Wysłany: 2014-11-06, 21:46 Problemy z LPG na zimnym silniku
Witam,
od pierwszych chłodów zaczął pojawiać się u mnie problem z pracą na gazie.
Przy pierwszych chłodnych i wilgotnych porankach silnik na LPG pracował na trzy cylindry. Po zagrzaniu się wszystko wracało do normy.
Po wymianie świec, kabli, regulacji luzów, filtrów gazu, i wszelkich możliwych kombinacjach w uruchamianiu silnika, grzaniu parownika z dociepleniem maski włącznie okazało się, że:
wewnątrz listwy wtryskowej Matrix zebrała się oleista maź z gazu, która blokowała działanie pierwszego wtrysku.
Zalanie benzyną ekstrakcyjną i środkiem do usuwania węglowodorów od strony wlotu listwy problem przestał być dokuczliwy, znika po przejechaniu około 500m na LPG. W międzyczasie zaczyna mrugać "check".
Mam nadzieję, że komuś oszczędzę czasu na poszukiwaniu usterki.
Instalacja była zakładana fabrycznie w salonie dacii w Niemczech. Nie wiem czy w Polsce również zakładane są tego typu listwy.
standard przy naszym krajowym gazie , chyba miałeś leniwego mechanika bo mój od razu tak zrobił .
Wszystko stało sie z jednego tankowania na Statoilu w Puławach
samochód rano pracował na 3 garach i gasł .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-11-06, 23:27, w całości zmieniany 1 raz
A zwykle też tak tankuje gdzie najtaniej ale nie było napisane na tesco ze jest lpg więc poszedłem na jakość i mam .
Tak złej jakości gazu nigdy nie miałem , samochód spalił 12 litrów przy stałej jeździe 80km/h do tego rano po przełączeniu na lpg zgasł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum