Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Pseudo-VI. zamiast V. / wydłużenie 5 biegu
Autor Wiadomość
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4574
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-06-20, 16:15   

Ja dowodów mieć nie muszę , tylko jeżeli nikogo to nie interesuje to nie będę czasu marnował (i paliwa )

tutaj macie przed modyfikacją
https://www.youtube.com/watch?v=LNDPwZw1zIE

wieczorem będę jechał to pojadę okrężna drogą
Ktoś ma pomysł jak kamerę /telefon do kierownicy przymocować .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-06-20, 16:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1055
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2015-06-22, 17:10   

Poproszono mnie to wstawiam z kanału na youtube Dacia Klub Polska ;-)
https://www.youtube.com/c...l2UzE_5aU0lFqsQ

 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4574
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-06-22, 19:16   

Można też na 4 do 140 się rozpędzić ale to będzie jakieś 4900 obr
_________________
Moje auto
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4574
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-06-22, 19:35   

Z pomiarów czasu wynika że różnica w przyspieszaniu jest tylko i wyłącznie powyżej 130 km/h

przyspieszenie 130 -140 wynosi :
dla 43/31 : 13 sek
dla 45/31 : 17 sek

reszta czasów jest taka sama
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-06-22, 19:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3033
Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-06-22, 19:43   

Karenzo napisał/a:
Z pomiarów czasu wynika że różnica w przyspieszaniu jest tylko i wyłącznie powyżej 130 km/h

przyspieszenie 130 -140 wynosi :
dla 43/31 : 13 sek
dla 45/31 : 17 sek

reszta czasów jest taka sama


A Vmax i zużycie paliwa na trasie zmieniło się?
 
corrado 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi 107KM/249Nm
Wersja: Laureate
Pomógł: 30 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 3237
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-06-22, 20:55   

" Oprocz parytetu plci bede żądala parytetu mlodosci "

mimo tych sciem , dobrze i stabilnie jedzie kierowca

ps. pewnie tam pomylka jest wczesniej bo chodzi o 41/31 a nie 43/31
ale spalania na bank spadnie przy tej samej stabilnej jezdzie z ta sama predkoscia, roznica przy rozpedzaniu na roznych przelozeniach nie bedzie odczuwalna tak bardzo

Jak dla mnie super - 2750 obr/min = 120km/h
3000 obr/min = troche ponad 130km/h
3250 obr/min = 140km/h
...
i szybciej bym nawet nie zamierzal jezdzic

PS> Podziekowania dla kolegi KARENZO za filmiki <piwo>
Ostatnio zmieniony przez corrado 2015-06-22, 20:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4574
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-06-22, 21:59   

Na trasie jeszcze nie miałem okazji testować .
Prawdziwy sprawdzian w sierpniu bo będzie 1600 km do zrobienia w jedną stronę .


Co do vmaxu to zmienił się na większy ale ...
auto nie ma siły przekroczyć bariery 160 km/h jeżeli takową przekroczy to będzie stabilnie jechało z prędkością 170 -180
Jak na razie wszystkie testy odbywały się na 6 km trasie ekspresowej :lol: więc nie mogłem rozwinąć skrzydeł . Prawdopodobnie bardzo powoli dał by rade do tych 170 się doczłapać (ale całe te 6 km przelatuje się w 3 min a po drodze jest kilka górek które fałszują pomiar.

Na razie nie można jeszcze opiniować bo auto jeździ na niskim ciśnieniu na autostrady pompuje mu 2,4-2.6 czuć wtedy mniejsze opory i sztywniejszą jazdę
teraz mam 2.0 i 1.9 tył

Teraz lubię toczyć się 80 km/h bo mam równo 2 tyś obr . Idealna prędkość do jazdy po drogach jednopasmowych
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-06-22, 22:09, w całości zmieniany 3 razy  
 
corrado 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi 107KM/249Nm
Wersja: Laureate
Pomógł: 30 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 3237
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-06-22, 22:09   

elegancko,
no i cicho masz nawet w tym autku
przy 120-140km/h
nawet wspaiala premier słychac glosno i wyraznie
 
Marmach 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,5 dCi 86KM
Rocznik: 2010
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Wrz 2011
Posty: 820
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-06-30, 19:15   

Niniejszym mogę potwierdzić, że w skrzyni o oznaczeniu JR5-335 znajduje się, zgodnie z dokumentacją, V bieg w pożądanej przez niektórych konfiguracji 47/31.

Będę przystępował do wymiany zębatek w moim kopciuchu w najbliższym czasie (raczej w warsztacie) i zobaczymy co z tego wyjdzie. Ponieważ kupiłem kompletną skrzynię, to najchętniej założyłbym całość, ale to większy koszt i pewnie bez gwarancji powodzenia, więc nie będę wybrzydzał :)

EDIT: Od razu zapytam tych, co zmieniali - warto z tym jechać do ASO? Dostałem na początku roku kartę 10% zniżki na usługi, więc widzę to w miarę optymistycznie.
A może jakiś warsztat niezależny zrobi to dobrze i, hm, tanio? O ile pamiętam, kol. laisar zmieniał zębatki u magików spoza ASO? ;-)
Ostatnio zmieniony przez Marmach 2015-06-30, 19:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
corrado 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi 107KM/249Nm
Wersja: Laureate
Pomógł: 30 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 3237
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-06-30, 20:19   

w warsztacie - nieaso (150pln-170pln) , albo mozna na lewarku pod blokiem jak ktos ma nielewe rece.

za ile taka skrzynia kompletna poszla - jr5 335?
 
Marmach 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,5 dCi 86KM
Rocznik: 2010
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Wrz 2011
Posty: 820
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-06-30, 21:15   

Wszystko poniżej 200pln brzmi super, chociaż byłbym rad, gdyby potem tylko synchronizator założyli z powrotem ;)
(naprawiałem dopiero motocykl w ASO Hondy w Niemczech i nie przykręcili mi zębatki zdawczej - czyli przedniej na łańcuchu napędowym - więc jestem chwilowo przeczulony na punkcie partaczy :-| )

Skrzynka 450zł z wysyłką. Skrzynia wygląda na bardzo dobry stan, na zębatkach też niczego niepokojącego nie dojrzałem, aczkolwiek kompletnie nie wiem czego się spodziewać.
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4574
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-06-30, 21:56   

W loganach jest elegancki dostęp .
Pamiętaj że powinieneś wymienić olej w skrzyni (do wymiany trzeba zlać stary )
to dodatkowy koszt
A skrzynia w całkiem niezłej cenie tylko 100 drożej ode mnie

Skrzyni nie da się podmienić zresztą jest z tym dużo więcej roboty .
Do aso bym nie jechał , najlepszy będzie mechanik który pozwoli patrzeć sobie na ręce .


tu bym dzwonił pytał o zębatkę 5 biegu
http://allegro.pl/renault...5471996227.html


coroda miał kiedyś namiar na gościa na bemowie który za ok 200 chciał to zrobić
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-06-30, 22:03, w całości zmieniany 4 razy  
 
corrado 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi 107KM/249Nm
Wersja: Laureate
Pomógł: 30 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 3237
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-06-30, 22:47   

Dzwonilem tam do sulejowka, koles mowil zeby przyjechac osobiscie i tam wybrac bo on sie srednio zna ( albo tak zrozumialem bo troche krecil) , a to ze dzialaja tam tylko 8-16 to nie mam kiedy kompletnie tam podjechac z bemowa - dlatego caly czas z tym zwlekam bo nie mam urlopu w robocie.

Za te 170 pln robią na ul.Fortuny,na bemowie, a za 150pln rozmawialem z kims w Autorobak na ul.Szeligowskiej.
 
BoloSr 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM (115KM/260Nm)
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 7 razy
Wiek: 44
Dołączył: 29 Lip 2012
Posty: 1278
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2015-07-01, 06:44   

corrado napisał/a:
Dzwonilem tam do sulejowka, koles mowil zeby przyjechac osobiscie i tam wybrac bo on sie srednio zna ( albo tak zrozumialem bo troche krecil) , a to ze dzialaja tam tylko 8-16 to nie mam kiedy kompletnie tam podjechac z bemowa - dlatego caly czas z tym zwlekam bo nie mam urlopu w robocie.

Za te 170 pln robią na ul.Fortuny,na bemowie, a za 150pln rozmawialem z kims w Autorobak na ul.Szeligowskiej.


To gosciu sie zna czy nie z tego Sulejowa bo widze ze skrzynie ma w koawalkach a chetnie bym kupil za 200 zebatki :)

Karenzo napisał/a:
W loganach jest elegancki dostęp .
Pamiętaj że powinieneś wymienić olej w skrzyni (do wymiany trzeba zlać stary )
to dodatkowy koszt
A skrzynia w całkiem niezłej cenie tylko 100 drożej ode mnie

Skrzyni nie da się podmienić zresztą jest z tym dużo więcej roboty .
Do aso bym nie jechał , najlepszy będzie mechanik który pozwoli patrzeć sobie na ręce .


tu bym dzwonił pytał o zębatkę 5 biegu
http://allegro.pl/renault...5471996227.html


coroda miał kiedyś namiar na gościa na bemowie który za ok 200 chciał to zrobić


Karenzo skad ty wzioles ta skrzynie tak tanio ??
Ostatnio zmieniony przez BoloSr 2015-07-01, 06:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4574
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-01, 06:59   

ja kupiłem inna skrzynie
z kołem zębatym 45/31
Do benzyny wystarczy
_________________
Moje auto
 
BoloSr 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM (115KM/260Nm)
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 7 razy
Wiek: 44
Dołączył: 29 Lip 2012
Posty: 1278
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2015-07-01, 07:03   

Karenzo napisał/a:
ja kupiłem inna skrzynie
z kołem zębatym 45/31
Do benzyny wystarczy

wiem nawet takei bym zalozy i to bylo by oki
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4574
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-01, 16:46   

w czym problem ?
http://allegro.pl/listing...&string=JR5-306
_________________
Moje auto
 
bebe 
Junior Admin
Major Major Major Major



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 26 razy
Wiek: 42
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 2381
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-02, 15:02   

Przyznać się, który wyrwał zębatki z tej skrzyni? :D Jak zadzwoniłem, pan zapytał tylko "po zębatki V biegu? Sprzedane, już czterech przed panem dzwoniło." :D
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2798
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-02, 15:38   

Powinni sprzedawać w ASO jako zestaw tuningowy ;)
Też dzwoniłem wczoraj ;)
Ale nie tylko w Daciach to chodliwy towar - mamy konkurencję Reno i Nissanowców :)
route2000 napisał/a:

Mam taki problem, bo gdzie mam taką owalną tabliczkę znaleźć w swojej Lodgy? Tylko znalazłem naklejkę w prawym środkowym słupku i tylko mam parę opisów m.in. VIN. :-(

Obok naklejki z VIN. W każdym razie moja z 2012 jeszcze ją tam posiada. Ale skrzynię dla 1.6 8V powinieneś mieć JH3-084 z przełożeniem V 39/31 - zrób zdjęcie naklejki na górnej obudowie skrzyni i będziesz wiedział co i jak.
Zastanawiam się czy iść w 47/31 czy 45/31 będzie wystarczającym kompromisem .....
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2015-07-02, 15:46, w całości zmieniany 2 razy  
 
Marmach 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,5 dCi 86KM
Rocznik: 2010
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Wrz 2011
Posty: 820
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-02, 16:10   

bebe napisał/a:
Przyznać się, który wyrwał zębatki z tej skrzyni? :D Jak zadzwoniłem, pan zapytał tylko "po zębatki V biegu? Sprzedane, już czterech przed panem dzwoniło." :D

Ha, ja się przymierzałem do tej skrzyni, ale doszedłem do wniosku, że wygląda tak obrzydliwie, że na pewno ma zjechane te zębatki... no i uderzyłem w inną :P
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4574
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-02, 16:50   

Ta skrzynia z rok wisi na allegro
Zdaje się że laiser ją kupił
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 56 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3580
Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-07-03, 08:51   

DrOzda napisał/a:
Powinni sprzedawać w ASO jako zestaw tuningowy ;)
Też dzwoniłem wczoraj ;)
Ale nie tylko w Daciach to chodliwy towar - mamy konkurencję Reno i Nissanowców :)
route2000 napisał/a:

Mam taki problem, bo gdzie mam taką owalną tabliczkę znaleźć w swojej Lodgy? Tylko znalazłem naklejkę w prawym środkowym słupku i tylko mam parę opisów m.in. VIN. :-(

Obok naklejki z VIN. W każdym razie moja z 2012 jeszcze ją tam posiada. Ale skrzynię dla 1.6 8V powinieneś mieć JH3-084 z przełożeniem V 39/31 - zrób zdjęcie naklejki na górnej obudowie skrzyni i będziesz wiedział co i jak.
Zastanawiam się czy iść w 47/31 czy 45/31 będzie wystarczającym kompromisem .....


Taką tabliczkę ze słupka mam na zdjęciu i tyle tam jest: :->
Dzięki DrOzda za info nt. skrzyni. :-) , natomiast już parę razy próbowałem dostać się do skrzyni biegów by odczytać jaki jest typ, tam jest trudno bez żadnej interwencji. Jeszcze nie próbowałem w inny sposób np. zdjęcie akumulatora czy coś innego.

tabliczka (Medium).jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 102,17 KB

Ostatnio zmieniony przez route2000 2015-07-03, 08:57, w całości zmieniany 3 razy  
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2798
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-03, 09:24   

Poświeć latarką stojąc nad akumulatorem pod jego podstawkę od strony grodzi. Jak masz słaby wzrok by odczytać symbole to użyj aparatu fotograficznego lub telefonu z dobrym autofocusem.
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 56 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3580
Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-07-03, 11:12   

Spróbuję po pracy.... Dzięki za radę. :-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
Marmach 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,5 dCi 86KM
Rocznik: 2010
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Wrz 2011
Posty: 820
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-05, 13:10   

Wczoraj wyjmowaliśmy z teściem zębatki 47/31 ze skrzyni JR5-335. Ostrzegam lojalnie - bez odpowiednich narzędzi jest to paskudna robota.

1) Ten klin, który wybija się młotkiem na początku wychodzi bardzo łatwo, trzeba mieć tylko odpowiednio cienki punktak czy inne tego typu narzędzie.

2) Konsekwencją skrzyni wyjętej z samochodu jest to, że nie ma jak zablokować wałków i BARDZO trudno jest odkręcać nakrętki blokujące zębatki. Dużą nakrętkę na dużej zębatce odkręciliśmy blokując wałki za małą nakrętkę na małej zębatce - trzeba mieć pewnie trochę szczęścia, żeby ta mała była mocniej dokręcona i na to pozwoliła :)

Małą nakrętkę na małej zębatce odkręciliśmy z kolei łapiąc imadłem za fragment synchronizatora (taki z wcięciami), nabity na wielowypust wałka. Było ciężko, bo mała zębatka ma taką torxową-gwiazdkową nakrętkę (nie znam fachowej nazwy), ale na szczęście podpasował zwykły klucz oczkowy i nie zdemolował nakrętki ani nie sam uległ. Na klucz trzeba było założyć półmetrową rurkę, a imadło zablokować o jakiś element skrzyni.

3) Dużą zębatkę dało się zdjąć z wielowypustu w miarę sprawnie ściągaczem (bez ściągacza raczej można zapomnieć o ruszeniu którejkolwiek zębatki). Mała zębatka jest nabita bardzo głęboko i typowy ściągacz nie podejdzie swoimi "pazurkami". Trzeba było kupić mniejszy ściągacz i jeszcze do tego spiłować mu "pazurki", żeby były cieńsze - na szczęście wytrzymały potem zdejmowanie zębatki i narzędzia szlag nie trafił.

Ostatecznie udało się zdjąć obie zębatki bez uszkodzenia którejkolwiek. Z niewiadomych mi tylko powodów wałek skrzyni po stronie sprzęgła wychodzi z niej jakoś krzywo. Jak się nim pokręci to nie lata na boki, więc wygląda na to, że nie jest skrzywiony, tylko krzywo siedzi w skrzyni (?!), ale to wydaje się bardzo dziwne. Albo tylko nam się wydaje, że jest krzywo (wszak wszystko zależy od punktu odniesienia), albo szrotowa skrzynia była przekoszona w wypadku... albo mamy taki "pałer" w rękach, że coś popsuliśmy w trakcie odkręcania :lol:
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne