DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-11-18, 02:16
Mapy do MediaNav
Autor Wiadomość
Cav 

Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wysłany: 2015-11-17, 20:31   

jas_pik napisał/a:
Cav napisał/a:
... takich baboli w Here jest od groma.

W najnowszej mapie TomTom-a wydanej chyba wczoraj jest super babol ( jak dla mnie) - zamknęli most łazienkowski w Warszawie.

Tej z czerwca 2015?
A był wtedy otwarty?

jas_pik 

Marka: Mitsubishi
Model: Outlander PHEV
Silnik: 2,0
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2015-11-17, 20:49   

Nazwa pliku Poland_TomTom_2015.06_150810.fbl data pliku 13/11/2015 , Od kwietnia była znana data przejezdności okreslona jako 1/11/2015 . W dobrych mapach po minięciu daty granicznej otwarcia - mapa wskazuje przejezdność .

Cav 

Wysłany: 2015-11-17, 23:13   

jas_pik napisał/a:
Nazwa pliku Poland_TomTom_2015.06_150810.fbl

Czyli mapa z czerwca i stan na czerwiec.

jas_pik napisał/a:

data pliku 13/11/2015 , Od kwietnia była znana data przejezdności okreslona jako 1/11/2015 . W dobrych mapach po minięciu daty granicznej otwarcia - mapa wskazuje przejezdność .

No właśnie nie - w dobrych mapach przejezdność jest zaznaczana wtedy, gdy coś JUŻ zostanie otwarte.
Dzięki temu nie musi kierować na most w Mszanie na dwa lata przed jego faktycznym otwarciem, jak to był uprzejmy zrobić Here onegdaj.
I za diabła nie dawał się zmusić do ominięcia tego kawałka autostrady, cały czas kazał zawracać, aż musiałem program zmienić na zwykłe I-go, żeby dało się objazd wprowadzić.

jas_pik 

Wysłany: 2015-11-17, 23:28   

Cav napisał/a:

No właśnie nie - w dobrych mapach przejezdność jest zaznaczana wtedy, gdy coś JUŻ zostanie otwarte.

Błąd - dbre mapy nawigacyjne korzystają z informacji o datach otwarcia - i z tym dniem - odcinek liczy sie do nawigowania
Cav napisał/a:

Dzięki temu nie musi kierować na most w Mszanie na dwa lata przed jego faktycznym otwarciem, jak to był uprzejmy zrobić Here onegdaj.
I za diabła nie dawał się zmusić do ominięcia tego kawałka autostrady, cały czas kazał zawracać, aż musiałem program zmienić na zwykłe I-go, żeby dało się objazd wprowadzić.

Żaden dostawca map nie korzysta z informacji gazetowej ale z informacji kontraktowej zarządcy - o dacie otwarcia. Dostawca map nie odpowiada za poślizgi budowlańców. Informacja od zarządcy jest podstawą.
Teraz w TA nie mogę sobie otworzyć tego odcinka jak w AM i innych dobrych programach nawigacyjnych - będzie zamkniety do następnej edycji.

Cav 

Wysłany: 2015-11-17, 23:36   

jas_pik napisał/a:
Cav napisał/a:

Błąd - dbre mapy nawigacyjne korzystają z informacji o datach otwarcia - i z tym dniem - odcinek liczy sie do nawigowania

Błąd - w tym kraju tak się nie da.
I dla mnie opieranie się na planach to jest ZŁA, a wręcz DYSKWALIFIKUJĄCA cecha mapy.
Żądam od producenta weryfikacji i tylko takich odcinków w ich mapach.

jas_pik napisał/a:

Cav napisał/a:

Żaden dostawca map nie korzysta z informacji gazetowej ale z informacji kontraktowej zarządcy - o dacie otwarcia.

No i skutki takiego idiotycznego działania Navteqa właśnie Ci opisałem.
To samo było z odcinkiem A4 do Zgorzelca, na który Navteq kierował na długo przed jego faktycznym otwarciem.

Dla mnie to wada map i tyle.
Odcinki po otwarciu mają być zweryfikowane i dopiero wtedy umieszczane na mapach jako przejezdne.

eplus 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2015-11-18, 14:54   

Ja na nawigacji od dwóch lat mogę jeździć A4 Rzeszów-Jarosław. Faktycznie kończą kłaść asfalt (w niektórych miejscach na razie). :idea:

kilazz 

Model: Duster
Silnik: 1.2TCE 125PS
Wersja: Prestige
Wysłany: 2015-11-21, 10:05   

Mam pytanie - ile czasu odpala wam się medianav od przekręcenia kluczyka do momentu kiedy zaczyna grać radio?

Cav 

Wysłany: 2015-11-21, 10:46   

kilazz napisał/a:
Mam pytanie - ile czasu odpala wam się medianav od przekręcenia kluczyka do momentu kiedy zaczyna grać radio?

Akurat zdążę zapiąć pasy, otworzyć bramę, zacząć wyjeżdżać z garażu i już gra zanim dojadę do ulicy (10 m).

lesiu11 

Marka: Renault
Model: Safrane
Silnik: 2.0 16v
Wysłany: 2015-12-01, 19:24   

witam, może ktoś wrzucić kopię zapasową kilku plików ze sprawnej Media nav w wersji dla renault ?

konkretnie zależy mi na plikach z karty nr 1

device.nng
NA.bin
NK.bin
NB.bin

z folderu system

DSI_config.bsd
DSI_EC_config.bsd
EC_config.bsd

oraz folder license z karty 4

dzięki z góry

Piitubski 

Model: Sandero
Silnik: 1.0
Rocznik: 2024
Wysłany: 2015-12-06, 17:14   

1.Jaka jest obecnie aktualna wersja map dla Media Nav Evolution? 2.Czy Media Nav evolution działa szybciej porównując z Media Nav? 3.Czy można zmodyfikować Media Nav Evolution, by rozszerzyć jej funkcjonalność?

jas_pik 

Wysłany: 2015-12-06, 17:22   

Piitubski napisał/a:
1.Jaka jest obecnie aktualna wersja map dla Media Nav Evolution?

Taka sama jak dla zwykłaego MN - możesz sprawdzić na naviextras.com ( ja nie wiem bo mam co najmniej 4 akyualizacje rocznie obecnie mam 06/2015)
Piitubski napisał/a:
2.Czy Media Nav evolution działa szybciej porównując z Media Nav?

Znacznie szybciej ze względu na procesor i RAM ok 25%
Piitubski napisał/a:
3.Czy można zmodyfikować Media Nav Evolution, by rozszerzyć jej funkcjonalność?

Obecnie jest to ograniczone do fabrycznych aplikacji - ale jesli uda się znaleźć nowe info to znajdziesz je w tym temacie

myszkier
Gość
Wysłany: 2015-12-09, 10:10   Nawigacja

Witam wszystkich.
Drodzy koledzy może ktoś potrafi pomóc kupiłem clio IV z wersją systemu 4.0.6 ale nie można ustawić godziny po jej zmianie i kliknięciu ok godzina pozostaje ta sama. Nie działa też nawgiacja wyskakuje napis global_cfg not found. Ma ktoś jakiś pomysł?

jas_pik 

Wysłany: 2015-12-09, 11:01   

Godzina jest pobierana z GPS-u , a on u Ciebie nie działa . Czy kupiłeś w salonie - pojedź do nich niech CLIP-em powtórnie wgrają .
Oczywiście możes sam wgrać to upgrade - powinno pomóc - po prostu wywalił się jeden z plików w systemie - wgranie upgrade 4.0.6 ( dostępny na renault.naviextras.com) powinno naprawić.

myszkier
Gość
Wysłany: 2015-12-09, 11:52   

Wgranie 4.0.6 nie pomogło wgranie 4.0.5 nie pomogło.
Zrobiłem następująco spróbowałem wrócić do wersji 4.0.3 ale wgrywało tylko 4 pierwsze kreski i na nowo, i tak w kólko ale po wyjęciu pendriva wersja systemu robiła się już 4.0.3 następnie wgranie pliku 2GB navigation_restore_fat32.lgu po tym nawigacja się uruchomila a czas sie zaktualizował tylko nie mam mapy Polski są inne kraje. Czy możesz powiedzieć w jaki sposób wgrać Polskę i Niemcy ewentualnie całą Europę.

jas_pik 

Wysłany: 2015-12-09, 11:57   

Jeśli masz 4.0.3 to możesz wgrać wersję "uwolnioną"

DrOzda 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2015-12-09, 11:59   

Którym plikiem sposób zrobiłeś downgrade do 4.0.3 - jednym z tych ?
Renault_403_restore: https://www.dropbox.com/s...OXq6P7Be4a?dl=0
Dacia_403_restore: https://www.dropbox.com/s...mafhP5vcda?dl=0
W którym momencie wyciągnąłeś pendrive i udało się zmienić wersję na niższą ?
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2015-12-09, 12:10, w całości zmieniany 1 raz  

myszkier
Gość
Wysłany: 2015-12-09, 14:59   

Tak korzystałem z poniższego pliku do renault i podobnie jak u Ciebie szło do 4 kreski i wracało, bez znaczenia ile czasu czekałem, ale po włączeniu na nowo navi wersja robiła się 4.0.3 ale nie można było wejść mapy i nawigacje, wiec skorzystałem z całkowitego przywracania systemu do wersji 4.0.3 z mapami Europy zachodniej bez PL i to trwało około godziny po czym wszystko zaczęło działać oczywiście bez map Polski.

jas_pik napisał/a:
Czy sprawdzałeś te pliki?
Dla Renault
Renault_403_restore: https://www.dropbox.com/s...OXq6P7Be4a?dl=0 Dla Dacia: Dla Dacia
Dacia_403_restore: https://www.dropbox.com/s...mafhP5vcda?dl=0

myszkier
Gość
Wysłany: 2015-12-09, 15:02   

jas_pik napisał/a:
Jeśli masz 4.0.3 to możesz wgrać wersję "uwolnioną"

Czy mógłbym prosić o link do wersji uwolnionej?

jas_pik 

Wysłany: 2015-12-09, 15:13   

Szukajka boli ?
Wystarczy szeroko otworzyć oczy w tym dziale

myszkier
Gość
Wysłany: 2015-12-09, 15:27   

jas_pik napisał/a:
Szukajka boli ?
Wystarczy szeroko otworzyć oczy w tym dziale

Dziękuje kolego powiem Ci, że szukałem od kilku godzin idąc od ostatniej strony do początku więc chwile by mi zajęło :)

wojciech_69 

Model: Sandero Stepway 2
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Wysłany: 2015-12-21, 11:01   

Portal Naviextras oferuje darmowe punkty POI do każdej zakupionej mapy... taki prezent na święta ;-)
Cytat:
Dear Customer,
Get the latest map with a free premium POI as a gift! We wish you a pleasant holiday season and a happy new year!

The offer is valid only for single time map update until 14th of January 2016. This single time update entitles you to download and install the latest version of this map once. For use of POI content it is required that a map for the same region or country (with the same version) is installed on your navigation device. Otherwise it can happen that your POIs are not displayed.

ktoś się skusi? ;-)

nuneczek23 
Zielony listek

Marka: Renault Clio 4
Model: ---------
Silnik: 1200
Rocznik: 2013
Wysłany: 2015-12-21, 16:44   POI

wojciech_69 napisał/a:
Portal Naviextras oferuje darmowe punkty POI do każdej zakupionej mapy... taki prezent na święta ;-)
Cytat:
Dear Customer,
Get the latest map with a free premium POI as a gift! We wish you a pleasant holiday season and a happy new year!

The offer is valid only for single time map update until 14th of January 2016. This single time update entitles you to download and install the latest version of this map once. For use of POI content it is required that a map for the same region or country (with the same version) is installed on your navigation device. Otherwise it can happen that your POIs are not displayed.

ktoś się skusi? ;-)
Napewno ja sie nie skuszę. ZAKUPIŁEM AUTO W SALONIE W 2013 ROKU.po moich "AKTUALIZACJACH" szlag mi trafił nawigację. zakupiłem nową i napisałem do "Navitraxa" o zezwolenie na wgranie starych map do nowej nawigacji.Napisali mi aby najlepiej z nimi się kontaktować po angielsku.a na wgranie nowych map muszę mieć dowód zakupu i dowód wymiany starej nawigacji. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze....O d...rozbić takie propozycje z ich "podarunkami" na święta .Nie polecam cwaniaków za niemałe pieniądze tylko 99 Euro za mapy Europy.A mapy samej Polski nie ma...Wygląda na to,ze Polski jeszcze nie ma w Europie...Najlepiej nie się wypchają sianem....

Bindas 
Zielony listek

Wysłany: 2016-01-23, 14:38   

Witam serdecznie,
mam następujący problem:
po wejściu w Navi albo Mapy ekran z ostrzezeniem o bezpieczenstwie jest zawieszony (przycisk "zgadzam się" nie jest aktywny). Dodam, iż auto zostało niedawno kupione i nie posiadam pendrive z danymi do Navi. Wersja systemu 2.0.9.
Tutaj zdjęcie:

Co mogę zrobić by to naprawić? :/
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2016-01-23, 14:51, w całości zmieniany 2 razy  

jas_pik 

Wysłany: 2016-01-23, 14:54   

Auto z importu? Czy z PL sieci z gwarancją?
Zapewne to pierwsze. Wgraj 2 GB plik ratunkowy . Następnie plik z wersją 4.0.3. Potem uwolnienie lub nakładka medi@pik i już - wszystko znajdziesz w tym dziale.

Bindas 
Zielony listek

Wysłany: 2016-01-23, 15:06   

Auto z importu :roll:
Ok, postaram się wyszukać wszystko i zrobić tak jak napisałeś, na razie dziękuję ;)

Odpowiedz do tematu