Zmiany obejmują:
* zabudowę mechanizmu różnicowego o ograniczonym poślizgu (LSD, "szpera" - tylko do wersji 5-biegowych);
* instalację osłon ochronnych od spodu auta;
* podwyższenie zawieszenia o 30 mm;
* wymianę opon na wzmocnione typu "M+S".
Cena to ok. 2000 € + VAT.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-11-19, 01:47, w całości zmieniany 1 raz
Jak dokker to może i Lodgy też będzie można uterenowić ...
Dokker to samo co Lodgy tylko bardziej osobowy.
I do tego jeszzce pakiet allroad i można śmigać po lekkim terenie.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Właśnie o to, że nie chcę wywalać tyle kasy na modyfikację....
To już lepiej wziąć Dustera 4x4...... ale moja Ż nie chciała, bo jej nie było wygodnie siedzieć i trochę za mało miejsca nad głową niż w Lodgy, no i wielkość bagażnika (410l-Duster vs 827l-Lodgy).
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Te opony to przecież zwykłe zimowe Micheliny Alpiny. No chyba że to wersja XL czyli o większej łądowności. Na rynku sa też inne takie opony dostepne w rozmiarze do Dokkera. Np: http://www.oponeo.pl/dane...2-t-xl#38196655
Z tą szpera to się zastanawiam czy to nie jest tzw. elektroniczna "szpera"?
Ochrona by się przydała, ale myślę, ze nie trzeba na to wywalać aż 2000 euro plus VAT.
Wyższe zawieszenie? Nie wiem czy warto. Jeździłem Dokerem po takich kamolach, że nie jednym SUVem bym urwał zderzak.
Doker jest na tyle długi i ma długie zwisy, że nie warto nim się głębiej w teren zapędzać
Osłonka chyba wystarczy
W ofercie firmy pojawiło się nowe sandero oraz duster - i to zarówno ze skrzyniami pięcio-, jak i sześciobiegowymi, a to znaczy, że ten mechanizm różnicowy pasuje także do wszystkich pozostałych daciek.
fajna sprawa taka szpera, tylko oby to tańsze było , bo cena BTW te 2 tys E to chyba za ten pakiet m.in. ża kółka M+S i podwyższoną zawiechę ...
A da radę kupić tylko samą "szperę" i za ile ?
A gdzie można poczytać o tej szperze, czy to sprzęgło wiskotyczne czy torsen a może coś innego ? No i ciekaw jestem jak to się prowadzi w przednionapedówce :)
czy to sprzęgło wiskotyczne czy torsen a może coś innego ?
To trzecie.
Za dużo nie piszą o budowie ani o utrzymaniu tego "sprzęgła" złożonego z 8 dysków
1 zdanie a reszta to same dodatki...
Nie wiem czy nie za mało to 25% żeby faktycznie robić za godną alternatywę 4wd ale z drugiej strony to musi być auto normalnie skręcające itd. No ale na pewno będzie szybciej i chętniej ruszać z poślizgu
Cytat:
FAM Samochody, opracował system zwany Renforcée motorycznych, aby zaspokoić specyficzne żądania pojazdu all-drogowej.
Przetwarzanie to jest alternatywą dla systemu napędu na cztery koła, gdy stosowanie nie wymaga możliwości przejścia.
Zwiększona trakcji jest proste rozwiązanie transformacji wykonane z serii 4x2 pojazdu z dwoma lub czterema gniazdami (VU lub VP). To przynosi doskonale rozwinięte umiejętności na drodze, nawet w jasnym jazdę terenową.
Nasz system nie zmienia pojazdu podstawowego typu kopalni i nie wymaga ponownej rejestracji, pojazd pozostaje ten sam wyjazd, jak administracyjnie.
Nasz certyfikat ISO 9001-2000 gwarantuje ostateczną jakość i bezpieczeństwo w instalacji i eksploatacji, jak i nasza transformacja jest włączona przez oryginalnego producenta Gwarancja producenta istosowane dotyczy naszego systemu.
KONCEPCJA lepszą trakcję
Pojazd pozostaje 2WD i korzyści:
Od samoblokujący mechanizm różnicowy:
Skrzynia biegów jest zmieniona poprzez zastąpienie oryginalnego różnicę.Pojazd jest wyposażony w mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu, zawierającego urządzenie przenoszące moment obrotowy oparty na tarciu osiem dysków ułożonych naprzemiennie.Nowy różnica pozwala, gdy koło traci przyczepność, do przeniesienia 25% mocy i momentu obrotowego do drugiego koła.
Konkretnie dolna osłonę pod silnikiem i zapakowane:
Kiedy zmiana jest dokonywana na szczególnie trudnym terenie, a ewolucyjne limity zostały osiągnięte (tailgating pojazdu na przykład), tarcza rama pomocnicza zapewnia niezbędną ochronę.
Składa się on z "narty" płyty czołowej dla silnika i dwóch osłon bocznych hamulcowych i paliwowych linii.
Wszystkie opony:-road
Jeśli oryginalne oprawy mogą być przechowywane z transformacji, to najlepiej, aby dopasować rodzaj opon ATV lub mieszanym profilu śniegu / błota.
Na zwiększenie prześwitu:
Podniesiony pojazd może osiągnąć trudny teren i pokonywania przeszkód.
Zwiększona trakcji jest ważną częścią działalności FAM Automobiles, że aktualnie posiada zdolność produkcyjną 1000 pojazdów w ciągu miesiąca. Od 2000 roku FAM Samochody wyposażone Klimatyzacja Renforcée systemu ponad 33 000 pojazdów.
F-KRAJ:
W przypadku pojazdów, które nie mogą mieć Enhanced Układ napędowy, proponujemy zestaw "light" bez opon różnicowy o ograniczonym poślizgu lub wszystkich drogach.
Ta oferta dotyczy tylko ograniczony zakres pojazdów (patrz poniżej).
Możliwości pokazane na śniegu co mnie chyba głównie interesuje w 3:50
heh, to wiadomo.
Tylko czy 3tys jeśli faktycznie, tak byłoby - kalkuluje się wobec +7.5tys dopłaty w przypadku Dustera z 4x2 na 4x4.
Dlatego mam wątpliwość czy to słuszna alternatywa...
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-11-20, 15:14
keikan napisał/a:
johnson napisał/a:
keikan napisał/a:
muszę się w to zagłębić. Może montują tą szperę do 4x4. To byłoby coś! Wreszcie pseudoblokada tylnego mostu..
to chyba tylko do 4x2 i na przednia oś w zwiazku z tym
Też dobre ;) chyba niewiele aut terenowych ma blokadę z przodu. Z bardziej popularnych to chyba tylko G klasa...
ale szpera 25% a nie blokada na sztywno, poza tym odrobine inaczej sie jezdzi ze szpera z przodu, takie mechaniczne rozwiazanie jest zawsze, nie tylko w terenie, ale ogolnie fajna rzecz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum