Napisałem do Wsprarcia Automapy zapytałem czy jest możliwość kupienia automapy dla tego urządzeniu napisano mi że tak jest taka opcja, napisałem nawet czy nie przeszkadza w tym procesor jaki jest zainstwalony, wiem że odblokowanie polega na podmianie samej mapy, Ale nie można zainstalować AutoMapy jako oprogramowania? Automapa napisała mi że nie ma żadnych przeciwskazań w zainstalowaniu Automapy na tym urządzeniu. Jak to wygląda praktycznie?
Napisałem do Wsprarcia Automapy zapytałem czy jest możliwość kupienia automapy dla tego urządzeniu napisano mi że tak jest taka opcja,
Możesz zacytować tego maila ?
mik61 napisał/a:
napisałem nawet czy nie przeszkadza w tym procesor jaki jest zainstalowany, wiem że odblokowanie polega na podmianie samej mapy,
Nie mapy , musi być wgrany cały program i mapy , to po pierwsze nie jest takie proste.
Po drugie wgrywanie zazwyczaj polega na połączeniu urządzenia przenośnego z PC-tem poprzez tzw ActiveSync - co standardowo nie jest uruchomione w naszym urządzeniu a do tego to złącze trzeba by było dolutować wewnątrz - jest miejsce ale nie ma go przylutowanego.
mik61 napisał/a:
Ale nie można zainstalować AutoMapy jako oprogramowania? Automapa napisała mi że nie ma żadnych przeciwwskazań w zainstalowaniu Automapy na tym urządzeniu. Jak to wygląda praktycznie?
Próbowałem - ale wszystkie dotychczas wydane wersje AM były przygotowane na procesor typu ARM a w naszym jest procesor typu MIPS - inne rozkazy inne dll-ki.
Mogę im dostarczyć urządzenie do prób - mam chyba nawet jedną wolną licencję której nie wykorzystałem w sowich urządzeniach(fabrycznie zapieczętowaną) .
Daj kontakt z kim rozmawiać i zobaczymy czy coś zrobią.
Marka: Renault
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013 Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Maj 2014 Posty: 178 Skąd: Polska
Wysłany: 2016-02-10, 18:58
Dziwne, jakiś czas temu również wysłałem zapytanie do supportu AM, nawet o tym wspominałem. odpowiedź była jednoznaczna, że nie wspierają programu na urządzeniach z architekturą MIPS.
Po drugie wgrywanie zazwyczaj polega na połączeniu urządzenia przenośnego z PC-tem poprzez tzw ActiveSync - co standardowo nie jest uruchomione w naszym urządzeniu
Można program instalować na kartę SD podłączoną do komputera, szybko i wygodnie, 3 minuty. ja tak robię od wielu lat z przyporządkowaniem do karty. Tym sposobem wyjmujesz kartę z jednego urządzenia przekładasz do drugiego i wszystko działa.
Można program instalować na kartę SD podłączoną do komputera, szybko i wygodnie, 3 minuty. ja tak robię od wielu lat z przyporządkowaniem do karty. Tym sposobem wyjmujesz kartę z jednego urządzenia przekładasz do drugiego i wszystko działa.
Tak działają urządzenia na standardowym WinCE.
Ale MediaNav jest ograniczona do czytania wyłącznie plików muzycznych ( wav/mp3) oraz plików uaktualnienia oprogramowania .LGU.
Inne pliki nie są widoczne dla systemu.
Dlatego też nie można zrobić rozwiązań opierających się na czytaniu tzw bat-ów czy exe-ców
Ale MediaNav jest ograniczona do czytania wyłącznie plików muzycznych ( wav/mp3) oraz plików uaktualnienia oprogramowania .LGU.
Inne pliki nie są widoczne dla systemu.
Dlatego też nie można zrobić rozwiązań opierających się na czytaniu tzw bat-ów czy exe-ców
a czy po uruchomieniu total commandera również widoczne są tylko te rodzaje plików? czy wszystkie?
Widoczne są wszystkie ale uruchomić można tylko takie które są przeznaczone dla architektury procesora MIPS oraz wersji WindowsCE 6.0 ( z innych wersji WinCE zazwyczaj nie działają bo wymagają specyficznych DLL-ek które nie zostały opracowane)
Zaś uruchomienie TotalCommandera wymaga tzw "złamania" systemu
Najnowsze oprogramowanie jest dostępne na stronie naviextras w chwili obecnej do zwykłego MN jest 4.0.6 ale wymaga ona zakupienia map przez portal dacia.naviextras.com (mapy EU zachodniej to około 99 Euro).
Możesz też zastosować starsze oprogramowanie 4.0.3 które znajdziesz w postach na klubie które pozwala na wgranie tzw "uwolnionej" wersji nawigacji i zastosowanie dowolnych map od dowolnych dostawców ( byle w formacie fbl)
A gdzie mapy znaleźć to niestety trzeba trochę poszukać w necie.
Jak dobrze pójdzie za kilka/kilkanaście dni udostępnię nowe wersje oprogramowania tzn skonwertowaną wersję z nowszego MNE która będzie działała na zwykłych wersjach MN.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-04-26, 17:22
jas_pik napisał/a:
Jak dobrze pójdzie za kilka/kilkanaście dni udostępnię nowe wersje oprogramowania tzn skonwertowaną wersję z nowszego MNE która będzie działała na zwykłych wersjach MN.
Uwolnioną?
To może będzie okazja, żeby wgrać wersję która się nie wywala?
Korzystam z wersji uwolnionej już od dłuższego czasu od listopada 2015 i jeszcze ani razu nie wywaliło mi Navi sam nie wiem od czego to zależy FART CZY CÓŚ
Wysłany: 2016-04-27, 15:58
jas_pik napisał/a:
Cav napisał/a:
Uwolnioną?
Tak
Cav napisał/a:
To może będzie okazja, żeby wgrać wersję która się nie wywala?
Ostatnia wersja uwolniona nie wysypała mi się ani razu a zrobiłem z nią około 6 kkm
A mi ani razu nie omieszkała się wysypać po dojechaniu do celu.
Obstawiam cały czas, że jednak wysłałeś mi złego (czyli tego samego co mam) exe.
Nie może być aż takich różnic.
A może masz coś innego co powoduje wysypywanie?
Robiłeś sam jakieś doświadczenia w celu wejścia do systemu być może któryś z plików jest podmieniony i powoduje problemy?
Wysłany: 2016-04-27, 22:17
jas_pik napisał/a:
A może masz coś innego co powoduje wysypywanie?
Robiłeś sam jakieś doświadczenia w celu wejścia do systemu być może któryś z plików jest podmieniony i powoduje problemy?
Tak może być, wgrałem od cholery Twoich wersji, z różnymi sys.txt i skryptami startowymi, mogło coś niewłaściwego po nich zostać.
Ale swoje próby wejścia do systemu, przed mediapikiem, nie wykonywałem na nawigacji z Dustera, więc nic poza softem z tego forum nie wgrałem.
Może poza głosem czy flagami tyskie.
Wysłany: 2016-04-27, 22:30
jas_pik napisał/a:
Wgraj gołą fabryczną wersję 4.0.3 i zacznij od początku.
Ja po swoich doświadczeniach tak robię za każdym razem.
Nie jestem przekonany, że te exe są różne, skoro wszystkie porównywarki twierdzą, że są identyczne co do bajta.
Jak się będzie faktycznie inny program zachowywał identycznie, to wtedy może się wezmę za robienie bałaganu.
Generalnie wyznaję zasadę, że nie naprawiam tego co nie jest zepsute, a ten przypadek ma właśnie miejsce - wylotka po zakończeniu nawigowania jest na tyle mało upierdliwa, że nie bardzo mam ochotę szukać fabrycznych wersji i całą zabawę zaczynać od początku, z ryzykiem że coś się nie uda.
Teraz będzie okazja, jak jest nowa wersja, na pewno z innym exe, to ją sprawdzę, może problem rozwiąże się sam.
No to szukuj się na nową wersję.
Będzie oparta na wersji oprogramowania 4.0.6 z MN a portowana będzie wersja 6.0.3 z MNE
I bedzie oparta na nowym bootloaderze który zabezpieczy przed uszkodzeniami kart pamięci które pojawiają się w wersji oprogramowania 4.0.3
Na razie muszę mocno testować bo jest to całkowicie inny sposób kodowania plików i
chyba nawet za bardzo dobrze ta wersja wyszła - bo w niektórych przypadkach zmienia nawet kod antykradzieżowy radia a samemu trudno znaleźć poprawny kod bo mamy wtedy 9999 prób
I najważniesze działa system oprogramowania aha
obrazki powiedzą więcej niż słowa
Nie używam go od dawna bo robił mi inne problemy przy innych funkcjach a później już go nie wgrałem .
Jest to bardzo prawdopodobna przyczyna problemu wywalania .
Cav napisał/a:
Nie jestem przekonany, że te exe są różne, skoro wszystkie porównywarki twierdzą, że są identyczne co do bajta.
Programy są prawie identyczne , bo to jest przestawienie jednego bajtu , zaś pod względem wielkości nie różnią się niczym
Wysłany: 2016-04-27, 23:25
jas_pik napisał/a:
Nie używam go od dawna bo robił mi inne problemy przy innych funkcjach a później już go nie wgrałem .
Dobrze widzę, że w tej nowej wersji nie ma nowej wersji nngnavi.exe?
Wysłany: 2016-04-29, 18:48
jas_pik napisał/a:
Cav napisał/a:
Programy są prawie identyczne , bo to jest przestawienie jednego bajtu , zaś pod względem wielkości nie różnią się niczym
Ale ten jeden inny bajt też powinien zostać wykryty, w końcu jest inny.
Ale faktycznie - podejrzenia okazały się słuszne, bez użycia głosu Knapika się nie wywala.
Marka: Op
Model: Viv
Silnik: 1.9
Wysłany: 2016-05-18, 08:03
Witam, mam problem z moją media nav LAN5200WR1 (Renault), posiadam ją z wersją 4.0.3 uwolniona, od 2 dni nie mogę jej uruchomić, po włączeniu wyświetla mi logo Opla i w tym momencie się tak jakby zawiesza bo nie wchodzi nigdzie dalej, radio nie gra nie widać menu, po odłączeniu zasilania, i uruchomieniu wpisuje kod i wciskam ok-> zawias, w momencie jak się zawiesza, wrzucam dowolny pendrive z plikiem update czy restore , odpala się aktualizacja jednak w przypadku pliku restore nic sie nie dzieje, 0/10 tych pasków cały czas. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć co mogę zrobić i ewentualnie jakimi plikami po kolei ? z góry dzięki za każdą pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum