Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-02-20, 14:40
cena dość irytująca - a może po prostu lepiej zastanowić się nad kupnem zgrabnego boxa dachowego? (tańsze kosztują już ok 500 PLN) Zyskamy więcej miejsca,niż na różnicy szerokości koła
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-02-20, 14:43, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-03-10, 23:12 ograniczenie prędkości dojazdówki
Mam pytanie - moja zapasówka z Dustera (opona identyczna jak na kołach) koloru czarnego ma naklejkę, którą niedawno zauważyłem ;) na naklejce ostrzeżenie - tylko 80 km/h !!
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2012-08-23, 17:06
Faktycznie też posiadam "pełnowymiarowe koło zapasowe" z ograniczeniem prędkości do 80 km/h
DSC07251a.jpg
Plik ściągnięto 190 raz(y) 244,78 KB
_________________ Tesla 3 LR 82 kWh 4x4 440 KM 2022r. - 14,0 kWh/100 km
Renault ZOE II 52 kWh 2020r. - 13,0 kWh/100 km
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-09-20, 07:35
Wszystko w jak najlepszym porządku.
80 dlatego, że nie zapomnijcie że zakładacie "nowy" bieżnik/zapas, na miejsce koła/opony "wytartej". (no chyba że złapiecie gumę po 500km wyjazdu z salonu). Ponadto pamiętajcie o zimie, trzaśnie zimówka i zakładacie letnią, bo nie wierzę że na zimę kupujecie 5 opon (jedną zakładacie na zapas) . To 80 to profilaktyczne ostrzeżenie.
Pamiętam lata temu że taką naklejkę miałem w maluchu na zapasie, tylko że tam wtedy pisało 50km/h
To zależy od rozmiaru i rozstawu śrub. Jeśli masz kupować dojazdówkę to zobacz na własne oczy czy będą pasowały. Samo słowo "od megane" nie wystarczy...
O ile pamiętam że Lodgy ma otwory na 4 śruby, a niektóre meganki mają otwory na 5 śrub. To już proste, podjedź do znajomego, przymierz na miejscu i jak będą Ci pasowały to weź sobie. Ale uwaga, średnica koła musi być taka sama jak w oryginalnym, natomiast szerokość nie musi być taka sama i jazda z dojazdówką jest ograniczona prędkością tj. max 80 km (na dojazdówce powinna być nalepka informacyjna).
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Wysłany: 2014-08-20, 14:50 Dojazdówka do logana (sandero, lodgy, dokker)
Nie mam koła zapasowego. Marzy mi się dojazdówka :)
znalazłem na forum wymiary takiej felgi. Jako, że dostępność/cena takich felg nie jest za duża - kojarzycie może z jakiego innego samochodu można by taką felgę przysposobić? Z golfa II wydaje się być podobna felga (a kosztuje grosze), próbował ktoś dopasować?
Witaj.
Rok temu szukałem dojazdówki do Dustera. Z doświadczenia wiem, że trzeba koniecznie przypilnować ilości i rozstawu śrub, ET powinno być też zbliżone. Średnica opony - jak pisał kolega - najlepiej, żeby była taka, jak w oryginale. Otwór centrujący może być większy od oryginału (dobrze jest dokupić wtedy odpowiedni pierścień).
Mając dane felgi i opony do Dustera, szukałem w internecie i okazało się, że przypasowałaby dojazdówka od Jeepa ZJ lub XJ oraz od Hyundaia (bodajże Santa Fe) - trzeba byłoby tylko dokupić pierścień centrujący. Spisz dane kół od Twojej MCV i szukaj po opisach. Poszperaj na Allegro, odwiedź tę stronę (we wrześniu): http://dojazdowe.pl/ - z tym, że mieli tam wysokie ceny.
Jeśli bywasz w Puławach, podjedź do zakładu oponiarskiego naprzeciwko Leroy Merlin (wylotówka na Dęblin); facet ma tam całą przyczepkę używanych dojazdówek, prawdopodobnie coś dopasujesz. Sprzedaje je za 200-300 zł. Ja, po przymiarce, wziąłem właśnie od niego koło od terenowego Hyundaia - używka, ale w bardzo dobrym stanie. Tylko muszę jeszcze pierścień zamówić - ciągle zapominam.
Popytaj jeszcze w Lublinie, może ktoś handluje dojazdówkami.
Szukam właśnie czegoś taniego. Taką dojazdówkę to w przeciągu kilku lat może użyję z raz albo i wcale :)
Życzę Ci, żebyś ani razu nie musiał. Jednak wiadomo, że lepiej jest mieć piąte kółko na pokładzie, niż go w ogóle nie mieć.
Ksiezyc napisał/a:
Przeszperam jeszcze raz to allegro, dzięki za rady.
Myślę, że znajdziesz, i to nawet w korzystnej cenie. Tyle, że nie przymierzysz przed zakupem, i do końca nie wiadomo, w jakim będzie stanie; no i przesyłka też będzie trochę kosztować... Jednak są szanse na dobry zakup za mniejszą cenę niż owe "puławskie" kwoty. Powodzenia.
Odświeżam temat. Wybieram się w tym roku na parę dni za granicę swoją zagazowaną MCV'ką i brak koła zapasowego (i lewarka!!!) trochę mnie martwił, postanowiłem więc uzupełnić te braki we własnym zakresie dla spokoju sumienia. Ku mojemu zaskoczeniu w ASO powiedzieli mi, że do tego samochodu jako zapas mogę dokupić jedynie pełnowymiarowe koło. Widziałem na allegro parę dojazdówek wyjętych z bagażników rozbitych Renault Clio, Modusów, Nissanów Micra i Note. Teoretycznie powinny pasować - ktoś to przećwiczył?
I jeszcze jedno - czy taka dojazdówka mieści się w bagażniku "na sztorc" (mowa o MCV II)?
Wszelkie info mile widziane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum