Napisz do waldi1805 dla pewności bo wydaje mi się że tak pisał a też nie chciałbym wprowadzić w błąd. Wynalazł to gdzieś w necie na Renaultowym forum bo tak samo w Renówkach wiele przycisków ma fabrycznie lampki a nie są podświetlone
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-12-22, 23:49
Miałem waeco, mam teraz oryginalne. Waeco mają dwa poziomu mocy. Co do dopasowania się do fotela, jedna się zwijała, zagięła pod pośladkiem. Ślizgałem się na niej gdyż przez matę siedziałem odrobinę wyżej. W połączeniu z mizernym trzymaniem bocznym sandero było tak sobie. Latem je demontowałem. Polecam oryginalne, fotel sie przez nie lekko usztywnił, wygodniej się podróżuje. Działają jak powinny, mają wbudowany bezpiecznik/termistor ?, który wyłącza je po osiągnięciu zadanej temperatury po dłuższej pracy.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-12-23, 20:28
corrado napisał/a:
Jesli chodzi o pozostale pytania czy ktoś inny może dać odpowiedź :
1. Czy waeco dobrze pasują do ksztaltu foteli ?
2. Czy fotele nie usztywnily sie przez matki i czy przepuszczają powietrze a w lecie tyłek/uda się mocniej nie pocą ?
ad. 1 Do kształtu fotela tak ale są miękkie i grubsze, co skutkuje całkowitym brakiem trzymania bocznego w sandero. Duster ma inne fotele, więc może być lepiej.
ad. 2 Usztywniły się ale nie zauważyłem by się bardziej pocił tyłek, wręcz chyba jest lepiej bo nie zapadam się głęboko i nie jest za ciepło wtedy.
Jak znajdę sztukę której nie sprzedałem możesz podjechać i sam przetestować
Zamontowałem niedawno - akurat przed przyjściem mrozów - wtyczki do mat grzejnych. Jakie wtyczki? Ano rok temu kupiłem w Juli dwie maty grzejne po 30zł sztuka, ale podłączanie ich do rozgałęziacza podczepionego do wtyczki, którą pociągnąłem kiedyś z akumulatora pod fotel kierowcy (w celu zasilania lodówki turystycznej, przetwornicy i inszych wynalazków), było bardzo niewygodne. Raz, że trzeba było nurkować pod fotel, dwa - pamiętać, żeby na postoju odpiąć wtyczkę albo wyłączyć obie maty, inaczej rozładowywały akumulator.
Zmobilizowałem się za to, żeby wykorzystać fabryczną instalację do mat, która odcina prąd po wyłączeniu zapłonu. Pod obydwoma fotelami oryginalne złącza obciąłem i zastąpiłem gniazdami zapalniczki, dzięki czemu maty mogą być cały czas podpięte i włączone. Rozwiązanie może nie jest najbardziej eleganckie i najbardziej wygodne (chociaż rozważam jeszcze dorobienie dodatkowych włączników), ale z pewnością jest tanie (całość kosztowała jakieś 90zł) i uniwersalne (jak się maty zużyją, to wstawię sobie nowe).
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3749 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-02, 17:37
A masz te obcięte złącza jeszcze ? Bo bym chętnie przygarnął. Ja z kolei mam oryginalne wtyczki z mat ale nie miałem złącz i mam tylko wpięte konektorki. ..
Bardzo lubię podgrzewane fotele, ale zauważyłem dziś dziwną rzecz - fotel pasażera grzał, chociaż nikt na nim nie siedział. Skoro samochód wykrywa, że ktoś siedzi - sygnalizacja niezapięcia pasów - to dlaczego nie jest to zintegrowane z podgrzewaniem?
Przestało działać oryg. podgrzewanie fotela pasażera, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w kabinie i złączki pod fotelem. Jak wyklejałem matami podłogę to została mi taka wtyczka co nie było do czego ją podłączyć, nie pamiętam teraz czy było grzanie fotela pasażera po akcji z wyklejaniem matami
Potrzebuje pociągnąć zasilanie do mat którego nie mam pod fotelem.
Lepiej robić przez skrzynkę bezpieczników czy podłączyć się pod zapalniczkę ?
On tam używa jakieś specjalnej wsówki ?
Bez tytułu.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 51,42 KB
Ostatnio zmieniony przez Fruxo 2017-10-09, 20:56, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3749 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-10, 08:48
Fruxo napisał/a:
No dobra kupiłem co trzeb ale alledrogo i czekam. Pozostaje pytanie czy skrzynkę bezpieczników można wyciągnąć czy tam jest jakiś dostęp ?
W Lodgy trzeba było ją odkręcać i wysunąć z mocowania żeby obrócić pod kątem. Wcześniej lepiej odłączyć akumulator żeby przypadkiem zwarcia nie zrobić.
Jak już namierzysz który bezpiecznik odpowiada oryginalnie za podgrzewane fotele, to w pustą dziurę nóżki bezpiecznika wsadź kawałek przewodu i wyciągnij z drugiej strony. Następnie złączkę JPT z przylutowanym albo dobrze zagniecionym przewodem ostrożnie obsadź w tej dziurce z której wychodzi twój luźny kabelek. Ważne żeby złączki nie obrócić podczas wsadzania o 90 stopni , jak zrobisz to poprawnie to usłyszysz kliknięcie i to jest koniec roboty.
W japonczykach można spokojnie wykręcić skrzynke bo jest ich kilka w kabinie. Maty siedzą ma 15a nie 30
Co kolega miał na myśli? Maty nie siedzą, mogą być wpięte w instalację po bezpieczniku 15A, jeśli o to ci chodzi. Tylko że 15A to dla jednej maty, czyż nie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum