DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2019-04-15, 01:09
Czujniki / system kontroli ciśnienia w oponach TPMS
Autor Wiadomość
laisar 
Moderator

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2014-11-03, 12:38   

PiotrWie napisał/a:
po każdym spadku ciśnienia trzeba jechać na clipa

Nie trzeba:

http://www.e-guide.renaul...Vue=10&idHspt=1

DD 

Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster
Wysłany: 2014-11-04, 04:00   

DD napisał/a:
BigT napisał/a:
A jest jakieś inne rozwiązanie ?
Pewnie jest... pewnie nie we wszystkich krajach UE podniosą(eśli) ceny z powodu czujników.

->BigT: No to teraz już mogę powiedzieć z pewnością, że możliwe jest inne rozwiązanie :-D - np. w Czechach i na Słowacji ceny wersji sprzed czujnikow i tych z czujnikami ciśnienia są identyczne.

skajter 

Marka: dacia
Model: sandero stepway
Silnik: 1.5 dci
Wysłany: 2014-11-21, 10:27   dziwaczna promoca "zimówek"

Witam,

odebrałem z salonu stepwaya - czas oczekiwania 2miesiące, załapałem się na promocję opon zimowych i tu wszystkich rozbawię dowiedziałem się, że czujniki ciśnienia nie są zamontowane bo ich nie ma (zimówki)...po poruszeniu nieba i ziemi - są ale muszę zapłacić...nikt: słownie nikt w salonie ani w serwisie nie wiedział, że przy braku czujników ciśnienia zapalają się dwie lampki, jedna tzw. zespolona i druga informująca o błędzie...spędziłem dwie i pół godziny w serwisie który stwierdził radośnie: ten typ tak ma... salon z Katowic...

DD 

Wysłany: 2014-11-21, 21:29   

skajter napisał/a:
odebrałem z salonu stepwaya - czas oczekiwania 2miesiące, załapałem się na promocję opon zimowych i tu wszystkich rozbawię dowiedziałem się, że czujniki ciśnienia nie są zamontowane bo ich nie ma (zimówki)...po poruszeniu nieba i ziemi - są ale muszę zapłacić...nikt: słownie nikt w salonie ani w serwisie nie wiedział, że przy braku czujników ciśnienia zapalają się dwie lampki, jedna tzw. zespolona i druga informująca o błędzie...spędziłem dwie i pół godziny w serwisie który stwierdził radośnie: ten typ tak ma... salon z Katowic...

Panowie zostali zaskoczeni przez czujniki ciśnienia... zupełnie jak drogowcy co roku przez "niespodziewane" opady śniegu :mrgreen: .
Ale to tak na marginesie, natomiast chciałem Cię zapytać o takie sprawy:
1. Czy masz czujnik w kole zapasowym?
2. Ile Cię skasowali za czujniki? I czy wiesz może, ile z tego to cena samych czujnikow, a ile cena usług związanych z zamontowaniem i programowaniem?

fotorobart 

Marka: Toyota
Model: GR Yaris
Silnik: 1.6
Rocznik: 2021
Wysłany: 2014-11-22, 19:31   

zgodznie z deryktywą UE wszystkie samochody wyprodukowane na terenie EU po 35 tygodniu 2014r. mają miec fabrycznie zamonotowane system kontroli ciśnienia w oponach :)
245 dzień roku - chyba 1.09.2014
Ostatnio zmieniony przez fotorobart 2014-11-22, 19:34, w całości zmieniany 2 razy  

lech_b 
Zielony listek

Model: Duster II 4x2
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-11-27, 09:26   

Zmieniłem komplet opon na zimowe i niestety odkryłem istnienie wyżej wspomnianej kontrolki.
Byłem w serwisie jeden czujnik ok 170pln /szt . Jeśli kogoś interesuje numer to 40 70 093 22R.
Razem z kontrolką cisnienia w oponach pojawiła sie również kontrolka błędu elektryki. Jestem umówiony na piatek w serwisie -potwierdzą czy jest to powiązane. Pytanie do Was. Czy ktos spotkał się z podobnym problemem? Jeśli tak czy znalazł jakieś sensowne rozwiązanie?
Znalazłem tańsze odpowiedniki w chinach za US $25 ale to cały czas będzie 100US za kompet a nie ma gwarancji że bedzie to działało .Jak sobie poradziliście z tym?

PiotrWie 

Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Wysłany: 2014-11-27, 13:51   

Ja ( w Oplu żony) poradziłem sobie w ten sposób że zmieniłem tylko opony - felgi z czujnikami mam jedne. Za koszt drugiego kompletu felg z czujnikami mogę wymieniać 2 x w roku przez co najmniej 10 lat. :-D

lech_b 
Zielony listek

Wysłany: 2014-11-28, 09:20   

Teraz , bogatszy o tę wiedzę , pewnie też bym tak zrobił niestety zakupiony został komplet kół i chciałem uniknąć jeżdżenia do serwisu oponiarskiego co pół roku na wymianę opon.
Więc raczej na razie kombinował bym w kierunku posiadania 2 kompletów kół.
Pytanie tylko jak sobie poradzić z nieszczęsnym kodem błędu elektryki i kontrolki cisnienia?
Zakup czujników OEM nie wchodzi w grę -700pln za sama czujniki . Więc albo :

- czujniki z Chin http://www.aliexpress.com...2230099723.html
-ktos probował?

- albo allegro np czujniki używane z Clio i znów pytanie czy ktoś próbował?

-ew jakiś inny pomysł?

laisar 
Moderator

Wysłany: 2014-11-28, 11:31   

lech_b napisał/a:
Zakup czujników OEM nie wchodzi w grę -700pln za sama czujniki

"Chińczyki" połowę tego, przy zupełnie niepewnej jakości - bo nawet, jak znajdziesz kogoś, kto kupił identyczne i u niego dobrze i już długo działają, to właściwie nie masz żadnej gwarancji, że u Ciebie będzie tak samo...

Przede wszystkim ponegocjuj zatem z własnym dilerem - ASO regularnie mają różne promocje rzędu 20-30%, może dostałbyś więc w swojej sytuacji jakąś "powitalną"? (;

Można też rozesłać zapytanie po innych serwisach oraz sklepach internetowych (nie tylko polskich) z oryginalnymi częściami lub oponami i felgami.

Warto także sprawdzić, czy nie ma akurat jakichś ofert na MojaDacia.PL i MojeRenault.PL.

PiotrWie 

Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Wysłany: 2014-11-28, 12:27   

lech_b napisał/a:

Pytanie tylko jak sobie poradzić z nieszczęsnym kodem błędu elektryki i kontrolki cisnienia?

Po prostu go ignoruj - nie sądzę że w Dacii jest tak zaawansowana elektronika że Ci zatrzyma samochód - Opel w wysoko wyposażonych egzemplarzach stosuje to od dawna i część właścicieli jeździ w zimie z palącą się kontrolką - gdy wiosną zmienią znowu to gaśnie i tyle. Kontroluj ciśnienie manualnie - jedyny problem to możliwość innej, dodatkowej awarii awarii układu elektrycznego - nie będzie wtedy sygnalizacji.

lech_b 
Zielony listek

Wysłany: 2014-11-28, 12:53   

Cytat:

Po prostu go ignoruj - nie sądzę że w Dacii jest tak zaawansowana elektronika że Ci zatrzyma samochód - Opel w wysoko wyposażonych egzemplarzach stosuje to od dawna i część właścicieli jeździ w zimie z palącą się kontrolką - gdy wiosną zmienią znowu to gaśnie i tyle. Kontroluj ciśnienie manualnie - jedyny problem to możliwość innej, dodatkowej awarii awarii układu elektrycznego - nie będzie wtedy sygnalizacji.

Jeśli nic innego nie wymyśle to pewnie to zrobię choć wolałbym mieć jednak sygnalizacje ew błędów w elektryce . Pierwszy samochód salonowy więc trochę podchodzę jak do jajka ;)
Dziś będę się widział z dilerem - zobaczę czy nie są skłonni zejść trochę z ceny , choć to wątpliwa sprawa - akcesoria to tak, ale części zamienne to już inna bajka .
Ostatnio zmieniony przez lech_b 2014-11-28, 12:54, w całości zmieniany 1 raz  

fotorobart 

Wysłany: 2014-11-29, 16:43   

lech_b napisał/a:
Teraz , bogatszy o tę wiedzę , pewnie też bym tak zrobił niestety zakupiony został komplet kół i chciałem uniknąć jeżdżenia do serwisu oponiarskiego co pół roku na wymianę opon.
Więc raczej na razie kombinował bym w kierunku posiadania 2 kompletów kół.
Zakup czujników OEM nie wchodzi w grę -700pln za sama czujniki . Więc albo :

- czujniki z Chin http://www.aliexpress.com...2230099723.html
-ktos probował?

- albo allegro np czujniki używane z Clio i znów pytanie czy ktoś próbował?

-ew jakiś inny pomysł?

przy zakupie w serwisie synchroznzacje czujników w system miałbyś w cenie...
jak będziesz zakładał oryginały załóż tak jak były(miejscami)

wkosciel 
Zielony listek

Model: Duster
Silnik: 1,6
Wysłany: 2014-12-02, 17:17   

Dzien dobry forumowiczom.

Odbieralem swojego DD w zeszłym tygodniu i maja w nim być czujniki ciśnienia w kolach. Diler zapewnial, ze nie da się ich deaktywować, i ze tylko zaświeci się kontrolka z opona. Jedna w instrukcji jest napisane, ze zaświeci się również kontrolka elektyki. Wczoraj zrobiłem test, tzn zamontowałem dojazdowke i się przejechałem.... i nic, żadna kontrolka się nie zaswiecila..... nie wiem, co o tym myslec..... Szczególnie, ze planowałem drugi komplet zimowy

WK

DD 

Wysłany: 2014-12-02, 19:46   

wkosciel napisał/a:
Odbieralem swojego DD w zeszłym tygodniu i maja w nim być czujniki ciśnienia w kolach.

No skoro odbierałeś nową DD w zeszłym tygodniu, to wg prawa ma być wyposażony w system monitorowania ciśienia w kolach... i na 99,9% faktycznie go ma.

wkosciel napisał/a:
Diler zapewnial, ze nie da się ich deaktywować,

Tym zapewnieniem aż tak bardzo bym sie nie martwił ;-) ... IMO to tylko kwestia czasu (np. pół roku, rok, 2...), kiedy jakis sensowny sposob będzie znany ;-) .

wkosciel napisał/a:
i ze tylko zaświeci się kontrolka z opona.

Tak oni się znają :mrgreen: .

wkosciel napisał/a:
Jedna w instrukcji jest napisane, ze zaświeci się również kontrolka elektyki.

Jest właśnie tak, jak opisali w instrukcji obsługi (tzn. kontrolka ciśnienia + elektryki). Kolega Lechu juz to miał wątoliwą przyjemność zaznać na własnej skórze i pisał o tym zarówno w tym wątku, jaki i w analogcznym na pokrewnym forum.

wkosciel napisał/a:
Wczoraj zrobiłem test, tzn zamontowałem dojazdowke i się przejechałem.... i nic, żadna kontrolka się nie zaswiecila..... nie wiem, co o tym myslec..... Szczególnie, ze planowałem drugi komplet zimowy

Może za krotko jezdziłeś z tym kólkiem zapasowym, a może jedno kólko to za malo ;-) . Tak czy owak, innym juz ten problem wylazł, więc nie licz na to, że akurat Ciebie ominie ;-) .

Aha, rozumiem, ze na czas ww testu to zdjęte z DD kolo zostawiłeś gdzieś w domu/garazu, a nie woziłeś je ze sobą, np. w bagażniku :mrgreen: ;-) .

wkosciel 
Zielony listek

Silnik: 1,6
Wysłany: 2014-12-03, 07:15   

Oczywiście oryginalne koło zostało w garażu i przejechałem ok. 3km.
Te pomysły UE lekko chybione. Efekt będzie taki, ze ludzie będą jeździć na oponach wielosezonowych i będą je częściej wymieniać, bo tak wyjdzie taniej.
Zgadzam się, to kwestia czasu, jak zostanie znaleziony na nie sposób np.: tanie zamienniki, deaktywacja w kompie, albo emulatorki wożone w bagażniku :-)

WK

PS Diler nie chciał zablokować piszczka od pasow :-)

Ajgor 

Silnik: Eco-G 100
Rocznik: 2023
Wersja: Extreme
Wysłany: 2014-12-17, 18:11   komunikat "Set tp"

Cześć.
Kto jest w stanie rozszyfrować komunikat z fotki?
Nie mam komputera bo jest fabryczne LPG.Dzwoniłem do ASO, to mi powiedzieli że to nic nie znaczy, tylko jest to coś fabrycznego ale nie mam się czym przejmować, niemniej nie daje mi to spokoju, a w instrukcji nic nie ma na ten temat.

Komunikat.jpg
Komunikat
Plik ściągnięto 85 raz(y) 66,84 KB

laisar 
Moderator

Wysłany: 2014-12-17, 18:19   

"Set tyre pressure" - komunikat układu kontroli ciśnienia w oponach o konieczności skonfigurowania systemu.

(Można zatwierdzić przytrzymaniem przycisku komputera "top depart" i układ przyjmie, że aktualne ciśnienie jest tym właściwym).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-12-17, 18:22, w całości zmieniany 1 raz  

Ajgor 

Wysłany: 2014-12-17, 18:33   

Dzięki .Szybki jesteś.
Jak Żona przyjedzie to będę próbował.Jak długo przytrzymać ten guzik na wajsze spryskiwaczy, bo próbowałem wcześniej ok 5s. i bez zmian?

Ajgor 

Wysłany: 2014-12-17, 19:17   

Próbowałem i nic.W trakcie gdy przycisk był wciśnięty przez ok.7 sekund napis zaczął pulsować a po upłynięciu następnych 5 sekund napis przestał pulsować i to wszystko.

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2014-12-17, 19:19   

Może wciśnij ten guzik od kasowania licznika przebiegu kilometrów 

fotorobart 

Wysłany: 2014-12-17, 19:25   

Ajgor napisał/a:
Próbowałem i nic.W trakcie gdy przycisk był wciśnięty przez ok.7 sekund napis zaczął pulsować a po upłynięciu następnych 5 sekund napis przestał pulsować i to wszystko.

spróbuj wyłączyć i włączyć zapłon trzymajać ów przycisk...

Ajgor 

Wysłany: 2014-12-17, 20:15   

mekintosz napisał/a:
Może wciśnij ten guzik od kasowania licznika przebiegu kilometrów 

Nie mam dodatkowego guzika od kasowania licznika jest tylko ten w manetce spryskiwaczy, i przytrzymując go mogę skasować licznik dzienny kilometrów,ale na ten komunikat to nie działa

Ajgor 

Wysłany: 2014-12-17, 20:27   

fotorobart napisał/a:
Ajgor napisał/a:

spróbuj wyłączyć i włączyć zapłon trzymajać ów przycisk...

Niestety, również nic :cry:

laisar 
Moderator

Wysłany: 2014-12-17, 20:53   

Ajgor napisał/a:
napis zaczął pulsować a po upłynięciu następnych 5 sekund napis przestał pulsować i to wszystko

I tak ma być. System pokaże alarm, jeśli ciśnienie zmieni się od obecnie ustalonego.

arczi_88 

Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Wersja: Ambiance Plus
  Wysłany: 2015-03-20, 16:02   Czujniki ciśnienia w oponach

Drodzy klubowicze! Temperatura na zewnątrz coraz to wyższa, pora pomyśleć o wymianie opon na letnie. No i właśnie. W poprzednich samochodach miałem dodatkowy komplet kół i sam co sezon wymieniałem. I teraz w Dokkerze chciałem zrobić tak samo. Zadzwoniłem do ASO z pytaniem o ceny felg i czujników. Już miałem się zdecydować, gdy Pan w salonie poinformował mnie, że po każdej takiej wymianie kompletu kół muszę i tak przyjechać do nich i zaprogramować te czujniki od nowa do auta (koszt 50 PLN) i tak przy każdej jednej wymianie. Wstrzymałem się z zakupem, bo po co mam wydawać 1500 PLN jak i tak muszę do nich jeździć. W mojej wersji nie ma komputera pokładowego tylko ten wyświetlacz - jest tam ta funkcja SET TP - po co to skoro i tak muszę programować w ASO za każdym razem? Dodam, że przy zakupie sprzedawca mi powiedział, że nie będzie z tym problemu, bo gdy wymienię koła na letnie to funkcja SET TP załatwi wszystko i teraz gdy do niego dzwoniłem to był zdziwiony faktem, że powiedziano mi coś takiego - zgłupiałem totalnie.

Czy ktoś z Was przerabiał już ten temat?
Nawet gdyby trzeba było programować to czy mój oponiarz naprawdę nie da rady tego zrobić? Perspektywa jazdy 30 km do najbliższego ASO tylko po to jest średnia jak dla mnie.

Szukałem na forum, nie znalazłem ale jeśli taki temat był sorki :-)

Odpowiedz do tematu