Marka: Dacia
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2015-04-01, 06:38
jas_pik napisał/a:
Na razie jedyna dostępna oficjalnie serwisówka producenta LG/Renault jest na moim chomiku :
LINK
Wg niej moc max to 47W x 4 przy napięciu 13,8V i obciążeniu 4 Ohm.
Widzę, że zasilanie kamery może wychodzić z pinu 9 :).
wieza, u Mnie kamerka juz dziala. Pozostalo mi ja tylko ostatecznie przytwierdzic do klapy bagaznika / przynitowac
jak ja aktywowalem jest obszernie opisane w tym temacie
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2015-04-01, 15:28, w całości zmieniany 1 raz
Zagwozdka....przeglądam ten dokument i widzę, iż jest asygnowany datą 01-2015 - przeznaczenie dla DD - to dlaczego serwisy twierdzą, iż kamerki cofania dedykowanej przez producenta nie ma..., a tu instrukcja montażu... czy ja czegoś nie rozumiem???
I info jak mantra - do Navi nie ma opcji kamerki cofania - to jak wytłumaczyć ten dokumencik?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2015-05-28, 16:49, w całości zmieniany 1 raz
Serwisówka się pojawiła i jest od początku roku ale mało kto pewnie pytał o to w serwisie a sam serwis nie dostaje pewnie informacji o pojawieniu się jakichkolwiek nowości.
Jak im to pokażesz to pewnie dopiero się tym zainteresują.
Ciekawi Mnie ile sobie Renault życzy za tą kamerkę, pewnie nie mało
Serwisówka się pojawiła i jest od początku roku ale mało kto pewnie pytał o to w serwisie a sam serwis nie dostaje pewnie informacji o pojawieniu się jakichkolwiek nowości.
Jak im to pokażesz to pewnie dopiero się tym zainteresują.
Ciekawi Mnie ile sobie Renault życzy za tą kamerkę, pewnie nie mało
Witaj - jutro jadę na wymianę kół - więc oczywiście zapytam . Ciekawe jak odniosą się do tematu kamerka, a navi? Szczególnie w świetle wersji 4.0.5;-)
Wg tej instrukcji aktywacja jest przez Clipa . Wersja oprogramowania Navi nie bedzie miala znaczenia. Miala ono przy aktywacji wlasnorecznej za free bo 4.0.5 blokowalo wejscie w MicomManager
Wg tej instrukcji aktywacja jest przez Clipa . Wersja oprogramowania Navi nie bedzie miala znaczenia. Miala ono przy aktywacji wlasnorecznej za free bo 4.0.5 blokowalo wejscie w MicomManager
Chłopaki - właśnie mnie ścięło - dedykowana kamerka - cena 510zł Brutto.
Na montaż przeznaczamy około 2,5 h czyli kolejne 540zł Brutto. Całość 1050 PLN.
Ostatnio zmieniony przez Kaśka 2015-04-02, 13:49, w całości zmieniany 1 raz
Tak właśnie przypuszczałem że sobie "trochę" śpiewną za nią.
Z rozciągnięciem okablowania zgodzę się jest trochę roboty, ale że kamerka 510zł... za dużo.
Kaśka, a nie wystarczą Ci czujki cofania? Są o wiele tańsze, a poza tym ile razy jeździsz do tyłu w stosunku do jazdy w przód? Kamerka to jest taki bajer. , ale decyzja należy do Ciebie.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Montaż kamerki cofania nareszcie ukończyłem.
Dokonałem nowe otwory do przynitowania ramki (oczywiście je zabezpieczyłem zaprawką oraz zanitowałem stare fabryczne otwory aby nic w razie czego się tamtędy nie wlewało.
Kabel z ramki przeprowadziłem w górę do nakładki z napisem DUSTER. Musiałem oczywiście dokonać wyżłobienia na kabelek, tak więc jest on między blachą a nakładką.
Tablicę rejestracyjną trzeba przykręcić ponieważ nie ma ona żadnego systemu zamykania, przytrzaśnięcia by nie wypadła. Miałem ją razem z ramką przynitować ale postanowiłem że przykręcę ją na dwóch "pchełkach" do plastiku ramki który jest dość gruby a pod spód nakleiłem też cienką piankę więc "pchełki" nie zagrażają lakierowi/blasze.
Kamerka jest fajnym uzupełnieniem do czujników parkowania. Nie wszystko czujniki mogą wychwycić, a można to zobaczyć na ekranie.
Choć kamerka jest z możliwością regulacji góra dół jest ona maksymalnie skierowana w dół.
Zółta linia 1,8m, zielona 1,3m , niebieska 1,0m. "koniec ekranu" 0,6m
Koszt ramki z kamerką wraz z wysyłką 81zł + montaż własnoręczny
Oryginalnie kabel Video jest zakończony chinchami, od strony Media Nav trzeba przerobić chincha na 2 konektorki i wpiąć w piny 10 i 22. Dodatkowo trzeba zasilić pin 3 +12V z światła cofania, jako że i tak musiałem ciągnąć kabel Video od MediaNav do klapy bagażnika to ten pin 3 zasiliłem z żarówki cofania (poleciałem z tym kablem do lampy z tyłu, ale można chyba znaleźć w okolicy skrzynki bezpieczników to zasilania) A i zasilania kamerki trzeba wziąć z żarówki cofania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum