Spokojnie tam idz i domagaj sie naprawy jako ukrytej wady fabrycznej poprostu - podobno Renault czesto idzie na reke. W tym przypadku moim zdaniem powinni byli nawet akcje serwisowa rozwazyc bo bylo tego duzo. A jak nie to moze w koncu bedzie okazja zainteresowac tym tematem odpowiednie gazety i moze rzecznika praw konsumenta.
Jak to mowil klasyk - kazdego mozna wy... ale nie kazdego sie oplaca ;)
- czy można wyciągnąć wniosek, że szyby dotychczas pękały tylko w wersji z silnikiem diesla?
- czy był inny przypadek?
- zadałem takie pytanie (postawiłem tezę?) ponad trzy lata temu... pozostało bez odpowiedzi...
- ostatni przypadek kol. Michu być może powyższe potwierdza...
- czy był przypadek pęknięcia szyby w DD napędzanym silnikiem benzynowym?
Duster 1.6 FL 4x4 - szyba pękła tuż przed wydaniem nowego auta u dealera...!
Dokładnie to samo miejsce i w taki sam sposób.Wymieniona na nową.Podobno też było to niedoklejenie u szczytu szyby... Sprawa jak dla mnie nadal niezamknięta i na pewno nie przymknę na nią oka...
Ręce opadają i mało mnie coś nie trafiło...
Ostatnio zmieniony przez racer1972 2014-04-07, 20:42, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-04-08, 07:56
Ostatnio w dzienniku motoryzacyjnym w wadach megane III wymienili cytuję: "samoczynnie pękająca szyba przednia". Więc to technologia Renault nie Rumunów, jak ktoś wcześniej napisał.
Gdy odbiorę już swojego Dustera 4X4(mam nadzieję ,że na dniach) dam znać czy to aby nie jest wada seryjna...mam nadzieję , że obejdzie się bez problemów które mogą zdenerwować .
Wczoraj mnie dopadła ta dziwna przypadłość Dustera.
Szyba pękła wokół lusterka. Samochód już po gwarancji, ale na szczęście doubezpieczyłem szyby. Proszę o info czy kolegom po zmianie szyby przytrafiło się to ponownie.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-04-27, 08:21
to niestety jedna z typowych usterek, dość powtarzalnie pojawiających się w tym modelu, na szczęście niewielka procentowo.Słyszałem już o kilku takich przypadkach. Jeśli auto jest na gwarancji, szybę (po skontrolowaniu,że nie została uszkodzona mechanicznie - np uderzeniem kamienia) wymieniają bez szemrania. Jeśli regularnie serwisowałeś auto w autoryzowanym punkcie - przynajmniej w okresie gwarancyjnym,warto zadzwonić i zapytać. Może w ramach gestu dobrej woli coś poradzą. Jeśli nie, pozostaje wymiana w ramach ubezpieczenia. Prawdopodobnie też zamiennik szyby okaże się lepszy niż oryginał - bo te właśnie mają tendencję do pękania.
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2014-04-27, 08:25, w całości zmieniany 5 razy
Jeśli po gwarancji to zostaje wymiana z ubezpieczenia. Nie wymieniaj na zamiennik, należy się oryginalna szyba. To nie jest wina szyb tylko błąd człowieka przy montażu. Ja wymieniałem i stwierdzono że fabrycznie właśnie w okolicy luterka nie było kleju co powoduje powstanie dziwnych naprężeń i przy zbiegu kilku czynników np. temperatura, jazda przez krawężnik itp. i szyba pęka. U mnie szyba pękła na asfaltowym prostym odcinku drogi, ale godzinę wcześniej zjechałem z promu gdzie dość solidnie mocowali Dustera do podłogi.
Nie mam zapału żeby walczyć z producentem, ale uważam że jest to wada ukryta za którą odpowiada producent. Naszczęście ma ubezpieczone szyby bez konsekwencji ziązanych ze wzrostem składki w następnym roku.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-04-28, 07:55
wojtek22 napisał/a:
Proszę o info czy kolegom po zmianie szyby przytrafiło się to ponownie.
Mój były jeździ cały czas i pęknięcie się nie powtórzyło. ASO stwierdziło, że pękanie jest z winy wklejania (coś z klejem - za mało czy jakoś tak). Czytałem, że w Megankach też szyby pękają samoczynnie. Więc to technologia by Renault.
Ja 2,5 roku temu jak pojawiła się ta usterka poprosiłem o wyjęcie i ponowne wklejenie szyby i na razie nie ma problemu. Usługa była bezpłatna. Na gwarancji wymieniono mi także tylną szybę z powodu usterki elementu grzewczego.
Usterka po wklejeniu na gwarancji już się nie zdarzyła jako somoistne pękniecie. Co innego że po roku od wymiany centralnie dostałem kamieniem, znów wymiana na ubezpieczenie i na razie spokój.
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2016-01-26, 19:48 pęknięta szyba
Wirus pękniętej szyby zaatakował i mojego dustera;/ Bardzo duży problem w serwisie, szefo twierdził że szyba ma tylko 4 tyg gwarancji i nigdy sie nie spotkał z taką usterką itd. Do dyskusji się przygotowałem wydrukowałem zdjęcia z neta podobnych przypadków. mistrzunio serwisu postukał trochę w klawiaturę i okazało się że można:) 15 luty godzina 9 wjeżdżam na warsztat robione są zdjęcia szyby wysyłane do reno niemcy czekam na odpowiedź i po pozytywnej odp naprawa w tym samym dniu.
Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2015 Posty: 791 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-26, 22:12 Re: pęknięta szyba
tomek85 napisał/a:
15 luty godzina 9 wjeżdżam na warsztat robione są zdjęcia szyby wysyłane do reno niemcy czekam na odpowiedź i po pozytywnej odp naprawa w tym samym dniu.
Załatwiaj to jak najszybciej bo duża szansa że to pęknięcie pójdzie dalej albo trzeba chociaż ponawiercać a jak się policja dopatrzy to dowód zabiorą
A! bo nie doczytałem, no chyba że niemiecka policja za coś takiego nie zabiera.
Ostatnio zmieniony przez mojo 2016-01-26, 22:13, w całości zmieniany 1 raz
U mnie wczoraj pojawiło się pęknięcie od góry w rejonie lusterka wstecznego i pęka w kierunku kierowcy. Na szczęście ubezpieczyłem dodatkowo przy OC szyby. Trzeba zgłosić szkodę bo już po gwarancji.
pęknięcie.jpg
Plik ściągnięto 44 raz(y) 215,84 KB
Ostatnio zmieniony przez zachjan 2016-11-22, 09:27, w całości zmieniany 1 raz
Można spróbować w serwisie mimo że po gwarancji. Rocznik 2011 - było bardzo dużo takich usterek, można się na nie powołać. Spowodowane to było błędem fabrycznym w klejeniu szyby i nierównomiernym rozprowadzeniu kleju. Wykorzystanie ubezpieczenia na szybę ma pewną wadę. Jak przedłużysz ubezpieczenie u tego samego ubezpieczyciela nie ma to znaczenia, ale jak zmienisz ubezpieczyciela uwzględnią to i nowy ubezpieczyciel obetnie ulgi.
Jak przedłużysz ubezpieczenie u tego samego ubezpieczyciela nie ma to znaczenia, ale jak zmienisz ubezpieczyciela uwzględnią to i nowy ubezpieczyciel obetnie ulgi.
Zdarza się, że ten sam ubezpieczyciel też obetnie. Z mojej kalkulacji swego czasu nie opłacało się ubezpieczać szyby.
Z przykrością dołączam do grupy z pękającymi przednimi szybami. Dwa dni temu zauważyłem dość dużą rysę ok. 30 cm zaczynającą się w połowie szyby od dolnej krawędzi, zawijająca w prawo ok. 10 cm. W pierwszej kolejności zadzwoniłem do serwisu żeby się umówić na wymianę. Dostałem pytanie czy z AC czy płacę sam, zero informacji że taki problem może być wadą fabryczną. Wstępnie zgodziłem się na AC, ale poczytałem posty i zadzwoniłem, że to wada fabryczna. Oczywiście otrzymałem informację, że to mało prawdopodobne i muszę przyjechać na sprawdzenie. No i jadę jutro na Puławską, napiszę jak poszło.
Niestety, mnie też dopadła wczoraj identyczna przypadłość (ten sam styl, miejsce, długość). Pisałem do serwisu o usunięcie tej usterki z winy producenta. Zobaczymy co odpiszą.
Ostatnio zmieniony przez czarli 2017-08-01, 11:18, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum