Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-10-08, 18:27
wojwoj9 napisał/a:
Cav napisał/a:
Sprawdź wpisy w sys.txt
Ja mam tak:
[GPS]
baud = 9600
port = 4
always_valid_gga_time = 1
always_valid_rmc_time = 1
Jak masz inaczej, to tam musisz zmienić, I-go z nakładki nie zapisuje ustawień.
Na Pendrive, sprawdziłem też tak mam, to rozumiem że w w IGO "USTAWIENIA", GPS i w WOLF/GPS, też tak muszę ustawić?
Dzięki.
Jeśli tak masz w tym pliku, to i w I-go powinieneś tak właśnie mieć.
Na pendrive możesz mieć 2 * I-go, w dwóch różnych katalogach - upewnij się, który sys.txt oglądasz.
A jak będzie mało, to w IGO "USTAWIENIA", GPS , usuń w okienkach obecne dane, uaktywni się przycisk " autodetect ", i przyciskasz ( podobna opcja jeszcze jest w WOLF/GPS ).
Samo ustawienie w WOLF/GPS na port 7 nic nie daje, bo w ustawieniach w IGO "USTAWIENIA", GPS żeby złapał sygnał musi u mnie być port 8 i ciągle ginie.
jozef969 napisał/a:
Wchodzisz do folderu Igo8, następnie otwierasz dokument tekstowy SYS odszukaj port GPS i zmień na właściwy, u mnie to 7, następnie powinien zapytać czy zapisać zmiany zapisujesz.
Ale po zmianie portu w dokumencie tekstowym SYS z 4 na 7 sygnał jest nawet w garażu a czy nie będzie zanikał okaże się w praktyce.
Sprawdź wpisy w sys.txt
Ja mam tak:
[GPS]
baud = 9600
port = 4
Sprawdziłem, przestawiałem i nadal kicha
Czy Ty mógłbyś zobaczyć jakie masz ustawienia portów i baud, na Pendrive w WolfoNCU? w Ustawieniach konfiguracyjnych.
1. WolfComAgent=?
2. WolfGPSTime=?
3. WolfNCU=?
4 WolfNCU2=?
5. WolfTolbar=?
U mnie są poprzestawiane i porty i baud.
Może dlatego że w Igo8 w zakładce SYS. i w Igo8 Birdu też miałem inne porty i baud, a przypuszczam że mają być takie same?
Dzięki.
Ostatnio zmieniony przez wojwoj9 2014-10-11, 06:54, w całości zmieniany 1 raz
Sprawdź może inne ustawienia - wszędzie te same
Wg mnie port 7 i szybkość 9600.
Inne prędkości( większe) rówżnież działają - ale wtedy gubi część danych
Wg mojego sprawdzenia MN ma port fizyczny 7 a porty 4 , 6 i 8 są portami emulowanymi.
Chociaż inne źródła podają że port 8 ( Manevrus) jest fizycznym portem a jeszcze inne że port 6 (ustawienia wyciagnięte z MN).
Dobrze że wg wszystkich źródeł szybkość jest ta sama 9600
I bądź tu mądry
Wysłany: 2014-10-11, 08:06
wojwoj9 napisał/a:
Cav napisał/a:
Sprawdź wpisy w sys.txt
Ja mam tak:
[GPS]
baud = 9600
port = 4
Sprawdziłem, przestawiałem i nadal kicha
Czy Ty mógłbyś zobaczyć jakie masz ustawienia portów i baud, na Pendrive w WolfoNCU? w Ustawieniach konfiguracyjnych.
1. WolfComAgent=?
2. WolfGPSTime=?
3. WolfNCU=?
4 WolfNCU2=?
5. WolfTolbar=?
U mnie są poprzestawiane i porty i baud.
Może dlatego że w Igo8 w zakładce SYS. i w Igo8 Birdu też miałem inne porty i baud, a przypuszczam że mają być takie same?
Dzięki.
A Ty masz to w clio?
Może tam występuje deczko inna wersja sprzętu?
Wysłany: 2014-10-11, 08:33
wojwoj9 napisał/a:
Cav napisał/a:
A Ty masz to w clio?
Może tam występuje deczko inna wersja sprzętu?
Tak w Clio4.
Moment, czy Ty napisałeś wcześniej w innym poście, że wykrywa Ci gps na tymże porcie i przez chwilę działa, a dopiero później masz problemy z sygnałem (bo raz piszesz że działa, a raz że kicha)?
Czy w oryginalnej navi masz to samo?
Moment, czy Ty napisałeś wcześniej w innym poście, że wykrywa Ci gps na tymże porcie i przez chwilę działa, a dopiero później masz problemy z sygnałem (bo raz piszesz że działa, a raz że kicha)?
Czy w oryginalnej navi masz to samo?
Cały czas tak jest, złapię sygnał a po wyłączeniu już go nie ma i jak już dostroję to znowu na innym ustawieniu wykryje sygnał.
Idę do garażu znowu powalczyć.
Po ustawiałem wszędzie na port 7 i 9600.
Marka: Renault
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013 Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Maj 2014 Posty: 178 Skąd: Polska
Wysłany: 2014-10-11, 09:16
Clio IV - wszystko działa bez zacięć i wygląda to tak:
MN oryginalny, wpis w pliku SYS:
[GPS]
baud=9600
port = 6
always_valid_gga_time=1
always_valid_rmc_time=1
Nakładka WOLF tak jak mówi Jaś.
Zarówno dla igo, jak i 7ways to samo, porty były ustawione po wybraniu w programach funkcji
wykryj automatycznie, gdyż same nie wygrywały satelit. Miałem podobnie nie trzymało ustawień GPS. Po wykryciu i ustawieniu w automacie jest OK.
[GPS]
baud=9600
port = 7
always_valid_gga_time=1
always_valid_rmc_time=1
Model: Clio IV
Silnik: 1.5 dCi
Wysłany: 2014-10-19, 10:41
Cześć Panowie,
Właśnie założyłem konto na Waszym forum. Po przeczytaniu tematu wpadłem na pomysł, na użycie zewnętrznego modułu GPS (bluetooth/usb), który byłby kompatybilny z aplikacjami typu AM. Windows pod którym pracuje Medianav, powinien bez problemu z nim współpracować, do tego aplikacja navi, skrót szybkiego uruchamiania i powinno hulać, tak jak hula w klasycznych PDA. Co o tym myślicie?
Wysłany: 2014-10-19, 10:45
Meston napisał/a:
Cześć Panowie,
Właśnie założyłem konto na Waszym forum. Po przeczytaniu tematu wpadłem na pomysł, na użycie zewnętrznego modułu GPS (bluetooth/usb), który byłby kompatybilny z aplikacjami typu AM. Windows pod którym pracuje Medianav, powinien bez problemu z nim współpracować, do tego aplikacja navi, skrót szybkiego uruchamiania i powinno hulać, tak jak hula w klasycznych PDA. Co o tym myślicie?
Musiałbyś znaleźć emulator który pracuje na procesorze MIPS .
W MN jest procesor o szybkości 667 MHz oznaczony jako Au1320 z RAM-em 256MB.
Jesli by się udało znaleźć taki emulator to działałby jak krew z nosa.
Już lepiej doprowadzić do podmiany oryginalnej wersji iGo Primo na lepszą wersję (może nowszą o większej ilości funkcji).
Wysłany: 2014-10-19, 11:41
jas_pik napisał/a:
Musiałbyś znaleźć emulator który pracuje na procesorze MIPS .
W MN jest procesor o szybkości 667 MHz oznaczony jako Au1320 z RAM-em 256MB.
Jesli by się udało znaleźć taki emulator to działałby jak krew z nosa.
Już lepiej doprowadzić do podmiany oryginalnej wersji iGo Primo na lepszą wersję (może nowszą o większej ilości funkcji).
Dokładnie.
Zwłaszcza że AM przy I-go to kiepski program.
I nawet jakby miał gdzieś aktualną mapę, to niewiele to zmienia.
Ale i tak - jak dla mnie głównym problemem jest możliwość uzyskania prawidłowego dźwięku na Twojej nakładce, a nie program nawigacyjny jako taki - I-go w wersji 8.3 w niczym mi nie przeszkadza sam w sobie.
Wręcz wolę go niż Primo.
Zmienia i to znacznie - gdyby nie AM to przez Albanię bym nie przejechał
Cav napisał/a:
Ale i tak - jak dla mnie głównym problemem jest możliwość uzyskania prawidłowego dźwięku na Twojej nakładce, a nie program nawigacyjny jako taki - I-go w wersji 8.3 w niczym mi nie przeszkadza sam w sobie.
Wręcz wolę go niż Primo.
To by rozwiązało problem z dzwiękiem - na razie problem jest nierozwiązywalny bo nie wimy jak to zrobić
Wysłany: 2014-10-19, 12:01
jas_pik napisał/a:
Cav napisał/a:
Zmienia i to znacznie - gdyby nie AM to przez Albanię bym nie przejechał
Niby dlaczego?
Ja przejechałem bez problemu na I-go i to nie raz.
Oczywiście na tamten rejon tylko mapy TopMap - dostawców lokalnych, Navteq i TomTom na nic się nie zdają.
To samo dotyczy prawie całych Bałkanów.
To jest duży plus I-go, że możesz sobie wgrać takie mapy, jakie akurat potrzebujesz.
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013 Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Maj 2014 Posty: 178 Skąd: Polska
Wysłany: 2014-10-20, 07:31
Po co mi mapy 3 różnych wydawców, wystarczy jedna mapa ale dokładna i często aktualizowana.
W AM masz jednego i aktualne mapy, dostępna jest 5- ta aktualizacja w tym roku za jedyne 79 PLN.
Mapy z Igo i TomToma niestety dla Polski nie są tak dokładne jak w AM.
Wiem bo syn ma TT i sprawdzałem na wybranych punktach na typowym "zadupiu".
No i algorytm wyznaczania tras (chyba tak to się nazywa), mi osobiście bardziej odpowiada ten z AM, może to efekt długiego okresu użytkowania programu
Model: Clio IV
Silnik: 1.5 dCi
Wysłany: 2014-10-20, 08:40
Witam,
proszę o sugestie, co mogę jeszcze zrobić. Zakupiłem medianav z drugiej ręki, dostałem urządzenie plus kod pin, urządzenie samo w sobie działa dobrze, nakładka Jas_pik również działa bez problemu, nawigacja igo z nakładki również poprawnie, natomiast nieaktywny pozostaje przycisk "Akceptuj" w oryginalnych mapach i nawigacji MN, z tego co wyczytałem na forum, można to "naprawić" podmieniając pliki sd, sd1, sd2, sd3, na pliki z działającej MN. Zrobiłem to, korzystając z TNO, natomiast nie udało się zastąpić wszystkich plików, ponieważ te aktualnie uruchomione przez MN, wywalały błąd, że są obecnie używane.
Teraz pytanie, czy da się jakoś powyłączać procesy MN i wtedy podmienić ww pliki w TNC, ewentualnie czy jest jakiś inny sposób na odblokowanie tego przycisku "Akceptuj"? Wersja systemu 4.03, wcześniej 2.0.
Odpowiedź była w sąsiednim wątku - ale linki już były nieaktywne
dwakleszcze napisał/a:
MediaNav działa jak nowa!
Dzięki nieocenionej pomocy Jas_pika przywróciłem pełną funkcjonalność urządzenia.
Całość problemu:
Zwabiony opisywaną tu możliwością dostania się do trybu testowego Medianav uruchomiłem moje Clio i wciskając sekretną kombinację przycisków, włączyłem wskazanie temperatury i ekojazdę – by przekonać się jak pozostali, że to nieprzydatne z braku dodatkowego urządzenia „CALCULATEUR CLIMATISATION”.
Niestety nieopatrznie wcisnąłem też wirtualny przycisk SWRC #1, po czym przestał prawidłowo działać pilot przy kierownicy - zmieniłem wciskając SWRC #2. W efekcie pilot działał prawidłowo, ale uszkodzeniu uległy pliki nawigacji i nie można było od tego czasu z niej korzystać – przy uruchamianiu nieaktywny pozostawał przycisk „zgadzam się” uniemożliwiając przejście do następnych ekranów. Ponadto przy każdym uruchomieniu MediaNav pojawiał się komunikat "File corruption detected. Navigation stops"
Jako miły efekt uboczny tych operacji przy wrzucaniu wstecznego biegu pojawia się ekran kamery cofania (jak w Menavrusie).
Pozostałe, poza nawigacją funkcje MediaNav działały prawidłowo.
Po wielu nieudanych próbach przywrócenia życia nawigacji skuteczna okazała się następująca procedura:
Wgranie oryginalnego upgrade do wersji 4.03
Renault 4.0.3 http://ovh.to/BXaqRUj
Dacia 4.0.3 http://ovh.to/YsrFvV3
następnie instalacja pliku serwisowego : navigation_restore_fat32.lgu – uwaga wielkość ok 2GB http://hubic.com/home/pub...QwNjUzODAzOQ==#
Po resecie wszystkie funkcje MediaNav działają prawidłowo. Nadal działa kamera cofania.
Pamiętać należy, by przed instalacją plików lgu każdorazowo formatować pendrive - u mnie bez tego nie uruchamiała się instalacja, a MediaNav wyświetlała tylko komunikat o braku plików multimedialnych na dysku.
Można potraktować to jako tutorial – jak w pokrętny sposób uruchomić kamerę cofania w MediaNav.
Kończąc przydługi wpis apeluję! Nie idźcie tą drogą!
Naprawdę warto podchodzić z rezerwa do tego co czytamy na forum i nie rzucać się od razu do eksploracji ukrytych menu i opcji, sporo nerwów i czasu spędzić możemy odkręcając efekt błędu/niewiedzy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum