruchu, która zmieniła się chyba ze 4 lata temu, uparcie prowadzi mnie do chaty po prąd, więc co za różnica, z jaką datą wypuszczają te swoje buble?
Rok starszy TeleAtlas oczywiście już dawno wiedział że nie można wjeżdżać w tą drogę która stała się jednokierunkową.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 4x2
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 371 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-09-29, 19:50
To się zmieni dopiero, gdy wprowadzą te nowe radia z navi, które mają działać on-line, korzystając z transmisji danych telefonu. Mapa będzie aktualizowana w ten sposób.
To się zmieni dopiero, gdy wprowadzą te nowe radia z navi, które mają działać on-line, korzystając z transmisji danych telefonu.
Działanie online będzie dotyczyło wyłącznie funkcji traffic a nie map
zdzisiu27 napisał/a:
Mapa będzie aktualizowana w ten sposób.
Mapy wciąż będą pochodziły od dostawców map i aktualizowane będą w cyklu półrocznym - oczywiście wtedy aktualizacja będzie mogła się odbyć przez połączenie internetowa ale sama mapa nie będzie online .
Renault wybrał rozwiązanie aby korzystać z konkurencyjnych dostawców map w zależności od rodzaju urzadzenia i pozycjonowania klas pojazdów.
Dla R-Link dostawcą map jest Teleatlas a dla Medianav Here.
Wysłany: 2014-09-30, 17:02
jas_pik napisał/a:
Renault wybrał rozwiązanie aby korzystać z konkurencyjnych dostawców map w zależności od rodzaju urzadzenia i pozycjonowania klas pojazdów.
Dla R-Link dostawcą map jest Teleatlas a dla Medianav Here.
Nie ma nic wspólnego.
R-link jest oparty na androidzie, oprogramowanie nawigacyjne to specjalna wersja Tomtom'a
Samo urządzenie jest produkowane przez LG , predkość procesora podobna ale ma możliwość połączenia z internetem z użyciem karty SIM - czyli standardowy internet do wykorzystania w celu otrzymywania informacji o natężeniu ruchu.
Nie wiem dlaczego ale wiele osób szuka manevrusa?
Przecież to płatne oprogramowanie jest dostępne pod wieloma adresami a że iGo wciąż ich ściga za piracenie to inna sprawa.
http://naviturk.com/ http://mena.co/
Ale szeptany marketing wciąż działa. Nic to że wielu osobom zabiło urządzenie - a mają naszą klubową wersję za darmo.
Ale szeptany marketing wciąż działa. Nic to że wielu osobom zabiło urządzenie - a mają naszą klubową wersję za darmo.
Przyznam szczerze iż przeleciałem cały wątek i nie zajarzyłem że można aktualizować mapy klubową wersją, no cóż starość nie radość 6-stka z przodu.
Myślałem iż te nakładki to tylko bajery
Ściągnąłem od Ciebie plik 005 i nie wiem co z tym zrobić. Odpuszczę sobie, cienki Bolek ze mnie w te klocki.
Pozdrawiam.
Wysłany: 2014-10-01, 20:39
jas_pik napisał/a:
Nie wiem dlaczego ale wiele osób szuka manevrusa?
Np. dlatego, że można dzięki niemu zaktualizować mapy w Media-Nav?
Na codzień to dużo wygodniejsze rozwiązanie niż zabawy z klubową wersją i pendrivem, oraz związane z tym problemy z dźwiękiem.
Przy wyjeździe na wakacje można tak jednorazowo się zabawić, ale na codzień - nie ma opcji, zbyt niewygodne, już wolę jeździć ze starymi mapami.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-10-01, 20:40, w całości zmieniany 1 raz
Po wgraniu menavrusa nie można aktualizaować map oryginalnych Medianav
Cav napisał/a:
Na codzień to dużo wygodniejsze rozwiązanie niż zabawy z klubową wersją i pendrivem, oraz związane z tym problemy z dźwiękiem.
Przy wyjeździe na wakacje można tak jednorazowo się zabawić, ale na codzień - nie ma opcji, zbyt niewygodne, już wolę jeździć ze starymi mapami.
Ja uzywam na co dzień sporo musze jeździć po nieznanych miejscach - zazwyczaj bez dzwieku nawigacji - wolę słuchać radia .
wojwoj9 napisał/a:
Przyznam szczerze iż przeleciałem cały wątek i nie zajarzyłem że można aktualizować mapy klubową wersją, no cóż starość nie radość 6-stka z przodu.
Myślałem iż te nakładki to tylko bajery
To jest prawie identyczne rozwiązanie jak Manevrus ale za darmo - mapy trzeba sobie samemu ściągnąć - pasują mapy od każdej wersji ( windows/iphone/android)
wojwoj9 napisał/a:
Ściągnąłem od Ciebie plik 005 i nie wiem co z tym zrobić. Odpuszczę sobie, cienki Bolek ze mnie w te klocki.
Wystarczy ściągnąć gotową paczkę z programem Z tego miejsca i rozpakować ją na pusty pendrive o pojemności min 2 GB
Należy również ściągną plik upgrade do ściągnięcia z tego miejsca
Plik upgrade należny wrzucić na pendrive i pozwolić aby nastąpiła procedura upgrade MediaNav - po jednorazowym upgradzie plik należny usunąć z pendrive .
Teraz za każdym razem jeśli medianav wykryje że w porcie USB jest pendrive z programem to go uruchomi program czyli nakładkę.
I to by było na tyle .
Oczywiście można się jeszcze pobawić i nagrać sobie pliki z muzyką w postaci MP3 i za pomocą odpowiednich programów obniżyć ich głośność o około 50 % - wtedy można słuchać tej muzyki z odtwarzacza a jednocześnie będzie słychać głos z nawigacji.
Ale po pierwsze nie jestem programistą - nie zarabiam na tym , dla mnie działanie jest zupełnie OK - działa to naprawdę znacznie szybciej niż dodolna inna nawigacja a w odróżnieniu od oryginalnego oprogramowania jest wygodniejsza w obsłudze ( jest to moje osobiste zdanie).
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2014-10-02, 00:28, w całości zmieniany 1 raz
Wystarczy ściągnąć gotową paczkę z programem Z tego miejsca i rozpakować ją na pusty pendrive o pojemności min 2 GB
Należy również ściągną plik upgrade do ściągnięcia z tego miejsca
Plik upgrade należny wrzucić na pendrive i pozwolić aby nastąpiła procedura upgrade MediaNav - po jednorazowym upgradzie plik należny usunąć z pendrive .
Teraz za każdym razem jeśli medianav wykryje że w porcie USB jest pendrive z programem to go uruchomi program czyli nakładkę.
I to by było na tyle .
Można potem aktualizować samo urządzenie poprzez te normalne "daciowe" aktualizacje?
Tak ta nakładka nie miesza w plikach urządzenia MN
Bez pendriva działa jak fabryka chciała.
Włączenie MN z pendrive( tzw cold start) daje możliwość uruchomienia nakładki
I to by było na tyle .
Wrzucić plik upgrade na pendrive aby nastąpiła procedura upgrade MediaNav?
Ale jeden taki plik upgrade już jest w programie, i teraz zamienić go czy mają być dwa i jak pozwolić aby nastąpiła owa procedura z Media Nav (z dwoma upgrade na pendrive, wsadzić do Media Nav w samochodzie? i tam nastąpi owa procedura i wówczas wyrzucić jedno upgrade
Dzięki.
Pozdrawiam.
Wrzucić plik upgrade na pendrive aby nastąpiła procedura upgrade MediaNav?
Nagrywamy na pendrive ( może być inny - czasami ważne aby był sformatowany)
Wkładamy do MN , uruchamiamy MN - rozpozna plki upgrade - poczekać aż wykona do końca - nie wyłaczać wczesniej MN i nie pozwolić aby się sam wyłączył
wojwoj9 napisał/a:
Ale jeden taki plik upgrade już jest w programie, i teraz zamienić go czy mają być dwa i jak pozwolić aby nastąpiła owa procedura z Media Nav (z dwoma upgrade na pendrive, wsadzić do Media Nav w samochodzie? i tam nastąpi owa procedura i wówczas wyrzucić jedno upgrade
Dzięki.
Pozdrawiam.
Po zakończeniu upgradu plik upgrade.lgu można wykasować nie będzie więcej potrzebny
Sorry ale prościej nie potrafię tego opisać
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2014-10-02, 13:53, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2014-10-02, 17:42
jas_pik napisał/a:
Cav napisał/a:
Po wgraniu menavrusa nie można aktualizaować map oryginalnych Medianav
Już na ten temat była dyskusja, obsługa manavrusa twierdzi że można, niektórzy jego użytkownicy też, więc nie ma powodu, żeby to negować, chyba że empirycznie stwierdziłeś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum