Dla 1.6MPI Bosch-a są za krótkie, a sentech ma słabo zaciśnięte końcówki na przewodach. Trzeba ściągać jak silnik wystygnie. Po za tym są OK, bo miałem tyle, że pierwsze reklamowałem.
Świece kup sobie jedno elektrodowe.
witam
ostatnio szczur pociachał mi przewody WN ale autko paliło , pojechałem do ASO a oni przykro to nie wina fabryczna nówki przewody 250zł koszmar za 4 druty no może solidniejsze , specjalne , wkurzony pojechał do sklepu motoryzacyjnego a gościu mówi mi 60zł i na jutro, jakie one by nie były no to nie 250, niech 100zł bym przebolał tylko firmy nie pamiętam gdzieś wsadziłem pudelku
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2015-02-03, 19:26
zorkadar napisał/a:
Dzwoniłem do serwisu i mi powiedzieli że mam cewki i kabli się nie wymienia
Byłem sprawdzić i faktycznie nie ma typowych kabli zapłonowych
tylko kabelki w osłonach ktore idą do cewek , jakoś nigdy nie
zwróciłem na to uwagi.
No właśnie z pewnym zdziwieniem zacząłem czytać temat by się zapytać na końcu jakie przewody zapłonowe - zrobiłem 240 tyś Laguną z K4M i żadnych przewodów nie zmieniałem ani nie widziałem, a tu w Dacii są???
W ostateczności można by spróbować koszulkę termokurczliwą ,tylko musisz sprawdzić czy przejdzie przez fajkę, i czy przy takiej średnicy da się ją zaprasować.
Tylko wymiana, bo doraźna naprawa tego typu łatanie taśmą czy rurka termokurczliwa nie wiele pomoże, bo może być jakieś niekontrolowane przebicie i gorsza praca silnika. Można spróbować obsmarować czymś paskudnym co może odstraszyć zwierzaki (chodzi o smak).
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
witam
w lutym również zauważyłem pocięte przewody WN , auto stało w garażu sadzę że to był szczur bo i chleba se na nosił , zacząłem otwierać klapę silnika myślę że pomogło ,
przewody radzę kupować po za ASO gdyż mi zaśpiewali 250 zł za komplet, w sklepie motoryzacyjnym dostałem za 60zł
Pytanie dla zawansowanych.
Jakiej firmy wybrać - przewody wysokiego napięcia - chodzi o jakość vs. cena. Bo niechce płacić dużo, a za 6 miechów mi znowu padnie.
Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2015-05-01, 17:46
W matizie juz 4 rok mam kabelki boscha i jak narazie działają warto sprawdzić czy izolacja jest silikonowa, bo jeszcze nie wszystkie firmy tego używają.
Ja kupowałem do MCV-ki i był problem.
Sentech słabej jakości wykonanie (długości OK - nie ścigać jak jest silnik ciepły), a Bosch jest za krótki ze względu na wyjście przewodów przy cewce pionowo do góry zamiast pod kątem 90st.
kable kupujcie tylko w silikonowej izolacji
takie sentechy mają zwykły plastik który od mrozu się wykrusza
jak od lat praktykuje NGK
https://www.ngk.de/nc/pl/...RC-RN1202/8262/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum