po prostu waham się miedzy Laureata a Prestige, w Prestige zostają fabryczne w Laureate mogę te 4 czujnikowe. Właśnie 2 kwestie w wyborze zostały czujniki i radio czy z CD czy jak w Prestige. My akurat płyt słuchamy, może i dlatego ze innej opcji nie mieliśmy. Kiedyś były rzeczywiście i kasety a nawet same radia i pomału wszystko się zmienia - kwestia chęci dostosowania , chociaż wiem ze ten system z nawigacja w Prestige szału nie ma.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-07-12, 21:04
Od czasu jak założyłem radio z czytnikiem kart SD przestałem używać płyt - na kartę 4 G wchodzi 5 płyt - i nie ma elementu ruchomego, dla mnie to podobny przeskok jak z kasety na płytę.
Wersja Laureate daje się bardziej konfigurować, pozwala wybrać rzeczy, które bardziej odpowiadają użytkownikowi. Wersja Prestige daje wszystko nawet to czego się nie chce. Wybór należy do Was :)
Ostatnio zmieniony przez benyo 2016-07-12, 21:17, w całości zmieniany 1 raz
Fabryczne czujniki są fizycznie większej wielkości niż dokładane Valeo i są jakby bardziej widoczne, nie wiem czy ci to nie razi w oczy...
Valeo są dużo mniejsze i są niemal mało widoczne na czarnej listwie tylnego zderzaka, a bardzo dobrze działają.
Mam normalny lakier białego koloru, (nie metalic) i użytkuję już ponad 2 lata. Raz czy dwa razy była pucowana fachowo w autodetalingu i lakier trzyma bardzo dobrze.
O wiele łatwiej jest doprowadzić normalny lakier do stanu początkowego niż z lakierem metalizowanym. Metalizowany lakier wizualnie jest ładniejszy, ale trudniejszy do utrzymania w nienagannym porządku i kosztowniejszy w naprawie w przypadku porysowania czy poważnego uszkodzenia....
Z radiem to jak piszą koledzy, lepiej jest zgrać wszystkie ulubione muzykę przekonwertowaną na MP3 na pendrive i masz problem z głowy, bo nie musisz w czasie jazdy szukać jakiejś płyty, zmieniać w radiu, itp.
Pendrive z 32 GB w postaci grzybka mieści się mnóstwo różnych nagrań, tylko joystickiem przy kierownicy wybierasz dowolną muzyke i gotowe.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2016-07-12, 22:06, w całości zmieniany 1 raz
no i ciężko dojść do consensusu. Valeo są lepsze, mniejsze mniej widoczne:) wiec opcja Laureate, idziemy z duchem czasu wiec Radio z nawigacją które ma Presige;) czyli Media Nav:)) a tak dla niekumatej kobietki o co chodzi z dCI 90 czy 110 poza 6 biegiem:)) mąż fochem rzucił jak zaproponowałam tańsza o 3500 opcję;)
no i ciężko dojść do consensusu. Valeo są lepsze, mniejsze mniej widoczne:) wiec opcja Laureate, idziemy z duchem czasu wiec Radio z nawigacją które ma Presige;) czyli Media Nav:)) a tak dla niekumatej kobietki o co chodzi z dCI 90 czy 110 poza 6 biegiem:)) mąż fochem rzucił jak zaproponowałam tańsza o 3500 opcję;)
Jak mąż ma taki gest to bierz wszystko
dCI 90 i 110 to moc silnika - mniejsza liczba to mniej mocy
MediaNav można domówić i do wersji Laureate.
Ostatnio zmieniony przez benyo 2016-07-13, 08:09, w całości zmieniany 3 razy
Co do czujników ja mam dokładane przez serwis akcesoryjne czujniki Dacia na przód i większego gówna w życiu nie widziałem. Pika to w losowych momentach, długo po minięciu przeszkody a serwis mówi, że tak ma być. Stracona kasa - jak czujniki to tylko montowane fabrycznie.
wiem, ze nic nie wiem:)) ale fajnie, ze tu trafiłam;)) no i tyle ze czekam na sprawdzenie rabatu w Renault 7 lat 100 000 km;) czyli ze 1,5dCi110 gorsze?:) tak to jest jak baba się wzięła za temat o którym ma małe pojęcie;))
Płeć piękna zawsze wymaga obstawy doświadczonych mężczyzn:)) ale możesz być z siebie dumny, jeżeli cokolwiek więcej niż uruchomienie silnika doszło do "nie-Blondynki". Dobrze Ci z "oczu patrzy" ;) ale znajomość forum to widzę, że masz w paluszku:)) możesz robić za dobrego przewodnika:))
Ostatnio zmieniony przez keiti78Zg 2016-07-14, 00:06, w całości zmieniany 1 raz
no dobra przeczytałam - jak dla mnie to i benzyna byłaby ok - bo tak naprawdę nie wiem czemu mąż się uparł na tego Diesla ( thalia jest na Dieslu - czyżby to jakaś konsekwencja, albo męskie ego?) jakiś osiągów rocznych km od kilku lat specjalnych nie ma, więcej stoi w garażu niż jeździ obecnie. Auto typowo rodzinne - raz w miesiącu wyjazd pewnie 200 -300 km + 2 x wakacje a tak to jazda miejska, chyba ze wrócę w pracy do terenowania ( ...) Tak czytam o różnicach w kosztach naprawy 90/110 tez dość znaczne ... mam mętlik, coś czuje,że nim dojdzie do zamówienia może coś się zmienić. Różnica między dieslem a benzyna w zależności od mocy to ponad 7000. Ja nie widzę "sĘsu"
Z sinikami diesla obecnie nie ma problemów. Przynajmniej na forum nie słychać jakichś zbiorowych napraw. Jeden przypadek wymiany chyba dwumasy przy 170kkm mi się przypomina ale to raczej już eksploatacja.
Ja np. Już w trzeciej dacii mam 1,6MPI, a do dustera kupuje 1,6Sce. Zaoszczędzone pieniądze wolę wydać na jakichś wyjazd/wczasy.
Diesel jest fajny jak jest nowy. Potem (jakieś 150-200) mogą się zacząć sprawy eksploatacyjne i już tak różowo nie jest.
Pamiętać trzeba, że oprócz ceny zakupu przeglądy też są droższe niż w PB.
keiti78Zg, diesle z Common Rail (taki rodzaj wtrysku paliwa w silniku) są bardziej wrażliwe na jakość paliwa niż stare diesle wycofane z produkcji.
Silniki benzynowe są mniej wrażliwe na jakość paliwa (benzyna ma zupełnie inny skład paliwa niż ropa do diesli).
Skoro dużo jeździsz po mieście to benzyna będzie dobrym, a nawet bardzo dobrym wyborem.
Diesel na miasto nie jest zdrowym rozwiązaniem dla aut z filtrami FAP, musiałabyś od czasu do czasu "przegonić" na autostradzie lub na ekspresówce by wypalić sadzę w filtrze FAP.
Filtr FAP dużo więcej przeżyje tylko z jazdy autostradowej niż z jazdy miejskiej.
Nie znam Twojej zasobności finansowej, więc decyzję zostawiam Tobie.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
dziękuję - naprawdę łatwiej jest dzięki Wam przeanalizować temat i mąż przyznaje mi racje z tym dieslem - zwracacie uwagę na kwestie, istotne, kluczowe przy wyborze auta kiedyś obecne auto używane było delegacyjnie, więc diesel miał sens - teraz nie widzę konieczności inwestowania w taki silnik chyba, że z własnej fanaberii. Wiadomo , że może się zdarzyć,że na przestrzeni lat wykorzystanie się jeszcze zmienić.
Ostatnio zmieniony przez keiti78Zg 2016-07-14, 09:37, w całości zmieniany 2 razy
Płeć piękna zawsze wymaga obstawy doświadczonych mężczyzn:))
Dobrze, że są jeszcze kobiety dla których przepuszczanie przodem nie jest objawem męskiego szowinizmu
keiti78Zg napisał/a:
ale możesz być z siebie dumny, jeżeli cokolwiek więcej niż uruchomienie silnika doszło do "nie-Blondynki".
Już sobie wyobraziłem jak tłumaczysz mężowi "wiesz kochanie, chcesz tego diesla, a ta dwumasa droga no i ten FAP, który należy odpowiednio eksploatować, a do tego turbina ze zmienną geometrią" nie dziwie się, że chłop zaczyna mięknąć robiąc wielkie oczy
keiti78Zg napisał/a:
ale znajomość forum to widzę, że masz w paluszku:)) możesz robić za dobrego przewodnika:))
Jak mam czas (a teraz mam ), to forum rzeczywiście czytam, bo samemu można się wiele dowiedzieć, więc czasem zapamiętuje się, że ktoś coś pisał na dany temat, ale tutaj jest wielu kolegów, którzy mają dużą wiedzę i jeszcze większe doświadczenie, dlatego warto ich czytać
oj tam chciałabym w każdym mężczyźnie widzieć gentelmena:) a gatunek prawie na wymarciu:)
Dacia ogłosiła wyniki konkursu zapomniała mi przyznać samochód w ramach pocieszenia 4 podwójne bilety do kina;))
ZG nie przyznała mi pakietu 7 lat gwarancji, jeszcze jedna droga została, zobaczymy po weekendzie;) dostałam też jeszcze ciekawsza ofertę. Tylko , że decyzje kluczowe nadal nie podjęte:)
Mój mąż ma ze mną 3 - światy, dla niego lepszym rozwiązaniem byłoby podjąć decyzje samodzielnie;))
Ostatnio zmieniony przez keiti78Zg 2016-07-14, 20:30, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum