Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 ECo-G, był 1.6 SCe 115 4x4
Rocznik: 2024, był 2015
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 7 razy Dołączył: 22 Sie 2015 Posty: 320 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2015-11-21, 10:14
Kupisz go w zwykłym sklepie Motoryzacyjnym za ok 15-30 zł. i jest to środek do konserwacji podwozia, jak powiesz "baranek w sprayu" to powinni wiedzieć o co chodzi.
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2015-11-23, 08:22
majkel, SS II od spodu jest obficie zalane, więc i DD ma zapewne podobnie. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że tak nie jest bo ten biały kolor potrafi wprowadzić w błąd
majkel
i co "psikałeś" może te nadkola
zdejmowałeś koła
przednie u mnie też OK tak na pierwszy rzut oka
ps. psikałem też elementy podwozia dwa pasy (można powiedzieć że centralnie pod siedzeniem kierowcy i pasażera do tylnej kanapy) nie szerokie pasy, poza tym OK.
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 7 razy Dołączył: 22 Sie 2015 Posty: 320 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2015-11-23, 18:29
Piitubski, to są przednie nadkola.
Zbadałem dziś tylne nadkola dokładnie bo połowa nadkola z tyłu jest okryta czarnym plastikiem, a druga połowa (ta bliżej przodu) jest jasna, biała. Dotykałem tą część, macałem i stwierdziłem, że to nie jest goła blacha.
Nie wiem co to, ale może to być faktycznie blacha pokryta barankiem (białym?).
W każdym razie zostawiam to - dzięki za rady. Dałbym sobie rękę uciąć, że to jest goła blacha .
Dziś natomiast wyciszyłem przednie drzwi Dynamatem i grubym filcem w zakładzie car-audio - uczucia mam mieszane. Zmniejszyły się wibracje w kabinie, odczucia w samochodzie to jakby większa "przytulność" wnętrza.
Najwięcej hałasu biegnie jednak od silnika i najlepszy efekt wg. mnie dałoby wygłuszenie przegrody. W przyszłym tygodniu będę wygłuszał albo drzwi tylne, albo jakiś inny newralgiczny element - tego jeszcze nie wiem.
Tak w ogóle to muszę sprostować to, co napisałem na 1ej stronie tego tematu - w Octavii 2 jednak było ciszej Wtedy jakoś tego nie słyszałem, ale jak wczoraj pojechałem do Wisły to stwierdziliśmy z żoną, że jednak jest głośniej w Dusterze. Wcześniej zbyt krótko jechałem z wyższą prędkością by można było to ocenić. Winna tu jest zapewne nasza adaptacja słuchu.
Ostatnio zmieniony przez majkel 2015-11-23, 18:42, w całości zmieniany 2 razy
Na 100% będzie to R134a. Dacia nie jest, aż tak "pro eco". Nawet ,żeby (sztucznie) spełnić normę Euro6, zdecydowali się na montaż wkurzającego systemu S&S.
Ostatnio zmieniony przez dundee447 2015-11-24, 20:22, w całości zmieniany 1 raz
Wiem tez, ze kolor tych plastikowych kurkow wskazuje na czynnik: niebieski - stary, szarny nowy. Problem, ze masz czarne, a w przypadku czarnych widzialem juz modele i z nowym i starym. Byc moze to niebieskie "cus" na jednej z rurek wskazuje na stary R-134a, ale pewnosci nie mam.
To co mnie martwi to wiele opini, ze w Dusterkach trzeba co 2-3 lata doladowac czynnik (ulatuje). Za pare lat starego juz nie bedzie na rynku i trzeba bedzie naladowac nowym. ;-( (W 20 letnim VW czynnik jest od momentu wujazdu z fabryki i ani razu nie trzeba bylo nic doladowywac a klima smiga jak milo).
Wysłany: 2015-11-25, 19:44
gregorisan, kupujesz filc samoprzylepny na alledrogo, wycinasz kawałek, przyklejasz i tyle Jutro wrzucę zdjęcie jak to wygląda.
coyote_x, silnik się jeszcze "układa", a po drugie ja robię mnóstwo krótkich dystansów na zimnym silniku, a czasem sobie stoję na włączonym silniku i grzeję tyłek więc spalanie w mieście pewnie będę miał z 9 litrów.
Motostat będę aktualizował na bieżąco do kilku tysięcy km, aż się silnik ułoży.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum