akbym szybki z tylu sciemnik w zakladzie ktroym zakladaja to nie strace gwarancji?
Stracisz na same szyby.
(Oraz ewentualnie na części, które ulegną awarii przez proces przyciemniania - np uszczelki, jeśli szyby będą wyjmowane i zostaną potem niewłaściwie zamontowane... Itp.).
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2013-09-28, 17:51
reno w katowicach oferuje przyciemnianie szyb w reno i nie tracisz gwarancji koszt z tego co pamaietam 100 zl za szybe .we francji mozna prezyciemnic samemu i tez nie racisz gwarancji. co do felg to np w lodgy po 10 tys km nie ma gwarancji na zawieszenie wiec mozesz robic co chcesz
ale jak chcesz cos robic to popytaj bo moze w polsce jest jakos inaczej
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2013-09-28, 21:51
mieszkam juz pare lat we francji 3 miesiace temu kupilem lodgy duzo pytalem moj kolega ma warsztat z autoryzacja reno . mam juz 25000 km mialem problem ze zbieznoscia bylem na serwisie powiedziano mi ze sprawdzenie zbieznosci nie podlega gwarancji powyzej 10 tys i trzeba zaplacic bo moze wpadles w dziure w drodze i to juz twoja wina.a o szybach pytalem w polsce bo chcialem przyciemnic bo troszke taniej w koncu przyciemnilem sam bylem w reno we fr i nawet nikt nie zwrocil uwagi ,dopytywalem i w fr maja to gdzies.
Garantie constructeur.pdf to moja gwarancja francuska
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2013 Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Mar 2014 Posty: 703 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-03, 22:45
mekintosz napisał/a:
RnR napisał/a:
Dla potomnosci - znalazlem zdjecie takiego tweeterka w lusterku - wyglada to na naprawde sensowne rozwiazanie: :)
Juz jakis czas temu wpadlem na ten pomysl... ale fajnie ze ktos juz to testowal. Na razie odpuscilem - Hertze fajnie ciagna soprany i nie bede nic zmienial. Przy okazji/koniecznosci demontazu boczka wroce do tematu
Nie chce odkopywać, ale warto zwrócić uwagę na kiepskie zamontowanie tych wysokotonówek ;]
Tak by nikt nie powielał błędów:)
Wysłany: 2014-03-04, 23:52
Raz - za nisko
Dwa - zły kąt.
Jeśli po drugiej stronie jest analogicznie, to pasażer "nie widzi głośnika" i słucha tylko odbić, zresztą kierowca tak samo.
Tak zamontować było najłatwiej, ale na pewno nie najlepiej.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-05, 00:13
Ja mam podobnie zamontowany ale lekko pod kątem, może ciut wyżej. Jest o wiele lepiej niż bez tweeterka. Montaż na słupku według mnie w daci był problematyczny a jeśli by się udało to nie stanowiło by spójnej całości.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2014-03-05, 00:19, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2014-03-05, 00:23
Ja bym się pokusił o jeszcze nieco wyższe zamontowanie, ale ciężko stwierdzić to bez odsłuchów.
Czym tniesz wysokotonówkę? Tylko jakimś wbudowanym kondensatorem? (jak znam życie to albo 1u albo 2u2:) )
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-05, 22:03
Zwrotniczka z zestawu Hertz DT-16. Tylko u mnie jest dziwnie, bo na dole , w drzwiach mam głośnik Hertz ale dwudrożny. Tweeterki dorzuciłem później, więc to takie "specyficzny montaż" Zaś z tyłu mam dwudrożne clariony. Całość napędza Clarion 379 RMP
Wysłany: 2014-03-05, 22:58
mekintosz napisał/a:
PS Takie słupki do daci pod tweeterki wydają się idealne, tylko nikt ich nie produkuje ;-(
Nikt ich nie produkuje, bo każdy sobie robi ;]
W necie jest masa tutów. Ale jeśli nie miałeś do czynienia wcześniej z żywicą to lepiej dogadaj się z kimś.
(do tych wysokotonówek nie ma co budować słupków - lepiej wpierw dokładać do czegoś co wpływa na grę, a potem dopieszczanie)
Wysłany: 2014-03-05, 23:07
Generalnie nawet nie chodzi o inwestycje, tylko o włożenie w to czasu.
Nie trzeba kupować mega drogich głośników, można kupić coś taniego, acz przemyślanego,
potem bawić się zwrotnicą, zabudową, kierunkowaniem głośnikami. Do tego jakiś wzmacniacz, a taki można i za 50zł kupić i tak dalej, dalej, dalej :)
Co do tej gwarancji to jest to dyskusyjne. Jedno z moich aut było sprawdzane przed sprzedażą kompleksowo oględziny od strony mechanicznej jak i sprawdzenie wszystkiego od strony elektronicznej. W aucie które jest bardziej zaawansowane elektronicznie od Dacii fabryczny komputer nie wykrył żadnej modyfikacji. Ba nawet ciśnienie w turbosprężarce było w granicach normy ( dobry program podnosi ciśnienie nieznacznie ) Więc jak się uda. Wszystko zależy od tego jak auto jest sprawdzane podczas wizyt w ASO. Wiem że najnowsze modele VW,Audi są kontrolowane pod tym względem ale to zależy od komputera w ASO komputer sprawdza automatycznie wszystkie komponenty ( a w to wątpię ) to może to wykryć. Ale wydaje mi się że nie powinno być problemów.
laisar napisał/a:
Nie, nie może - gwarancja przestaje obejmować jedynie elementy zmodyfikowane i awarie przez nie wywołane.
Pytałem odnośnie instalacji niefabrycznej gazu co będzie wyłączone jeśli zamontuję to bez autoryzacji. Odpowiedź dostałem że prawie wszystko. Od gwarancji na lakier , po całą instalację elektryczną, aż co wedle ich oczywiste na jednostkę napędową.
Ostatnio zmieniony przez SilverTM 2015-04-15, 10:10, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2015 Posty: 791 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-04-15, 10:15
laisar napisał/a:
mojo napisał/a:
gwarancja się wali na 100% i do tego może to dotyczyć całego auta np również zamka w drzwiach
Nie, nie może - gwarancja przestaje obejmować jedynie elementy zmodyfikowane i awarie przez nie wywołane.
Zależy co masz. Masz gwarancję czy tzw umowę gwarancyjną? Miałem taki przypadek i dzwoniłem do PIH'u do osoby, która zajmuje się tylko motoryzacją (prawnika) i usłyszałem, że w większości przypadków są o ile dobrze pamiętam "umowy" i wówczas wszystko zależy co jest napisane jeżeli jest coś, że jakiekolwiek zmiany poza ASO grożą zerwanej całej umowy to tracisz na wszystko. U mnie chodziło o katalizator czy jeżeli wymienię poza ASO to tracę gwarancje np na drzwi to usłyszałem, że tak i trudno będzie to w sądzi dochodzić.
Pic polega na tym, że podpisujesz taką umowę choć możesz wybrać oczywiście gwarancje zgodnie z prawem ale mało kto o tym wie i wówczas zrzekasz się jakby gwarancji ustawowej. Taki "myk" i producenci to podobno nagminnie stosują - tak usłyszałem.
Przeczytaj dokładnie swoją gwarancje.
Nawet papier wiele zniesie - co nie znaczy, że to prawda.
A nie jest.
mojo napisał/a:
Masz gwarancję czy tzw umowę gwarancyjną?
W Dacii przez pierwsze 3 lata jest wyłącznie gwarancja - dopiero ten dodatkowy rok lub dwa "przedłużonej gwarancji" to tak naprawdę umowa ubezpieczeniowa.
Natomiast oprócz tego wszystkiego jest jeszcze ustawowa "niezgodność przedmiotu z umową" - dawniej tzw. "rękojmia".
(Osobną sprawą jest tylko "auto na firmę").
ASO oczywiście może straszyć i wpierać różne rzeczy (zwłaszcza "na gębę"), ale nie należy dać sobie niczego wmawiać. W razie czego trzeba żądać odmowy na piśmie, a potem można działać - od rzecznika konsumentów, przez rzeczoznawcę, aż po sąd.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2015-04-15, 10:34, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2017-11-05, 15:11 Akcesoria dodatkowe poza ASO
Witam. Mam pytanie.
Jakie akcesoria można montować samemu nie tracą gwarancji. Pani w salonie mówiła ze nie powinienem samemu montować bo można gwarancje stracić. Jak to u was było? Chodzi o Dustera w wersji Open
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2017-11-05, 15:50
panie z salonów zawsze i wszystkim to mówią , bo akcesoria aso z montażem to zysk dla firmy i zdzieranie skóry z klienta. Np czujniki cofania, za które trzeba wybulić mniej więcej 3x tyle co w pierwszym lepszym warsztacie instalatorskim. Na co stracisz gwarancję? na plastikowy tylny zderzak, w którym wywiercą dziury? w aso zrobią to samo
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2017-11-05, 15:51, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum