Jak uda Ci się zainstalować mapy do oryginalnej nawigacji....
Rozwiązanie będzie polegało na zmianie programu nawigacyjnego zainstalowanego wewnątrz MediaNav i użyciu dowolnych map wg własnego wyboru wraz z pełną funkcjonalnością tj z możliwością używania odpowiednich skinów ( skórek) i możliwością personalizacji widoku, wykorzystywania danych optymalizujących trasę przejazdu (nie TMC ale wykorzystywanie danych przejezdności z plików mapowych).
Być może na wyjazd zimowy uda się zrobić wersję próbną ale to zależy od wielu innych czynników ( możliwości testowania na urządzeniu ponieważ funkcje są dość niebezpieczne - czekam na ofertę darowizny/wypożyczenia urządzenia MediaNav - nawet uszkodzonego do testów )
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-12-08, 21:54
jas_pik napisał/a:
Cav napisał/a:
Jak uda Ci się zainstalować mapy do oryginalnej nawigacji....
Rozwiązanie będzie polegało na zmianie programu nawigacyjnego zainstalowanego wewnątrz MediaNav i użyciu dowolnych map wg własnego wyboru wraz z pełną funkcjonalnością tj z możliwością używania odpowiednich skinów ( skórek) i możliwością personalizacji widoku, wykorzystywania danych optymalizujących trasę przejazdu (nie TMC ale wykorzystywanie danych przejezdności z plików mapowych).
Ale wiesz, chodzi o wartość dodaną, czyli nie o to żeby przenieść tam I-go z nakładki wraz z wszystkimi jego ograniczeniami (np. dźwiękowymi), bo z tym pewnie sam bym już sobie poradził, tylko żeby coś dodać nic nie zabierając.
Dokładnie tak jak zrobili w menavrus, niby masz Media Nav, ale ze złamanym licencjonowaniem.
Ktoś już podawał swoje przypuszczenia co do plików lic w medianav, może tutaj trzeba by podziałać.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-12-08, 21:56, w całości zmieniany 1 raz
Dokładnie tak jak zrobili w menavrus, niby masz Media Nav, ale ze złamanym licencjonowaniem.
I dlatego działa wyłącznie na Białorusi - jedynym kraju Europy gdzie można jeszcze sprzedawać pirackie oprogramowanie ? A także w Turcji - bo poza Europą?
Cav napisał/a:
Ktoś już podawał swoje przypuszczenia co do plików lic w medianav, może tutaj trzeba by podziałać.
Na tym własnie będzie polegała zmiana oprogramowania.
Jeszcze ważniejsze jest ograniczenie wielekosci plików wgrywanych na pamięć wewnętrzną - jak się okazało Windows jest umieszczony również w tej pamięci i dynamicznie relokowany.
A przedziwne w tym wszystkim jest również to że w moim radiu są jednocześnie 4 różne wersje widowsa CE6.0 .
Wersja jak na zdjęciu znajduje się w pliku NK.BIN
Będzie to program nawigacyjny zamiast obecnej okrojonej wersji Primo 1 , na razie wciąż kandydatem do podmiany jest moja wersja Navigatora - ale wciąż jest problem z miksowaniem dźwięku z różnych źródeł .
Jeśli mam dźwięk muzyki/radia - to nie mogę uzyskać funkcji wyciszenia tego dźwięku na czas poleceń głosowych z programu nawigacyjnego - nakładają się na siebie.
W szczególności jest to denerwujące w momencie słuchania radia, jednoczesnych komend nawigacyjnych i rozmowy telefonicznej przez zestaw głośnomówiący - wtedy mój rozmówca słyszy głośno Knapika, cicho radia - a mnie prawie nie słyszy
Jest w tej chwili śmieszny sposób rozwiazania problemu odtwarzania muzyki z własnych plików - można wrzucić swoją bibliotekę muzyczną na telefon i słuchać muzyki na MN przez BT.
W momencie gdy ktoś dzwoni - muzyka jest wyciszana przez telefon i można prowadzić rozmowę - a le wtedy tez głos komend nawigacyjnych będzie się mieszał z rozmową telefoniczną.
Jeśli nie chcemy słuchać już muzyki przyciskamy na telefonie pauzę a wtedy mamy wyłącznie komendy nawigacyjne na MN.
Nie sprawdzałem czy telefon przekazuje przez BT program radiowy bo chyba mój telefon nie ma wbudowanego radia .
Kochani Specjaliści:-) czy istniej jakiś fragmencik Waszego opisu jak zaktualizować krok po kroku INTELIGENTNIE:-) MNav po zakupie Autka, by potem nie żałować podjętych kroków;-) - np. pozostawienie jakiś kopi na pendrive lub inne zalecenia wynikające z doświadczeń
Kaśka, jak będziesz aktualizowała mapy to zrób obraz dysku (pendrive) z nowymi mapami przed aktualizacją w MediaNav swojego autka i wrzuć na jakiś serwerek!
Marka: Renault
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013 Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Maj 2014 Posty: 178 Skąd: Polska
Wysłany: 2014-12-12, 17:37
W instrukcji MN masz cały proces opisany.
http://www.e-guide.renaul...X1023-3_PLK.pdf
Wymagany czysty pendrive 4GB minimum (lub karta w czytniku).
Kiedy pendrive jest włożony do gniazda USB systemu nawigacji, należy wybrać
„NAWIG.” > „Opcje” > „Aktualizacja map” >„Opcje” > przycisk „Aktualizuj” z menu systemu. W ten sposób tworzy się odcisk systemu nawigacji w pamięci USB , który posłuży dla Toolbox
https://dacia.naviextras.com/shop/portal/download?type=x-toolbox/engine
aby zarejestrować system na koncie i który umożliwi Toolbox określenie dostępnych aktualizacji.
Jak zrobisz "odcisk urządzenia" to skopiuj sobie dane z pendrive do folderu np. Odcisk (z datą wykonania), na komputerze.
Zainstaluj Toolbox na komputerze, odpal i się zarejestruj
Pendrive podłącz do kompa, odpal toolbox, zaloguj się, jak się zaktualizuje to nie pędź od razu do fury tylko ponownie zrób sobie kopię zawartości pendrive - do folderu Aktualizacja, jak tego nie zrobisz wszystkie dane jakie masz na pendrive zostaną po uaktualnieniu softu w MN wykasowane, np. mapy. jeśli sobie zrobisz backup to w przyszłości masz możliwość w przypadku awarii odtworzenia tego co miałaś.
Teraz do fury, pendrive do gniazda USB, odpal silnik, automarycznie wykryje aktualizację, czekasz bo trwa to trochę, wyłączy się znowu się włączy (mówią dwa etapy) cierpliwie czekasz na koniec.
Cieszysz się nowym softem i aktualnymi mapami.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-12-12, 23:13, w całości zmieniany 1 raz
W instrukcji MN masz cały proces opisany.
http://www.e-guide.renaul...X1023-3_PLK.pdf
Wymagany czysty pendrive 4GB minimum (lub karta w czytniku).
Kiedy pendrive jest włożony do gniazda USB systemu nawigacji, należy wybrać
„NAWIG.” > „Opcje” > „Aktualizacja map” >„Opcje” > przycisk „Aktualizuj” z menu systemu. W ten sposób tworzy się odcisk systemu nawigacji w pamięci USB , który posłuży dla Toolbox aby zarejestrować system na koncie i który umożliwi Toolbox określenie dostępnych aktualizacji.
Jak zrobisz "odcisk urządzenia" to skopiuj sobie dane z pendrive do folderu np. Odcisk (z datą wykonania), na komputerze.
Zainstaluj Toolbox na komputerze, odpal i się zarejestruj
Pendrive podłącz do kompa, odpal toolbox, zaloguj się, jak się zaktualizuje to nie pędź od razu do fury tylko ponownie zrób sobie kopię zawartości pendrive - do folderu Aktualizacja, jak tego nie zrobisz wszystkie dane jakie masz na pendrive zostaną po uaktualnieniu softu w MN wykasowane, np. mapy. jeśli sobie zrobisz backup to w przyszłości masz możliwość w przypadku awarii odtworzenia tego co miałaś.
Teraz do fury, pendrive do gniazda USB, odpal silnik, automarycznie wykryje aktualizację, czekasz bo trwa to trochę, wyłączy się znowu się włączy (mówią dwa etapy) cierpliwie czekasz na koniec.
Cieszysz się nowym softem i aktualnymi mapami.
HUUUURA! jak dobrze, że jesteście/jesteś!
Dzięki za szczegółowe instrukcje! tak KROK PO KROKU! - jutro działam i zdam relacje:-)
Marka: Renault
Model: Laguna II lift
Silnik: 2.0dCi M9R 150KM bez FAP
Rocznik: 2006
Wysłany: 2014-12-23, 16:57
Witam Panowie z bratniej marki!
Adaptuję to urządzenie w Lagunie II i utknąłem na braku mapy w radiu? Soft 4.0.3, plik restore nie aktywuje przycisku "zgadzam się" stąd mój wniosek- nie ma mapy. Ktoś ma jakąś radę? Nawet kupić nie mogę przez toolboxa, bo nie mogę wejść w ustawienia mapy, bo jej nie ma, a toolbox wymaga kopi aktualnej z urządzenia by zrobić aktualizację. Nie mam co aktualizować muszę wgrać mapę "na czysto". Proszę o pomoc.
Kochani, jestem zdezorientowana... wczoraj uaktualniałam mapy - pamiętając by to zrobić do 3 miesięcy (autko kupowałam 30. IX) i jak się zdziwiłam, iż pobranych aktualizacjach są tylko: Czechy, Estonia, Węgry, Polska, Łotwa, Islandia, Litwa i Słowacja - nawet nie cała Europa Wschodnia...
Kupowałam DD Laureate z wersją Media Nav - jakie Wy mieliście zakresy map? Ile krajów? Może jest jakiś zakres podstawowy? Liczyłam co najmniej na Unię Europejską;-) a tu wychodzi, że zachodu w ogóle nie ma, a i wschód bardzo ubogi?
Ostatnio zmieniony przez Kaśka 2014-12-26, 23:00, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-12-26, 23:03
Kaśka napisał/a:
Kochani, jestem zdezorientowana... wczoraj uaktualniałam mapy - pamiętając by to zrobić do 3 miesięcy (autko kupowałam 30. IX) i jak się zdziwiłam, iż pobranych aktualizacjach są tylko: Czechy, Estonia, Węgry, Polska, Łotwa, Islandia, Litwa i Słowacja - nawet nie cała Europa Wschodnia...
Kupowałam DD Laureate z wersją Media Nav - jakie Wy mieliście zakresy map? Ile krajów? Może jest jakiś zakres podstawowy? Liczyłam co najmniej na Unię Europejską;-) a tu wychodzi, że zachodu w ogóle nie ma, a i wschód bardzo ubogi?
No a co miałaś wcześniej?
Właśnie Europę Wschodnią - czyli to którego uaktualnienie Ci teraz pobrało.
Za więcej mogłaś dopłacić extra - było to w opcji przy nowym aucie.
No a co miałaś wcześniej?Właśnie Europę Wschodnią - czyli to którego uaktualnienie Ci teraz pobrało.
Za więcej mogłaś dopłacić extra - było to w opcji przy nowym aucie.
Źle mnie zrozumiałeś - sprawdziłam na stronie Media Nav Servixes i zakres Europy Wschodniej jest dużo większy... więc się zastanawiam co za stwór był wgrany w moje autko? I czy osoby, które "ostatnio" kupowały 3, 4 kwartał tez mają taki dziwny zakres?
skopiowane z www:
Najnowsze mapy dla następujących krajów: Europa Wschodnia. TO...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum