Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Tempomat w Lodgy/Dokker
Autor Wiadomość
czaju 



Marka: Dacia,Citroen,Ford
Model: Duster,C4 GP,Fusion
Silnik: 1.5@107,2.0@150,2.0@240 4x4
Rocznik: 2010.2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 27 razy
Wiek: 27
Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 1934
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2013-09-23, 12:21   

sugeruję scalić z moim starszym tematem

http://www.daciaklub.pl/f...der=asc&start=0

Może to 1.5dci wprowadza w błąd ale w sumie o tym samym mowa
 
 
dacialoganmcv 


Marka: Dacia
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Dołączył: 22 Wrz 2013
Posty: 385
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2013-09-23, 15:22   

shrek napisał/a:
moim zdaniem nie potrzebna wymiana zegarow trzeba tylko tak jak piszesz dodatkowa dzwignie i tyle jak aktywujesz to w ecu to powinno sie pokazac na wyswietlaczu. np w wersji laureate mamy zegarek na wyswietlaczu a w wersji prestige juz nie ma na wyswietlaczu tylko na media navi


Przyjrzyj się zegarom Logana MCV i Lodgy. Są inne w części pod wyświetlaczem. W Lodgy na dole są ikonki od ESP, a w Loganie MCV w tym miejscu są dwie ikonki od tempomatu. Owszem, działanie opcji jest niezależne od wyświetlanych ikonek, ale jak ktoś chciałby w pełni mieć tę opcję, to zapewne bez wymiany zegarów się nie obejdzie.

Co do zegarka na desce albo Media Nav to już zależy od tego które urządzenie ma priorytet do wyświetlania. Najczęściej urządzenia z wyświetlaczem takie jak nawigacja przejmują część opcji z licznika. I tym nie należy się w ogóle sugerować...
_________________
Programowanie nowszych Dacia/Renault po CAN (np. wyłączanie czujników ciśnienia w oponach, Start Stop, itd.). Moje auto: http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641 Instalacja gazowa BRC Sequent 32
Ostatnio zmieniony przez dacialoganmcv 2013-09-23, 15:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
Joozwa 


Marka: jeszcze nie
Model: DUSTER?
Silnik: 1,6 ?
Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 18
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-11-24, 21:22   

Na tym FILMIKU w 3:50 minucie widać gałkę tempomatu. Wygląda że w germanii można to zamówić więc czemu u nas nie?

A swoją drogą to fajnie wygląda jak przy 100 km/h spalanie chwilowe spada do 3,4 ;-)

No dobra, pospieszyłem się z tym tempomatem, wygląda że to jakiś zewnętrzny kit bo w Loganie jest na kierownicy. Za mało się widać jeszcze znam na Dacii
Ostatnio zmieniony przez Joozwa 2013-11-24, 22:09, w całości zmieniany 2 razy  
 
dacialoganmcv 


Marka: Dacia
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Dołączył: 22 Wrz 2013
Posty: 385
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2013-11-24, 23:11   

Samoróbka. W Lodgy/Dokker nie ma NIGDZIE fabrycznie możliwości zamówić opcji tempomatu. W każdym kraju są identyczne katalogi, specjalnie to sprawdzałem. Nawet więcej, ceny są takie jak u nas po podzieleniu przez 4, czyli średnią cenę Euro. W Niemczech chyba lakier w Loganie MCV kosztuje 1900 zł, czyli więcej niż u nas. Sądzę, że fizycznie jest obsługa tempomatu uśpiona w centralce. Ale na razie nie mam możliwości tego sprawdzić, więc nie wypowiem się.
_________________
Programowanie nowszych Dacia/Renault po CAN (np. wyłączanie czujników ciśnienia w oponach, Start Stop, itd.). Moje auto: http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641 Instalacja gazowa BRC Sequent 32
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2310
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-08, 15:04   

Francuzi twierdzą że od marca/kwietnia pojawi się opcja tempomatu w Lodgy:
http://www.forum-auto.com...85-5250.htm#bas
 
dacialoganmcv 


Marka: Dacia
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Dołączył: 22 Wrz 2013
Posty: 385
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2014-01-08, 15:26   

W nowych tak, w starych czyli zakupionych może się okazać, że body wymieniony albo ma inny hardware.
_________________
Programowanie nowszych Dacia/Renault po CAN (np. wyłączanie czujników ciśnienia w oponach, Start Stop, itd.). Moje auto: http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641 Instalacja gazowa BRC Sequent 32
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2310
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-20, 16:19   

No i jest już tempomat w Dokkerze (a przy okazji firmowe LPG):
http://www.dacia.pl/media...3a/AM14_DOP.pdf
Tymczasem Niemcy są coraz bliżej rozgryzienia instalacji w Lodgy/Dokkerze:
http://www.dacianer.de/fo...ead.php?t=11526
Wygląda na to że wystarczy dokupić przełączniki (i znaleźć sposób na osadzenie R/O w kierownicy lub ostatecznie ją wymienić) dołożyć kilka kabelków i powinno działać.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2014-02-20, 16:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
dacialoganmcv 


Marka: Dacia
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Dołączył: 22 Wrz 2013
Posty: 385
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2014-02-20, 21:38   

Pod warunkiem, że opcja nie jest zblokowana w centralce silnika. Bo różnie z tym bywa. Same przewody mogą nie wystarczyć, ale dobrze by było gdyby wszystko polegało na wymianie kierownicy, przełącznika i dołożeniu instalacji wraz z odpowiednim włącznikiem.

Sam sposób sterowania tempomatem w Dacii oceniam jako DEBILNY. Na desce druga dioda, która informuje, że tempomat jest aktywny - nocą oświetla pół auta i oślepia. Na desce wyświetlana jest ciągle prędkość ustawiona na tempomacie i aby dowiedzieć się o przebiegu czy temperaturze (mowa o Logan) trzeba przycisnąć przycisk na przełączniku wycieraczek. Po każdym ustawieniu prędkości od nowa, informacja jest zakrywana. Irytuje trochę, bo jeżdżę praktycznie cały czas na tempomacie, włącznik jest stale włączony i zamiast informacji mam Cruise i --- na wyświetlaczu.

Przyciski?. Ktoś tu chyba próbował zrobić Formułę 1 z tego auta. Na kierownicy powinno być sterowanie radiem, podświetlane ponadto, a nie pedalskie + i - oraz R i O po prawej stronie, a sterowanie radiem schowane pod kierownicą. Już się do tego przyzwyczaiłem, ale poraża mnie ten prymitywizm.
_________________
Programowanie nowszych Dacia/Renault po CAN (np. wyłączanie czujników ciśnienia w oponach, Start Stop, itd.). Moje auto: http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641 Instalacja gazowa BRC Sequent 32
Ostatnio zmieniony przez dacialoganmcv 2014-02-20, 21:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2310
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-26, 16:22   

Lodgy dostała tempomat w standardzie dla wersji Prestige i Laureate :
http://dacia.pl/media/cen...90/AM14_LDG.pdf
Jeśli ktoś kupuje aktualnie 1.6 MPI w wersji Laureate to poprosiłbym o fotki kilku elementów (kontakt na priv).
 
gladki83 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Dołączył: 04 Gru 2013
Posty: 156
Skąd: Kielce
Wysłany: 2014-02-26, 16:38   

DrOzda napisał/a:
Lodgy dostała tempomat w standardzie dla wersji Prestige i Laureate :


Chodzi Ci o ogranicznik prędkości czy prawdziwy tempomat?
Bo ogranicznik to był już dla wersji Prestige i Laureate od jakiegoś czasu.
Ja teraz czekam na odbiór swojej Lodgy (Laureate 1.6 MPI)
Ostatnio zmieniony przez gladki83 2014-02-26, 16:40, w całości zmieniany 3 razy  
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2310
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-26, 16:58   

Zarówno tempomat jak i ogranicznik są już w standardzie dla nowych zamówień (w cenniku od 19.02).
 
johnson 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 24 Sie 2013
Posty: 730
Skąd: Wro
Wysłany: 2014-02-26, 18:22   

dacialoganmcv napisał/a:


Sam sposób sterowania tempomatem w Dacii oceniam jako DEBILNY. Na desce druga dioda, która informuje, że tempomat jest aktywny - nocą oświetla pół auta i oślepia. Na desce wyświetlana jest ciągle prędkość ustawiona na tempomacie i aby dowiedzieć się o przebiegu czy temperaturze (mowa o Logan) trzeba przycisnąć przycisk na przełączniku wycieraczek. Po każdym ustawieniu prędkości od nowa, informacja jest zakrywana. Irytuje trochę, bo jeżdżę praktycznie cały czas na tempomacie, włącznik jest stale włączony i zamiast informacji mam Cruise i --- na wyświetlaczu.

Przyciski?. Ktoś tu chyba próbował zrobić Formułę 1 z tego auta. Na kierownicy powinno być sterowanie radiem, podświetlane ponadto, a nie pedalskie + i - oraz R i O po prawej stronie, a sterowanie radiem schowane pod kierownicą. Już się do tego przyzwyczaiłem, ale poraża mnie ten prymitywizm.


wbrew pozorom ktos to jednak przemyślał, komputer zapamiętuje co wyświetłałeś przed zapamiętaniem/przywróceniem prędkości i jedno naciśnięcie manetki wraca do poprzedniego parametru, poza tym jest naprawdę wygodne i jest to jeden z fajniej zaplanowanych tempomatów, przynajmniej można mając normalnej wielkości palce albo dłonie w rękawiczkach normalnie tym sterować
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2310
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-27, 09:51   

Mam prośbę do posiadaczy firmowych tempomatów w benzynowych Daciach ze szczególnym naciskiem na silniki 1.2 16V i 1.6 16 V aby sprawdzili czy mają zamontowany czujnik wciśnięcia sprzęgła. W dieslach takowy występuje jak na poniższym pierwszym zdjęciu ale już w mojej 1.6 MPI nie (kolejne fotki):

Proszę o zrobienie zdjęcia przedstawiającego jak wygląda mocowanie tego czujnika w waszych Daćkach.

K640_DSC00058.JPG
Plik ściągnięto 250 raz(y) 65,24 KB

2014-02-27 09.20.31.jpg
Plik ściągnięto 222 raz(y) 106,95 KB

2014-02-27 09.18.48.jpg
Plik ściągnięto 200 raz(y) 83,14 KB

Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2014-02-27, 09:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2310
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-28, 10:04   

Jeszcze mały update : wszystkie zamówione (wyprodukowane ?) w lutym Lodgy w wersjach Laureate i Prestige dostają tempomat a wersje Tce dodatkowo przycisk ECO i wskaźniki zmiany biegów na optymalny (być może dCi też go dostaną).
 
route2000 
Jerzy



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 48 razy
Wiek: 52
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3284
Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-02-28, 14:51   

Jestem tylko ciekawy, czy już będę miał pełnowartościowy tempomat czy ogranicznik prędkości w przypadku, gdy zamówiłem Dacię Lodgy w połowie stycznia tego roku, a odbiór jest w połowie kwietnia?
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2310
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-28, 15:09   

Zadzwoń do sprzedawcy - sprawdzi Ci w systemie (powinna być informacja o zmianie specyfikacji) czy załapałeś się na zmianę wyposażenia.
 
gladki83 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Dołączył: 04 Gru 2013
Posty: 156
Skąd: Kielce
Wysłany: 2014-02-28, 18:28   

route2000 napisał/a:
Jestem tylko ciekawy, czy już będę miał pełnowartościowy tempomat czy ogranicznik prędkości w przypadku, gdy zamówiłem Dacię Lodgy w połowie stycznia tego roku, a odbiór jest w połowie kwietnia?


Też zamawiałem Lodgy ok. 20 stycznia - odbiór 15 tydzień roku (7-13 kwietnia) i pytałem sprzedawcę o tempomat/ogranicznik prędkości. Mi odpowiedział, że nic się nie zmieniło. Nadal montują ograniczniki prędkości. Moja zamówiona wersja Laureate 1.6 MPI.
 
dacialoganmcv 


Marka: Dacia
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Dołączył: 22 Wrz 2013
Posty: 385
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2014-03-07, 17:26   

Może Wam się przyda. Dziś uruchomiłem diagnostykę w swojej Dacii i zrobiłem parę zrzutów ekranu, gdzie przewija się tempomat. Możliwe, że w Waszych będzie potrzebna jakaś aktywacja, ale w oprogramowaniu nigdzie jej nie widziałem - przycisk "Write configuration" nieaktywny. Możliwe, że po pierwszym włączeniu aktywuje się samo.







Ostatnio zmieniony przez dacialoganmcv 2014-03-07, 17:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
dacialoganmcv 


Marka: Dacia
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Dołączył: 22 Wrz 2013
Posty: 385
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2014-03-15, 14:05   

Dziś podłubałem i coś ciekawego znalazłem odnośnie tempomatu u siebie w Loganie MCV. Nawet udało mi się go programowo wyłączyć i ponownie włączyć.
_________________
Programowanie nowszych Dacia/Renault po CAN (np. wyłączanie czujników ciśnienia w oponach, Start Stop, itd.). Moje auto: http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641 Instalacja gazowa BRC Sequent 32
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2310
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-09, 11:26   

Mały update ze "sceny" aftermarketowej:
O ile google translator i moja znajomość niemieckiego i rosyjskiego są wystarczające , aktywacja tempomatu via Clip jest potrzebna tylko do aktywacji wyświetlania danych na zegarach. Podpięcie rezystorów jak niżej (czyli oryginalnego przycisku R/O) załatwia sprawę:

http://www.dacianer.de/fo...tion-ii-14.html
http://fluence-club.ru/fo...?t=597&page=147
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 281 razy
Wiek: 41
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15890
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-09, 11:55   

Oba przyciski (+/- oraz R/0) są na wspólnym kablu - całość ma ref. 255509953R, ale brak gdziekolwiek informacji o cenie, trzeba pytać w ASO.

Kierownica: zwykła 484003866R, skórzana 484005248R - ta sama sytuacja z cenami.
 
 
shrek 
Shrek



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 26 razy
Wiek: 36
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 1903
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2014-10-11, 09:08   

a gdzie to podlaczyc
 
corrado 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi 86KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Pomógł: 23 razy
Wiek: 36
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 3006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-11, 09:44   

Przecież jest podany pare postów wyżej link do wątku o tempo w 1.5 dci :)

Dokładnie to podłąćzyć tutaj - do tej wtyczki sterownika komputera - trzeba przeciągnąć zatem przewody do tej wtyczki ->
http://www.daciaklub.pl/f...r=asc&start=101

Odnośnie aktywowania tempomatu w 1.5dci nic takiego nie trzeba robić - możliwe że tylko jak się ma wyświetlacz i żeby coś świeciło.
Natomiast do działania nie potrzeba. Rozmawiałem o tym z osobami na innych forach 1.5dci - w tym francuskim Dustera.
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2310
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-16, 14:44   

Aktualizacja tematu bo koledzy z dacianer.de rozkminili co i jak.
Otóż tempomat jest niestety zależny od wersji ECU zamontowanego w samochodzie. Lodgy i Dokkery K7M z ECU Valeo 237102071R nie posiadają zaszytej w sofcie tej funkcjonalności. Te zamawiane od 19.02.2014 mają już nowsze ECU (237104671R)i można je doposażyć w brakujące kabelki i przyciski i aktywacja działa nawet bez CLIP. To samo jest z silnikami 1.2 TCE (wszystkie wersje) i K9K ( ECU oznaczone 237104128R) prawdopodobnie a nawet D4F Sandero2 / Logan2. Więc z dużym prawdopodobieństwem jeśli posiadasz Dacię drugiej generacji produkowaną od momentu w którym opcja tempomatu dla Twojego silnika była dostępna możesz tempomat/ogranicznik uruchomić przez dołożenie brakujących kabelków, przycisków ewentualnie czujnika wciśnięcia sprzęgła i tempomat zacznie działać "od strzału" nawet bez aktywacji via CLIP.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2015-11-16, 14:47, w całości zmieniany 2 razy  
 
route2000 
Jerzy



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 48 razy
Wiek: 52
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3284
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-03-25, 08:53   

Odświeżam temat. Wczoraj ogłosił niejaki Leszek, który oferuje tempomat uniwersalny pasujący do Dacii Lodgy/Dokker, ale cena jest raczej zaporowa. :-/
Jestem tylko ciekawy czy wymiana ECU i dorobienie brakujących gadżetów tj. przyciski "O" i "R" oraz wyłącznik to wyjdzie taniej niż uniwersalny? Może się mylę... :oops:
Nadal jestem ciekawy, czy do ECU Valeo 237102071R jest możliwość wgrania nowszego softu tak jak w ECU 237104671R :?:
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne