DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-11-18, 02:16
Mapy do MediaNav
Autor Wiadomość
Meston 

Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 1.5 dCi
Wysłany: 2014-10-20, 09:17   

Dziękuję za podpowiedź Jas_pik.

jakby ktoś potrzebował plik navigation_restore_fat32.lgu

podaję aktywny link:

https://mega.co.nz/#F!jw80mBYI!hr6GdCjyrYUIISiEcq6tlg

pozdrawiam!

jas_pik 

Marka: Mitsubishi
Model: Outlander PHEV
Silnik: 2,0
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2014-10-20, 11:27   

Linki do plików restore - małych jesli coś się nie powiedzie - lub rozsypie przy mojej nakładce.

[URL=https://mega.co.nz/#F!ah9wEYzA!-ZBjUYFi-o2pRfXazHC6Pw]DACIA [/URL]

[URL=https://mega.co.nz/#F!yo81yIIT!NiZaRmr3fXuUXjkecvCdXA]RENAULT[/URL]

Cav 

Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Wysłany: 2014-10-20, 18:52   

marmar napisał/a:
Po co mi mapy 3 różnych wydawców, wystarczy jedna mapa ale dokładna i często aktualizowana.

Nawigacja nie kończy się na Polsce, a wręcz zaczyna się za nią, bo w kraju to jakby mniejszy problem przejechać z punktu A do B.

Jedź z Navteqiem (od którego mapy Europy brała swego czasu AM, nie wiem jak jest teraz) na Bałkany - powodzenia.
Trzy drogi na krzyż, brak POI - tak będzie wyglądała Albania, atlas papierowy murowany, albo zginiesz.
Tom Tom ma tak samo.
Więc szukasz czy ktoś ma lepsze mapy - i bingo, masz mapę dostawców lokalnych, gdzie masz chyba wszystkie drogi utwardzone i całą kupę szutrówek, nawet takie które prowadzą TYLKO do punktów POI (vide blue eye).

Już teraz wiesz po co?

marmar 

Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013
Wysłany: 2014-10-24, 07:30   

Tak, wiem.
To coś takiego, jak mapy turystyczne dla programu TrekBuddy - dla turystyki pieszej, rowerowej, z zaznaczonymi szlakami, interesującymi POI. Są w większości płatne ale są i darmowe.
Myślisz, że przeciętny użytkownik urządzenia jest tak zaradny i oblatany w temacie jak Ty, do tego zna j. angielski bo bez tego jak myślę "Bingo" nie będzie osiągalne.
To Twoje "Bingo" to darmowe, czy w euro, jesli w euro to zapewne forma płatności będzie kolejną barierą nawet jeśli zdoła poszukiwanie zakończyć sukcesem.
Przeciętny użytkownik nie ma pojęcia, jak skonfigurować urządzenie, nie wie, że np. jest MIPLO, PDAclub, My Navia, gdzie może wzbogacić swoje urządzenie o dodatkowe, darmowe elementy, uzyskać cenne informacje w zakresie
rozbudowy funkcjonalności urządzenia.
Większość nie czyta nawet instrukcji i nie wie, że po zakupie urządzenia z AM ma roczną darmową aktualizację map.
I mówię tu o użytkowniku nie tylko przed 70-ką.
Kraj o którym mowa faktycznie to biała plama, widać to na Targeo.

Cav 

Wysłany: 2014-10-24, 17:27   

marmar napisał/a:
Tak, wiem.
To coś takiego, jak mapy turystyczne dla programu TrekBuddy - dla turystyki pieszej, rowerowej, z zaznaczonymi szlakami, interesującymi POI. Są w większości płatne ale są i darmowe.
Myślisz, że przeciętny użytkownik urządzenia jest tak zaradny i oblatany w temacie jak Ty, do tego zna j. angielski bo bez tego jak myślę "Bingo" nie będzie osiągalne.
To Twoje "Bingo" to darmowe, czy w euro, jesli w euro to zapewne forma płatności będzie kolejną barierą nawet jeśli zdoła poszukiwanie zakończyć sukcesem.
Przeciętny użytkownik nie ma pojęcia, jak skonfigurować urządzenie, nie wie, że np. jest MIPLO, PDAclub, My Navia, gdzie może wzbogacić swoje urządzenie o dodatkowe, darmowe elementy, uzyskać cenne informacje w zakresie
rozbudowy funkcjonalności urządzenia.
Większość nie czyta nawet instrukcji i nie wie, że po zakupie urządzenia z AM ma roczną darmową aktualizację map.
I mówię tu o użytkowniku nie tylko przed 70-ką.
Kraj o którym mowa faktycznie to biała plama, widać to na Targeo.

Formalnie to wszystkie mapy do I-go są płatne, ale jak już masz skrakowany program, który nie sprawdza licencji (większość w necie to właśnie takie), to znalezienie również w necie odpowiedniej mapy nie stanowi problemu, wgranie na kartę jeszcze mniejszy - zwykłe kopiowanie na zwykłym pc.

Oczywiście - w internecie trzeba się umieć poruszać, bez tego nie zrobisz nic.

jas_pik 

Wysłany: 2014-10-24, 19:52   

Automapa daje nie mniej niż 4 uaktualnienia map rocznie ( w tym roku chyba nawet 5)
AM wykorzystuje od ponad roku mapy HERE - czyli dawne Nokia Maps
A propos HERE Maps - są dostepne za darmo dla Androida od kilku dni LINK
W Polsce korzysta z map Geosystem.
W Albanii - poległy mapy TomTom'a , Navteq i TopMapy - lokalnego dostawcy danych)
Gdyby nie AM nie przejechałbym kilku ciekawych odcinków dróg - których nie ma naniesionych na mapach - skanach z map papierowych.
A w MN mamy możliwość korzystania z Oziego.

Cav 

Wysłany: 2014-10-24, 21:18   

jas_pik napisał/a:

W Albanii - poległy mapy TomTom'a , Navteq i TopMapy - lokalnego dostawcy danych)
Gdyby nie AM nie przejechałbym kilku ciekawych odcinków dróg - których nie ma naniesionych na mapach - skanach z map papierowych.
A w MN mamy możliwość korzystania z Oziego.

Nie rozumiem.
W przypadku Albanii Navteq dla AM jest inny niż Navteq dla I-go?

ZTCW mapy Here to jest właśnie dawny Navteq, który został wykupiony przez Nokię.
Zapodaj jakich to odcinków nie było w TopMap, a były w Navtequ.....
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-10-24, 21:20, w całości zmieniany 1 raz  

jas_pik 

Wysłany: 2014-10-24, 22:38   

Cav napisał/a:

Nie rozumiem.

HERE a Naveteq to osobne firmy mimo że HERE jest właścicielem Navteq i korzysta z jego danych
HERE sprzedaje bardziej kompletne mapy niż Navteq :lol:
AM kupuje mapy od HERE a nie od Navteq dlatego są dokładniejsze
Cav napisał/a:

W Vlore i w Ksamil AM doprowadzała mnie pod drzwi hotelu i pozwoliła odwiedzić ciekawe miejsca - np Pulbarda Beach. Sami Albańczycy byli zdziwieni że trafiałem do nich po podaniu adresu - bo znane im nawigacje tego nie potrafiły.

Cav 

Wysłany: 2014-10-25, 12:09   

jas_pik napisał/a:
Cav napisał/a:

Nie rozumiem.

HERE a Naveteq to osobne firmy

Ale mapy już nie - wszystko z map co do tej pory było znane jako Navteq już teraz nazywa się HERE.

jas_pik napisał/a:

mimo że HERE jest właścicielem Navteq i korzysta z jego danych
HERE sprzedaje bardziej kompletne mapy niż Navteq :lol:
AM kupuje mapy od HERE a nie od Navteq dlatego są dokładniejsze

Tyle że I-go też już ma od roku mapy o nazwie Here, a nie Navteq, więc powinno być bez różnicy w porównaniu do AM.

jas_pik napisał/a:

Cav napisał/a:

W Vlore i w Ksamil AM doprowadzała mnie pod drzwi hotelu i pozwoliła odwiedzić ciekawe miejsca - np Pulbarda Beach. Sami Albańczycy byli zdziwieni że trafiałem do nich po podaniu adresu - bo znane im nawigacje tego nie potrafiły.

Podaj ten adres hotelu - sprawdzę czy jest w I-go.
Ulice w Ksamil jak najbardziej były w mapie 2007 roku nawet (akurat takie miałem w kompie jak zobaczyłem w trasie, że w mapach TT i NQ nie ma Albanii praktycznie).
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-10-25, 12:10, w całości zmieniany 1 raz  

chriskb 

Marka: Dacia
Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2014-10-25, 12:22   

Z ciekawowości sprawdziłem mapę HERE. Mapa totalna porażka. Nie ma połowy dróg w mojej okolicy. Nadaje się tylko dla zabawy. Jeżeli osoba nie lubi AM to jest darmowa OSMAnd, która ma bardzo dokładne mapy. Nie tylko w Polsce, sprawdziłem osobiście w Australii.

Cav 

Wysłany: 2014-10-25, 12:39   

chriskb napisał/a:
Z ciekawowości sprawdziłem mapę HERE. Mapa totalna porażka. Nie ma połowy dróg w mojej okolicy. Nadaje się tylko dla zabawy. Jeżeli osoba nie lubi AM to jest darmowa OSMAnd, która ma bardzo dokładne mapy. Nie tylko w Polsce, sprawdziłem osobiście w Australii.

Moje zdanie o mapach Navteqa jest podobne - w Polsce jest co prawda w miarę dokładny, ale aż za bardzo, za to fatalnie zweryfikowany, drogi mają złe kategorie, bardzo często nic nie wie o manewrach zakazanych i dozwolonych w danym miejscu, dowzolonym kierunku ruchu na danej drodze, bywa wręcz, że leśna ścieżka jest klasyfikowana jako droga utwardzona).

Do map TomTom nie miałem tego typu zastrzeżeń.

Dlatego w MN należy dążyć do takiego stanu, który pozwoli wgrać dowolną mapę do oryginalnej nawigacji (bez półśrodków w rodzaju zabawy z pendrive i I-go wykluczającym używanie radia).
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-10-25, 12:41, w całości zmieniany 2 razy  

jas_pik 

Wysłany: 2014-10-25, 15:34   

chriskb napisał/a:
Z ciekawowości sprawdziłem mapę HERE. Mapa totalna porażka. Nie ma połowy dróg w mojej okolicy. .

Dlatego AM używa swojej mapy - Geosystem
Cav napisał/a:

Moje zdanie o mapach Navteqa jest podobne - w Polsce jest co prawda w miarę dokładny, ale aż za bardzo, za to fatalnie zweryfikowany, drogi mają złe kategorie, bardzo często nic nie wie o manewrach zakazanych i dozwolonych w danym miejscu, dowzolonym kierunku ruchu na danej drodze, bywa wręcz, że leśna ścieżka jest klasyfikowana jako droga utwardzona).

jw. Am ma mapy Geoststem.
Cav napisał/a:

Dla mnie mapa ma źle sklasyfikowane drogi a dokładność adresowa jest brana nie z danych rzeczywistych lecz z algorytmu numeracji - co czasami powoduje totalną niezgodność punktów adresowych na mapie w stosunku do rzeczywistości. A dzielenie ulic na dzielnice dokłada trudności ze znalezieniem punktu adresowego w nieznanych miejscowościach
Cav napisał/a:

Dlatego w MN należy dążyć do takiego stanu, który pozwoli wgrać dowolną mapę do oryginalnej nawigacji (bez półśrodków w rodzaju zabawy z pendrive i I-go wykluczającym używanie radia).

Wystarczy podmienić plik oryginalny igo na plik z mojej nawigacji zmieniając jego nazwę na taką jaką posiada ten plik w MN - wtedy będzie jak w oryginale - z wyciszaniem muzyki/radia podczas podawania komunikatów- tak to powiino działać ( ale wolę na swoim tego nie sprawdzać) - ale w przypadku uszkodzenia pamięci wewnętrznej( niezgodności danych- crashu pliku) tracisz gwarancję na MN - co już opisywałem - w szczególności jak będziesz wrzucał mapy do pamięci wewnętrznej MN.
To była przyczyna dlaczego wolałem zrobić to na zewnętrznym pendrive.

Cav 

Wysłany: 2014-10-25, 16:26   

jas_pik napisał/a:
chriskb napisał/a:
Z ciekawowości sprawdziłem mapę HERE. Mapa totalna porażka. Nie ma połowy dróg w mojej okolicy. .

Dlatego AM używa swojej mapy - Geosystem

Za granicą Polski?
Od kiedy?

jas_pik napisał/a:

Cav napisał/a:

Dla mnie mapa ma źle sklasyfikowane drogi a dokładność adresowa jest brana nie z danych rzeczywistych lecz z algorytmu numeracji - co czasami powoduje totalną niezgodność punktów adresowych na mapie w stosunku do rzeczywistości. A dzielenie ulic na dzielnice dokłada trudności ze znalezieniem punktu adresowego w nieznanych miejscowościach

Z algorytmem numeracji - zgoda, bywa mylące.
Ze złą klasyfikacją jeszcze się nie spotkałem.
A co chodzi z dzieleniem na dzielnice?
Też tego nie zaobserwowałem, wszystkie ulice do tej pory znajdowały się po wpisaniu nazwy miasta.

jas_pik napisał/a:

Cav napisał/a:

Wystarczy podmienić plik oryginalny igo na plik z mojej nawigacji zmieniając jego nazwę na taką jaką posiada ten plik w MN - wtedy będzie jak w oryginale - z wyciszaniem muzyki/radia podczas podawania komunikatów- tak to powiino działać

To teoria czy ktoś to już przetestował?
Bo coś nie chce mi się wierzyć, że ta wersja oryginalna wersja I-go nie ma jakichś dodatkowych funkcji do współpracy z resztą softu MN.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-10-25, 16:28, w całości zmieniany 3 razy  

jas_pik 

Wysłany: 2014-10-25, 16:53   

Już to opisywałem
Kod:

Za wyciszenie muzyki/radia odpowiadają inne pliki MN a nie program nawigacyjny.

Jeśli chcesz ryzykować utratą gwarancji na MN - możesz sprawdzić.

waldsz 

Marka: Clio IV
Model: Grandtour
Silnik: 0.9
Wysłany: 2014-10-25, 17:50   

Czy plik sumujący md5 nie wykryje od razu niezgodości i wywali błąd ?

P.S. Najlepiej zwiedzać Czarnogórę, Albanię i Macedonię posługując się kierowcą autokaru turystycznego (jak w moim przypadku). Co innego Chorwacja.
Ostatnio zmieniony przez waldsz 2014-10-26, 06:01, w całości zmieniany 1 raz  

Cav 

Wysłany: 2014-10-25, 21:12   

jas_pik napisał/a:
Już to opisywałem
Kod:

No, ale my nie o Polsce mówiliśmy.
Tutaj AM faktycznie jest najlepsza, ale TT w zupełności wystarczający.

jas_pik napisał/a:

Za wyciszenie muzyki/radia odpowiadają inne pliki MN a nie program nawigacyjny.

Jeśli chcesz ryzykować utratą gwarancji na MN - możesz sprawdzić.

Zaryzykować mogę, ale sprawdzać jako pierwszy - nie mam ochoty.
Dlatego pytam skąd info że wystarczy podmienić plik igo.
Skoro inne pliki są sprawdzane już przy starcie systemu, ZANIM oryginalne igo jest odpalane w ogóle.

marmar 

Wysłany: 2014-10-31, 11:15   

Moim skromnym zdaniem (nie jestem informatykiem) myk z podmianą nazwy nie zadziała.
Po dodaniu mapy jej nie czyta, nic się nie wiesza, wszystko działa.
Zerknijcie w pliki oryginału na Storage Card4:

data.zip ---->project_config ---->:igo9.ini
:lg_renault.ini
A plik SYS odsyła z ustawieniami do danych urządzenia: type="lge_ulc"
W nakładce wszystko jest w pliku SYS, urządzenia nie ma na liście.
Wydaje się, że tutaj należy szukać "głosu", może to wpisy dotyczące "modułu".

olgierdowyy 
Zielony listek

Marka: dacia
Model: duster
Silnik: 1.2tce
Wysłany: 2014-11-22, 22:29   

Witam
zainstalowalem jednakze w nawigacji nie dzialaja kolorowe przyciski - sa szare...
czy robie cos nie tak ?
Upgrade.lgu na pena potem do mn stamtad aktualizacja....ale brak kolorowych przyciskow.
pomocy

boboo napisał/a:
Skórka z Renault:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Bateria i zasięg kolorowo:
Obrazek

Guziki nawigacji w kolorach:
Obrazek

Tło zegara:
Obrazek

Tło przy wygaszonym ekranie i meldunkach:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zielona flaga zamiast żółtej w "międzycelu":
Obrazek
Obrazek

marmar 

Wysłany: 2014-11-24, 12:53   

olgierdowyy napisał/a:
Witam
zainstalowalem jednakze w nawigacji nie dzialaja kolorowe przyciski - sa szare...
czy robie cos nie tak ?
Upgrade.lgu na pena potem do mn stamtad aktualizacja....ale brak kolorowych przyciskow.
pomocy

Wszystko robisz OK, jeśli jak mówisz się aktualizuje.
Przyczyna - w tej aktualizacji brak kolorowych przycisków, są szare, tylko tak można to wytłumaczyć.

pawelg 

Model: Duster II 4x4
Silnik: 1.6 Sce
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Wysłany: 2014-12-04, 12:14   

Na Naviextras pojawiły się nowe mapy Europy - II Kwartał 2014.

Niestety ja już nie mogę zrobić upgrade. Jakimś dziwnym trafem zestaw map fabrycznych w dalszym ciągu ma aktualność na IV kwartał 2013….

p,paw

wojciech_69 

Model: Sandero Stepway 2
Silnik: 1.5 dCi
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-12-08, 14:00   

Fajnie by było zaktualizować mapy ale za 99 euro to trochę przesada... :(

jas_pik znasz może sposób (jeśli taki jest) jak np przerobić mapy ściągnięte przez jakiegoś użytkownika do swojego MN by można je było instalować w innych MediaNav (jak już rozwaliłeś MN to może i Naviextras... ;-) )?

Ps. a może jakaś zrzuta, kupimy aktualizację dla testów?

jas_pik 

Wysłany: 2014-12-08, 17:05   

Wg mojej wiedzy nie istnieje taki sposób na ominięcie zabezpieczeń.
Na razie jedyne sposobem na najnowsze( najbardziej aktualne) mapy jest użytkowanie mojej nakładki a wtedy możemy używać dowolnych map ( Here, Teleatlas, lokalnych dostawców, czy też wolnego oprogramowania mapowego czyli projektu OSM (Open Street Map) -a nie tylko tych udostępnianych przez Naviextra/Renault czyli upośledzonych map Here ( co do których sporo osób ma zastrzeżenia - poprzez np. błędne profile szybkości i kategoryzacji dróg) .

Reasumując chcesz mieć coś dobrego uzwajaj nakładki Medi@pik

Jeśli mnie wspomożesz finasowo drobną darowizną to może szybciej będą lepsze opracowania - bo na razie robię tą nakładkę wyłącznie dla własnej wygody.

Cav 

Wysłany: 2014-12-08, 17:24   

wojciech_69 napisał/a:

jas_pik znasz może sposób (jeśli taki jest) jak np przerobić mapy ściągnięte przez jakiegoś użytkownika do swojego MN by można je było instalować w innych MediaNav (jak już rozwaliłeś MN to może i Naviextras... ;-) )?

Nic Ci nie da i tak nie wgrasz takiej mapy do różnych samochodów.
Musiałbyś kupić menavrusa.
Oni generują pliki lic pozwalające na używanie z menavrusem (czyli skrakowaną oryginalną Media Nav) dowolnej mapy którą znajdziesz.

Ale też jak dla mnie już cenią się zbyt wysoko.

Cav 

Wysłany: 2014-12-08, 17:27   

jas_pik napisał/a:

Jeśli mnie wspomożesz finasowo drobną darowizną to może szybciej będą lepsze opracowania - bo na razie robię tą nakładkę wyłącznie dla własnej wygody.

Jak uda Ci się zainstalować mapy do oryginalnej nawigacji, to sam Cię wspomogę większą kwotą.

Wczoraj badziewna mapa Navteqa nie potrafiła znaleźć w Swarzędzu ulicy Podgórnej, kierowała gdzieś pod Ligowiec, dobre 10 km dalej.

Oczywiście na mapie TT w Twojej nakładce dojechałem bez problemów, ulica była w samym centrum miasta.
Żeby tak się dało tą mapę wgrać do MediaNav.......

pawelg 

Model: Duster II 4x4
Silnik: 1.6 Sce
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Wysłany: 2014-12-08, 19:18   

wojciech_69 napisał/a:

No niestety mnie w takim razie zostaje zakup aktualizacji, choć uważam, że taka cena za tak mały pakiet map (za 79 EUR jest Polska i kraje bałtyckie plus Czech, Słowacja) (a w moim wypadku w zasadzie używalna z nich jest tylko Polska) to stanowcza przesada.

Rozwiązanie proponowane przez Ciebie to niestety po prostu kradzież.

p,paw
Ostatnio zmieniony przez pawelg 2014-12-08, 19:18, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu