Wysłany: 2015-08-03, 10:02 Dziwne puknięcie przy wrzucaniu jedynki
Witam. Właśnie wróciłem z wakacji i zauważyłem, że w aucie mam dziwny objaw a mianowicie przy wrzucaniu pierwszego biegu słychać jakby pukniecie pod maska. Czyli naciskam sprzęgło i w momencie zapinania biegu 1(gdy już dźwignia wchodzi na swoje miejsce) słychać takie puk(stuknięcie). Dodam tylko, że jest to co jakiś czas(co 3-4 ruszenie). co to może być?sprzęgło i auto sprawują się przy tym bez zarzutu?
Marka: Toyota
Model: GR Yaris
Silnik: 1.6
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2014 Posty: 720 Skąd: kraków
Wysłany: 2015-08-04, 10:34
jak się "urwie" to w aucie z napędem na jedną oś nie pojedziesz dalej....
ale to nie chodzi chyba o przeguby napędowe, to te "stukają' też przy mocnym skręcie kół i są dwa ...
przy skrecie puka zewnetrzny przegub
przy jezdzie na wprost - wewnetrzny
mimo ze sie rzekomo wewnetrzny nie zuzywa , to jest mit - zuzywa sie jak najbardziej i w renowkach czesto, bo moze ma srednie materialy , krzyzak (na 3 kulki/waleczki na lozyskach igielkowych) i tzw pochwa - czyli to w czym siedzi i co napedza tak naprawde polos w ruch obrotowy az do zwrotnicy
Wysłany: 2015-08-05, 19:40 Re: Dziwne puknięcie przy wrzucaniu jedynki
bossboss napisał/a:
przy wrzucaniu pierwszego biegu słychać jakby pukniecie pod maska. Czyli naciskam sprzęgło i w momencie zapinania biegu 1
Witaj.
Nie daj się nastraszyć żadnym padającym przegubem - z Twojego opisu sądzę, że to nie przeguby. A wcześniej nie zauważyłeś, bo gdy auto jest nowe, wszystko jest jakoś tak ciasno spasowane, ale potem pewne "smaczki" wychodzą.
Miałem pisać, jednak nie będę się powtarzał; po prostu kliknij:
http://www.daciaklub.pl/f...hlight=#1646775
Proszę bardzo.
Ano, TTTM. Inaczej jest przy sztywnym, drążkowym wybieraniu biegów, gdzie (jeśli linka sprzęgła jest prawidłowo wyregulowana) przy pełnym wysprzęgleniu takich objawów nie ma... no, może poza wrzucaniem wstecznego (który zwykle nie ma synchronizatora) - wtedy czasem puknie. Ja zaś mam wrażenie, że te nasze linki nie łączą sztywno dźwigni zmiany biegów z samą skrzynią i stąd jest ten efekt puknięcia, świadczący o "zaskoczeniu" jedynki z luzu.
Niezbyt mi się podoba to rozwiązanie, bo przewiduję problemy z tymi dwiema linkami po dłuższym okresie eksploatacji.
właśnie zmieniłem półoś z przegubem wewnętrznym ( bo nie ma w sprzedazy samych krzyzakow do dustera ) i .... nie puka nic na jedyneczce , jak to sie mowi : pulls like a train now :]
bossboss napisał/a:
Czyli naciskam sprzęgło i w momencie zapinania biegu 1(gdy już dźwignia wchodzi na swoje miejsce) słychać takie puk(stuknięcie)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum