Witam wszystkich forumowiczów :)
Jest to mój pierwszy post ale na pewno nie ostatni :)
Planuję zakup nowej Dacii Lodgy z silnikiem 1,6 16v SCE 100 km
Autem rocznie nie będę robił więcej jak 15k-18k km
Auto z założenia będzie robiło około 40% przebiegu w mieście i 60% w trasie.
Na autostradę wjedzie może z 4 razy w roku z czego raz w roku napewno będzie musiała pokonać odległość 1000-1200 km za jednym razem ( wakacje )
Chcę kupić auto prosto z salonu i jeździć nim conajmniej 10 lat.
Czy wybrałem odpowiedni silnik ?? Czy koszty utrzymania tego samchodu są duże ?
Jakie będzie realne spalanie w mieście , na spokojnej trasie a jakie na autostradzie z prędkością 150 km/h ??
Dziękuję za ewentualne odpowiedzi i opinie użytkowników i nie tylko :)
Moim zdaniem dłuższa podróż z prędkością 150 km/h będzie mało komfortowa "". Odnosnie tego , ze nie będzie cicho to chyba gorzej jak w astrze II nie będzie 1,6 8v 75 km mam rację ??
Ostatnio zmieniony przez Stachu_89 2016-05-09, 06:42, w całości zmieniany 1 raz
Moim zdaniem dłuższa podróż z prędkością 150 km/h będzie mało komfortowa "". Odnosnie tego , ze nie będzie cicho to chyba gorzej jak w astrze II nie będzie 1,6 8v 75 km mam rację ??
Że nie będzie cicho to raz, a dwa jak dla mnie za mało bezpiecznie, szczególnie przy bocznym wietrze.
Z astra II nie mam porównania - porównuje z zafira B.
Swoim egzemplarzem lodgy nie osiągałem jeszcze takich prędkości ale na jeździe testowej pokonałem kilka km w okolicach 140,150 - według mnie do wyprzedzania itp ok - ale na dłuższą metę to nie.
Aczkolwiek dla mnie to nie problem bo zazwyczaj śmigam w okolicach 120 co pozwala na jako takie komfortowe warunki podróżowania no i ta ekonomia
Z tym bezpieczeństwem to mi teraz dales do myślenia
Myślę że najlepiej wybrać się na jazdę próbną to sam ocenisz jaki próg jest dla Ciebie akceptowalny a jaki nie - sam tak zrobiłem i uważam że to było najlepsze rozwiązanie po zebraniu różnych opinii.
Poza tym będziesz wiedział jak się czujesz w aucie - co jesteś w stanie zaakceptować a z czym nie będziesz mógł żyć
Każde auto ma swoje plusy i minusy - najważniejsze aby te minusy dla Ciebie nie przesłoniły wszystkich plusów
Stachu_89, miałem okazję jechać Lodgy z silnikiem 1,6 MPI po autostradziej chwilowo jakieś ok. 160 km/h.
W odczuciu przy tej prędkości, przy pełnym obciążeniu 4 osób i całego bagażu, lekkie myszkowanie, a jak dmuchnie jakiś boczny wiatr to już trochę gorzej....
Jak jedziesz np. we dwoje bez bagażu to lepiej nie ryzykować... natomiast już słychać szum karoserii, silnika, no i zużycie paliwa wzrosło dość sporo bo jakieś 14- 15 litrów LPG.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-05-09, 09:49
Stachu_89 napisał/a:
Z tym bezpieczeństwem to mi teraz dales do myślenia
Bezpieczeństwo ( a właściwie niestabilność toru jazdy ) przy bocznym wietrze to cecha wszystkich vanów ( a także - w minimalnie mniejszym stopniu - kombi) . Po prostu samochody z duża powierzchnią boczna są niestabilne przy bocznym wietrze i większej prędkości - nic na to nie poradzisz - chyba tylko obniżenie środka ciężkości przez dodanie masy do podwozia - nie bez powodu BMW x3 czy x5 czy Audi Q ważą po kilka ton - jak inaczej mają być stabilne przy szybkiej jeździe
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2016-05-09, 09:54, w całości zmieniany 4 razy
Faktycznie , myslalem , ze problem lezy akurat w tym zawieszeniu. Sama lodgy wg pana z salonu wazy 1400 kg jesli wsiadzie 5 osob i bagaze to moze dobijemy do 2000kg. To juz wtedy chyba taki pierwszy lepszy wiatr nas nie zdmuchnie :) Jednak wtedy te 1.6 100 KM miało by co robić... nie mówiąc o spalaniu:p. Myślicie ze przy takim obciazeniu i predkosci 140,km/h spalanie zmiesci się w 12 litrach ??
No nie wiem, ale pewnie i więcej w zależności od terenu, jakości powietrza w atmosferze....
A masa całkowita dla Lodgy to 1800 kg wbite w dowodzie rejestracyjnym.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2016-05-09, 10:26, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3750 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-05-09, 14:01
Stachu_89 napisał/a:
. Myślicie ze przy takim obciazeniu i predkosci 140,km/h spalanie zmiesci się w 12 litrach ??
Mam Lodgy ze starszym silnikiem 1.6 8V i przy 140 -150 km/h po autostradzie spalanie było w granicach 10-11 litrów beznzyny z włączoną klimą.
Więc z nowszym powinien być litr mniej tak na oko ...
Faktycznie , myslalem , ze problem lezy akurat w tym zawieszeniu.
Po części pewnie tak, po części rozstaw kół, rozmiar opon itp.
Oczywiście że vany są bardziej wrażliwe na boczne podmuchy wiatru tylko że jedne radzą sobie z tym lepiej a inne gorzej....
Dlatego m. in sugeruję jazdę próbną
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-05-09, 19:22
pawel1313 napisał/a:
Oczywiście że vany są bardziej wrażliwe na boczne podmuchy wiatru tylko że jedne radzą sobie z tym lepiej a inne gorzej....
Dlatego m. in sugeruję jazdę próbną
moje doświadczenia - Zafira B, Duster, Laguna combi i BMW E34 combi - wszystkie radziły sobie z podmuchami wiatru kiepsko - duża powierzchnia boczna działa jak żagiel - praw fizyki nie oszukasz
Dziękuję za wszystkie opinie. Dzisiaj miałem jazdę próbną. Ze wszystkiego jestem zadowolony za wyjatkiem silnika . Jest ok ale mógłby być odrobine mocniejszy. Niestety na wersję DCI 110 km mnie nie stać. A eksperymentować z TCE nie chce , takze i tak pewnie zostanę przy wersji 1,6 sce
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum