Mam problem z lewą kolumną MCPersona - wymieniłem w niej poduchę i łożysko ale po montażu jest gorzej niż przed , czytaj większy luz. Przyznam się, że trochę namęczyłem się z wymianą po lewej stronie - bez oczywiście wyciągania amorka ze zwrotnicy.
Nie wiem sam czy sam nie uszkodziłem poduchy i się wypłaszczyła podczas podważania kolumny z całym wahaczem , niby założyłem sprężyny ale podnosząc kolumnę i chcąc pocelować trzpieniem w nakładkę -> łożysko -> poducha -> kielich trochę chyba ją zmasakrowałem , raczej kielicha chyba sprężynami nie wygiąłem.
Widać, że tutaj poducha wewnętrzne krawędzie dotykają kielicha ... a raczej powinny zewnetrzne stykać się z kielichem nadwozia ... Chyba opuszczę dzisiaj cala kolumnę i zobaczę czy zmiażdzona poducha .
-> Po opuszczeniu kolumny okazało się, że nowa poduszka (założona na zdjęciu ) jest lekko zmiażdzona a ranty zewnętrzne ma miękkie o wiele bardziej niż stara poducha którą miałem w bagażniku, poza tym amorek/łożysko/poducha ma lekki luz mimo, że jest porządnie skręcone . Chyba spowrotem założę starą poduszkę.
zauważyłem, że kolumna McPhersona zaczyna "wpadać" mi pod maskę, z tego co wiem łączona ona jest jakimś gumowym łącznikiem z nadwoziem - i pewnie z tej gumy robi się "naleśnik".
i czy to pasuje do Sandero I 1.4? Bo przez katalog nie bardzo umiem trafić na tą część (znajduję mocowanie amortyzatora, ale domyślam się że to nie to).
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2023-05-26, 20:00
Czy komuś z kolegów przy przebiegu +/- 30 tyś km padło może mocowanie górne McPersona? Ciekawi mnie to ponieważ w moim Dusterze zawsze po dłuższym postoju ( kilka godzin) podczas ruszania i kręcenia kierownicą słychać ewidentnie z okolic lewego kielicha jakby sprężyna skrzypiała /przeskakiwała. po chwili nastaje cisza ale podczas jazdy czasem słyszę lekkie puknięcie lub skrzypienie z tej strony. Wyjęcie Kolumny z Dustera na lewarku to 5-10 minut roboty ale nie chcę wydawać niepotrzebnie kasy na nowy zestaw i ponowne ustawienie zbieżności.
Wyjęcie Kolumny z Dustera na lewarku to 5-10 minut roboty ale nie chcę wydawać niepotrzebnie kasy na nowy zestaw i ponowne ustawienie zbieżności.
Od kiedy ustawienie zbieżności po wyjęciu kolumny ??
Nie wyciągasz sworznia ani wahacza, wybijasz tylko kóńcówkę drążka kierowniczego ze zwrotnicy i odkręcasz łącznik stabilizatora. Nie ma tam punktów ruchomych mocowania.
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2023-05-27, 09:00
corrado napisał/a:
Cytat:
Wyjęcie Kolumny z Dustera na lewarku to 5-10 minut roboty ale nie chcę wydawać niepotrzebnie kasy na nowy zestaw i ponowne ustawienie zbieżności.
Od kiedy ustawienie zbieżności po wyjęciu kolumny ??
Nie wyciągasz sworznia ani wahacza, wybijasz tylko kóńcówkę drążka kierowniczego ze zwrotnicy i odkręcasz łącznik stabilizatora. Nie ma tam punktów ruchomych mocowania.
W poprzednim Dusterze gdy wymieniałem całe mocowanie to geometria auta się zmieniła i musiałem ustawiać zbieżność. Tutaj prawdopodobnie wymienię same łożysko, wiec geometria nie powinna ulec zmianie. Mam używane sprawne łożysko ze starego Dustera z przebiegiem 40tyś km założę je lub nowe i raczej pójdę w tą drugą stronę bo koszt nowego Kayaby to jakieś 50zł.
3 miesiące temu w swojej Toyocie E12 musiałem wyjąć nowe amortyzatory aby ponownie je złożyć bo podkładki pod łożyska nie zostały przesmarowane i trzeszczały i po tej operacji gdy pojechałem na zbieżność okazało się że nic sie nie przestawiło, więc mam nadzieje że w Dusterze taż tak się skończy. Nie będę wybijał końcówki, wolę odkręcić amorka od zwrotnicy.
W poprzednim Dusterze gdy wymieniałem całe mocowanie to geometria auta się zmieniła i musiałem ustawiać zbieżność.
No to insza inszość jak całe zawieszenie wymieniałeś .
Ale tutaj mówimy o samej kolumnie mcpersona bo interesuje cie łozysko amortyzatora - tak napisałeś . Wyciągałem kolumnę już kilka razy w dusterze i nigdy nie musiałem jechać na korektę zbieżności , ale tak jak pisałem nie wyciągasz wtedy wahacza od sanek ani nie kręcisz długością koncowki drązka kierowniczego.
podepnę się pod pytanie (bo się nie znam, a objawy podobne). Często mam tak u siebie, że jak wysiadam z samochodu po jeździe, w momencie wysiadania) słychać takie jakby puknięcie, wydaje mi się, z lewego tylnego koła. Na stacji diagnostycznej powiedzieli, że to Dacia i ten typ tak ma. W ASO też nie udało im się tego wyłapać. Czy to też może być to?
Ostatnio zmieniony przez Czajo 2023-05-29, 08:19, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2023-05-29, 12:42
Czajo napisał/a:
podepnę się pod pytanie (bo się nie znam, a objawy podobne). Często mam tak u siebie, że jak wysiadam z samochodu po jeździe, w momencie wysiadania) słychać takie jakby puknięcie, wydaje mi się, z lewego tylnego koła. Na stacji diagnostycznej powiedzieli, że to Dacia i ten typ tak ma. W ASO też nie udało im się tego wyłapać. Czy to też może być to?
U Ciebie będzie na pewno cos innego ponieważ z tyły amortyzatory przymocowane sa na stałe do podwozia i belki zawieszenia. Z przodu masz koła skrętne więc łożysk mocowań amortyzatorów nie ma. A sprawdzałeś czy stukniecie to pojawia się tylko wtedy kiedy auto ma zaciągnięty hamulce ręczny?
Co do mojego problemu to nic z autem nie robiłem. Najpierw przejechałem przez ścieżkę diagnostyczna, gdzie wyszło, że poluzowała się osłon a metalowa pod silnikiem i i ona mocno tłukła się wiec ją dokręciłem. Dzisiaj wracając z pracy będę testował ale coś czuję, że to nie to i jutro pewnie będę demontował mcpersona
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2023-05-29, 12:45, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum