Wysłany: 2016-08-02, 18:52 Nie działa funkcja centralnego zamka w alarmie
Dzisiaj w moim Loganie doszło do usterki. W momencie zakupu miał w salonie założony alarm COBRA z centralnym zamkiem. Korzystanm z niego przynajmniej 100 razy w ciągu dnia. Minęło 5 lat i trach - usterka. Przychodzę do auta i próbuję je otworzyć. Drzwi się nie otwierają, chociaż alarm dezaktywuje się. Próbuję raz, drugi, trzeci ... kolejny i nic. Próba zamknięcia lub otworzenia drzwi włącznikiem elektrycznym na konsoli tez nic nie daje.
Słychać jedynie z lewej strony pod deską piśnięcie, jakby jakiegoś przekaźnika. I ten dźwięk jest jednakowy czy to przy próbie zamknięcia, czy otwarcia drzwi. Bezpiecznik sprawdziłem - o ile to jest ten przypisany do symbolu KLUCZA na pokrywce.
Czy ktoś miał podobny przypadek? Patrzyłem nawet przewody w wiązce drzwi kierowcy, ale nie zauważyłem przerwy
Proszę o pilną pomoc
_________________ Dacia LOGAN MCV - AD 2008 , 1,5 dCi
Nie miałem podobnego przypadku.
Ja zwykle zostawiam auto nie zaryglowane, zamek pracuje może 2, max 3 razy na dobę.
Jestem bossem miejscowej mafii, wszyscy żule znają mojego Dustera i omijają w odległości co najmniej 30 metrów.
Otwierasz alarmem czy fabrycznym pilotem? Po naciśnięciu guzika w pilocie mimo że drzwi się nie otwierają to zapala się światło w środku? Wejdź i włączyć zapłon następnie zobacz czy zapala ci się światło w środku po otwarciu każdych drzwi i czy gaśnie chwilę po zamknięciu pokrywy maski również
Otwierasz alarmem czy fabrycznym pilotem? Po naciśnięciu guzika w pilocie mimo że drzwi się nie otwierają to zapala się światło w środku? Wejdź i włączyć zapłon następnie zobacz czy zapala ci się światło w środku po otwarciu każdych drzwi i czy gaśnie chwilę po zamknięciu pokrywy maski również
alarm z CZ był dokładany przy zakupie. Bazowo auto nie miało CZ, więc na żadnym z kluczyków nie ma przycisków sterujących. Otwierałem przyciskiem alarmu na pilocie COBRY.
Normalnie jak masz otwarte drzwi to naciśnięcie przycisku zamykania drzwi na desce rozdzielczej wyzwalało "impuls " do zamknięcia. Teraz ten przycisk na desce tez nie działa - jest tylko "pikanie"
_________________ Dacia LOGAN MCV - AD 2008 , 1,5 dCi
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-08-02, 23:01
Posiadajac schemat centralki, mozna odszukac centralke odpiac wtyczke i podac 12v i mase na odpowiednie piny lub zdemontowac tapicerke drzwi i wyciagnac silownik.
Przecież w każdych drzwiach jest siłownik. Wszystkie na raz padły?
Skoro CZ jest dokładany, to może padł moduł sterujący? Jakbyś był w Krakowie, to bym Cię skierował do kuzyna, który zawodowo dłubie w takich rzeczach.
Zacznij od sprawdzenia bezpiecznika CZ. Podaj dokładny typ alarmu bo pod nazwą Cobra to trochę tego było. Skoro puka to przekaźnik dział przynajmniej cewka a czy styki łączą. Tego nie wiadomo. Poza tym centralny potrzebuje 2 przekaźników. A Cobra była z centralnym zamkiem i z modułem do sterowania centralnym.
Ostatnio zmieniony przez kali 2016-08-03, 08:34, w całości zmieniany 1 raz
Ten alarm ma tylko możliwość sterowania CZ. Więc musi być dodana centrala do CZ. I szukaj przy niej bezpiecznika. Tam dają 15A czyli kolor niebieski i jest na przewodzie od CZ lub rzadziej na nim. A swoją drogą jak ten bezpiecznik leci to masz przetartą wiązkę bo nawet zacięty siłownik nie wyrzuca tego bezpiecznika. Po samym bezpiecznikiu też będziesz widział w jak sposób się uszkodził. Ściągając osłonę nad nogami jest na zapinki i patrz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum