Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Kontrolki ABS/ ESP/ Cisnienia opony/ lampka wielofukcyjna
Autor Wiadomość
greibst 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Logan MCV 2016, Logan VAN 2011
Silnik: 1,2 16v i 1.6 8v
Dołączył: 10 Sty 2017
Posty: 3
Skąd: Zdynia i okolice ; ) ( Beskid Niski )
Wysłany: 2017-01-10, 21:00   Kontrolki ABS/ ESP/ Cisnienia opony/ lampka wielofukcyjna

Witam po raz drugi dzisiaj :)

Mam dorobny problem
Wrociłem po 3 miesiecznym wyjezdzie do domu. Loganik zostal w garazu blaszaku na 3 miechy , oczywiscie okresowo szczegolnie podczas mrozow byl odpalany , wietrzony itp. Dzisiaj rano otwieram garaz, odpalam silnik zeby pochodzil z pol godzinki i biore sie do odsniezania. 160 metrow mam do drogi wiec mi dwa dni zejdzie ; ) Potem zgasilem, garaz zamykam i do pracy. Wracam wieczorem, i powtarzam procedure. Po okolo 30 minutach po wlaczeniu na jalowym ide do auta zgasic ( -15 mrozu ) a tam sie swieca 3 kontrolki- ABS / ESP cisnienia w oponach mruga i z instrukcji - żółta kontrolka wielofunkcyjna. WIelkie zdziwko- bo auto odbieralem przed wyjazdem i ma 750km :D No wiec proboje hamulec, normalnie dziala, pompompowalem chwilke , wylaczylem i wlaczylem silnik- kontrolki absu i esp zniknely. Zostala tylko cisnienia opon i ta lampka wielofunkcyjna opisana w instrukcji. Moze byc przyczyna ze po prostu dlugo stal i komp mu troche zwariowal? bo raczej watpie, ze cos sie uwalilo od tak. Aku dobry, kolega sprawdzil testerem, czujnikow cisnienia w oponach nie mam bo jak zmienialem w serwisie na zimowki to wiem.

Chyba jedynynym sposobem to po odkopaniu sie ze sniegu , sprawdzic cisnienie, przejechac sie pare km, byc moze sobie obroty odczyta i wszystko wroci do normy.

Macie jakies inne pomysly ? Moze ktos z Was sie spotkal z podobna sytuacja.
w sumie moj strupialy peugeot 206 stal pol roku i nawet nie odpalany i nic sie nie dzialo a tutaj taka niespodzianka ; )
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 54
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1128
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2017-01-10, 21:04   

Przejedź się 10m wystarczy. I przyłucz ciśnie w oponach.
I problem minie.
 
arczi_88 
jestem innym Tobą



Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 32 razy
Wiek: 28
Dołączył: 22 Lut 2015
Posty: 1173
Skąd: Lędziny
Wysłany: 2017-01-10, 21:08   

greibst napisał/a:

Chyba jedynynym sposobem to po odkopaniu sie ze sniegu , sprawdzic cisnienie, przejechac sie pare km, byc moze sobie obroty odczyta i wszystko wroci do normy.


Wygląda na to, że sam sobie odpowiedziałeś :-D albo sprawdź ciśnienie a potem na kompie SET TP i przytrzymaj, powinna zgasnąć.

Auto to nie tylko silnik, ruszy z miejsca jak będzie trzeba czy już przyrósł? :-P
_________________

 
route2000 
Jerzy



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 41 razy
Wiek: 52
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 2715
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-01-11, 08:48   

Samo odpalanie silnika to nie wiele pomoże, lepiej zrobić rundę "wokoło komina", to wtedy nie tylko sam silnik popracuje, ale i inne podzespoły tak jak skrzynia biegów, koła, zawieszenie i inne rzeczy.
W innym przypadku szkoda całego auta... ;-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2017-01-11, 08:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
greibst 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Logan MCV 2016, Logan VAN 2011
Silnik: 1,2 16v i 1.6 8v
Dołączył: 10 Sty 2017
Posty: 3
Skąd: Zdynia i okolice ; ) ( Beskid Niski )
Wysłany: 2017-01-11, 17:54   

Dzięki za wszelkie rady, pomogło zresetowanie kompa. Dzisiaj się uporałem z zaspami na mojej drodze dojazdowej i trochę rumunke pogoniłem po śniegu ; ) Na szczęście nie oderwała płytek od betonu, czyli nie zapuściła korzeni w garazu... :D
 
wladek 
wladek


Marka: duster
Model: duster 4x2
Silnik: 1,2 TCe, celebration
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Wiek: 65
Dołączył: 27 Lut 2010
Posty: 49
Skąd: koszalin
Wysłany: 2017-01-11, 18:51   

Kontrolka ciśnienia w oponach będzie się okresowo zapalać ponieważ założyłeś zimowe opony i brak jest czujników. Należy zresetować komputer i problem zniknie.
 
shrek 
Shrek



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 13 razy
Wiek: 36
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 1011
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-01-11, 22:48   

Zeby wszystkie problemy byly takie.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne