Marka: Renault
Model: Safrane
Silnik: 2.0 16v Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Gru 2014 Posty: 131 Skąd: Legnica
Wysłany: 2015-01-30, 22:21
waldsz, dzięki, w ten sam sposób kombinowałem, żeby powiększyć tą ikonę czy okno dialogowe, ale udało mi się też tylko zmienić ikonę na inną. Nie wiem jak zwiększyć rozmiar okienka na tą ikonę, ale może dojdę do czegoś ciekawego:-)
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013 Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Maj 2014 Posty: 178 Skąd: Polska
Wysłany: 2015-02-01, 08:55
Teoretyczne rozważania.
1/Stały przycisk ikonki Wolfa - na tapecie skina w odpowiednim miejscu dla siebie
dodać ikonę tego przycisku, jaka komu by pasowała a ikonę w aplikacji zrobić przezroczystą. Niewygodne, bo jak się przesunie to będzie ją trudno odszukać,
chyba że do ikony aplikacji dodać jakiś mały fragmencik z przycisku,
przesunięcie będzie wtedy widoczne.
2/Zrobić całkowicie nową ikonę, wielkość 64x64 pikseli: logo Renault i Logo Dacia.
Będzie, jeśli się uda ten przycisk pasował graficznie do tapety z oryginału MN.
Tym narzędziem: XN Resource Editor
Można dostać się do .."wnętrza" i zmieniać ale czy to da efekt, piszcie jak się uda.
Ja też zaczynam zmiany.
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013 Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Maj 2014 Posty: 178 Skąd: Polska
Wysłany: 2015-02-01, 11:29
No więc na 64 nie działa, to efekt chyba złego zwymiarowania ikony.
Dałem 48 i jest piękny 48x48 pikseli ale no właśnie ikona jest obcięta, kwadrat podzielony na cztery to widoczny jest jego lewy górny róg.
Zresztą można pobrać i zobaczyć jest w załączniku.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-02-08, 15:30
Coś mi się stało z mikrofonem w Dusterze.
Zawsze pracował zbyt cicho, kiepsko było słychać mówiącego przez Bluetooth kierowcę.
Teraz dla odmiany działa ekstremalnie za mocno, wszystko jest za głośne i mocno przesterowane, co daje jeszcze gorszy efekt odbioru.
Zastanawiam się, czy to jakiś problem sprzętowy, czy raczej efekt wymian softu w MediaNav przy jakiejś okazji.
Np. przy wgrywaniu alarmów o fotoradarach czy innych Mediapików.
Z wiadomych przyczyn (inne kolorki w menu) nie bardzo chcę zaczynać od ASO, bo musiałbym przywracać wersje fabryczne.
Zanotował ktoś podobne objawy, albo ma wiedzę czego to efekt?
Przypomnij sobie co ostatnio instalowałeś.
Ewentualnie wgraj oryginalny plik aby sprawdzić czy to jest wina problemu hardwarowego - wtedy serwis .
Jeśli software - to wgraj samą nakładkę medi@pik - bez innych dodatków - i będziesz miał wiedzę.
Wysłany: 2015-02-08, 18:53
jas_pik napisał/a:
Przypomnij sobie co ostatnio instalowałeś.
Ewentualnie wgraj oryginalny plik aby sprawdzić czy to jest wina problemu hardwarowego - wtedy serwis .
Jeśli software - to wgraj samą nakładkę medi@pik - bez innych dodatków - i będziesz miał wiedzę.
No właśnie problem w tym, że dawno kompletnie nic nie instalowałem.
Za to wymieniali mi zegary w samochodzie w październiku bodajże, może coś się zmieniło w podłączeniach?
Mam pytanie. Jeżeli chodzi o fabryczne mapy wgrane w Media Nav to jakie macie ich roczniki?
Nie wiem czy dobrze sprawdzam ale w Nawigacji->opcje-> mapy(aktualizacja map?) (chyba coś takiego) i tam wyświetla mi się lista map z nazwą kraju i rokiem.
Ostatnio dokonalem upgrade oprogramowania do wersji 4.0.5 ( Medi@pik wgrywac nie bede), przy tymaktualizuje sie tylko soft bez map tak?
Jak i skad moge zaktualizowac sobie na nowsze mapki?
Dzieki
No własnie masz "uwolnioną" wersję - za darmo :)
Ale coś za coś, jak wgrałeś najnowszą wersję 4.0.5 to już się nie uda( nie testowałem czy wgranie teraz wersji poprzednie pozwoli na działanie nawigacji z "uwolnioną" wersją Medianav.
Ewentualnie możesz zakupić Manevrus'a - ale chyba ludzi ze Wschodu teraz nie popieramy skoro zdzierają za to co jast za free
Marka: BMW
Model: M6
Silnik: 2.5
Wysłany: 2015-05-04, 11:47
Witam , tak czytam i czytam te posty i już całkiem padło mi na głowę.
Ma ktoś sposób że zrobić porządnie tą navi w tym samochodzie ? Gotowa paczka do wrzucenia na pena czy coś w tym stylu ? Czy to tylko takie debatowanie na temat czegoś i niczego.
Albo zastosuj moją nakładkę medi@pik która posiada niestety swoje ograniczenia ( a ja juz jej nie rzowijam) albo użyj "uwolnionej" wersji oryginału tutaj - wtedy działa jak fabryczna a możesz stosować dowolne mapy
Model: Clio IV
Silnik: 0.9 TCe
Rocznik: 2013
Wysłany: 2015-05-27, 13:44
Witam, jestem tu nowy i szczerze nie mam czasu by przeglądać wszystkie strony tego postu, czy może mi ktoś powiedzieć czy jest możliwość zgrania map z innego media nav na mój, bo auto zastępcze które teraz mam ma mapy europy zachodniej a ja mam wschodnią. dzięki za odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość, auto zastępcze mam tylko na 10 dni
Wysłany: 2015-05-27, 15:58
jas_pik napisał/a:
Odpowiadam Ci jak to mi zazwyczaj odpowiadają urzędnicy w warszawskich urzędach pod rządami HGW - niedasię
Da się, ale wymaga to sporej gimnastyki i zainstalowania uwolnionej wersji aplikacji w docelowym aucie.
Tyle że takie zgrywanie zupełnie nie ma sensu, bo do uwolnionej wersji aplikacji, łatwiej ściągnąć uwolnione mapy z netu.
Roboty mniej, legalność ta sama.
Model: Clio IV
Silnik: 0.9 TCe
Rocznik: 2013
Wysłany: 2015-05-27, 18:14
A te uwolnione mapy to są oryginalne? czy jakieś przeróbki?. Pech chciał, że mam już wersje 4.0.5 i sie nie da uwolnić mojej navi chyba, że komuś sie uda ją złamać.
Ostatnio zmieniony przez wojtuq 2015-05-27, 18:15, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2015-05-27, 19:31
wojtuq napisał/a:
A te uwolnione mapy to są oryginalne? czy jakieś przeróbki?.
A na czym polega oryginalność map?
Skopiować możesz sobie co tam sobie zażyczysz, do I-go masz przynajmniej 3 dostawców map.
Ten który sprzedał je Renault jest akurat najgorszy, więc czego byś nie użył - gorzej nie będzie.
Nie ma żadnych uwolnionych map.
Jest tylko "uwolniona" podkreslam - a nie skrakowana wersja programu która nie sprawdza danych mapowych - i można stosować mapy od dowolnych dostawców : TomToma lub Here.
Ja zaś osobiście testuję mapy Emapy - i w Warszawie są naprawdę niezłe - bo mają nawet wykazane poszczególne budynki a nie tylko teren zabudowany jak Teleatlasa i Here.
A zmiana z wersji 4.0.5 na 4.0.3 została opisana w poście z 11 marca.
Wysłany: 2015-05-27, 21:51
jas_pik napisał/a:
Nie ma żadnych uwolnionych map.
Jest tylko "uwolniona" podkreslam - a nie skrakowana wersja programu która nie sprawdza danych mapowych - i można stosować mapy od dowolnych dostawców : TomToma lub Here.
Ja zaś osobiście testuję mapy Emapy - i w Warszawie są naprawdę niezłe - bo mają nawet wykazane poszczególne budynki a nie tylko teren zabudowany jak Teleatlasa i Here.
A zmiana z wersji 4.0.5 na 4.0.3 została opisana w poście z 11 marca.
Emapa od zawsze ma najlepsze pokrycie ze wszystkich 3 map, ale ma inne poważne felery - z kategoryzacją dróg, np. nie odróżnia dróg asfaltowych od szutrowych, swego czasu próbowała mnie nawet przez ścieżki w parku przeciągać.
Nie nadawała się do nawigacji jednym słowem.
Ja najbardziej potrzebował bym mapy całej europy albo zachodniej wraz z polska
Przecież mapy całego świata są dostępne :)
Musisz tylko pamiętać aby nie przesadzić z ilością map bo pojemność pamięci jest ograniczona i nie ma sensu wrzucać map krajów które nie są Ci potrzebne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum