DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2016-10-27, 22:33
Dacia Dokker - blokada techniczna w Gliwicach
Autor Wiadomość
mietoslaw 

Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6
Rocznik: 2016
Wysłany: 2016-10-20, 12:07   Dacia Dokker - blokada techniczna w Gliwicach

Witam,
No i stało się, dwa miesiące temu zamówiłem nowego dokkera kombivan z dodatkami (benzyna) w wersji laureate z informacją, iż do odbioru będzie w 42 tygodniu roku (ten tydzień - muszę sprawdzić czy jest też taki zapis w umowie). Niestety dziś okazało się, że o ile dokkery dotarły do PL to zostały zablokowane w Gliwicach na tzw. blokadzie technicznej. Wg Renault blokada techniczna dotyczy drzwi przesuwnych (brak w komunikacie doprecyzowania czego) i jest zakaz wydawania pojazdów do klientów. Kolejny komunikat od renault spodziewany jest na początku listopada - czy to będzie gotowe rozwiązanie, czy może wysłanie do naprawy czy cokolwiek to niestety również nie wiadomo. Jeśli się okaże, że temat będzie wisiał do przyszłego roku to nie wiem czy nadal będę zainteresowany (auto z 2016 w 2017) i tu moje pytanie - czy mam możliwość rezygnacji z pojazdu? Wpłaciłem (i tu muszę sprawdzić czy to zadatek czy zaliczka) tylko 1000 więc nawet w przypadku straty nie zabija. Czy ktos przerabiał w ogóle blokady techniczne? Z racji, że model miał swoje początki w 2012 to choroby wieku dziecięcego powinien mieć już za sobą i bardziej obstawiam wtopę na etapie produkcji.

Pozdrawiam

Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2016-10-20, 12:25   

Odstąpić możesz że względu na nie dotrzyma ie terminu z umowy.
Możesz negocjować upust lub dodatki.
Niekoniecznie usterka na etapie produkcji. W grę wchodzi wada wykrywa w nowych podzespołach o poddostawcow.
Masz jakąś notę techniczna lub numer blokady?

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2016-10-20, 12:30   

mietoslaw napisał/a:
czy mam możliwość rezygnacji z pojazdu?

Oczywiście, zgodnie z terminami określonymi w umowie.

mietoslaw 

Wysłany: 2016-10-20, 12:55   

Marek1603 napisał/a:
Odstąpić możesz że względu na nie dotrzyma ie terminu z umowy.
Możesz negocjować upust lub dodatki.
Niekoniecznie usterka na etapie produkcji. W grę wchodzi wada wykrywa w nowych podzespołach o poddostawcow.
Masz jakąś notę techniczna lub numer blokady?

Nie pamiętam czy mi Pan podał numer blokady ale przeczytał cały komunikat - dotyczy drzwi przesuwanych z tyłu. Wg niego z racji zakazu wydania i uziemienia sprawa nie dotyczy kosmetyki a takich podzespołów jak np. zamek, prowadnica, kontrola zamknięcia drzwi - ogólnie pojęte bezpieczeństwo. Wg komunikatu Renault ma sobie myśleć nad tym do początku listopada... Sprawa dotyczy nie jednego a większej liczby.

UPDATE
Przewidywana data wydania pojazdu kupującemu to 42/2016 (z umowy) i dalej wg umowy po tym terminie mogę zawezwac do wydania pojazdu (czyli w poniedziałek). Z racji terminów chyba już w poniedziałek to zrobię, ponieważ zaraz mimo nowości auto będzie miało rok... wg umowy sprzedający ma 45 dni od daty otrzymania wezwania do wydania pojazdu i w odpowiedzi otrzymać powinienem otrzymać ostateczny termin dostarczenia. Oczywiście nie ma mowy o sile wyższej w tym przypadku.

Plik_000.jpg
Plik ściągnięto 34 raz(y) 221,94 KB

Ostatnio zmieniony przez mietoslaw 2016-10-20, 18:03, w całości zmieniany 8 razy  

mietoslaw 

Wysłany: 2016-10-26, 08:22   

UPDATE

oto komunikat:

"Blokada dotyczy wszystkich dokkerow ze względu na przesuwane tylne drzwi, są wadliwe prowadnice, zamki itp. jak również niektóre mają wadliwe podzespoły od poddostawców części. Następny komunikat czy auta zostaną wydane będą na początku listopada.
Z tego co wiadomo to auta mogą zostać wydawane w grudniu lub styczniu 2017 r. Nie ma daty wpisu, wiec nie wiadomo jak długo stoją."

Wydaje mi się, że blokada jest związana z jakimiś usterkami zgłaszanymi przez właścicieli pojazdów, które już wydano i teraz starają się to naprawić aby nowe nie wracały. Jakaś wadliwa partia po prostu.

Na jakiej wielkości upusty można liczyć w takiej sytuacji (ile %)? Oczywiście dalsze negocjacje po ocenie tego co będzie robione i ewentualny odbiór po sprawdzeniu napraw.

Karenzo 

Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2016-10-26, 08:27   

żadny
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2016-10-26, 08:27, w całości zmieniany 1 raz  

laisar 
Moderator

Wysłany: 2016-10-26, 09:03   

Karenzo napisał/a:
żadny

Nieprawda - jeżeli kol. mietosław zgodnie z treścią umowy wpłacił zadatek, to dilerowi bardziej będzie się opłacało obniżyć cenę o wysokość tego podwójnego zadatku. Dalsze negocjacje zależą od tego, jaki jest popyt i kiedy się wszystko skończy. Jeśli wszystko faktycznie przedłużyłoby się do nowego roku, a chętnych nie ma zbyt wielu, to sprzedawcy będą bardziej skłonni do upustów.

Nie da się natomiast określić %, ale OIMW marża salonów jest na daciach stosunkowo niewielka, więc teoretycznie na więcej niż 10% to chyba nie ma co liczyć.

Większa szansa jest na dodatki i akcesoria, jak to było już opisywane np w temacie http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=66

Karenzo 

Wysłany: 2016-10-26, 09:14   

W mojej umowie był z tyłu dopisek że z przyczyn niezależnych oczekiwanie może przedłużyć się o 2-3 miesiące
a tu taka przyczyna zaszła więc rabat jest tylko w kwestii dilera a z doświadczenia mogę powiedzieć że oni wolą ciągać się po sądach niż dawać jakieś rabaty .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2016-10-26, 09:15, w całości zmieniany 1 raz  

mietoslaw 

Wysłany: 2016-10-26, 09:14   

laisar napisał/a:
Karenzo napisał/a:
żadny

Nieprawda - jeżeli kol. mietosław zgodnie z treścią umowy wpłacił zadatek, to dilerowi bardziej będzie się opłacało obniżyć cenę o wysokość tego podwójnego zadatku. Dalsze negocjacje zależą od tego, jaki jest popyt i kiedy się wszystko skończy. Jeśli wszystko faktycznie przedłużyłoby się do nowego roku, a chętnych nie ma zbyt wielu, to sprzedawcy będą bardziej skłonni do upustów.

Nie da się natomiast określić %, ale OIMW marża salonów jest na daciach stosunkowo niewielka, więc teoretycznie na więcej niż 10% to chyba nie ma co liczyć.

Większa szansa jest na dodatki i akcesoria, jak to było już opisywane np w temacie http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=66

Coś już mi oferowano więc skłonni są ale powiedziałem, że nie czas o tym rozmawiać bo ważny jest komunikat jaki wyjdzie od producenta. 10% to nawet nie myślałem, bardziej kilka % z czego większość w dodatkach, które maja być zamontowane i kilka stówek upustu. Ale jak mówię - czekamy.

mietoslaw 

Wysłany: 2016-10-26, 09:16   

Karenzo napisał/a:
W mojej umowie był z tyłu dopisek że z przyczyn niezależnych oczekiwanie może przedłużyć się o 2-3 miesiące
a tu taka przyczyna zaszła więc rabat jest tylko w kwestii dilera a z doświadczenia mogę powiedzieć że oni wolą ciągać się po sądach niż dawać jakieś rabaty .

U mnie nie ma takich zapisów więc... Z resztą masz foto z mojej umowy u góry.

gfedorynski 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe
Wysłany: 2016-10-26, 09:56   

Cytat:

To NIE jest przyczyna niezależna.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2016-10-26, 12:24   

Karenzo napisał/a:
z przyczyn niezależnych

Podano w umowie jaki to są - wady fabryczne do nich nie należą.

mietoslaw napisał/a:
10% to nawet nie myślałem

To tylko teoretyczne oszacowanie przez laika maksymalnej wartości - ale powinienem jeszcze zastrzec, że to zależy od ceny końcowej. Osiągane przez niektóre osoby w negocjacjach upusty rzędu 3000 zł to jest właśnie prawie 10% najtańszej wersji, ale oczywiście znacznie mniejszy % od wyższej wartości.

mareckimarekk 

Rocznik: 2015
Wysłany: 2016-10-26, 19:27   

Nieco inna sytuacja u konkurencji - VW. Znajomy zamawiał Tiguana - jedna z wyższych wersji TSI + DSG itd. generalnie wartość koło 150 tys. brutto. Auto przyjechało w terminie ale w transporcie pękła szyba w klapie, szkło się zaczepiło o jakąś folię zabezpieczającą i w trakcie jazdy porysowało porządnie klapę, zderzak i błotniki.

VW furę naprawił i zaproponował upust 3 tys czyli jakieś 2%.. Znajomy zrezygnował z fury :D

Więc 10% w Dacii przy opóźnieniu - nie liczyłbym..

mietoslaw 

Wysłany: 2016-10-26, 19:46   

mareckimarekk napisał/a:
Nieco inna sytuacja u konkurencji - VW. Znajomy zamawiał Tiguana - jedna z wyższych wersji TSI + DSG itd. generalnie wartość koło 150 tys. brutto. Auto przyjechało w terminie ale w transporcie pękła szyba w klapie, szkło się zaczepiło o jakąś folię zabezpieczającą i w trakcie jazdy porysowało porządnie klapę, zderzak i błotniki.

VW furę naprawił i zaproponował upust 3 tys czyli jakieś 2%.. Znajomy zrezygnował z fury :D

Więc 10% w Dacii przy opóźnieniu - nie liczyłbym..
tez nawet tego nie zakładałem ale gdzieś ewentualnie można sie spotkać podczas negocjacji. A ogólnie jak oceniasz dokker?

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2016-10-27, 10:49 ]
Odpowiedź ws oceny - http://www.daciaklub.pl/f...1712028#1712028.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2016-10-26, 20:54   

mareckimarekk napisał/a:
Więc 10% w Dacii przy opóźnieniu - nie liczyłbym

Dlatego lepiej zostać przy kwocie - przy zwyczajowym zadatku w wysokości 1000 zł jego podwójna wartość wydaje się realistyczna.

(Chociaż to wszystko "skóra na niedźwiedziu" i chyba najlepszy dla kol. mietosława byłby po prostu szybki odbiór auta).

pikn1k 

Marka: Ford / Renault
Model: Focus / Grand Scenic
Silnik: 1.6 / Tce 130
Wysłany: 2016-10-27, 20:26   

Nasz niedoszły Dokker zamówiony pod koniec czerwca też się załapał.
Zrezygnowaliśmy z zakupu.

kali 

Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Wysłany: 2016-10-28, 05:53   

Punkt 5.2 siła wysza. I to właśnie zaszło. Tego nie przewidzisz.

Lajkonik 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 16v
Rocznik: 2010
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2016-10-28, 06:17   

Siła wyższa, to przyczyna, która nie leży po żadnej ze stron umowy. Ten przypadek, to wina producenta i decyzja dystrybutora, wiec przyczyna po stronie sprzedającego.
Siła wyższa byłaby wtedy, gdyby np meteoryt zniszczył auto w transporcie lub na parkingu (przed wydaniem). :mrgreen:

mietoslaw 

Wysłany: 2016-10-28, 06:18   

kali napisał/a:
raczej nie... tak samo jak siła wyższa nie będzie brak farby w lakierni i ból stopy pani z portierni.
Ostatnio zmieniony przez mietoslaw 2016-10-28, 06:20, w całości zmieniany 1 raz  

Karenzo 

Wysłany: 2016-10-28, 14:47   

Kupujesz auto od importera a nie fabryki . Ustępstwa mogły by być w przypadku uchybień dillera lub importera nie producenta (a są to 3 odimienne podmioty )

Importer powołuje się się siły wyższe nie oznacza Boga/natury/kaprysu królowej brytyjskiej ale wydarzenia na które importer nie miał żadnego wpływu i jest poza jego odpowiedzialnością .

Ustępstwa mogą wynikać tylko z gestu handlowego importera/dillera ale jest to ich możliwość a nie nakaz . Z doświadczenia mogę tylko sugerować że straszenie prawnikami to bardzo krótka droga i PL bardzo nie skuteczna . Taki importer więcej wydaje na prawników niż na dział obsługi klienta . W myśl polskiej złotej zasady biznesu lepiej się sądzić z nielicznymi niż robić dobrze wszystkim .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2016-10-28, 14:51, w całości zmieniany 2 razy  

gfedorynski 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe
Wysłany: 2016-10-28, 14:52   

Żaden sąd nie zgodzi się z tak rozszerzającą definicją siły wyższej.

mietoslaw 

Wysłany: 2016-10-28, 14:58   

Karenzo napisał/a:
Kupujesz auto od importera a nie fabryki . Ustępstwa mogły by być w przypadku uchybień dillera lub importera nie producenta (a są to 3 odimienne podmioty )

Importer powołuje się się siły wyższe nie oznacza Boga/natury/kaprysu królowej brytyjskiej ale wydarzenia na które importer nie miał żadnego wpływu i jest poza jego odpowiedzialnością .

Ustępstwa mogą wynikać tylko z gestu handlowego importera/dillera ale jest to ich możliwość a nie nakaz . Z doświadczenia mogę tylko sugerować że straszenie prawnikami to bardzo krótka droga i PL bardzo nie skuteczna . Taki importer więcej wydaje na prawników niż na dział obsługi klienta . W myśl polskiej złotej zasady biznesu lepiej się sądzić z nielicznymi niż robić dobrze wszystkim .

A kto kogo straszy? Temat nie dotyczy kroków prawnych tylko sytuacji, która jak widać się ciągnie nie od teraz a już jakiś czas a ewentualna niewiedza dealera/importera to już jego zmartwienie.

kali 

Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Wysłany: 2016-10-28, 20:12   

mietoslaw napisał/a:
kali napisał/a:
raczej nie... tak samo jak siła wyższa nie będzie brak farby w lakierni i ból stopy pani z portierni.

Siła wysza to siła wysza. To nie tylko tylko kataklizm. Ale też nie przewidziane przez konstruktora działanie mechanizmu w określonych warunkach. To tylko kwestja prawnika czy interpretacji prawa.
gfedorynski napisał/a:
Żaden sąd nie zgodzi się z tak rozszerzającą definicją siły wyższej.

Widać że sąd to tylko z ulicy widziałeś, czy z telewizji. Definicja siły wyższej jest ogólnikowa i nie precyzyjna. Co daje spore pole do manipulacji.

mietoslaw 

Wysłany: 2016-10-28, 20:46   

A czemu o tym w ogóle gadamy?

Odpowiedz do tematu