Jestem po pierwszej jeździe po zainstalowaniu nowego wyciszenia maski .
Jazda ok 10 km to sklepu więc silnik rozgrzany na 90 C
30 minut w sklepie spadek temperatury na ok 70 C
po 100 metrach z powrotem 90 c
Oczekiwania 10 minut na pizze , po tym czasie silnik dalej ma 4 cegiełki .
Wyczuwalny cieplejszy nawiew w czasie jazdy .
Maska samochodu od zewnątrz zimną jak lód .
a tak wygląda nowa mata .
1 mata ma wycięte otwory na przewody od spryskiwaczy , 2 już nie musiała .
10857935_308358552691689_3125016712678883795_n.jpg Może tego nie widać na fotce ale maty nie wystają z klapy ,mieszczą się idealnie w zagłębieniu .
No dobra. A jest ciszej w aucie ?
Ja akurat uważam, że te dziury w okolicy spryskiwaczy są fajne bo podgrzewają spryskiwacze co ma pewne znaczenie zimą. Także nie podklejałbym całego spodu maski.
BTW Nie boisz się, że ci to się odklei i zostanie zmielone przez silnik (wentylator albo paski) ?
Nadal spryskiwaczem są "ciepłe " widać to po masce która w ich okolicy jest sucha .
Odlepienie jest mało prawdopodobne , jest naprawdę solidnie przylepione a dwa jest to duży kawałek materiału.
Ciężko się to zdrapuje a co dopiero żeby miało się samo odlepić .
Co do wrażeń słuchowych to większych zmian nie odnotowałem , może dźwięk jest bardziej przytłumiony ale u mnie już wcześniej było dość cicho .
Jak ktoś nie chce robić tak inwazyjnie to może dać 1 warstwę i założyć oryginalne wygłuszenie
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-12-23, 22:12, w całości zmieniany 3 razy
Jestem właśnie w szklarskej porebie i różnica do zeszłego roku jest kolosalna . Stabilna jazda z predkoscia 140 , samochód nie zwalnia pod wzniesienia . Maksymalna prędkość według GPS na Lpg 167 na Pb 163 . Moc nie wzrosła bo prędkość takie same ale wydaje się że wreszcie mam ten fabryczny moment obr. A wcześniej silnik się dusil .
CISZA .
teraz najgłośniejsze sa opony . można spokojnie rozmawiać przy 140 nawet . Jest taki sam halas jak kiedyś przy 100 . Przy 160 jest glosno bo trzeba podkrecac radio i głośniej trochę mówić .
Co ciekawe silnika nie słychać nawet przy 4 k obr
kola ,zagluszaja jego dźwięk. Ale mam trepiaste opony moze dlatego . Żadnych szomow powietrza a czuć jak żuca samochodem . niestety trzeba mocniej trzaskac drzwiami i czasami się odbijaja .
Po namyśle nie będę zmieniał zebatki skrzyni nic mi to nie da pod względem akustycznym a spadna i tak marne osiagi .
fabryczne opony to jednak szajz na tych zimowkach super przyczepność, zero trzesenia powyżej 140 a to są terenowe opony .
Jestem właśnie w szklarskej porebie i różnica do zeszłego roku jest kolosalna
Znaczy CO? Góry podrosły? Śniegu więcej niż w ub. r.? Trasy narciarskie dłuższe? Biegowe lepiej przygotowane? Zazdroszczę Ci, nawet , gdyby było tak, jak w zeszłym roku
Po namyśle nie będę zmieniał zebatki skrzyni nic mi to nie da pod względem akustycznym a spadna i tak marne osiagi .
Trochę spadłyby osiągi ale spadłoby spalanie ( mniejsze obroty, mniej cyklów spalania ) i poziom hałasu, a może też i nawet wzrosła prędkość maksymalna Więc to nie takie głupie.
A co to tam wymodziłeś , że tak ucichło w porównaniu z tamtym wyjazdem ?
To ta " pogrubiona " uszczelka wzdłuż dachu drzwii tak daje radę ?
Ta pogrubiona uszczelka super sprawa . Niestety zbyt mocno ociera drzwi . Wcześniej przy dużych prędkościach musiała się uginac i wpadał wiatr teraz jest lux .
Co do oszczędności paliwa przy lpg nawet litr mniej to nadal nic
Też tak myślałem , że u mnie się ugina ta wzdłuż dachu przy dużych prędkościach...
Ociera ci przy poczatku słupku - na dole i tam pewnie mocno trze, czy drzwi nie możesz zamknąć lekko, tylko mocno trzepnąć ?
w sumie drzwi zamykają się tak samo tylko czasem ta nalepiana uszczelka się zawinie i blokuje . Nalepiana na szybko i nie jest idealnie . aby drzwi tak nie tarly wystarczyło by wyciągnąć kawałek sznura gumowego w miejscu tarcia czyli 2-3 początkowege centymetry uszczelki[/center]
Chyba ten wyjazd przypieczętował los dusterka i następny pojazd będzie w 4 łapach . Pod oblodzona górkę w kopnyn śniegu ledwo podjechalen na polanie jakuszyckiej . dalem radę i miałem fajne miejsce parkingowe . Na górze już stały 2 dustery i jeden logan mcv na niemieckich numerach . A tak to dokoła subaru . Outlandery itp wszystkie paski w tedeiku stawały na dole nawt kilka miało zderzaki pogruchotane
Dawno nic nie pisałem bo z autem nic się nie dzieje .
Plany jaki zostały mi do zrealizowania
-Pomiar na hamowni (jak najszybciej )
-Dobicie klimy (przed sezonem )
-Wypełnienie profili zamkniętych olejem antykorozyjnym (w wakacje )
-Podmianka sterownika oraz strojenie LPG lpg forum (jak znajdzie się majster )
-klima pół automatyczna (oby do końca tego roku )
-montaż wskaźnika pracy na lpg przy zegarach temat
-Przy okazji wyjęcia zegarów wygłuszenie grodzi (troche)
W sferze marzeń jest radio 2 din z androidem spełniające funkcje komputera pokładowego przez obd II
Zamontowałem kamerę cofania .
Musiała przejść ona szereg przeróbek bo nie pasowała , nadal zasłania mi 1/4 obrazu ale tego mniej potrzebnego .
Trzeba zrobić te same czynności co przy wygłuszenia podłogi : zdjąć wszystkie plastiki w bagażniku i słupek .
Przy okazji słupek został pokryty barankiem w celu wygłuszenia .
Obraz łapie mi 20 cm od zderzaka
Zastanawiam się nad wycięciem kawałka daszku z napisem duster aby uzyskać pełny obraz
Mam problem z ustawieniem nawigacji aby po odcięciu ładowania wyłączała się automatycznie .
Mój sprzęt pracuje na windowsie CE 6.0 ustawiłem w nim aby po 1 min pracy na bateri system przechodził w spoczynek ale kiedy mam odpaloną nakładkę producenta (ze wszystkimi ikonami /nawigacją itp ) nie wyłącza się
1.jpg Jak widać daszek zasłania 1/4 eknranu
Plik ściągnięto 47 raz(y) 76,13 KB
2.jpg Do zestawu dali za krótką ładowarke , na razie musi tak być
Plik ściągnięto 67 raz(y) 67,61 KB
3.jpg
Plik ściągnięto 47 raz(y) 53,42 KB
4.jpg Praktycznie nie widoczna
Plik ściągnięto 42 raz(y) 57,15 KB
5.jpg Tyle trzeba rozebrać aby położyć kabel
Plik ściągnięto 92 raz(y) 81,13 KB
6.jpg różnice są znacznie , szczególnie w mocowaniu żarówki . Trzeba było przeszczepić całe mocowanie kostki
Plik ściągnięto 5038 raz(y) 60,08 KB
7.jpg dodatkowy baranek
Plik ściągnięto 80 raz(y) 90,06 KB
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-06-05, 22:47, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum