@Krzysko.
Wejz do Windowsa ( z dBoota lub z pliku NK.BIN na pendrive i zrób skanowanie pamięci StorageCard2 za pomocą narzedzi dyskowych Windowsa .
Jeśli usunie wszystkie błedy to będzie działać.4
Aczkolwiek z mojego dowiadczenia ten sposób działa tylko dla układów pamięci produkowanych przez Sandisk lub Micron.
Jesli masz układ pamięci produkcji kHynix (Hynix) to rzedako sie udaje naprawa za pomoca narzedzi wbudowanych w Windows.
Czasami sa jeszcze inne metody mały programik stmana i wgranie całego zrzutu pamięci 4.0.6
Zrzut całej pamięci ( 3,5 GB) z wersji 4.0.6
http://skroc.pl/c9aac
Wysłany: 2017-01-17, 08:23 Kilka pytań technicznych od nowicjusza
Cześć,
Jako, że zacząłem się zagłębiać w działanie oprogramowania mam kilka pytań dla nadwornych magików ;)
1. Jas -> Jak usunąć bezpiecznie Twoją nakładkę (v2 - 2016)? w Twoim "gryzoniu" plik deinstalacja nie chce się rozpakować
2. Czy wgrywając "bezpieczny downgrade z 4.0.6 do 4.0.3." to zniknie mi Dboot oraz Medi@pik?
3. Zakładając, że mam wersję 4.0.3 i zmienię micomem ustawienia dla pilota, tak by działał mute to przy upgrade do 4.0.6 ustawienia te zachowają się?
4. Ostatnio pojawiają się posty z pracami związanymi ze zmianą obrazka w ekranie startowym. Jak samemu spreparować taki plik? rozumiem, że trzeba rozpakować plik lgu, lecz wtedy pojawia mi się plik otwierany przez VLC (?) jest na to jakiś łatwiejszy sposób
Wysłany: 2017-01-17, 08:54 Re: Kilka pytań technicznych od nowicjusza
Jaggen napisał/a:
1. Jas -> Jak usunąć bezpiecznie Twoją nakładkę (v2 - 2016)? w Twoim "gryzoniu" plik deinstalacja nie chce się rozpakować
Nakładkę usuwamy wgrywając oryginalny plik upgrade dla danego systemu . To co było na gryzoniu było pakowane 7zip
Jaggen napisał/a:
2. Czy wgrywając "bezpieczny downgrade z 4.0.6 do 4.0.3." to zniknie mi Dboot oraz Medi@pik?
Tak, nie polecam już schodzenia poniżej 4.0.6 bo istnieje możliwość uszkodzenia sprzętu
Jaggen napisał/a:
3. Zakładając, że mam wersję 4.0.3 i zmienię micomem ustawienia dla pilota, tak by działał mute to przy upgrade do 4.0.6 ustawienia te zachowają się?
tak
Jaggen napisał/a:
4. Ostatnio pojawiają się posty z pracami związanymi ze zmianą obrazka w ekranie startowym. Jak samemu spreparować taki plik? rozumiem, że trzeba rozpakować plik lgu, lecz wtedy pojawia mi się plik otwierany przez VLC (?) jest na to jakiś łatwiejszy sposób
bezpieczny i poprawny sposób jest trudniejszy. Ja się tym nie zajmuję , może lesiu poda swój sposób. Ale on też nie jest taki bardzo prosty, wymaga dużo pracy w przygotowaniu poprawnego pliku loga.
Nakładkę usuwamy wgrywając oryginalny plik upgrade dla danego systemu
Dzięki za szybkie odpowiedzi! A czy mając 4.0.6 mogę normalnie nadpisać na to znowu 4.0.6? Bo wrzucając upgrade.lgu nie chce mi go wykryć i zastanawiam się czy to wina pliku czy trzeba coś czarować
W paczce z 4.0.6 jest taka wersja która się zawsze nagra. Ale usunie Ci uwolnienie i pozostałe rzeczy.Polecam gotowca dla 4.0.6
Super, dziękuję za pomoc
Wieczorem poszperam co i jak. Tak na prawdę chcę usunąć Twoją autorską nakładkę. Nie jest mi do niczego potrzebna a w sumie obciąża trochę radio (zwłaszcza dłużej się uruchamia)
Chcę zostawić 4.0.6 + dboot i ewentualnie dmicomem ustawić mute (ale chyba jeszcze za mały w piętach jestem na to)
Ale po co używać nakładki?
Jest Mediapik 3.0.5 zintegrowana z 4.0.6 nic nie zamula.
Jest wersja 6.0.3MD której też chyba nic nie brakuje.
Teraz będzie jeszcze 7.05MD - lad dzień jak wrócę do Polski.
Chyba że chcesz ją potestować , bo ja już nie mam na czym .
Ale po co używać nakładki?
Jest Mediapik 3.0.5 zintegrowana z 4.0.6 nic nie zamula.
Jest wersja 6.0.3MD której też chyba nic nie brakuje.
Teraz będzie jeszcze 7.05MD - lad dzień jak wrócę do Polski.
Chyba że chcesz ją potestować , bo ja już nie mam na czym .
Dzięki uprzejmości Jas_pika oraz jego kolegów z forum francuskiego (a w szczególności djeman ) udostępniam wersję 7.0.5 dla Media Nav 1 (fałszywe evo). Kamera cofania nie testowana (bo takowej nie posiadam)
Naprawiony został błąd z kasowaniem się poziomu głośności dla nawigacji/telefonu. Pozostał jednak ten w którym MN uruchamia się na głównym ekranie (ale jak zostawiliśmy na radiu to radio dalej będzie grało)
U mnie, by wszystko działało poprawnie musiałem zastosować pewną kolejność (inaczej wywalało błąd „Problem File corruption detected. Navigation stops”
1. Nakładka od Jas_pika uwalniająca navi oraz wrzucająca jego nakładkę (instrukcja w linku – adresy „Mega” trzeba kopiować a nie klikać na hiperłącze)
http://www.daciaklub.pl/f...ad.php?id=15054
2. Wgranie nakładki 6.0.3 (pierwsza wersja fałszywego evo)
https://mega.nz/#!LkN1hQQS!dpPRda3crBcT9STN2Dj-zfvBsI0fn4esnVdiMQwLaQ8
3. Wgranie nakładki 7.0.5 (aktualizuje też dboota do nowszej wersji)
https://mega.nz#!GpkE0BKB!UujMs29G9sJ-GdVG2Kj71WM13Am328wb2feAqStKg3c
Z miłą chęcią zapoznałbym się z opinią kogoś, kto spróbowałby nagrać 7.0.5 bezpośrednio na uwolnioną 4.0.6 (ostatnią oryginalną), by sprawdzić czy też miał takie błędy jak ja.
By przywrócić wszelkie zmiany podrzucam link do pliku usuwającego 7.0.5. Nakładka Medi@pik w tym wypadku pozostaje.
https://mega.nz/#!3xsEhTjQ!n8z7hOSWrB8hzRJkoIdcFz0gdiaSRo0-dYyX5w1Oodo
Chciałbym odgrzać kotleta i zapytać o ikony na pulpicie Media Nav I.
Zamiast standardowych żółtych napisów i ikon chciałbym mieć takie:
Może ma ktoś paczkę do podmiany wyglądu.
Wyciągasz kartę SD i przeglądasz/edytujesz pliki i katalogi na każdym PC-cie . Sektor Storage Card jest normalnie widocznie i możesz dokonywać dowolnych operacji na plikach na każdym komputerze.
Nie widać na standardowych narzędziach pozostałych sektorów karty pamięci. Do tego musisz użyć innych programów/Linuxa
Witam, mam MN1 z zainstalowaną karta SD i od kilku dni walczę z softem . Czy jest możliwe wgrać soft 603 tak żeby działało aha radio i jednocześnie żeby były ikony tak jak w starej wersji z Renault? Próbowałem zmieniać foldery m0 i m1 ale mam albo ikony z Evo te kolorowe albo stare ikony dacia . Chciałbym jeszcze zmienić logo startowe ale zupełnie nie wiem jak je wgrać. Czy znajdzie się ktoś pomocny ?
Bardzo dziekuje
Baw się nie na MN tylko na samej karcie.
Pobaw się różnymi plikami graficznymi na zwykłym komputerze bo bez problemu widzisz pliki ze Storagecard.
Ja Ci nie pomogę bo nie zajmowałem się samą grafiką.
Dopiero jak sobie wszystko postawiasz włóż kartę do MN.
Moje dotychczasowe zabawy z logo nie były zbyt udane i sie tym nie zajmuję . Bardzo łatwo jest uwalić bootloader - poprzez jego zablokowanie.
No więc próbowałem zamieniać pliki z logiem renault na inne z poziomu PC ale nic to nie zmienia, no chyba ze szukam w złych katalogach. Czy jest tu ktoś kto już zmieniał logo startowe na inne z sukcesem?
W ten sposób nie zmienia się logo.
Wgrywamy je tak jak się wgrywa bootloader. Moje dotychczasowe metody nie są na tyle dobre aby je publikować.
Najprościej je zmienić za pomocą oprogramowania Renolink, ale jest bardzo drogie.
No możliwe ale jak odpala sie nowe radio bez konfiguracji to wyświetla sie logo (chyba) Dacia a po konfiguracji zmienia się na Reno (albo odwrotnie). Wiec podejrzewam że po zmianie konfiguracji radio kopiuje logo z karty do bootloadera, pytanie czy można to wykonać ponownie wcześniej podmieniając plik na karcie?
Marka: Renault
Model: Safrane
Silnik: 2.0 16v Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Gru 2014 Posty: 131 Skąd: Legnica
Wysłany: 2017-02-14, 09:32
to tak nie działa, wszystkie dostępne loga są w bootloaderze i odpala je odpowiednia konfiguracja Clipem , Renolinkiem itp. Loga na karcie pamięci w ogóle są niepotrzebnie tam wgrane. Praktycznie bez problemowo można zmienić logo na renault dacia opel i vaxhuall. Istnieje możliwość podmiany ekranu startowego na jakiekolwiek, chociażby VW, skoda itd (dowód - strona poprzednia) ale wiąże się to z małym ale jednak ryzykiem zawieszenia się radia (uszkodzenia bootloadera)
ale uwaga, nie biorę na siebie odpowiedzialności za uszkodzone media nav, plik nie jest mojego autorstwa
pilk upgrade.lgu przekopiuj na sformatowany pendrive fat32, aktualizacji dokonaj na włączonym zapłonie/włączonym silniku, radio się powinno zrestartowac z nowym logiem
Ostatnio zmieniony przez lesiu11 2017-02-14, 16:45, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum