Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2014-07-28, 00:19
Czujniki / system kontroli ciśnienia w oponach TPMS
Autor Wiadomość
arnold 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: TCe 90 LPG
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Pomógł: 5 razy
Wiek: 28
Dołączył: 21 Lut 2016
Posty: 612
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2016-12-27, 15:06   

No widać systemy mimo wszystko są dość czułe. Długotrwała jazda w określonych warunkach i widać że wykryje minimalną różnicę w obrotach poszczególnych kół.
 
Wojciech-EL 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.2 16V 75
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Dołączył: 12 Maj 2016
Posty: 96
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-12-27, 22:11   

arnold, Fakt. Jechałem od węzła Złoczew, non stop, około 50 km ze stałą prędkością na tempomacie 110 km/h. Monotonna jazda, nic się nie działo, nawet TIRów nie było na prawym pasie, bo to II dzień świąt.
 
greibst 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Logan MCV 2016, Logan VAN 2011
Silnik: 1,2 16v i 1.6 8v
Dołączył: 10 Sty 2017
Posty: 3
Skąd: Zdynia i okolice ; ) ( Beskid Niski )
Wysłany: 2017-01-10, 21:00   Kontrolki ABS/ ESP/ Cisnienia opony/ lampka wielofukcyjna

Witam po raz drugi dzisiaj :)

Mam dorobny problem
Wrociłem po 3 miesiecznym wyjezdzie do domu. Loganik zostal w garazu blaszaku na 3 miechy , oczywiscie okresowo szczegolnie podczas mrozow byl odpalany , wietrzony itp. Dzisiaj rano otwieram garaz, odpalam silnik zeby pochodzil z pol godzinki i biore sie do odsniezania. 160 metrow mam do drogi wiec mi dwa dni zejdzie ; ) Potem zgasilem, garaz zamykam i do pracy. Wracam wieczorem, i powtarzam procedure. Po okolo 30 minutach po wlaczeniu na jalowym ide do auta zgasic ( -15 mrozu ) a tam sie swieca 3 kontrolki- ABS / ESP cisnienia w oponach mruga i z instrukcji - żółta kontrolka wielofunkcyjna. WIelkie zdziwko- bo auto odbieralem przed wyjazdem i ma 750km :D No wiec proboje hamulec, normalnie dziala, pompompowalem chwilke , wylaczylem i wlaczylem silnik- kontrolki absu i esp zniknely. Zostala tylko cisnienia opon i ta lampka wielofunkcyjna opisana w instrukcji. Moze byc przyczyna ze po prostu dlugo stal i komp mu troche zwariowal? bo raczej watpie, ze cos sie uwalilo od tak. Aku dobry, kolega sprawdzil testerem, czujnikow cisnienia w oponach nie mam bo jak zmienialem w serwisie na zimowki to wiem.

Chyba jedynynym sposobem to po odkopaniu sie ze sniegu , sprawdzic cisnienie, przejechac sie pare km, byc moze sobie obroty odczyta i wszystko wroci do normy.

Macie jakies inne pomysly ? Moze ktos z Was sie spotkal z podobna sytuacja.
w sumie moj strupialy peugeot 206 stal pol roku i nawet nie odpalany i nic sie nie dzialo a tutaj taka niespodzianka ; )
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 55
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1124
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2017-01-10, 21:04   

Przejedź się 10m wystarczy. I przyłucz ciśnie w oponach.
I problem minie.
 
arczi_88 
jestem innym Tobą



Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 32 razy
Wiek: 29
Dołączył: 22 Lut 2015
Posty: 1368
Skąd: Lędziny
Wysłany: 2017-01-10, 21:08   

greibst napisał/a:

Chyba jedynynym sposobem to po odkopaniu sie ze sniegu , sprawdzic cisnienie, przejechac sie pare km, byc moze sobie obroty odczyta i wszystko wroci do normy.


Wygląda na to, że sam sobie odpowiedziałeś :-D albo sprawdź ciśnienie a potem na kompie SET TP i przytrzymaj, powinna zgasnąć.

Auto to nie tylko silnik, ruszy z miejsca jak będzie trzeba czy już przyrósł? :-P
_________________

 
route2000 
Jerzy



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 48 razy
Wiek: 52
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3285
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-01-11, 08:48   

Samo odpalanie silnika to nie wiele pomoże, lepiej zrobić rundę "wokoło komina", to wtedy nie tylko sam silnik popracuje, ale i inne podzespoły tak jak skrzynia biegów, koła, zawieszenie i inne rzeczy.
W innym przypadku szkoda całego auta... ;-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2017-01-11, 08:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
greibst 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Logan MCV 2016, Logan VAN 2011
Silnik: 1,2 16v i 1.6 8v
Dołączył: 10 Sty 2017
Posty: 3
Skąd: Zdynia i okolice ; ) ( Beskid Niski )
Wysłany: 2017-01-11, 17:54   

Dzięki za wszelkie rady, pomogło zresetowanie kompa. Dzisiaj się uporałem z zaspami na mojej drodze dojazdowej i trochę rumunke pogoniłem po śniegu ; ) Na szczęście nie oderwała płytek od betonu, czyli nie zapuściła korzeni w garazu... :D
 
wladek 
wladek


Marka: duster
Model: duster 4x2
Silnik: 1,2 TCe, celebration
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Wiek: 66
Dołączył: 27 Lut 2010
Posty: 50
Skąd: koszalin
Wysłany: 2017-01-11, 18:51   

Kontrolka ciśnienia w oponach będzie się okresowo zapalać ponieważ założyłeś zimowe opony i brak jest czujników. Należy zresetować komputer i problem zniknie.
 
Ksoo 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.2 lpg
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Wiek: 37
Dołączył: 24 Lis 2016
Posty: 8
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-02-10, 23:49   

Za wymiane uszkodzonego mechanicznie czujnika zapłaciłem w ASO 269 pln. Wymiana z programowaniem 123pln , czujnik 146pln. Pilnujcie czujników przy wymianie opon.
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 76 razy
Wiek: 43
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7563
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2017-02-11, 12:12   

Ksoo napisał/a:
Za wymiane uszkodzonego mechanicznie czujnika zapłaciłem w ASO 269 pln. Wymiana z programowaniem 123pln , czujnik 146pln. Pilnujcie czujników przy wymianie opon.


A kto go uszkodził?
Jeżeli wulkanizator, który zmieniał opony to bierzesz fakturę i biegniesz do niego o zwrot kasy. Powinien ci jeszcze oddać za czas i paliwo do serwisu.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2017-02-11, 12:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
wat 
Dacia Vol.2



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,5 dCi 110
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Pomógł: 7 razy
Wiek: 40
Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 1214
Skąd: Zabrze/Hindenburg
Wysłany: 2017-02-11, 21:15   

Marek1603 napisał/a:
Ksoo napisał/a:
Za wymiane uszkodzonego mechanicznie czujnika zapłaciłem w ASO 269 pln. Wymiana z programowaniem 123pln , czujnik 146pln. Pilnujcie czujników przy wymianie opon.


A kto go uszkodził?
Jeżeli wulkanizator, który zmieniał opony to bierzesz fakturę i biegniesz do niego o zwrot kasy. Powinien ci jeszcze oddać za czas i paliwo -.
i jeszcze dołożyć na piwo :->
 
zielony 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV oraz MCV II
Silnik: 1,6 MPI oraz TCe 90 E-R
Rocznik: 2009 oraz 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Maj 2009
Posty: 216
Skąd: okolice Poznania
Wysłany: 2017-02-14, 20:47   

Zapytałem dziś sprzedawcę o to, jaki system TMPS (bezpośredni czy pośredni) będzie miał mój zamówiony MCV. Odpowiedział, że to się okaże dopiero wtedy, gdy samochód przyjedzie do salonu (!). Mówił, że jest to - z punktu widzenia odbiorcy - kwestia całkowicie losowa, niezależnie od modelu i wersji. Zależy to od tego, co w fabryce mają pod ręką. Świadczyłoby to o tym, że producent obowiązek montowania tego systemu traktuje z należytą / nienależytą (niepotrzebne skreślić) uwagą.
 
arnold 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: TCe 90 LPG
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Pomógł: 5 razy
Wiek: 28
Dołączył: 21 Lut 2016
Posty: 612
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-02-14, 21:40   

Raczej będziesz miał pośredni system. Ale zobaczymy.
 
Kauris 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 30kkm
Wersja: Laureate
Pomógł: 8 razy
Wiek: 40
Dołączył: 21 Sie 2015
Posty: 262
Skąd: Poznań

Wysłany: 2017-02-19, 11:28   

zielony napisał/a:
Odpowiedział, że to się okaże dopiero wtedy, gdy samochód przyjedzie do salonu (!). Mówił, że jest to - z punktu widzenia odbiorcy - kwestia całkowicie losowa, niezależnie od modelu i wersji. Zależy to od tego, co w fabryce mają pod ręką.
To tak nie działa. Składanie samochodu jest zaplanowane w najdorobniejszym detalu i nie ma żadnej przypadkowości w tym co schodzi z linii... Może być ewentualnie tak, że rożne fabryki (jeśli jest więcej niż jedna produkująca dany model) puszczają różne wersje, a diler nie wie skąd dostanie samochód, ale obstawiam raczej, że nie jest w stanie śledzić wszystkich zmian w każdym modelu jaki ma na salonie (bo tego zwyczajnie dużo jest) i się uodpornił na 'pytania o pierdoły'. Łatwiej jest zwalić winę na kogoś innego (fabrykę) i "następny proszę"...
_________________
 
zielony 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV oraz MCV II
Silnik: 1,6 MPI oraz TCe 90 E-R
Rocznik: 2009 oraz 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Maj 2009
Posty: 216
Skąd: okolice Poznania
Wysłany: 2017-02-19, 13:01   

Może to i pierdoła, ale samochód składa się z tysiąca pierdoł. Ja rozumiem, że dany system wprowadza się od jakieś momentu np. ze względu na większą sprawność, koszty produkcji itp. Jednak "jajko niespodzianka" to dla mnie coś nowego. Sprzedawca pokazał mi stojące w salonie Dacie (2017), w których występowały oba systemy. Wolałbym wiedzieć wcześniej jaki TMPS będzie, chociażby po to żeby zastanowić się, czy przymierzać się do kupna kompletu kół zimowych.
 
Maniak 
Nadworny informatyk


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2016
Wiek: 27
Dołączył: 07 Sty 2017
Posty: 195
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-03-02, 10:45   

zielony napisał/a:
Zapytałem dziś sprzedawcę o to, jaki system TMPS (bezpośredni czy pośredni) będzie miał mój zamówiony MCV. Odpowiedział, że to się okaże dopiero wtedy, gdy samochód przyjedzie do salonu (!). Mówił, że jest to - z punktu widzenia odbiorcy - kwestia całkowicie losowa, niezależnie od modelu i wersji. Zależy to od tego, co w fabryce mają pod ręką. Świadczyłoby to o tym, że producent obowiązek montowania tego systemu traktuje z należytą / nienależytą (niepotrzebne skreślić) uwagą.


U mnie sprzedawca zapewniał, że Dustery Open (przynajmniej kiedy zamawiałem - listopad 2016) mają pośredni przez ABS. Wydaje mi się, że jak u Ciebie mówił, że nie wie, to wie o o czymś o czym woli nie mówić :-(
Ostatnio zmieniony przez Maniak 2017-03-02, 10:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
route2000 
Jerzy



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 48 razy
Wiek: 52
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3285
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-03-02, 12:23   

Maniak, zajrzyj tutaj i będziesz wiedział. :->
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
Maniak 
Nadworny informatyk


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2016
Wiek: 27
Dołączył: 07 Sty 2017
Posty: 195
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-03-02, 17:55   

Sprawdziłem, jest naklejka ;-)
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 55
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1124
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2017-03-03, 06:57   

Taka proteza która kiedyś zniknie. Tu powietrze nie uchodzi.
https://youtu.be/4ypVQOCFKMU
Tu też
https://youtu.be/gkeTnS9e8_U
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2310
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-06, 16:20   

Gdyby ktoś szukał czujników na podmianę czy tam drugi komplet kół to proszę:
http://www.renault-czesci...,241,1917).aspx
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2017-03-06, 16:21, w całości zmieniany 2 razy  
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 55
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1124
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2017-03-06, 17:05   

4 Sztuka Oryginalny TPMS Sensor Dla Renault OEM 407009322R, 40700-9322R, 40700 9322R 433 MHZ Tire Pressure Sensor
http://s.aliexpress.com/ENfQZzeQ
(from AliExpress Android)
Trochę taniej bo 70$ za 4 sztuki.
 
Michał93 
Naczelny Narwaniec



Marka: Dacia / BMW
Model: Logan 2 / e39
Silnik: 1.2 16v 75 lpg / M54B30
Rocznik: 2014 / 2001
Wersja: Laureate
Pomógł: 1 raz
Wiek: 24
Dołączył: 15 Lut 2015
Posty: 324
Skąd: Białystok/Kielce
Wysłany: 2017-03-19, 00:07   

Czy ktoś już wymieniał czujniki w Loganie II / Sandero II ?
Niestety, ale czeka mnie zakup czujnika.
Próbowałem wyłączyć, niestety, w menu nie ma nawet opcji dotyczącej TPMS, wg aso to kwestia homlogacji i celowo zostało usunięte to z menu CLIPa.
Od razu uprzedzam pytania - serwisy specjalizujące się we francuzach też poległy na polu walki ;-)
Jak wygląda kwestia programowania czujnika ? Ktoś już to przechodził ?
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 55
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1124
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2017-03-19, 01:39   

Przyrzadem konstruktora bez problemu.
 
fotorobart 



Marka: Dacia/Toyota
Model: Duster/Yaris
Silnik: 1.5dCi/1.3
Rocznik: 2015/2017
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Dołączył: 12 Paź 2014
Posty: 695
Skąd: kraków
Wysłany: 2017-03-19, 08:18   

w letnich kołach mam "wsadzone" używane czujniki z laguny i działają ;-)
 
 
Michał93 
Naczelny Narwaniec



Marka: Dacia / BMW
Model: Logan 2 / e39
Silnik: 1.2 16v 75 lpg / M54B30
Rocznik: 2014 / 2001
Wersja: Laureate
Pomógł: 1 raz
Wiek: 24
Dołączył: 15 Lut 2015
Posty: 324
Skąd: Białystok/Kielce
Wysłany: 2017-03-19, 08:33   

Przypisywałeś? Bo jedni twierdzą, że nie trzeba, inni, że trzeba :)
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne