Hmm jak przyciskam pedal to raczej slychac to z przodu. Przejechane dopiero 61 tys km.
Tam mniej wiecej od 1 tys km slysze ale na poczatku uznalem ze cos mokrego jest ale teraz to zaczyna denerwowac. Normalnie jak w jakims starym aucie hehe
Ostatnio zmieniony przez Shadown 2016-06-15, 14:32, w całości zmieniany 1 raz
Więc na początek musisz mieć nasadkę 34 albo 36 taką gwiazdkową do odkręcenia nakrętki bębna. Ściągasz go lekko ciągnąc i kręcąc lewo prawo.
Czyścisz sprayem i jak obeschnie smarujesz wszystkie sprężynki, miejsca ruchome, cierne smarem miedzianym w sprayu np. uważając aby nie popryskać okładzin. Składasz i cieszysz się ciszą.
Hmm jak przyciskam pedal to raczej slychac to z przodu. Przejechane dopiero 61 tys km.
U mnie podobnie - dźwięk raczej dochodzi z przodu i pojawiło się ok 60 kkm. Jak mam włączone radio to nic nie słychać, więc zanadto się tym nie przejmuję. Bębny były już dawno czyszczone (może przy ok 20 kkm).
Może przyjrzymy się temu na zlocie?
W mojej MCV-ce zaczęły popiskiwać po wymianie klocków. Co ciekawe piszczą jak lekko hamuję przy mocniejszym depnięciu milczą a czasami piszczenie słychać normalnie bez hamowania.
Czasami popiskują podczas jazdy, choć jest jeszcze jedna możliwość. Otóż mój najmłodszy ma zacięcie mechanika i co rusz znajduję rożne narzędzia powtykane w felgi, może udało mu się coś zamontować na stałe?
[...] raczej mam wrażenie, że dźwięk dochodzi z zewnątrz.
Mógł zebrać się syf z okładzin na ruchomych elementach hamulców wewnątrz bębna. Na razie tak jeżdżę ale niedługo jak znajdzie się chwila to przeczyszczę i lekko przesmaruję smarem miedzianym połączenia ruchome. Gdzieś nawet jest na necie fota z niemieckiego forum daćkowego jak w serwisie to likwidowano (dotyczyło I generacji MCV) ale coś mi się wydaje, że podawał to info bebe.
A zrób taki mały eksperyment: otwórz okna i powciskaj pedał hamulca (bez zaciągniętego ręcznego) a następnie powtórz to tylko na ręcznym zaciągając go i popuszczając. Jak będzie popiskiwał to tylko czyszczonko...
delikatnie popiskują mi hamulce, zainteresować się wymianą? Jakie to są koszty?
Jakie tarcze i klocki polecacie na przód?
Zależy mi na skutecznym hamowaniu - 90% jazda po mieście.
Bębny z tyłu ściągasz, czyścisz wszystko sprayem do zacisków i lekko możesz potem w miejscach ruchomych prysnąć smarem miedziowym. składasz i cieszysz się ciszą przez około 40kkm.
Czyszczenia wymagają jak po puszczeniu hamulca słyszysz taki lekki stuk z tyłu. Zrób to w pierwszej kolejności , a potem przód.
Wymień najpierw klocki z przodu jak piszczą (jeżeli stan tarcz jest ok). Lepiej miększe niech się ścierają szybciej niż tarcze.
Bębny z tyłu ściągasz, czyścisz wszystko sprayem do zacisków i lekko możesz potem w miejscach ruchomych prysnąć smarem miedziowym. składasz i cieszysz się ciszą przez około 40kkm.
Czyszczenia wymagają jak po puszczeniu hamulca słyszysz taki lekki stuk z tyłu. Zrób to w pierwszej kolejności , a potem przód.
Wymień najpierw klocki z przodu jak piszczą (jeżeli stan tarcz jest ok). Lepiej miększe niech się ścierają szybciej niż tarcze.
Miałem taki problem, ze po wymianie tarcz i klocków firmy TRW ciągle piszczały. Dopiero wymiana klocków z TRW na ATE pomogło (tarcza TRW została na miejscu).
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum