DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2008-12-21, 00:43
MCV: 5 na 7? (TAK!)
Autor Wiadomość
DD 

Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster
Wysłany: 2013-08-29, 12:10   

DD napisał/a:
postaram sie sobie przypomniec, gdzie mi sie to obilo o oczy

Dobra, juz wiem gdzie o tym czytalem... wpadne tam , wyszperam i zrobie fotki :-) (pewnie jeszcze w tym tygodniu).

DD napisał/a:
W moim przypadku tez nie musialem robic zadnych czestszych przegladow, ale mnie by to i tak nie dotyczylo, bo auto nie mialo mniej niz 4 lata.

A jeszcze przypomnialem sobie, ze nawet gdyby mialo mniej niz 4 lata, to i tak nic by to nie zmienilo, bo juz w bardzo mlodym wieku zostalo zagazowane.

DD 

Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster
Wysłany: 2013-09-02, 13:33   

Zrodlo moze niezbyt powazane, ale slowo drukowane i nawet autor sie podpisal pod artykulem z imienia i nazwiska ;-) . Tytul "Jak przerobic auto na 7-os.?". Interesujacy nas fragment jest na samym koncu artykulu.

Wiesz Laisar, moze kiedys urzednicy byli mniej zorientowani w tej materii, a moze cos sie zmienilo w przepisach w ostatnich kilku latach. Pododnie jak kiedys do uzyskania wpisu o lpg w WK nie byla potrzebna faktura VAT na montaz inst. lpg, a teraz jest niezbedna (nie wiem kiedy wprowadzono ten wymog, ale przypuszczam, ze juz kilka lat temu).

geoman1@o2.pl 
Zielony listek

Marka: dacia
Model: logan
Silnik: 1,5 dci
Wysłany: 2014-07-06, 22:08   Przeróbka z 5 na 7 osobowe DACIA LOGAN

Witam forumowicze
Kupiłem Logana SD zarejestrowanego jako ciężarowy (5 miejsc z kratą). Chcę zarejestować jako 7 osobowe auto gdyż posiadam większa rodzinę. Z tego co się dowiedziałem zależy od wydziału komunikacji (jakie mają wymagania bo mogą być różne w różnych województwach). Szukam 3 kanapy tylnej z akcesoriami czyli pasy , mocowania itp. na allegro na razie nie znalazłem.
Czy jest to możliwe. Co najpierw trzeba i gdzie się udać?
Dzięki za każdą podpowiedź Arkadiusz

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2014-07-06, 22:32   

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=637

prosze czytaj :-)

henieQ 
Zielony listek

Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Wysłany: 2016-02-16, 20:32   

Trochę odkopie, ale jak wygląda sprawa gdy Dacia wyjechała z salonu z kratką?

Co ciekawe ma 2 miejsca + kratkę, ale tylne drzwi normanie otwierane i szyby do samego końca...
W dowodzie zarejestrowany jako ciężarowy, a chętnie bym przerobił na 7 osób, 5 to minimum, które musze uzyskać...
Na szybko zauważyłem, że pas środkowego pasażera normalnie wychodzi z sufitu i jest zamonowany.
Czy jest szansa, że pozostałe pasy również są?

Niestety nie mam teraz możliwości rozebrania podłogi i sprawdzenia, gdyż auto odbieram dopiero za kilka dni.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

saydack 

Model: Duster
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2013
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2016-02-16, 21:01   

Z doświadczenia: przerabiałem tak nissana, kupiłem kanapę + pasy, zamontowałem, pojechałem do znajomego mechanika który wystawił mi kwit że zamontował kanapę "w fabrycznych mocowaniach" (każdy warsztat może), na przegląd do OKRĘGOWEJ stacji kontroli, tam robią zdjęcia, robią przegląd, płacisz przegląd + 80zł za zmianę przeznaczenia samochodu, później do UM i rejestracja/zmiana dowodu. i taaaraa ;)

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2016-02-16, 21:42   

henieQ napisał/a:
jak wygląda sprawa gdy Dacia wyjechała z salonu z kratką?

Nie ma znaczenia - liczy się, czy konstrukcja ma fabryczne punkty mocowania. A wszystkie MCV-ki I generacji - nawet vany - je mają, bo "buda" jest ta sama.

(Może być natomiast jakiś haczyk w przepisach o VAT, ale to już zupełnie odrębna sprawa, poza kwestiami technicznymi i dopuszczenia do ruchu).

henieQ 
Zielony listek

Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Wysłany: 2016-02-23, 22:37   

Rozumiem, że pasy muszą być nowe, ale kanapa może być używana?

laisar 
Moderator

Wysłany: 2016-02-23, 23:19   

henieQ napisał/a:
pasy muszą być nowe

Powinny być i dla własnego bezpieczeństwa lepiej, by tak było - albo chociaż z naprawdę pewnego źródła, bo takie, które brały udział w wypadku, nie dają pewności ponownego poprawnego zadziałania.

Natomiast nie słyszałem, żeby przy dostarczaniu warsztatom części żądały one potwierdzenia zakupu, ani by same czyniły takie adnotacje.

Dlatego ostatecznie wszystko pozostaje na sumieniu właściciela auta...

henieQ napisał/a:
kanapa może być używana?

Tak.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2019-06-04, 23:08   

(Nie wiem, czemu pytanie przyszło na PW - w końcu forum jest po to, żeby dzielić się wiedzą publicznie, tak więc odpowiadam).

pjp napisał/a:
Chciałbym jedynie zamontować zabudowę tylnych nadkoli z podłokietnikami, schowki przed nimi i siatkę po prawo tam gdzie lewarek.
Czy poza tymi elementami potrzebuję zamówić jakieś "kołki rozporowe" i inne elementy montażowe? Wkręty pomijam.

Tak - metalowa baza plastikowego podłokietnika trzyma się na górnej krawędzi na zagiętych zaczepach oraz mocowana jest wkrętami do kołków (OE 7703081184) osadzonych w otworach blachy karoserii:

Sam plastikowy podłokietnik sczepia się z metalową bazą spinkami (to te białe na fotce powyżej) oraz wkrętami, wchodzącymi w inny rodzaj kołków (OE 7703081233, widać je niewyraźnie w głębi otworu na kubek na fotce powyżej).

pjp napisał/a:
Wspominałeś o wycinaniu tapicerki na nadkolach, czy to konieczne? Coś jeszcze trzeba wycinać?

Nie znajduję nigdzie takiego fragmentu?

W tapicerce na burtach wycinałem otwory pod mocowania-uszy plastikowych pojemników przed nadkolami.

Poza tym otwory w wykładzinie podłogowej - pod mocowania kanapy trzeciego rzędu - oraz podsufitkę - pod mocowania półki (co jednak nie jest związane z przeróbką na 7-os.).

pjp napisał/a:
U mnie plastiki na górze w bagażniku są ciemno szare a Twoje "nakładki podłokietniki" jasnoszare... są inne kolory?

Nie.

pjp 

Model: Logan I MCV5o
Silnik: 1,6 8v
Wysłany: 2019-06-05, 11:40   

Te blaszane "bazy" podłokietników rozumiem, że należy umieścić POD tekstylną wykładziną nadkoli? Zmieszczą się tam?
A może nad...???

laisar 
Moderator

Wysłany: 2019-06-06, 10:30   

Pod.

pjp 

Model: Logan I MCV5o
Silnik: 1,6 8v
Wysłany: 2019-06-07, 12:35   

To muszą jeszcze dojść wykładziny boczne.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2019-06-07, 22:28   

Jak pisałem, nie znalazłem nigdzie fragmentu o wycinaniu bocznych obić, ale można to oczywiście zrobić, żeby dopasować do podłokietników w wersji 7-os.

Odpowiedz do tematu