I bez przesady z tym hałasem nawiewu - mój stary logan jest głośniejszy,
Laisar, jednak hałas od nawiewu w Dusterze ph1 już na 3 biegu jest uciążliwy - właściwie uniemożliwia słuchanie muzyki, albo czyni jazdę w trasie zdecydowanie mniej komfortową, niż na 2. Właściwie tylko 1 umożliwia komfortowe słuchanie muzyki i jazdę na dłuższych dystansach w akustycznym komforcie. Hałas nawiewu zależy też od tego, na który obszar jest on skierowany; nawiew jest głośniejszy przy obiegu wewnętrznym.
Dla mnie komfort akustyczny w podróży (i nie tylko) jest ważny, dlatego jednym z pierwszych udoskonaleń mojego Dustera było wytłumienie kilku kluczowych elementów i wymiana głośników na wyższej klasy od oryginalnych - dwudrożne separowane Morele (ale to nie koniec poprawek "muzycznych"). Noszę się z zamiarem dalszego wytłumiania auta
Zachęcam innych użytkowników do przesłania takiego zgłoszenia - wystarczy ogólny ale precyzyjny opis problemu i dane samochodu (ważne: VIN).
Może coś się ruszy w tym temacie jeśli prześlemy reklamacje masowo.
I już się ochłodziło. Czas wakacji minął. Więc temat źle działającej klimy można spokojnie na rok odłożyć. I tak rok za rokiem mija i nic się nie dzieje, gwarancja leci ale w ASO będzie spokój do następnego lata. Ręce opadają i nie tylko.
Marka: jeszcze nie
Model: DUSTER?
Silnik: 1,6 ?
Wysłany: 2015-10-13, 12:46
Panowie
Czy robiliście kiedyś ankietę ile osób tutaj ma problemy z klimatyzacją?
Jak na razie to trochę mnie ten temat zniechęca do zakupu bo jak mam się potem przez lata męczyć i kopać z ASO to ja wysiadam.
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2015-10-13, 15:08
Joozwa napisał/a:
Panowie
Jak na razie to trochę mnie ten temat zniechęca do zakupu bo jak mam się potem przez lata męczyć i kopać z ASO to ja wysiadam.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-10-13, 18:08
Joozwa napisał/a:
Panowie
Tak, jak na razie to jest jedyny powód, dla którego nie kupię nowego Dustera, jako następnego auta.
Chyba że do tego czasu poprawią klimę we wszystkich autach,w tym w moim (tak wiem, że nie mam na co liczyć).
Ostatnio zmieniony przez Cav 2015-10-13, 18:09, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-10-14, 11:48
Joozwa napisał/a:
Nie robiliśmy, ale to w miarę proste do oszacowania - wystarczy przeczytać ten wątek. Osób jest kilka, ale głośnych. ;) Informacja ta i tak jest bez wartości, bo nie jest znana wielkość próby - nie wiadomo, ile osób ma ten problem, ale nic nie mówi, ile nie ma, ale też nic nie mówi, ani nawet na ile populacja właścicieli Dusterów na forum jest reprezentatywna na tle populacji właścicieli Dusterów w ogóle. :)
Wysłany: 2015-10-14, 12:02
bebe napisał/a:
Joozwa napisał/a:
Nie robiliśmy, ale to w miarę proste do oszacowania - wystarczy przeczytać ten wątek. Osób jest kilka, ale głośnych. ;) Informacja ta i tak jest bez wartości, bo nie jest znana wielkość próby - nie wiadomo, ile osób ma ten problem, ale nic nie mówi, ile nie ma, ale też nic nie mówi, ani nawet na ile populacja właścicieli Dusterów na forum jest reprezentatywna na tle populacji właścicieli Dusterów w ogóle. :)
No to ja proponuję ankietę
Mam Dustera <2012 i mam(miałem) problemy z klimą
Mam Dustera <2012 i nie mam problemów z klimą
Mam Dustera >2012 i mam(miałem) problemy z klimą
Mam Dustera >2012 i nie mam problemów z klimą
I specjalnie dla trolli :
Nie mam Dustera i nie mam problemów z klimą
Oszacować z tego tematu to raczej ciężko ale po porównaniu takiej ankiety do ilości Dusterów na forum będzie to chyba jakaś wartościowa informacja.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-10-14, 13:23
Joozwa napisał/a:
Oszacować z tego tematu to raczej ciężko ale po porównaniu takiej ankiety do ilości Dusterów na forum będzie to chyba jakaś wartościowa informacja.
Nie, nie będzie. :) Z przyczyn, jak wyżej, a konkretnie:
nie wiemy, jaki procent właścicieli Dusterów rejestruje się na forum
nie wiemy, w jakim stopniu właściciele Dusterów rejestrujący się na forum są reprezentatywni dla populacji właścicieli Dusterów w ogóle (np. może rejestrują się w większości tacy, którzy mają jakieś problemy, nie wspominając o biasie wiekowym, dostępu do internetu, i jak one wpływają na tendencję do posiadania Dustera)
nie wiemy, jaka jest struktura populacji właścicieli Dusterów zarejestrowanych na forum odpowiadających w ankietach w stosunku do populacji właścicieli Dusterów zarejestrowanych na forum nie odpowiadających w ankietach :)
szanse na to, że na ankietę odpowie bezwzględna liczba ankietowanych choćby w przybliżeniu pozwalająca uciec błędowi statystycznemu (w stosunku do liczby Dusterów poruszających się po drogach) jest przyzerowa
i pewnie jakieś inne, ale nie chce mi się myśleć. :>
Więc jak masz ochotę, to oczywiście rób ankietę, rób, ale miej świadomość, że taką ankietę i tak będzie można sobie wsadzić w buty. :]
Wysłany: 2015-10-14, 14:50
bebe napisał/a:
Joozwa napisał/a:
Nie, nie będzie. :) Z przyczyn, jak wyżej, a konkretnie:
nie wiemy, jaki procent właścicieli Dusterów rejestruje się na forum
nie wiemy, w jakim stopniu właściciele Dusterów rejestrujący się na forum są reprezentatywni dla populacji właścicieli Dusterów w ogóle (np. może rejestrują się w większości tacy, którzy mają jakieś problemy, nie wspominając o biasie wiekowym, dostępu do internetu, i jak one wpływają na tendencję do posiadania Dustera)
nie wiemy, jaka jest struktura populacji właścicieli Dusterów zarejestrowanych na forum odpowiadających w ankietach w stosunku do populacji właścicieli Dusterów zarejestrowanych na forum nie odpowiadających w ankietach :)
szanse na to, że na ankietę odpowie bezwzględna liczba ankietowanych choćby w przybliżeniu pozwalająca uciec błędowi statystycznemu (w stosunku do liczby Dusterów poruszających się po drogach) jest przyzerowa
i pewnie jakieś inne, ale nie chce mi się myśleć. :>
Więc jak masz ochotę, to oczywiście rób ankietę, rób, ale miej świadomość, że taką ankietę i tak będzie można sobie wsadzić w buty. :]
Dla mnie będzie.
Wystarczy mi wiedza jaki procent użytkowników dusterów na forum ma nierozwiązywalne problemy z klimą. Jeżeli będzie więcej niż 25-30% to wystarczający argument żeby kupić auto trochę droższe ale komfortowe cały rok a nie tylko od października do kwietnia.
Nie znam się na robieniu ankiet bo nie jestem forumowym bywalcem. Wydawało mi się że robi to admin. Jak mogę to zrobić sam to proszę o info.
Po wielu dniach czekania na czesc i telefon z serwisu w koncu sie udalo jutro wymiana czujnika i softu do klimy zobaczym czy w koncu uda sie to serwisowi zrobic do konca :)
Po wielu dniach czekania na czesc i telefon z serwisu w koncu sie udalo jutro wymiana czujnika i softu do klimy zobaczym czy w koncu uda sie to serwisowi zrobic do konca :)
Zobaczysz już chyba w następny roku... teraz już raczej upałów nie będzie.
Bo co się niby psuje w fazie 2 dustera? Nagminnych usterek konkretnych części wcale jakoś nie widać.
Pojawiło się za to kilka problemów z poprawnym funkcjonowaniem niektórych rzeczy - dwa naj(nie)sławniejsze i chyba najpoważniejsze przypadki to nierówne obroty silników oraz śnieżąca klima.
W klimie głównym problemem nie jest śnieżenie, bo ono występuje rzadko.
Jest nim o wiele za niska wydajność, to co jest nie jest w stanie schłodzić samochodu latem, zwłaszcza gdy stoi/jedzie na słońcu.
I ten problem nie został i pewnie już nie zostanie rozwiązany.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-02-25, 21:01, w całości zmieniany 1 raz
Trzeba kupować białe auta. Wczoraj na TVN Turbo oglądałem test. Temperatura w czarnym samochodzie była po godzinnym postoju na słońcu o ok. 10 stopni wyższa niż w białym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum