Skoro płynu ubywa, to nie jest, proste. A jeżeli pod korkiem oleju nie ma niesławnego "majonezu", ani w płynie nie da się wykryć obecności spalin, to nie ucieka też w bloku silnika czy przez uszczelkę głowicy. Musi zatem być nieszczelność na wężach lub samej chłodnicy, więcej możliwości nie ma.
Kolega też tak miał w skodzie i mu dolali (nie ASO) jakiegoś czynnika do płynu i po dwóch dniach wyszło gdzie ma nieszczelność na połączeniach. Wcześniej też nic nie było widać.
3 raz zgłaszany ubytek płynu , tym razem ze wskazaniem miejsca ubytku przyniósł skutek .
W końcu naprawiono element tak porządnie jak by chcieli powiedzieć "odpie#$$ się pan "
Ciekło na łączeniu
teraz dostałem nowy element łączący plus opaski ślimakowe po stronie i te zaciskowe
Podobno odpowietrznik też został wymieniony , podejrzewam że wymienili bo zamówiłem wymianę płynu chłodniczego a tak nie chciało im się spuszczać .
Mam lodgy sprowadzoną z Francji i zalany zielony płyn chłodniczy (prawdopodobnie) Renault Glaceol RX typ D. Chiałbym go uzupełnić ale... Renault Glaceol RX ma temp. zamarzania -20*C co w polskim klimacie moim zdaniem to trochę mało.
Pytanie: jaki dokładnie płyn dolać??? żeby nie zepsuć? Patrzyłem płyny sprzedawane u nas mają temperaturę zamarzania coś koło -35*C. Wiem też że nie powinno się mieszać koloru płynów (petrygo - borygo - niebieski, różowy)
-20 jest całkowicie wystarczające. Przy tej temperaturze on nie zamarznie. To jest tak naprawdę temperatura gwarantowana. Przy tej temperaturze będzie klarowny. 5 stopni niżej zaczną się w nim wtrącać kryształki lodu i zrobi się " gęsty " ale jeszcze płynny.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-05-18, 22:49
Jak się rozcieńcza koncentrat Glacerol ? Chodzi mi ile buteleczek 1l potrzebuje by wypełnić układ chłodzenia 1.5 dci w sandero ? Może kupic inny jakikolwiek płyn ?
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2016-05-18, 22:49, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-05-25, 21:00 Re: Płyn do chłodnicy
specek napisał/a:
Witam
Mam lodgy sprowadzoną z Francji i zalany zielony płyn chłodniczy (prawdopodobnie) Renault Glaceol RX typ D. Chiałbym go uzupełnić ale... Renault Glaceol RX ma temp. zamarzania -20*C co w polskim klimacie moim zdaniem to trochę mało.
Pytanie: jaki dokładnie płyn dolać??? żeby nie zepsuć? Patrzyłem płyny sprzedawane u nas mają temperaturę zamarzania coś koło -35*C. Wiem też że nie powinno się mieszać koloru płynów (petrygo - borygo - niebieski, różowy)
Co radzicie?
Pozdrawiam
Ja mam taki sam dwa lata temu byłem w Polsce,auto stało dwa tygodnie i nie miałem żadnych problemów. Ale jeżeli twierdzisz ,że -20 to niewystarczające to do wymien
W zbiorniku mam poziom poniżej minimum czy ten płyn będzie dobry? Mam u siebie płyn wg mnie koloru żółtego, a nie jasno zielonego.
http://www.renault-czesci...,1187,444).aspx
Ostatnio zmieniony przez brzuch0 2017-09-18, 13:47, w całości zmieniany 5 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum